Jak začít s masteringem
Pravidla fóra
Jak začít s masteringem
Trochu sem to tu procházel a úmyslně sem založil navý téma. Mam pár dotazů do začátku. Jak mam vůbec úplně začít. Jak to funguje, jestli kdyz ořežu spodky, tak mi bude kzatara dělat jenom aranžmá-background ...Další dotaz je v čem bych měl začít mastrovat, nebo spíš v jaky programu. Mam doma Cool Edit pro , a měl sem pocit , že sem tam něco jak fed out-in viděl.
Nebavim se o mixu jako prosfesional , to v žádnym případě , takže Jensovi monitory za 50k musej počkat, ale jestli mi na maestrování stačej kvalitnější sluchátka...spusta lidí si doma maestruje (a pochybuju, že maj náký extra vybavení) a ten zvuk se daleko zlepší. A to bych chtěl taky umět
Nebavim se o mixu jako prosfesional , to v žádnym případě , takže Jensovi monitory za 50k musej počkat, ale jestli mi na maestrování stačej kvalitnější sluchátka...spusta lidí si doma maestruje (a pochybuju, že maj náký extra vybavení) a ten zvuk se daleko zlepší. A to bych chtěl taky umět
Kdyz si orezes na kytarach spodky, tak to je jeste mixaz. Fade-in/out delam taky pri mixazi(nevim jestli se to spravne nedela az pri masteringu).
Mastering beru jako takovy oziveni nahravky. Dela se az na zmixovanou nahravku(rikam to spravne?). Muzes to delat v podstate po mixu rovnou v tom samem programu(pouzivam na nahravani Cubase SX), ale nevim jakej je v tomto smeru ten Cool Edit...nebo muzes pouzit neco jako T-Racks, wavelab atd
Mastering je pro me zatim dost neprobadana oblast, ale taky me to celkem zajima do budoucna. Pokud jsem neco rekl spatne tak se omlouvam, snad by me nekdo opravil, chybami se clovek uci
Mastering beru jako takovy oziveni nahravky. Dela se az na zmixovanou nahravku(rikam to spravne?). Muzes to delat v podstate po mixu rovnou v tom samem programu(pouzivam na nahravani Cubase SX), ale nevim jakej je v tomto smeru ten Cool Edit...nebo muzes pouzit neco jako T-Racks, wavelab atd
Mastering je pro me zatim dost neprobadana oblast, ale taky me to celkem zajima do budoucna. Pokud jsem neco rekl spatne tak se omlouvam, snad by me nekdo opravil, chybami se clovek uci
Fade out/in je jen ztlumovani nebo nabeh songy, zadna velka veda, nicmene prace s tim chce trochu cit. Mastering vysvetlit nelze, urcite pouzijes ekvalizer, kompresor (a jako posledni predevsim limiter), pripadne nejaky "lampovy oteplovadla" a podobny zhovadilosti, nicmene co presne s nahravkama delat ti nerekne nikdo, protoze:
1) Kazda nahravka vyzaduje neco jinyho,
2) Je to tak trochu vyrobni tajemstvi.
http://www.diplo.co.uk/music/mastering.php
tady je takovy vseobecny navod, nicmene mastering chce hlavne leta praxe a poradnou studiovou techniku, coz ani jedno nemas, takze to bude vzdy kompromis. Hovorim z vlastni zkusenosti
Na druhou stranu i za relativne maly peniz se tomu da aspon priblizit, pokud nad ti mstravis hodne casu a mas dobry ucho.
1) Kazda nahravka vyzaduje neco jinyho,
2) Je to tak trochu vyrobni tajemstvi.
http://www.diplo.co.uk/music/mastering.php
tady je takovy vseobecny navod, nicmene mastering chce hlavne leta praxe a poradnou studiovou techniku, coz ani jedno nemas, takze to bude vzdy kompromis. Hovorim z vlastni zkusenosti
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Hendy9: já být tebou, tak bych začal jako chlapík na tomhle videu
Postupně ti tam ukáže mašinky, co by jsi si mohl pořídit:
http://www.youtube.com/watch?v=R-2T_bGdvE0
Nevyjde to ani tak draho, odhadem tak mega a půl...
http://www.youtube.com/watch?v=R-2T_bGdvE0
Nevyjde to ani tak draho, odhadem tak mega a půl...
