Vliv citlivosti repra na kvalitu a plnost zvuku.

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Před čtrnácti dny jsem na Aukru vydražil za necelých 2500,-Kč docela v dobrém stavu JBL K 130. Minulý týden jsem ho osadil do celkem mělkého boxu ( 27 cm ) a nechal to vzadu otevřené. A hraje to úžasně. Krásné konkrétní basy, vyrovnané středy a výšky jak ze starých Jensenů. Třeba. Ale možností je samozřejmě spousta, problém je v tom, že já už těm novým reproduktorům moc nevěřím a třeba riskovat nákup Weberů z USA jen kvůli pokusům se mi moc nechce. Takže spíš si experimentuji s těmito starými legendami. Bydlím v Jabloňanech u Skalice nad Svitavou. Z České Třebové to není zase tak moc daleko. A doma většinou tak tři, čtyry boxy mám. Můžete kdykoli vyzkoušet.
Predator

Příspěvek od Predator »

Jenseny sú fajn ... hral som dakedy na starom Bassmane a poznám ich, mám ich v uchu. A tie nové tiež nie sú zlé. Je to iný zvuk ako tradičný Celestion, výšky sú hladšie, basy pevnejšie. Celé je to dané tvarom membrány, u Jensenov je viac kónická, hlbšia ako trebárs u Celestion Vintage.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

I já mám Jenseny hodně rád. Mám tu právě ten jeden původní 10´´ z Bassmana z 60.let a až mi zase někdo bude tvrdit, že desítky mají tenký zvuk, tak mu do něj nacpu hlavu. Škoda, že se mi jich zatím nepodařilo sehnat více. Nechal jsem si dát novou lehoučkou membránu do starého 13´´ ARO 814 a dal jsem je spolu pralelně do jedné bedny a docela si Tesla s Jensenem rozumí.
Predator

Příspěvek od Predator »

Ja mám teraz box od Behringera s Jensenmi, a hraje to dosť podobne tým starým ... tvar membrány je podobný ako u pôvodných modelov. Len magnet u tých nových nie je AlNiCo, ale keramický.

Ináč k tej desiatke toľko - rozmer ešte zvuk nerobí, ak je reprák s hlbšou membránou, tak má membrána plochu a hmotnosť takú istú ako bežná dvanástka. A samozrejme aj ten viac kónický tvar robí vyváženejší zvuk s pevnejšími basmi a hladkými výškami. Desiatka Jensen hrá kultivovanejšie ako kdejaká štandardná dvanástka.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Také si na to tak dívám, ale zase mám pocit, že ty vyšší frekvence díky menšímu úhlu kónusu více směrují. Což někomu může vyhovovat, jinému ne. A také si myslím, že tato repra by svým charakterem nikdy nešla použít ke známým Marshallovským zesilovačům, které mají kraje frekvenčního pásma dost ořezané a hrají právě v těch středech. Ale Marshally mě nikdy moc nebavily, takže je mi to jedno.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Red Bull píše:Tak to mi teda pověste co do boxu? Já se docela štítím V30 já mam v boxu V60 a pomalu začínám řešit nějakou obměnu. Zvuk používám dost průrazný středový s ne přegainované, chtěl bych vyrovnaný zvuk kulatější, ale ne přebasovaný. Ty V60 jsou dost basové, když to člověk jen lehce přežene. Já si představuj něco dost středově basově i výškově vyrovnané s převahou středů a kulatostí výšek.

Rada?
taký odborník nejsu, ale možná bych zkusil koupit nějaký starší vyhraný reprák. Jak z námo tak se právě ten zvuk češše během let a celkově by na nich mohla být lepší barva...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Predator

Příspěvek od Predator »

To nie je moc dobrá rada, kúpiť starý reprák. Akože so starým zosíkom problém nie je, a keby niečo, furt sa dá vymeniť prestarnutý elektrolyt či lampy, ale starý vyhratý reprák s opotrebovaným závesom je fakt nezmyselná kúpa. Kedykoľvek počas vystúpenia môže poprelamovaný záves membrány na jednom mieste prasknúť a reprák začne prdieť a chraptiť.

Ak chceš "starý" zvuk, poobhliadol by som sa po nejakom reissue Greenbacku. A ak chceš niečo iné ako klasický Celestion, niečo vyrovnanejšie, menej uvrešťané a s tvrdými nezahučanými basmi, skúsil by som ten Jensen.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

ale tak on nemyslel naky 50 let stary nebo rozbity..ale spis jen proste zahrany poradne..to staci i rok dva pri pilnem hrani ne?
Predator

Příspěvek od Predator »

Ťažko povedať ... nikdy nevieš, po kom to berieš. Môže byť 50-ročný reprák v super kondícii, lebo jeho majiteľ nebol hovado a kŕmil ho zodpovedajúcim výkonom nižším ako maximálne menovité zaťaženie.

A takisto môžeš trafiť na prípad, keď kúpiš 100W box, ktorý jeho majiteľ 2 roky zaťažoval 100W lampáčom a predáva ho preto, že pri vyšších hlasitostiach v ňom niečo "škriabe". Kupujúcemu ho samozrejme predvedie v izbovej hlasitosti, kde sa vylágrovaný záves ešte nemá šancu prejaviť, a potom pri prvom hlasnejšom hraní ho čaká nemilé prekvapenie.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Predator píše:To nie je moc dobrá rada, kúpiť starý reprák. Akože so starým zosíkom problém nie je, a keby niečo, furt sa dá vymeniť prestarnutý elektrolyt či lampy, ale starý vyhratý reprák s opotrebovaným závesom je fakt nezmyselná kúpa. Kedykoľvek počas vystúpenia môže poprelamovaný záves membrány na jednom mieste prasknúť a reprák začne prdieť a chraptiť.

Ak chceš "starý" zvuk, poobhliadol by som sa po nejakom reissue Greenbacku. A ak chceš niečo iné ako klasický Celestion, niečo vyrovnanejšie, menej uvrešťané a s tvrdými nezahučanými basmi, skúsil by som ten Jensen.
greenbacky sou takový zahuhlaný.....
Bavíme se o kvalitních reprácích. Zavěs praská jen u lacnejch vlivem hraní. U těch starejch hrozí spíš poškození jiné - někomu něco spodne a tak. Naopak ty už vychozenější kousky hraj kulatěj a barevněji. Říká se, že rozdíl mezi 20tiletým a celestionem alnico blue je velký. Respektive, že ten starý zpívá. Taky se říká, že hlavní rozdíl zvuku mezi novu AC30 a starou AC30 je právě v tom, že v tý nový sou nezahraný repráky. Ten reprák potřebje rozhejbat, aby začal pořádně hrát...
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Predator

Příspěvek od Predator »

Záves ti časom praskne aj na kvalitnom repráku, ak na to hraje prasa a preťažuje ho trvalým výkonom na hranici parametrov. Holt je to fyzika, tá nepustí, únava materiálu sa ani drahým značkám nevyhýba.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Predator píše:Záves ti časom praskne aj na kvalitnom repráku, ak na to hraje prasa a preťažuje ho trvalým výkonom na hranici parametrov. Holt je to fyzika, tá nepustí, únava materiálu sa ani drahým značkám nevyhýba.
nevyhýbá, ale ten reprák vydrží bezproblémů 50 roků.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

turbo_MaCk píše:
Predator píše:Záves ti časom praskne aj na kvalitnom repráku, ak na to hraje prasa a preťažuje ho trvalým výkonom na hranici parametrov. Holt je to fyzika, tá nepustí, únava materiálu sa ani drahým značkám nevyhýba.
nevyhýbá, ale ten reprák vydrží bezproblémů 50 roků.
To je zas o tom, jak s nim zachazis. Treba Greenbacky jsou klasicky spotrebni zbozi, pokud se k tomu nechovas jak v plenkach, tak brzy kupujes novej... Zato G12ky v 1960ce jen tak neodpalis, zejo :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

