Čo s ignorantmi?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Predator

Čo s ignorantmi?

Příspěvek od Predator »

Nazdar všetci, čo sa venujete recordingu. Chcel by som s vami podebatiť na tému - čo robiť s tým, keď sa vám do štúdia stále častejšie trepú ľudia, ktorí tam absolútne nemajú čo hľadať?

Kedysi, asi o desať rokov dozadu, sa v štúdiu objednali na session ľudia, ktorí vedeli, čo chcú. Prišli pripravení, nacvičení, zohratí ... a nahrávanie išlo ako po masle, bolo vidno, že niečo vzniká, niečo sa tvorí.

Dnes? Je normálne, že do štúdia prídu týpkovia, ktorí si jednoducho neuvedomujú, že tam nemajú čo hľadať, iba pripravujú zvukára o drahocenný čas a o nervy a iných schopných interpretov o termíny. Je to typické hlavne u hiphoperov. Je úplne bežné, že takému interpretovi pred nahrávaním dôkladne, trpezlivo a v dostatočnom časovom predstihu (týždeň, dva týždne, mesiac) vysvetlím, ako prebieha nahrávanie, ako sa treba pripraviť, s čím treba rátať atď ... a potom sa nestačím diviť, že sa na to úplne vyserú!

Prídu nepripravení, nevedia poriadne dať svoje party, pred mikrofónom nerapujú, ale čítajú z papiera ako Brežnev z tribúny na prvého mája, a chcú, aby výsledok znel hutne, strhujúco a presvedčivo. Nie sú schopní narapovať pár veršov bez zamotania jazyka, vkuse strihám, nadpájam, opravujem, posúvam, o nejakom výraze ani zdania. Donesú si podmazy v údesnej hudobnej aj zvukovej kvalite (pripomínajúci zašumené detské Casio alebo čínske digitálky), a očakávajú tučný a nadupaný zvuk. Donesú si videokameru a bandu čumilov, a nedonesú si ani poriadny podmaz ...

Proste si nie sú schopní uvedomiť, že z nekvality ani najlepší zvukár kvalitu neurobí. Nechápu ten súvis, že keď chce mať človek dobré demo, musí pre to spraviť v prvom rade niečo on, a až tak zvukár, ktorý má často pocit, že pri nahrávaní ich výkonu neobsluhuje nahrávacie zariadenie, ale sampler ...

Už som ich zopár poslal domov, keď som po hodine práce zistil, že to nikam nevedie. Zopár iným som zase musel na mieste vyrábať normálny podmaz podľa toho ich nepoužiteľného. Dnes si každý magor s pár mega slučkami a hodinovou praxou obsluhy Fruity Loops myslí, že môže vytvárať a predávať!!!! podmazy. Už sa stalo veľakrát, že mi interpreti doniesli nejakú zachrchlanú sračku, za ktorú vraj dali 30 Euro!!! a pritom by som to nepustil ani nahluchlej babke.

Samozrejme sú výnimky, ktoré prídu seriózne pripravení, ale tých je hádam len jedno percento. Kde sú tie staré časy, keď do štúdia chodievali rockeri, metalisti a trebárs aj punkeri ... tí všetci si uvedomovali, kde sú a prečo tam prišli.

Čo s nimi? Ako to riešite vy?
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

No, jeden známej nahrával minulý rok v Šopě http://www.studiosopa.cz/. Pokud prej nemáš perfektně seřízenou kytaru, tak tě nenechá nic nahrát. Takže asi takhle bych to viděl i v tvém případě. Přece jenom na nahrávce bude taky tvoje jméno, tak ať se za to nemusíš stydět.
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

co je to podmaz? :oops:
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Disasterpiece píše:co je to podmaz? :oops:
Doprovod
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Dej si na dveře ceduli: nahrávací studio. Hoperům vstup zakázán!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To neni o hopperech, to je o tom, ze delat muziku je dnes po vsech strankach pristupnejsi (ostatne jako skoro vsechno), tudiz se do toho montuji i lidi, kteri by se k tomu vubec nedostali. A pak taky diky tomu, ze nahravani je dnes relativne levnejsi, tak si ho lidi min vazi ;) Z tohohle pohledu nechapu jedno cesky studio, ktery si uctuje po minutach finalni stopaze (nevzpomenu si ale ktery), to muze byt nekdy problem. U beznych studii je hodinova sazba, at uz se nahrava, anebo pokuruje cigarko pred studiem, takze clovek to dostane zaplaceny.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Predator

Příspěvek od Predator »

No ono je hlavne rozdiel v prístupe ľudí. Pred pár rokmi človek šiel do štúdia, kde hodina stála nehorázne prachy a tak sa pripravil na všetko, zvukára sa pri dojednávaní zakázky spýtal na každý jeden detail, potom hodne času piloval formu, kým otvoril dvere štúdia. Tam dostal pár pokusov a keď sa nechytil fakt ani trochu, tak zaplatil hodinu a dovidenia, zvukár nie je povinný sledovať celý večer, ako nešťastník cvičí pred mikrofónom to, čo mal mať dávno zmáknuté.