Fender American Deluxe Stratocaster HSS 60th, George Dennis The Blue , Audio-technica Wireless, In-Ear LD Systems a zase nově - hlava a bedna Orange - hraje to fuck dobře 
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
jo no celkem mazec.... hlavně ale ženou amstering přes HW eekty... teoreticky stejně by to šlo i softwarově, ale vždycky je to něco za něco...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Neslo by to softwarove, ona analogova sumace nebo realny elektronky maji proste jinej zvuk, nez kdyz to udelas v kompu. Mimo to vetsina tech profi mastering efektu je hardwarova, i kdyz je fakt, ze treba SSL ted hodne tech efektu prevadi do digitalni podoby.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
já neříkám, že se 100% vyrovná zvuku HW. Sám dobře víš, co si myslím os imulacích. Ale minimálně může udělat totéž v menší kvalitě....Wohma píše:Neslo by to softwarove, ona analogova sumace nebo realny elektronky maji proste jinej zvuk, nez kdyz to udelas v kompu. Mimo to vetsina tech profi mastering efektu je hardwarova, i kdyz je fakt, ze treba SSL ted hodne tech efektu prevadi do digitalni podoby.
No on taky mastering je dost o renome a to si nevybudujes, kdyz tvoje studio bude sestavat z pocitace a repraku
HW je duveryhodnejsi. Spousta lidi samozrejme masteruje softwarove, ale spicka dela HW.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Sorry, studuju anglistiku, takze to mam nejak tak zazity, nicmene az na par vlastovek z Muzikusu vicemene plati to, co pise cerfotochendy9 píše:Wohmo ty seš strašnej zabiják. Všechny odkazy co sem kdy viděl tě poslat byly v Angličtině...nejpekelnější věc louskat tyhle články
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
chápu co tím myslíš.... ale pokud de o to udělat co nejlepší výsledek s vybavením, jež je k dispozici....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
:-)
Ale né - přece nemusíte pánové šťourat do všeho a chtít všechno umět, ne?
Wohma napsal dobře, že se "tomu můžeš přiblížit", ale dobře si ještě přečti, za jakou cenu (spousta času). Upřímně řečeno, pokud nebudeš mít doma aspoň průměrné vybavení a aspoň průměrné zkušenosti, tak fakt asi jen můžeš hodně zhruba zkusit, jak tvůj mix bude hrát při tom finálním "natlačení", čili tak -11 až -9 dB RMS. Opravdu tenhle proces není žádná legrace a jen škoda, že si čím dál tím víc lidí myslí, že jo...
Minimálně je dobré, aby masteroval někdo jiný, kdo není ovlivněn těmi hodinami mixáže a těmi skladbami vůbec. Autor pak v roli prvotního posluchače a posuzovače může aktivně přispívat poznámkami k výslednému zvuku - což je hodně dobré. Kdo ovšem umí umíchat dobře skladbu, může si v pohodě dovolit přenechat mastering posvěceným rukám a s výsledkem je každopádně spokojen (pokud masteringový inženýr není nějakej exot
).
Jako zeptat se na fóru - OK. Ale dotaz od někoho, kdo píše "fed in/out", rovnou řekne, že "bedny za 50k musel počkat" a spojí proces masteringu s "kvalitnějšími sluchátky", působí přinejmenším rozporuplně, ne-li komicky (zvlášť v dnešní době).
Pardon za upřímnost.
P.
Minimálně je dobré, aby masteroval někdo jiný, kdo není ovlivněn těmi hodinami mixáže a těmi skladbami vůbec. Autor pak v roli prvotního posluchače a posuzovače může aktivně přispívat poznámkami k výslednému zvuku - což je hodně dobré. Kdo ovšem umí umíchat dobře skladbu, může si v pohodě dovolit přenechat mastering posvěceným rukám a s výsledkem je každopádně spokojen (pokud masteringový inženýr není nějakej exot
Jako zeptat se na fóru - OK. Ale dotaz od někoho, kdo píše "fed in/out", rovnou řekne, že "bedny za 50k musel počkat" a spojí proces masteringu s "kvalitnějšími sluchátky", působí přinejmenším rozporuplně, ne-li komicky (zvlášť v dnešní době).
Pardon za upřímnost.
P.
