Fender Hot rod deluxe lampy

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Matchi

Příspěvek od Matchi »

Odesly mi lampy u meho Hotrodu Deluxe a pri reklamaci mi bylo receno, ze na lampy se zaruka nevztahuje, coz znamena vyplaznout nekolik stovek z vlastni kapsy a jakozto studenta mi to nedela zrovna radost :-(( Chci se zeptat, je toto bezny pristup, mate nekdo zkusenost? Diky za odpoved.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Matchi píše:Odesly mi lampy u meho Hotrodu Deluxe a pri reklamaci mi bylo receno, ze na lampy se zaruka nevztahuje, coz znamena vyplaznout nekolik stovek z vlastni kapsy a jakozto studenta mi to nedela zrovna radost :-(( Chci se zeptat, je toto bezny pristup, mate nekdo zkusenost? Diky za odpoved.
řekl bych, že je to naprosto běžné... kdybych to měl k něčemu přirovnat, tak jsou pro lampy pro aparát něco jako pro kytaru struny :wink: VPODSTATĚ spotřební zboží :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Matchi píše:Odesly mi lampy u meho Hotrodu Deluxe a pri reklamaci mi bylo receno, ze na lampy se zaruka nevztahuje, coz znamena vyplaznout nekolik stovek z vlastni kapsy a jakozto studenta mi to nedela zrovna radost :-(( Chci se zeptat, je toto bezny pristup, mate nekdo zkusenost? Diky za odpoved.
Jak dlouho jsi je tam trápil?:)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Matchi

Příspěvek od Matchi »

Maples píše:
No, v kvetnu mi konci zaruka (2 roky)...ono to chratilo uz delsi dobu, ale ja myslel, ze je to odvekej problem s kabelama, takze jsem to odhalil az kdyz uz byly totalne nadoraz (porad to sice hraje, ale uz to brumi tak, ze se to nedalo)....ja netusil, ze to vydrzi tak kratce, predtim jsem hral jen na samy tranďáky...holt daň za lampovej zvuk...ale diky za postrehy, aspon vim, ze me nešulej :wink: Dík!
Naposledy upravil(a) Matchi dne 30.03.2009 20:03, celkem upraveno 1 x.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Matchi píše:
Maples píše:
No, v kvetnu mi konci zaruka (2 roky)...ja netusil, ze to vydrzi tak kratce, predtim jsem hral jen na samy trnďáky...holt daň za lampovej zvuk..ale diky za postrehy, aspon vim, ze me nešulej :wink: Dík!
jo, to je vpodstatě normální, neboj :-) za kvalitu se musí platit :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

no kamo to muzes byt docela rad, 2 roky je super... bud rad, ze ti treba nezacaly delat kraviny po pul roce.

proste je to spotrebka, jak rikal axel, proste jako struny.

vymen koncak - teda nech vymenit koncak, protoze tomu asi zrovna nerozumis. bude te to stat tak litr... muzes nechat vymenit (a nebo si sam vymenit) i preamp... to mas dalsi litr navic.

proste musis pocitat s tim, ze kdyz mas lampove ombo, tak to lampy bude zrat, docela se divim, ze ti to vubec prijde divne, ze ti po 2 letech odesly :)
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Okamžitě to vyměn chlape, to už je pro naprostou většinu lamp konečná...mechanický chrastění víceméně nevadí, ale projevy na zvuku přími z repráku jsou už to nejvyšší možný znamení. A netrap to tam moc dlouho, mohl bys odpálením starejch elektronek udělat škody i na kombu - a to by vyšlo fakt dráž, než výměna lamp.)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Matchi

Příspěvek od Matchi »

Maples píše:Okamžitě to vyměn chlape, to už je pro naprostou většinu lamp konečná...mechanický chrastění víceméně nevadí, ale projevy na zvuku přími z repráku jsou už to nejvyšší možný znamení. A netrap to tam moc dlouho, mohl bys odpálením starejch elektronek udělat škody i na kombu - a to by vyšlo fakt dráž, než výměna lamp.)
To jsou veci :shock: No, moc diky vsem za rady a postrehy, vazim si toho, je az k nevire, jak rychle se tu cloveku dostane kvalitni odpovedi bez zbytecneho vylevani ega typu: "To jses teda peknej blb, kdyz nevis, ze...", jak je tomu na spouste jiných fór. Díky, palec nahoru, at vam to hraje :wink:
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

