Zacházení s lampovým aparátem

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
romcx75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romcx75 »

Maples píše:
romcx75 píše:malej dotaz, můžu dát do preampu k dvěma lampám 12AT7 jednu 12AX7 ?
Tyhle elektronky jsou uplně ve všech aparátech a na všech pozicích plnně zaměnitelný, jen mě zaráží, že máš 2x12AT7 a 1x12AX7 - není to naopak obráceně? ta AT7 se dává bud na reverb, nebo jako invertor (preampová lampa, která je nejblíž ke koncovejm lampám) - pro dosažení jemnějšího zvuku, který později kreslí...
je to možný asi sem se spletl, takže můžu tu AT7 vyměnit a dát tam všecky AX ?

http://www.bandzone.cz/beastart

kytara: Schecter Damien 6
AMP: Rockwell Red trip Duo 120w
Box: 412 , 2xV30, 2xG12T-75
Mooer Reecho
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

jak jsem psal, naprosto v klidu vyměnit a hrát. Nic se u preampovek nastavovat nemusí, stačí se jen kochat tím, jak markantní jsou rozdíly ve zvuku.
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
romcx75
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od romcx75 »

tak jsem to vyměnil a fakt je to hafo znát no :shock:

http://www.bandzone.cz/beastart

kytara: Schecter Damien 6
AMP: Rockwell Red trip Duo 120w
Box: 412 , 2xV30, 2xG12T-75
Mooer Reecho
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

sem se chtěl zeptat. Nevadí když mám aparát zapnutý třeba půl dne? jen na STBY. pak jednou příjdu hraju tak pul hodky a pak zase dám na STBY. a pak až zase hraju za 3 hpodiny....
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

60'Rock_N'_Roll píše:sem se chtěl zeptat. Nevadí když mám aparát zapnutý třeba půl dne? jen na STBY. pak jednou příjdu hraju tak pul hodky a pak zase dám na STBY. a pak až zase hraju za 3 hpodiny....
nevadí funkčně, vadí na životnost elek.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

ten apec vypinej... kdyz jdes nekde na 15 minut tak to nech treba na standby.. ale nechavat to nekolik hodin je nesmysl.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

eugeene píše:nevadí funkčně, vadí na životnost elek.
Ja si nejak nejsem jistej co tem lampam vic skodi, jestli kdyz jsou 3 hodiny jen se zapnutym zhavenim, nebo jestli jim bude vic vadit to neustaly zapinani/vypinani. Nejvetsi masakr je pro zhavici vlakno prave to zapnuti ze studeneho stavu.... ikdyz 3h je dost dlouha doba. Kdyby to byla hodina nebo min, tak poradim urcite nechat na Stdby, ale takhle tezko rict... ?
Hraju výhradně na šrot.
weselow

Příspěvek od weselow »

Nějak se tu nezmínilo, jak se chovat k novýmu aparátu po doručení, pokud je to poštou atp. Může se začít žhavit hned nebo by se mělo počkat?
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

weselow píše:Nějak se tu nezmínilo, jak se chovat k novýmu aparátu po doručení, pokud je to poštou atp. Může se začít žhavit hned nebo by se mělo počkat?
ne rači počkej.... v aparátu sou malí skřítkové a můžou mít ještě následky cestovní horečky... 8)
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Ferino

Příspěvek od Ferino »

weselow píše:Nějak se tu nezmínilo, jak se chovat k novýmu aparátu po doručení, pokud je to poštou atp. Může se začít žhavit hned nebo by se mělo počkat?
Pokud není výrazný rozdíl teplot aparátu a okolí, tak můžeš hned hrát. Pokud ti to přivezou třeba v zimě a promrzlej aparát dáš do vyhřáté místnosti, tak tam bych raději nechal aparát aklimatizovat.
Cort X-TH, Engl Ritchie Blackmore Sign., Engl 2x12 V30, Korg AX1500
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Re: Zacházení s lampovým aparátem

Příspěvek od turbo_MaCk »

Podle mě je průměrná vnitřní teplota tak.... 20 stupňů? možná víc. wolframový vlákno v elektronce ohřívá katodu na nějakejch 440 stupňů celsia. Myslím,ž e to když to překoná o 20 stupňů větší rozdíl se ten zesák nezhroutí. U jiných součástek nevidím důvod.

Kdysi sem slíbil, že tu někde dám svou práci, cos em dělal o elektronkových zesilovačích. Je fakt, že tam je tam dost nesrovnalostí a že dnes bych to asi zvládl líp, ale tak pro někoho kdo neví se tam najde snad něco:
http://www.gymnzidlo.cz/supl/96.pdf
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pozor, tady nejde o těch pár stupňů. Jde o to, že když ho vytáhneš ( mám na mysli zesík ) třeba v zimě z kufru auta a přeneseš do vyhřátého slálu, tak se změnou teploty mohou součástky orosit a zvláště u zesilovačů s plastovými paticemi pro elky hrozí při okamžitém zapnutí zkrat mezi piny. Právě tou vlhkostí. Protože voda je holt vodivá. A jak Ti anodových 400V vlítne třeba na žhavení, tak máš po muzice. Nechat každopádně aklimatizovat.
thunderh4wk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thunderh4wk »

"U aparátu s biasem se po výměně lamp provádí jeho nastavení-doladění."

prosim vas, co je to bias?
PRS Tremonti SE s Elixir Heavy strunami (.012 - .052) + Randall RG50TC
thunderh4wk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od thunderh4wk »

Mám zase jednu lamerskú otázku, ale dúfam, že mi s tým niekto pomôže:

Môžem cez celolampové kombo (Randall RG50TC) púšťať pesničky z PC alebo MP3 prehrávača bez akéhokoľvek ohrozenia aparátu? Ak áno, mám použiť high alebo low input?

Neplánujem to samozrejme využívať často, ale cez víkend oslavujem 18ku a na seriózne ozvučenie mi moje repráky od PC stačiť nebudú...
PRS Tremonti SE s Elixir Heavy strunami (.012 - .052) + Randall RG50TC
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

V manuálu, nebo jestli se tomu tak dá říkat, je prd, co je to Low a High zač.
http://www.randallamplifiers.com/images ... manual.pdf

Ale tipuju, že se to týká jen hlasitosti.

Každopádně tim nic nerozbiješ, jen zvuk bude odpovídat charakteristikám kytarového repráku = nepoužitelný pro běžnou reprodukci (zahuhlaný, středový zvuk). Lepší zvuk dostaneš téměř z jakýchkoliv PC bedýnek.
Skiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skiner »

thunderh4wk píše: Môžem cez celolampové kombo (Randall RG50TC) púšťať pesničky z PC alebo MP3 prehrávača bez akéhokoľvek ohrozenia aparátu? Ak áno, mám použiť high alebo low input?
Tak to je jedno z největších barbarství, co jsem za poslední dobu slyšel :-) Technicky no problem, ale muzikantsky..no do toho bych nikdy nešel :?
Moleek

Příspěvek od Moleek »

thunderh4wk píše:Mám zase jednu lamerskú otázku, ale dúfam, že mi s tým niekto pomôže:

Môžem cez celolampové kombo (Randall RG50TC) púšťať pesničky z PC alebo MP3 prehrávača bez akéhokoľvek ohrozenia aparátu? Ak áno, mám použiť high alebo low input?

Neplánujem to samozrejme využívať často, ale cez víkend oslavujem 18ku a na seriózne ozvučenie mi moje repráky od PC stačiť nebudú...
Půjde to, ale né že to na Pc/MP3 dáš na max... Teda můžeš, ale pak to pouštěj do Return efekt.smyčky... Když to dáš do vstupu tak to měj v PC skoro na minimum
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

Copak, hrát to může celkem obstojně, pokud:
- to píchne na Return efektové smyčky, tím obejde zkreslení preampu
- na výstupu použije normální dvoupásmový reprák (samozřejmě s odpovídající impedancí a výkonem)

Ale pak už to ztrácí původní smysl, mít to vše v jednom.

Barbarství? Zcela určitě, pokud těmi koncovými lampami bude prohánět hip hop. Myslim, že lepší značky tam pro tyhle případy montují samodestrukční mechanismus s hip hop detektorem. To ti pak kombo shoří dřív, než řekneš Fifty Cent. :lol:
Naposledy upravil(a) dayslypper dne 13.09.2009 15:03, celkem upraveno 1 x.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

dayslypper píše:Copak, hrát to může celkem obstojně, pokud:
- to píchne na Return efektové smyčky, tím obejde zkreslení preampu
- na výstupu použije normální dvoupásmový reprák (samozřejmě s odpovídající impedancí a výkonem)

Ale pak už to ztrácí původní smysl, mít to vše v jednom.

Barbarství? Zcela určitě, pokud těmi koncovými lampami bude prohánět hip hop. Myslim, že lepší značky tam pro tyhle případy montují samodestrukční mechanismus. To ti pak kombo shoří dřív, než řekneš Fifty Cent. :lol:
No zas málokdo, kdo poslouchá hiphop chodí na tohle fórum a má hi-gain Randalla ;) Ale to už je OT

EDIT: Říkejte co chcete, Hifi to sice není, ale na ozvučení chlastačky bohatě stačí i kytarovej reprák :D Už jsem několik takhle nazvučenejch party zažil a nikdo si nestěžoval... Až na sousedy teda :lol:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“