Víš, neni mastering jako mastering. Co to píšeš, že potřebuješ roky praxe a vybavení abys byl aspon průměrnej zvukař, co dokáže mastrovat, ti nikdo nebere. Souhlasim s tebou, ale řeč je o lidech co se tim živěj a třeba pracujou pro lidi co se tim taky živěj.
Nicméňě tenhle topic sem založil jako mojí reakci na tenhle projekt:
http://www.myspace.com/projectfuge
...to je člověk , kterej má stejný vybavení jako já, ale díky masteringu, už si napamatuju, jestli tam mastroval v CoolEdit pro nebo Cubase, dokázal vytvořit o třídu lepší zvuk než mam já(Už tam neni rozepsaná ta část kde o tom mluvil). Je to mladej kluk zkušeností moc mít nebude a vybavení taky ne , a přesto se s mastreingem vypořádal na úrovni , kterou potřeboval
Nevim příde mi to jako, když máš člověka , kterej hraje půl roku naučí se pár písniček, udržet tempo...a doma ho budou brát , že na kytaru umí (on něco dobře zahraje-něco čim se může preyentovat), ale jakmile příde mezi lepší hudebníky, tak začne bejt mimo a ve srovnání s nejlepšíma neexistuje.
Mylim, že mam ještě čas se hodně věcí naučit . Neni mi 40. A myslim, že ty si v 18 taky nevěl jak se mastruje..
P:S...s těma bednama za 50K to byla "narážka" na jeden podobnej topic pro zasvědcený
Nicméňě tenhle topic sem založil jako mojí reakci na tenhle projekt:
http://www.myspace.com/projectfuge
...to je člověk , kterej má stejný vybavení jako já, ale díky masteringu, už si napamatuju, jestli tam mastroval v CoolEdit pro nebo Cubase, dokázal vytvořit o třídu lepší zvuk než mam já(Už tam neni rozepsaná ta část kde o tom mluvil). Je to mladej kluk zkušeností moc mít nebude a vybavení taky ne , a přesto se s mastreingem vypořádal na úrovni , kterou potřeboval
Nevim příde mi to jako, když máš člověka , kterej hraje půl roku naučí se pár písniček, udržet tempo...a doma ho budou brát , že na kytaru umí (on něco dobře zahraje-něco čim se může preyentovat), ale jakmile příde mezi lepší hudebníky, tak začne bejt mimo a ve srovnání s nejlepšíma neexistuje.
Mylim, že mam ještě čas se hodně věcí naučit . Neni mi 40. A myslim, že ty si v 18 taky nevěl jak se mastruje..
P:S...s těma bednama za 50K to byla "narážka" na jeden podobnej topic pro zasvědcený
Ten typek hraje na kytaru 10 let a je o rok starsi nez ja, to je dost casu na to, aby si clovek osahal vse, co potrebuje k amaterskymu masteringu. Jedina poradna rada, kterou ti muzu dat, je "poslouchej cizi nahravky a snaz se identifikovat, co je na nich jinak". Mimochodem Mastering je az to posledni, pokud slysis nejaky zavazny rozdily mezi tvyma a cizima pisnickama, s velkou pravepodobnosti to bude mixazi.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
:-)
2hendy: ano, v 18 jsem nevěděl ani jak se masteruje, ani co to je mastering, ani že se nějaký mastering vůbec dělá. Ale i kdybych věděl poslední dvě věci, neptal bych se zřejmě na tu první, protože by mi možná bylo jasné, že to nemá cenu. Ale to je jen spekulace - jak jsem napsal, koneckonců zeptat se ve fóru je OK, od toho je fórum..
Wohma to pořád píše dobře - mastering není nic, co by výrazně zlepšilo/zhoršilo nahrávku. Ano, může (nemusí) to být "došperkování" - záleží na vstupním materiálu (=mixu) a na požadavcích autora mixu.
Osobně bych doporučoval pro "normální" lidi brát mastering jako proces, kdy se seřadí stopáž CD podle požadavků a srovná se hlasitost všech "tracků" na jednotnou úrověň. Výsledkem je prostě audio CD a žádná další kouzla se v tom hledat jednak nemusejí a jednak to prostě ani nemá moc cenu.
Znovu ale opakuji, že "na zkoušku" se dá prostě mix prohnat jakýmkoli freeware limiterem/maximizérem a v zásadě to stačí.