Dnes si ale každý čávo myslí, že jeden deň zavolá, na druhý príde do štúdia, položí na stôl pár drobných a perfektnú nahrávku má zaručenú, aj keby to odspieval riťou. A keď zistí, že to akosi nefunguje, tak je "za vola" samozrejme zvukár, ktorý nevie robiť zázraky z ničoho a z trápneho mektania neurobí špičkový výkon, ani keď sa potrhá a bude nad strihom tej hrôzy sedieť rok.

Samozrejme, že ako majiteľ malého štúdia človek nečaká, že k nemu budú chodiť ťažkí profíci. Čaká však aspoň, že mu tam prídu normálni muzikanti s nejakou úctou k muzike a nie adolescenti, ktorí momentálne nemajú kde a ako zabiť čas a tak sa snažia hrať sa na raperov (klobúk dole pred naozajstnými rapermi).

Prúser je to, ako týchto ľudí odlíšiť, či sa mi vôbec oplatí sadať do auta, otvárať štúdio a zapínať stroje pre niekoho, kto to má v piči a ide si len tak zo srandy nahrať "akože demo", aby mal s čím večer v bare machrovať pred kamošmi. Rozmýšľal som nad princípom dvakrát a dosť - niekto príde nahrávať prvýkrát nepripravený, tak ho zaradím ako kandidáta na blacklist a ak sa to zopakuje ešte raz, už mu nebudem prijímať zakázky.

Ináč nič proti hiphopu, vážim si každú dobrú hudbu a hiphop nie je výnimkou, ale pravdou je, že takéto problémy boli zatiaľ iba s hiphopermi. V ostatných žánroch sa ľudia na točenie snímky stále pripravia v rámci možností zodpovedne.
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Podle mě v takových to případech funguje tzv. vzorková nahrávka a na základě tohoto seznámit tyhle vypravěče kravin co je to bude stát. Ten odhad se dá po domluvě požadavků přibližně vyčíslit. Rozhodně je to práce jako každá jiná, a pokud přijde do studia takový týpek co nic neumí, nic jiného nezbývá než ho seznámit s realitou.
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

Když se bavíme zrovna o hip-hopu, tak já situaci řešim uplně jednoduše - posílám tyhle lidi ke "konkurenci"... Ne že bych měl něco proti těmhle lidem, ale nějak m nesedí - a než abych se s nima rozčiloval, radši s nima vůbec nepracuju... Za druhý vím, že hip-hopu nerozumím, takže to ani dělat nechci - nehodlám se podepisovat pod něco, o čem nemam páru... Většinou ale když už mi ty lidi volaj tak se mi podaří během hovoru vytahnout o nich nějaký informace - jakože jim podmazy splácal kámoš na klávesách a že by do toho chtěli ode mě domasterovat zpěv a tak... takovýhle lidi rovnou posílám pryč... co se týče nehiphoperů, ale povětšinou punkáčů a podobnejch pseudopoloprofi-amaterů tak tam to řešim tak, že než je nahrávám, tak si je chci poslechnout na koncertě - když se mi to po technickej stránce líbí (sou sehraný, neprasej to moc) tak je k sobě pustim - teda po tom, co odsouhlasej, že berou v potaz, že studio neni o tom, že se tam banda typanů dojede vylejt a zhulit a tak, ale že se tam prostě DĚLÁ!!! a pak to docela funguje...

jinak nejsem rasista, ale po neblahých zkušenostes bohužel už odmítám romské kapely (až teda na ty, co znám dlouho a dobře)... a taky nemam problém neumětely ze studia vyhodit....

jak psal wohma - dnešní doba je hloupá v tom, že každýmu umožňuje nahlídnout do týhle "profi" branže - pak si každej myslí, že je to plezír a sousta lidí do toho fušuje a zbytečně podtrhává ceny...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Predator

Příspěvek od Predator »

Tak ja som už tiež zopár ľudí, čo prišli a nevedeli nič, vyhodil von, a striktný zákaz chlastania, trávovania a podobných vecí u mňa v štúdiu je samozrejmosť.

Kupodivu s metalistami, hardcoristami a ani s pankáčmi nikdy problém nebol, stále to brali zodpovedne a pripravili sa dobre, aj prístup k práci a disciplína bola OK.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“