No, pokud by sis to tu pročítal víc, tak asi taky narazíš na pěkný věci;)tak taky dík, zrovna ted mi to něják nehraje, tak jsem pěkně naštvanej a jdu rozhejbat prstíky:D
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

:lol: Někdo si koupí kombo za 20tis a ani netuší, že musí přelampvávat?!
Je vidět, že se naše generace s elektronkama často nesetkává.

Doporučuje se přelampovávat jednou za rok a častěji
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

turbo_MaCk píše: Je vidět, že se naše generace s elektronkama často nesetkává.
Hmm, čím to asi tak bude? :roll:
Matchi

Příspěvek od Matchi »

turbo_MaCk píše::lol: Někdo si koupí kombo za 20tis a ani netuší, že musí přelampvávat?!
Je vidět, že se naše generace s elektronkama často nesetkává.

Doporučuje se přelampovávat jednou za rok a častěji
Ono to je tak, ze se o to zpravidla clovek nezajima, dokud to nepotrebuje...Samosebou, ze mi bylo jasne, ze se musi cas od casu ty flasky vymenit, ale jak vidim, choval jsem se k tomu docela slusne, kdyz to vydrzelo skoro dva roky...Jinak mi bylo receno, ze za vymenu 3x12AX7(kus za 400) a par 6L6(1400) to bude delat dohromady teda 2600Kc...prijde mi to teda pekna palba :(
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

no ono to tak stoji to se neda nic delat :)

samozrejme pokud ty lampy jsou nejake kvality a maji tu hodnotu...

za tyhle peniez by ti tam mel dat alespon JJ a nebo treba GT, ktere tam mas asiva ted.
xmarox

Příspěvek od xmarox »

Taky mě čeká přelampování soloheada..se zas prohnu :( rád bych to dal do rukou profíkovi, i když má fixní bias, ale hold já a elektronika to není ono...mám kamaráda co je profík přes elektroniku ale uvažuju i nad p. Zemanem z Hranic, páč tam je zas letitá praxe..dávali jste mu někdo přelampovat nebo u něj kupovali lampy??
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

vyměň jen konec... preampový maj dlouhou životnost. ¨Jinak nejde ani tak o chování jako o přetěžování a pod. Pokud si to měl nabiasovaný k 60% tak ti 2 roky vydržej normálně. Když to dáš na 80%, tak budeš mít eňo ňůňo hot sound, ale odejdou nejpozděj do roka.

pokud máš fixní bias tak:
a) přelampuj to sám
b) dej oddělat biasovej odpor a nech tam dat trimr na seřizování...
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

to xmarox: Prave ze kdyz to ma fixni bias, tak to znamena, ze by se ten bias mel nastavit... nenastavuje se u self bias, u fixed jo.

Jinak pan Zeman to určitě zvládně :) bias zase není tak težké nastavit a když někdo umí zesík postavit, tak by měl i ten bias umět nastavit.

Jinak k tomu Hot Rodovi - Hot Rod je Fixed Bias... takže by se měl bias seřizovat také. Hot Rod má Bias pot. Kámoš Hot Roda měl...

Některé aparáty, přestože jsou fixed bias, bias pot nemají... výrobce se tak nějak spoléhá, že bude majitel zesíku používat lampy podobné jako výrobce a tak to bude hrát pořád + - stejně... Horší je, když pak chce někdo vyzkoušet nějaký trochu jiný typ lamp... pak je jaksi "nahraný" a nezbude mu nic jiného než bias pot nechat dodělat. Mezi tyto lampy patří třeba staré usa fender blues deluxy, devilly, usa Peavey Delta Blues, z nových třeba Peavey Valveking (?)

