fakta o hlavách

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

To je pěkná dlbost. Jednak třeba 2x G12T75 (Marshal 1936) má 150W, 2xV30 má 120W atd. - což s přehledem stačí pro drtivou většinu dostupných kytarových zesilovačá ať už lampových nebo nelampových (když pominu zvrácenosti jako 400W Modefour apod. koko*iny)
Proč by měl mít proboha (či satana - každý si doplní podle sebe) kytarový box 2x větší výkon jak kytarový zesilovač - a ještě k tomu zrovna lampový ??? 100W je furt 100W ! To ty lampové watty jsou jiné jak tranzistorové ? U zkresleného zvuku je obrovská komprese, takže tam jsou minimální špičky, u čistého špičky sice vznikají, ale reprák taky vydrží špičkově několikanásobný výkon.
Tímhle bych se zaobíral u basového aparátu, PéÁčka nebo Hi-Fi ale rozhodně né u kytary, ať už je styl či kytarista tvrdý či natvrdlý jakkoliv.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

ja mam ke všem zesikum repra o stejné watáži jako je vždy zesík... k 15w zesu 15w repro, k 30w mám 30w a jsem naprosto spokojen...

spíš bych prostě řekl, že tady jde o rozdíly ve zvuku mezi kreslícím a nekreslícím repro, což je každého věc...
moonchild
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonchild »

Na reproboxu mám výstup (zřejmě do dalšího) a zajímalo by mě, jestli by se dal zapojit do vstupu PC a nahrávat takhle :) jestli by se nezničila zvukovka nebo něco.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

moonchild píše:Na reproboxu mám výstup (zřejmě do dalšího) a zajímalo by mě, jestli by se dal zapojit do vstupu PC a nahrávat takhle :) jestli by se nezničila zvukovka nebo něco.
To opravdu není zrovna šťastný nápad
moonchild
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od moonchild »

qwer píše:
moonchild píše:Na reproboxu mám výstup (zřejmě do dalšího) a zajímalo by mě, jestli by se dal zapojit do vstupu PC a nahrávat takhle :) jestli by se nezničila zvukovka nebo něco.
To opravdu není zrovna šťastný nápad
myslel jsem si to, ale kdybych se spletl, tak by to bylo fajn :D
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

rain píše:To je pěkná dlbost. Jednak třeba 2x G12T75 (Marshal 1936) má 150W, 2xV30 má 120W atd. - což s přehledem stačí pro drtivou většinu dostupných kytarových zesilovačá ať už lampových nebo nelampových (když pominu zvrácenosti jako 400W Modefour apod. koko*iny)
Proč by měl mít proboha (či satana - každý si doplní podle sebe) kytarový box 2x větší výkon jak kytarový zesilovač - a ještě k tomu zrovna lampový ??? 100W je furt 100W ! To ty lampové watty jsou jiné jak tranzistorové ? U zkresleného zvuku je obrovská komprese, takže tam jsou minimální špičky, u čistého špičky sice vznikají, ale reprák taky vydrží špičkově několikanásobný výkon.
Tímhle bych se zaobíral u basového aparátu, PéÁčka nebo Hi-Fi ale rozhodně né u kytary, ať už je styl či kytarista tvrdý či natvrdlý jakkoliv.
100W lampovy zesilovac muze mit ve spickach i 150W, pokud je vytavenej, takze asi proto.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Nojo - ve špičkách - a těch u zkresleného zvuku moc není (prakticky žádné- je to komprimované) a u čistého ty špičky (krátkodobé, při přebuzení zesilovač zase komprimuje ) reprák vpohodě snese. 100W box či reprák musí ve špičce s přehledem snést i dvojnásobek - nebavím se o repráčkách z vietnamské tržnice ale o profi reprákách které se běžně na kytaru používají.

