Kondenzátorový VS. Dynamický mikrofon

Dynamické, kondenzátorové, bezdrátové, ...
Nik 555

Kondenzátorový VS. Dynamický mikrofon

Příspěvek od Nik 555 »

Zdravim přátelé!
Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi Kondenzátorovým a dynamickým mikrofonem.. Liší se to citlivostí a kvalitou zvuku? Nebo jak to vlastně je???
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Re: Kondenzátorový VS. Dynamický mikrofon

Příspěvek od Monikad »

Nik 555 píše:Zdravim přátelé!
Zajímalo by mě jaký je rozdíl mezi Kondenzátorovým a dynamickým mikrofonem.. Liší se to citlivostí a kvalitou zvuku? Nebo jak to vlastně je???
Určitě liší :wink: je ale důležité poměřovat stejnou třídu kvality mikrofonů! jak dynamiky tak elektrety jsou na trhu špičkové ale také třeba nějaké "thajvan" za pár desetikorun...

Budem tedy řešit skutečné mikrofony a ne laciné hračky :roll:
když pominu zapojení mokrofonů (kondenzátorové vyžadují externí napájení, dynamiky ne) tak je zásadní rozdíl v citlivosti a rozsahu zvukového spektra, které ještě poberou v dobré kvalitě.

Z toho plyne i použití:
- kondenzátorové se užijou nejlíp jako studiové zpěvové, jako ozvučení dřev, perkusí, plechů, jako overheady u bicích, jako ruchové mikrofony někde v divadle, ...
- dynamické se užijí nejčastějí na zvučení bubnů, kytarových komb, jako zpěvové, atd...
:P
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Aha, tak teď v tom mam jasno..

Teď mi právě odešel kondenzátorový mik. s kterým jsem chtěl nahrát
"STUDIOVÝ ZPĚV" s tím to nepůjde tak bych to kdyžtak nahrál s tím dynamickým, myslíte že je to reálné???
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

přez dynamický mikrofony se běžně zpívá na živých koncertech v celém světě, vznikají tak i live alba... proč by teda měl jeden malý český muzikant znít přez kvalitní dynamický mikrofon zle??? :twisted: :D :D

Nic tím nezkazíš.... :wink:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Protoze maly cesky muzikant nebude mit mikrofon, ktery se na takove zaznamy pouziva a uz vubec nebude mit souvisejici techniku a know-how. Ano, i s dynamikou se da slusne nahrat zpev, ale musi to byt dobra dynamika, musis mit dobry i ostatni komponenty a hlavne musis vedet, co s tim potom delat.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Wohma píše:Protoze maly cesky muzikant nebude mit mikrofon, ktery se na takove zaznamy pouziva a uz vubec nebude mit souvisejici techniku a know-how. Ano, i s dynamikou se da slusne nahrat zpev, ale musi to byt dobra dynamika, musis mit dobry i ostatni komponenty a hlavne musis vedet, co s tim potom delat.
Že se bavím o kvalitním dynamickém mikráku jsem psala o příspěvek výš. :idea:
Ostatní zařízení a znalosti....na to se kolegáček neptal... :wink:
mam takový pocit, že mi podsouváš jako bych tomu vůbec nerozuměla. No po čtvrtstoletí v branži už ale snad něco přece jen zůstane, i když jsem se zvukařině věnovala aktivně jen 7 let z těch 25ti.. :oops:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Kolega celkem jasne shani prinejlepsim stredni tridu mikrofonu a kdovi, jestli mu zbydou penize na poradny preamp. Je moc hezky hazet tu nejaky obecny poucky, ale lidi si to pak vztahnou i na low-end a prusvih je na svete.

Kazdopadne podsouvat nekomu na domaci nahravani dynamickej mikrofon je hloupost, at zvucis 2 nebo 200 let ;)
Somnus Aeternus
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Wohma píše: .....Kazdopadne podsouvat nekomu na domaci nahravani dynamickej mikrofon je hloupost, at zvucis 2 nebo 200 let ;)
Tak to každopádně NEsouhlasím. naopak by mohl být o dost větší průser kupovat si na domácí nahrávání nějaký kondenzátorový mikrák. laciný by byl naprd a drahý by bylo zbytečné vyhození peněz doma (rozumím slovem ůdoma" obyvýk nebo prostě pokoj v domě).
kdo tvrdí že by měl na takovýhle styl muziky někdo vyhazovat peníze za kvalitní kondenzátorový mikrofon, a odsuzuje kvalitní dynamický mikrák, to pro mě je hodně špatná rada. nebo možná že jsi dýler těch kondenzátorových mikrofonů a naháníš provizi z prodaných kusů. :wink:
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jojo, dealuju gumovy medvidky a kondenzatorovy mikrofony :)
Ja mam zkusenosti jak s levnyma dynamikama (vetsinou dost hruza), tak kondenzatorama (vetsinou spis prijemne prekvapeni), pokud si clovek pohlida sykavky a "suchost" signalu, tak i z levnych kondiku leze dobry zvuk.

Mimochodem o stylu muziky nebyla snad ani rec :)
Somnus Aeternus
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Zapomeň na levný kousky...psala jsem hned v prvním příspěvku v týhle diskuzi, že budeme řešit opravdové mikráky, ne hračky za pár desetikaček. Z těch hraček mě ale žádná nikdy nezklamala: Nic jsem od nich nečekala a opravdu, nic dobrého z toho neznělo, pokud tedy není účelem napodobovat nekvalitní telefonní sluchátko :D

Tu poznámku o stylu muziky moc nechápu :shock: Skutečně tu nepadlo slovo o stylu a ve věci kvalitního sejmutí zpěvu to přece ani není podstatné, tak to sem nemotej... :!:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Jo a na gumový medvídky mám přímo úchylku, takže dohodíš mi nějakou množstevní slevu při pravidelném odběru?? :roll: :D :D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Monikad píše:kdo tvrdí že by měl na takovýhle styl muziky někdo vyhazovat peníze za kvalitní kondenzátorový mikrofon,...
na toto jsem reagoval s tim stylem :)

Ja ti zase psal, ze resit drahy kousky nema smysl, protoze Neumanna si zkratka Nik kupovat nebude, to vime uz ted. Kazdopadne kolem 2K uz se da sehnat kondenzatorovy mikrofon, ktery pri nahravani zpevu zvukove predci drtivou vetsinu dynamickych mikrofonu (pokud teda sedne s hlasem, ale to tady v teto cenove relaci asi nemusime resit).

Gumovy medvidky dealuju jen lidem, co maji radi kondenzatorovy mikrofony :)
Somnus Aeternus
Nik 555

Příspěvek od Nik 555 »

Hm koukám že jste se tu za tu dobu celkem rozpovídali :D

Mikrofon mam shure okolo 2 tisíc.

Tak nevim no jestli nahrávka bude za něco stát.. Ale snad jo, když si s ní ještě pohraju v Masteringu..

Časem si ale stejně budu muset koupit nový kondenzátorový mikrofon nebo ten starý dát spravit..
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

NIK 555: No víš jak to chodí... :wink:
Ale rozkecali jsme se dost, to je fakt :shock: :D
striska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska »

Monikad píše:přez dynamický mikrofony se běžně zpívá na živých koncertech v celém světě, vznikají tak i live alba... proč by teda měl jeden malý český muzikant znít přez kvalitní dynamický mikrofon zle??? :twisted: :D :D

Nic tím nezkazíš.... :wink:
Sorry, ale dost se pleteš. Přes dynamické mikrofony se zpívá na živých koncertech po celém světě??? Velký omyl... A dynamický mikrofon ve studiu? Ano, mají tam jistě zastoupení, ale.....S Tvými názory nesouhlasím.

