stavba lampoveho preampu

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
hrasek
Kontaktovat uživatele:

stavba lampoveho preampu

Příspěvek od hrasek »

Ahoj.Tak jsem se rozhodnul, že se pustim do výroby nějakýho lepšího preampu.Moc se v preampech nevyznám, ale koukal jsem na Mesu V-Twin a vypadáto fajne.Ale bohužel nikde neni návrh plošňáku a na vlastni navrh si netroufnu, to schema je docela složitý.Tak vás tady chci požádat o nějaký rady, postřehy, nápady na výrobu něčeho podobnýho a třeba i nějaky detailnější fotky v-twinu uvnitř.Nikde žádná fotka není.Myslim rozmístění součástek atd.Díky
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Plánuješ podlahovou nebo rackovou verzi?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

No slyšel jsem že je podlahová verze nic moc, ale zase je o dost menší, tak bych vám byl velice vděčnej za rady.Udělal jsem si kopi jcm800 s efektouvou smyčkou, taky chci něco abych z toho dostal pořádnej hutnej zvuk podobnej Eglu nebo Mese.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Je pravda, že podlahová verze je možnostma chudší a zvukově prý o něco méně podařenější než rack. Asi si rozmysli sám, co bys chtěl.

Kdybys chtěl, mám tu podlahovou verzi - elektronice moc nehovím, s tím ti nepomůžu, ale mohl bych ti nafotit střeva (výhledově, až se mi domů dostane nějaký kvalitnější foták).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

na toho podlahovýho twina schémata jsou :)
Takže budou i na toho rackovýho.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Mě jde hlavně o zvuk.Přemejšlel sem že bych místo marshallovskyho preampu dal do tý hlavy preamp třeba z Dual Recto Solo Head, ale asi bude lepší preamp zvlášť, že jo?No a co bys mě doporučil za pramp ty?
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Nero píše:Je pravda, že podlahová verze je možnostma chudší a zvukově prý o něco méně podařenější než rack. Asi si rozmysli sám, co bys chtěl.

Kdybys chtěl, mám tu podlahovou verzi - elektronice moc nehovím, s tím ti nepomůžu, ale mohl bych ti nafotit střeva (výhledově, až se mi domů dostane nějaký kvalitnější foták).
Jo kdybys to nafotil,tak to bylo fajn.A jak to máš napájený?Jenom 12V trafo?
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

poč stavíš kopii 800vky, když chcež uplně jinej zvuk... podle mě bude chyba už v koncovým stupní, chce to 6L6ky... jinak byh to rači dělal do zesíku, než na podlahu či rack...už tam máš trafa a dost ušetříš
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Napájení mám klasicky přes trafo.

Jinak též mi nejde do hlavy, proč stavíš osmikilo, když chceš mít preamp z mesy...

PetrPeter 1975 - 2008
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Já tu JCM 800 mám už pár měsícu hotovou.V tý době sem neměl o lapovejch zesilovačích žádný poznatky.Řek sem si je to lampa a to mě stačí.Teď už vim že chci pořádně hutnej zvuk.Tak proto ta Mesa.A nechce se mě zase vrážet prachy do 100W výstupáku a napájecího trafa.Těch 50W je ůplně vyhovujících.Proto ten koncovej stupeň z 800 :-)
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Jo jinak, Nero, nafotíš me ten v-twin?Kdyby pak někdo chtel návrh PCB tak ho rád poskytnu, samozřejmě až to dodělám.Sice budu delat tu hlavu, ale ten v-twin by se mě hodil na domácí hraní.Má to ucházející zvuk i přes sluchátka ne?
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od einsteincz »

o ten V-twin bych se přihlásil taky - nejlepe plošňák oboustranně. A taky by mě zajimalo co jsou tam použité za ty FET tranzistory, ve schématu nejsou popsané.
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

když si byl schopnej postavit ten aparát, tak budš i schopnej upravit to messa schéma na 50W. trafa použiješ stejný, patice též, šasi též a součástky taky možná až na pár vyjímek... Podle mě by to stálo za kompletní překopání. Věř mi, že na tý hutnosti se podílí i konec. Ty EL34ky kreslí v průraznejch středech. Hutnej zvuk to může bejt, ale rozhodně ne basovýškovej. MYslím,ž e budeš spokojenější, když to předěláš, než když uděláš preamp pak zjistíš, že to furt není ono. Njvětší investice bude pár 6l6, jehož cena je asi 600-1500 kč.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Ok.Dík za radu.Ale největší problém bude napájecí trafo.V tý mese je 5 ECC83 a v JCM800 jsou 3, tak že nevystačí proud na žavení a ni na napájení elektronek.A nejsou ty 6L6 tetrody?EL 34 jsou pentody, tak že se musí konec ůplně překopat.
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

nebál bych se o to, že trafo neutáhne další dvě eccčka, kde každá má žhavení If 300mA a proud Ia 1,2mA

teda pokud to trafo nedělal fakt nějakej dement.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Foto udělám, jen si musím půjčit foťák, takže rychlost nafocení závisí na Nukerově schopnosti mi ho zítra přinést :lol:

Takže prosím o chvíli strpení :wink: co nejdřív to sem nahodím.

PetrPeter 1975 - 2008
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Nero:Jo moc díky.Jinak to trafo jsem delal sám, tak že s tou demencí to bude možná pravda ;-).Proud z vynutí 320V sem udelal na cca 300mA, ale to žavení bude velkej problém.2x EL 34=3A + 3x 300mA.Mám to dělaný na 5A.A už tak byly potíže sehnat tak sylnej drát(d=2mm).Nechci zase moc ryskovat.Až udělám plošák V- TWINU tak sem hndim odkaz:-).
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Chybička se vloudila.To žavení je 4A.
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

S tím žhavením to máš blbé - ale dá se to vyřešit přidáním dalšího (malého) trafa jen na žhavení těch dvou lamp - aby dávalo buď 6,3V/600mA nebo 12,6V/ 300mA - jestli bys z toho trafa to žhavící napětí usměrnil, vyfiltroval a stabilizoval (a to 12,6V krásně jde), tak máš zdroj bezbrumového napětí pro první 2 lampy v předzesilovači. 8)
hrasek15

Příspěvek od hrasek15 »

Nero:Nemohl by ses kouknout co je to tam za ty FET tranzistory,Ve schematu nejsou.Měly by bejt kiusek od toho optočlenu přes 470k odpor.Optočlen je ten integráč s 6 nožičkama.Díky.Jinak už budu mít překreslený to schema doEaglu, tak že by ten plošák moch bejt za pár dní.Akorát nevim jak rozestavět ty součástky na plošák.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“