Edit: je zajímavé že u kytarových repro se tyto údaje neuvádí, a basových nebo HiFi je to běžné, třeba:
http://www.eminence.com/guitar_speaker_ ... B_CAT_ID=5
DirX

Příspěvek od DirX »

Navíc když máš lampový kombo tak ty lampy vnímají otřesy repráků takže to má taky na zvuk vliv.Ale kombo s lampama na stojato sem jěště neviděl...
afektband

Příspěvek od afektband »

DirX píše:Navíc když máš lampový kombo tak ty lampy vnímají otřesy repráků takže to má taky na zvuk vliv.Ale kombo s lampama na stojato sem jěště neviděl...
Třeba genz-benz takový dělá 8)

Obrázek
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
DirX

Příspěvek od DirX »

afektband píše:
DirX píše:Navíc když máš lampový kombo tak ty lampy vnímají otřesy repráků takže to má taky na zvuk vliv.Ale kombo s lampama na stojato sem jěště neviděl...
Třeba genz-benz takový dělá 8)

Obrázek
Dobrý postřeh ale stejně ty lampy ucítí ty otřesy....
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Afektband: Tak to už radši hlavu a 2x12 box.. tohle stejně moc místa neušetří...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
jonas1

Příspěvek od jonas1 »

souhlas s Hemim..ono tech 25 cm na vysku a 15kg navic u 4x12 nikoho nevytrhne..beztak je vetsi drina tahnout 2x12 sam nez 4x12 ve dvou..k rockovy muzice 4x12 zkratka patri a kdo rika, ze ne, at si dava k obedu vic knedliku:D
FENDER STANDARD TELECASTER - GIBSON SG WORN BROWN | CERIATONE 20 WATT LEAD & BASS - ORANGE TH30 - FENDER HOT ROD DELUXE | ORANGE PPC412 BLK
Hemi

Příspěvek od Hemi »

To rain:

To si doufám děláš jenom srandu :shock: .........tohle téma se tady řešilo už snad tisíckrát.

ANO - jasně že je velký rozdíl lampovejch 100W a tranďák 100W !!!

ANO - je potřeba co největší (ideálně násobek) výkonová rezerva k lampovýmu ampu

Jasně že jsou třeba 200W repra, takže pochopitelně lze mít dostatečně silnej box 2x12, ale pokud se bavíme o osvědčené klasice, tak Vintage 30 má ofiko 30W - maximální zatížení 60W.

Takže věř, že dva V30 nebo i G12T-75 na 100W lapovou hlavu opravdu nestačí. Možná bys ty repra přímo neodpálil, ale mrší to zvuk.

Box 4x12 má rezervu, tím pádem ty repra nemusíš šponovat do extrémů...............o tom je dobrej zvuk resp. výkonová rezerva.
kytara - Schecter Hellraiser C-1
amp - Krank Rev Series 1
box - Marshall 1960AV
efekty - Morley Tremonti Wah, ZVEX Box of Rock, EHX Memory Toy, Boss NS-2, Boss TU-3
Moleek

Příspěvek od Moleek »

co já vim, tak se řešilo, že lampa na ucho působí hlasitějc... Jestli reprák to "vnímá" hlasitějc to už nikoliv...
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
rain
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

No srandu si asi děláš ty :-)
nesčetněkrát jsem řekl že watt je furt watt a je jedno odkud vyleze a na tom trvám. No a V30 mají samozřejmě "ofiko" 60 Wattů ať už lampových, tranzistorových nebo třeba dřevěných :-D http://professional.celestion.com/guita ... c.asp?ID=4
xmarox

Příspěvek od xmarox »

beztak je vetsi drina tahnout 2x12 sam nez 4x12 ve dvou.
Moje řeč a proto prodávám 2x12 :D a jdu do 4x12 :D:D
Otis
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Otis »

Moleek píše:co já vim, tak se řešilo, že lampa na ucho působí hlasitějc... Jestli reprák to "vnímá" hlasitějc to už nikoliv...
Jj,to je pravda.Lampa působí hlasitějc.Ale jak už někdo řekl. jestli pustíš do repra 100W z lampy která bude mít třeba o 5 dB víc než 100W traďák,pořád to bude 100W ať chceš nebo ne.Stejně tak když předzesílíš víc signál do koncáku,tak koncák bude zesilovat pořád stejně,i když to bude hrát víc nahlas,ale máš zesílenej vstup,tudíž bude silnější výstup.Zbytečně velký předzesílení vstupu ale vede tak akorát k jeho spálení... Toť trocha teorie pro ty,do tomu moc nerozumí.Je to polopatě vysvětleno,snad to všichni pochopí.Samosebou to neni mířeno na Moleeka,ale jen reakce na jeho příspěvek o hlasitosti... Dojímá mě totiž,jak spousta kytaristů v mém okolí bere hlasitost na Watty.. Je to trochu zcestný. :lol:
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