Pokud se "mastering" povede "o třídu líp" člověku "bez moc zkušeností", tak je to podle mého názoru buď typ:
- "slepé kuře najde zrno", čili tohle se povede kdykoli komukoli, kdo nebude vědět pořádně co dělá (AKA "zákon schválnosti")
nebo
- použije se vhodně upravený SW (T-Racks apod.), kde opravdu moc zkušeností mít člověk nepotřebuje.
Sorry - trochu jsem to na závěr odlehčil, ať žijou Velikonoce
P.
Wohma to pořád píše dobře - mastering není nic, co by výrazně zlepšilo/zhoršilo nahrávku. Ano, může (nemusí) to být "došperkování" - záleží na vstupním materiálu (=mixu) a na požadavcích autora mixu.
Osobně bych doporučoval pro "normální" lidi brát mastering jako proces, kdy se seřadí stopáž CD podle požadavků a srovná se hlasitost všech "tracků" na jednotnou úrověň. Výsledkem je prostě audio CD a žádná další kouzla se v tom hledat jednak nemusejí a jednak to prostě ani nemá moc cenu.
Znovu ale opakuji, že "na zkoušku" se dá prostě mix prohnat jakýmkoli freeware limiterem/maximizérem a v zásadě to stačí.
Pokud se "mastering" povede "o třídu líp" člověku "bez moc zkušeností", tak je to podle mého názoru buď typ:
- "slepé kuře najde zrno", čili tohle se povede kdykoli komukoli, kdo nebude vědět pořádně co dělá (AKA "zákon schválnosti")
nebo
- použije se vhodně upravený SW (T-Racks apod.), kde opravdu moc zkušeností mít člověk nepotřebuje.
Sorry - trochu jsem to na závěr odlehčil, ať žijou Velikonoce
P.
Ne, tim sem chtěl říct, i když to tak moc nevyznělo, že každej někde začíná a tohle forum je tu taky od toho, aby ti zkušení radili těm začínajícím, a že nechci bejt nákej profík, ale že bych s tim aspon rád něco uměl. Takže i když se v tom zatim neorientuju, tak mi nepříde komický se dotoho částečně dostat (,aspon jako půlroku hrající kytarista).
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
Muzikus pravidelne nectu, takze nevim, mozna neco malo. Spis tam byl docela slusnej serial o nahravani, to byly jedny z nejzajimavejsich clanku, ktery tam kdy byly.
Zakladni problem ohledne masteringu je ten, ze univerzalni rady zkratka neexistuji. U mixaze se doctes veci typu "pozor, at se vam nehada kytara a basa nekde mezi 200 a 400Hz" apod., jenze na mastering uz z principu zadny takovy rady nenajdes. Pokud chces poradit, hod sem konkretni nahravku, kazdopadne ti garantuju, ze vetsina vytek bude spis k mixazi, tam se toho deje nejvic. Jak pise pavlii, mastering v jinych nez profi podminkach spociva v "natlaceni" signalu a maximalne nejakych lehkych upravach ekvalizerem, pripadne pridani opravdu jemnyho reverbu apod., ale nic, co by vyrazne zmenilo zvuk.
Zakladni problem ohledne masteringu je ten, ze univerzalni rady zkratka neexistuji. U mixaze se doctes veci typu "pozor, at se vam nehada kytara a basa nekde mezi 200 a 400Hz" apod., jenze na mastering uz z principu zadny takovy rady nenajdes. Pokud chces poradit, hod sem konkretni nahravku, kazdopadne ti garantuju, ze vetsina vytek bude spis k mixazi, tam se toho deje nejvic. Jak pise pavlii, mastering v jinych nez profi podminkach spociva v "natlaceni" signalu a maximalne nejakych lehkych upravach ekvalizerem, pripadne pridani opravdu jemnyho reverbu apod., ale nic, co by vyrazne zmenilo zvuk.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Asi je teda možný, že dělám chyby spíš v mixáži, protože pokud je pravda, že ten rozdíl v massteringu neni , tak markantní ,a tak musim chybovat někde předtim
nevíš zhruba jak starej je ten seriál
nevíš zhruba jak starej je ten seriál
Naposledy upravil(a) hendy9 dne 13.04.2009 23:26, celkem upraveno 1 x.
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech