Ahoj pratele, v hrani na kytaru uz jsem pokrocil tak daleko, ze jsem si rekl, ze by mozna nebylo spatne si semtam neco nahrat do pocitace, bohuzel vzhledem k tomu, ze jsem momentalne vlastnikem "pouheho" notebooku, jsem si musel zakoupit externi zvukovku. Zvolil jsem Behringer UCG102 a doufal jsem, ze z notebooku vyleze alespon trochu kvalitni zvuk. No, zvuk neni uplne spatnej, ale mam trochu jinej problem. Zkratka nevim, jak nahrat zvuk s efekty, pouzivam N1 Guitar Combo II a Audacity (prip. Kristal) a pres vsechny programy dostanu z kytary akorat cistej zvuk, bez niceho.
Omlouvam se, pokud to tady bylo uz nekde vysvetleno, ale vzhledem k tomu, ze to mam opravdu jenom chvilku a dost v tom plavu, tak i pres cely procteny forum z toho nejsem moc moudrej:)
Nahravani bez efektu
Pravidla fóra
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
:-)
Mhm - nic proti nahrávání s efektem, ale osobně preferuji nahrávání "suchého" zvuku s tím, že efekt je při nahrávání jen "slyšet", ale nezaznamenává se. Výhodou je podstatně širší možnost modifikací při následném mixu, přičemž je zaznamenán ten správný "feeling", který bez zpětné vazby na alespoň přibližný výsledný zvuk prostě nedáš.
Ale budiž: když už nahrávat s efektem, tak je několik možností. Asi nejjednodušší je mít kytaru píchlou do (multi)efektu, kde si požadovaný zvuk "nakroutíš" a tak jak leží a běží i nahraješ
Další možností je použít VST/DirectX efektový plug-in v DAW, ve kterém pracuješ; aby byl ovšem efekt zaznamenaná, musíš ho aplikovat na vstupní šavli, kteroužto možnost se obávám nemají všechny odlehčené verze (SE, LE, Studio apod.). Do tohoto principu nahrávání ovšem má hodně co říct i latence neboli zpoždění zvuku v DAW - ovlivňuje to výkon počítače, typ zvukové karty a kvalita jejích ovladačů.
Třetí možnost je nahrát ten suchý signál, přičemž při nahrávání posloucháš efektovaný (efektuje nějaký výše zmíněný softwarový plug-in), ale protože ten efekt není zaznamenán do stopy, musíš ho aplikovat po skončení nahrávání tzv. "mixdownem" neboli zprocesováním nahraného materiálu.
Jak jsem zmínil, osobně preferui možnost 1 nebo její modifikaci, kdy nahrávám suchý signál, ale při nahrávání slyším efektovaný (pro feeling), přičemž všechno je otázka hardware, tudíž mě nějaká latence DAW vůbec nezajímá. Je to ale řešení nejdražší (pokud bychom se začali bavit i o financích).
P.
Ale budiž: když už nahrávat s efektem, tak je několik možností. Asi nejjednodušší je mít kytaru píchlou do (multi)efektu, kde si požadovaný zvuk "nakroutíš" a tak jak leží a běží i nahraješ
Další možností je použít VST/DirectX efektový plug-in v DAW, ve kterém pracuješ; aby byl ovšem efekt zaznamenaná, musíš ho aplikovat na vstupní šavli, kteroužto možnost se obávám nemají všechny odlehčené verze (SE, LE, Studio apod.). Do tohoto principu nahrávání ovšem má hodně co říct i latence neboli zpoždění zvuku v DAW - ovlivňuje to výkon počítače, typ zvukové karty a kvalita jejích ovladačů.
Třetí možnost je nahrát ten suchý signál, přičemž při nahrávání posloucháš efektovaný (efektuje nějaký výše zmíněný softwarový plug-in), ale protože ten efekt není zaznamenán do stopy, musíš ho aplikovat po skončení nahrávání tzv. "mixdownem" neboli zprocesováním nahraného materiálu.
Jak jsem zmínil, osobně preferui možnost 1 nebo její modifikaci, kdy nahrávám suchý signál, ale při nahrávání slyším efektovaný (pro feeling), přičemž všechno je otázka hardware, tudíž mě nějaká latence DAW vůbec nezajímá. Je to ale řešení nejdražší (pokud bychom se začali bavit i o financích).
P.
Dik za rychlou a podnetnou odpoved. Jak uz jsem rikal, jsem v tomhle ohledu zacatecnik, takze si musim nektery veci vyzkouset a pak teprv usoudit, co pro me bude nejlepsi.
Ta prvni varianta odpada, protoze zadny efekty doma nemam:) Ta dvojka asi odpada, prijde mi to jako moc prace za malo muziky. Asi teda zvolim treti moznost. Jeste jednou dik za rady a porady a uvidime, co z toho vznikne:)
Ta prvni varianta odpada, protoze zadny efekty doma nemam:) Ta dvojka asi odpada, prijde mi to jako moc prace za malo muziky. Asi teda zvolim treti moznost. Jeste jednou dik za rady a porady a uvidime, co z toho vznikne:)
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
:-)
Jo pravda, to je další možnost
Akorát jde o to, co myslí kolega tím slovem "efekt". Spousta lidí tím totiž označuje třeba zkreslený zvuk kytary (to by IMHO ale mohlo odpovídat i tomu, že zmínil SW pro simulace aparátů....). Takže nahrávat zvuk z komba a prohánět ho SW simulací je IMHO dost nonsense.....
P.
P.