Pokud se ti s tím nechce moc otravovat, tak si kup stejné lampy co tam máš teď (jestli tam teda máš groove tubes - myslím že jsou tam červené nebo bílé GT) a normálně to přehoď. Zesíku se nic nestane, bude to hrát stejně jak když ti to šlo z fabriky (tam se totiž s nějakým mexickým kombem opravdu nikdo nedrbe, aby nastavil bias co nejlíp... hodí tam lampy, nastaví bias pot na nějakou hodnotu, kterou mu před rokem ukázal nadřízený, zkusí jestli to hraje a ádios...). Pokud chceš, aby ti z toho někdo vymáčkl maximum, tak to dej profíkovi (čili né někam do obchodu, kde ti akorát prodavač po zavíračce přehodí lampy bez biasingu a za tuto operaci si veme několik stovek), který si s tím pohraje, zkusí třeba pár hodnot poslechnout a prostě z toho vycucá maximum pro uši.

také neplatí, že čím víc se biasuje na HOT, tím lepší to je... prostě to akorát dřív kreslí, zvuk je zkrátka více lampový... ale tohle není vždy chtěné... jednak ne každý má rád, když mu zesík kreslí brzo koncem, ne každý má rád tak tlustý zvuk, ne každý má rád nechat přelampovávat kombo 2x za rok. Pokud se biasuje na "studeno", tak to má tenký zvuk bez šťávy... Obyčejně se tedy hledá kompromis mezi těmito dvěmi extrémy.
xmarox

Příspěvek od xmarox »

no já si možná splet fixed bias se self bias páč myslím, že staré soloheady není potřeba "nastavovat" nebo jo??...teď tam mám mesácké lampy ale zkusil bych třeba JJ nebo podobně..
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

jestli je fixed bias nebo self bias teda fakt nevim, ale docela bych se divil, kdyby byla self bias... takze to urcite pozjistuj... ja si ale myslim, ze bude bud normal fixed bias a nebo fixed bias bez bias potu... self bias me teda fakt nesedi.

pokud bude self bias, tak akorat koupis nove lampy a nasrkas to tam... slozitost vymeny je asi tak na urovni vymeny spatne zarovicky na vanocnim stromecku... ja uz cpu lampy do komba poslepu s rukou zalomenou kolem repraku :D , v rockerovi na preampovky ani nevidim, ale taky jsem uz v poslednich dnech par pokusnych vymen obsolvoval... urcite je ale lepsi k tomu pristupovat trochu ZODPOVEDNEJ at clovek nechytne ranu. urcite se ale neni ceho bat. jen neni moc dobre davat prsty na kondiky
xmarox

Příspěvek od xmarox »

jakože je jasný, že pokud to má self bias tak si to vyměním sám ale u téhle řady fakt nevím..je to ten nejstarší solohead...ani k němu nejsou nikde pořádně manuály..jen k těm novým..
EDIT: teď teda koukám a všude je psáno, že při výměně není třeba nastavovat bias..jeden se zniňuje o fixed bias..tak už nevím..třeba nové soloheady maj vzadu přepínání na bias pro el34 a 6L6...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

self biasing nechápu.... maximálně by bias nastavovala součástka, která mění odpor v závislosti an na proudu (třeba dioda), ale by mělo dost neblahý učinky na zvuk (siglán by taky měnil proud taky odpor. Taky by to nešlo nastavt na určitou hodnotu, ale prostě by to bylo továrně.

Jinak když se to veme kolem a kolem, biasovat se nemusí nic.... ale když chce člověk maximální zvuk, tak je nejlepší mít trimr a seřizovat ručně podle hodnot, co tam tečou a podle zvuku, jakej to dává.

Pokud to dáš moc do cold, tak se začněe projevovat přechodový zkreslení. Toe pro zvuk enjhorší stav. zkreslení se projevuje nezávisle na hlasitosti, de do řitě dynamika a celkově je to problém. Proto sou zesilovače A/B a ne B třídy, aby se to seřídilo tak, aby tam to mpřechodový zkreslení nebylo.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“