Vintage 30 má 60w tak jak psal rain a je tedy naprosto schopna v bedně 212 odolat i naplno vytavenému zesíku. Ty repra snesou ve špičkách stejně daleko víc než je udávaný výkon, takže i kdyby se nějaká špička případně vyskytla, tak to ren reprák ustojí.

J. hendrix používal k plně vytavené plexi 412 s greenbacky o celkovém výkonu 80w... své bedny odpaloval sice docela často, ale ne vždy... pak přešel na G12H, kde měl 412 box celkem 120w a měl naprostý klid :)

Taky se tak nějak říká, že celestion udává výkon k reprům tak nějak postaru - až ve vlastně snesou daleko víc.

Navíc v době, kdy je naprostá většina repro na tvrdší muziku ve watáži 60-300w je docela zbytečné řešit, že je 212 nepoužitelná ke 100w hlavě. To je prostě naprostá k**** největšího kalibru, stejně jako to, že kreslící reprák je hnus... dobře pokud se vlastně hlaní na kytaru týká akorát hardcoru, metalu apod. stylu, tak to pak asi chápu. Bohužel se zapomíná trochu na muzikanty, kteří třeba celý život nepotřebují drtit kila na recto s podladěnou kytarou a nemusí mít pocit, že jim vlají nohavice (myšleno ironicky - do nikoho se nenavážím).

a jo - 412 na tvrdou hudbu je podle mě super a kdybych hrál tvrďárny, tak bych do ničeho jiného nešel a taky bych asi nechtěl, aby mě repráky kreslili... mě jen s**e to generalizování - já chci aby mě reprák kreslil, nechci 412 a chci open back...
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Z ciste fyzikalniho hlediska - ty vykony koncovych zesilovacu se standartne udavaji pro sinusovy prubeh, tedy v rezimu kdy konec nezkresluje. Tak bude urcite provozovan tranzistor, takze tam tech (dejmetomu) 100W sinus plati. Ale lampa muze byt provozovana i v rezimu kdy konec uz limituje, misto sinusovky z nej lezou obdelniky. Vykon si muzeme predstavit jako plochu ohranicenou prubehem - a ta plocha je u obdelniku vyrazne vetsi nez u sinusovky se stejnou amplitudou !! (mam pocit ze tam je koeficient 1.41 nebo tak nejak).
Takze z elektrikarskeho hlediska - lampac vybuzeny do limitace bude dodavat do repraku opravdu vic wattu nez ten samy lampac hrajici "ciste sinusovky", popr tranzistorak hrajici sinus.
Hraju výhradně na šrot.
Hemi

Příspěvek od Hemi »

:lol: ................ne bohužel, lituju.
Neni watt jako watt a neni jedno jestli je lampový, tranzistor, nebo dřevěný - jak píšeš:)

Díky Abu za nastínění rozdílu - přesně o tomhle a o tom, že lampa má jinej průběh a mnohem vyší špičky, toho je na fórech napsáno mrky.

Neva, stejně nemám dost technickejch vědomostí, takže si nebudu vymejšlet čísla, ale jinak.

Proč myslíš, že je už 30 let nejrozšířenější box 4x12 300W pod 100W hlavou?
Když by teda bohatě stačil 100W box 2x12, nebo i 1x12.............nepříjde ti to divný, myslíš že se to dělá jenom tak?
kytara - Schecter Hellraiser C-1
amp - Krank Rev Series 1
box - Marshall 1960AV
efekty - Morley Tremonti Wah, ZVEX Box of Rock, EHX Memory Toy, Boss NS-2, Boss TU-3
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“