Ačkoli je mi poměrně málo (24), mám za sebou návštěvy několik špičkových nahrávacích studií a několik koncertů po celé Evropě (dál jsem se bohužel nedostal), ale jak nahrávací studia, tak špičkový zvukaři používají na profi produkci či nahrávání vě většině případech kondíky (dynamiku samozřejmě také, ale v menším poměru)

Mj. já také zvučím. Na zpěvy používám kondíky.

Nedýluju ani gumídky, ani kondíky. Dělám do reklamy a jezdim zvučit akce.
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

To Striska:
Asi jsem holt "stará škola". nevím jak ve špičkových evropských studiích (vlastně nějak moc studia nevyhledávám nikde), ale na živém hraní je pro mě nepřekonatelnou klasikou na vokály Shure 58ka. A to od nějaké vesnické tancovačky až třeba po open air někde na Letný nebo na Strahově.
Sama už pár let se zvukem nejezdím a nechávám to jiným, já raději hraju :wink:
Mimochodem právě v regionu východních čech, takže jsem koukala na tvůj web a uložila si to pro každý případ.
Člověk nikdy neví, kdy na kšeft nebude moct nikdo z našich oblíbených zvukařů a my budeme muset hledat jinde :wink:
striska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska »

Monikad píše:To Striska:
Asi jsem holt "stará škola". nevím jak ve špičkových evropských studiích (vlastně nějak moc studia nevyhledávám nikde), ale na živém hraní je pro mě nepřekonatelnou klasikou na vokály Shure 58ka. A to od nějaké vesnické tancovačky až třeba po open air někde na Letný nebo na Strahově.
Sama už pár let se zvukem nejezdím a nechávám to jiným, já raději hraju :wink:
Mimochodem právě v regionu východních čech, takže jsem koukala na tvůj web a uložila si to pro každý případ.
Člověk nikdy neví, kdy na kšeft nebude moct nikdo z našich oblíbených zvukařů a my budeme muset hledat jinde :wink:
No jo, Shure 58, at už SM nebo BETA, to je klasika. Dost často se objevuje v riderech. Někomu možná sedí lépe, než podstatně lepší mikrofony, ale v drtivé většině pokud právě těmto lidem, kteří touží po SM58 (já je mám také) vnutím nějaký ze svých oblíbených, zjistí, že jsou mikrofony o dost lepší, než právě jejich oblíbená SM58.

I když, třeba takový Martin Maxa si mojí Beta 58 nemůže vynachválit a je fakt, že mu sedí lépe, než některé lepší mikrofony..
striska
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od striska »

to Monikad: jinak, já jsem také bubeník:-) Hrál jsem od dixi, přes pop, rock a skončil jsem u metalu v Her Majesty, kde jsem asi před 5ti lety skončil a nyní jen jezdím do Kolína ke Kmochákům:-)
SaP

Příspěvek od SaP »

Zdravim měl bych takový dotaz.Chci si pořídit v blízké době mikrofon,ale nemám zkušenosti a vědomosti.
Tak bych se rád obrátil na zasvěcené.ten mikrofon by mel byt do 4500,- používal bych ho jen na nahrávání hlasu a také na vystupování ale spíše na nahrávání,ale jen na hlas.Proto prosím o radu a pár návrhů co by mohlo být pro mě to pravé předem děkuji.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Například pro orientaci: mikrofony podle ceny. Zaměřil bych se třeba na AKG, MXL, Shure tam taky něco má, dražší Behringer (B řada) taky neudělá ostudu..... Spíš se pak ptej na konkrétní model(y); třeba se najde někdo s osobní zkušeností. Každopádně se zaměř na tu horní hranici (čili zmiňovaných 4500,-) a úplně nejlepší je po základním výběru třeba 2-3 kousků popůjčovat, vyzkoušet, poslechnout, porovnat a vybrat :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony a snímání“