jasný no... greenbacky maj nízkou watáž a používaj je lidi, co chcou kreslit i reprákama. je to pak az cenu toho, že dou rychlej do kytek. Ale ti tak si nemyslím, že by to lítalo nějak rychle.. můžu se optat radima z rattle bucket, ten má 4*greenback...
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

mmjuz píše:Před čtrnácti dny jsem na Aukru vydražil za necelých 2500,-Kč docela v dobrém stavu JBL K 130. Minulý týden jsem ho osadil do celkem mělkého boxu ( 27 cm ) a nechal to vzadu otevřené. A hraje to úžasně. Krásné konkrétní basy, vyrovnané středy a výšky jak ze starých Jensenů. Třeba. Ale možností je samozřejmě spousta, problém je v tom, že já už těm novým reproduktorům moc nevěřím a třeba riskovat nákup Weberů z USA jen kvůli pokusům se mi moc nechce. Takže spíš si experimentuji s těmito starými legendami. Bydlím v Jabloňanech u Skalice nad Svitavou. Z České Třebové to není zase tak moc daleko. A doma většinou tak tři, čtyry boxy mám. Můžete kdykoli vyzkoušet.
Tak taková nabídka se nedá odmítnou, hned jak udělám maturitu, tak vemu auto a jestli budu moct,tak přijedu vyzkoušet. Na ty jenseny se mrknu.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Zrovna dnes jsem tu měl jednoho hošíka z Pelhřimova a vybral si tu bednu s 15´´ JBL K 130. Který byl dobrých 30 let starý a nemyslím si, že ho někdo šetřil a závěs měl naprosto v pořádku a věřím, že dalších třicet let hrát bude. Přijeď kdykoli, ale předem dej vědět e-mailem, Red Bulle.

Když koupím velmi starý reproduktor a je na něm znát, že opravdu hodně hrál, tak ho hned odvezu k p. Husákovi, ten mi ho rozdělá, vyčistí štěrbinku, vymění středičku, je-li to potřeba, vše uloží, vystředí a přilepí zpět a závěs přelakuje. Stojí to pár stovek a repro hraje jako nové. Když je potřeba, nasytí i magnet, ale to se nestává.
Běžně kupuji repra i z 50. let a kolikrát je bez problémů hned osadím a hrají jak o život. Nějaké reissue modely s chemicky zestařeným magnetem a podobné marketingové výplody mi můžou vlézt na záda. Je to, jak to výše kdosi vystihl, spotřební zboží.
Staré reproduktory jsou mnohem poctivěji vyrobené. Většinou mají kvalitní kovové magnety, pořádně prošroubované ke koši a sycení udrží bez problému i 50. let. Když zavzpomínám na tady hodně oblíbené Celestiony, tak ty staré verze "Rola" a později i "LTD" vyráběné někdy na konci 70. let a začátku 80., tak do dnes hrají jako z praku, ač mají keramiku a pak ty z konce 80. let a devadesátých ( mají bílou nálepku s černým výsekem na pólovým nástavci magnetu ) hlavně G 12-50, tak těch jsem měl asi pět a z toho čtyři už sotva šeptaly, jak měli magnet zesláblý. Ty současné v Číně vyráběné nevydrží ani deset let. Proto jsou také tak laciné.
Starých reproduktorů není třeba se bát a pokud jsou podezřelé, nutno se obrátit na odborníka.
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

muzu jen souhlasit, mam roly v boxu a pri primem porovnani s novejsima (cca 8-10 staryma) celestionama jim pokopali usmev...
ten p.Husák bydlí kde, mam tu stary 15'' z Acoustic basovyho komba ktery by potreboval poopravit..
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Rád bych si dopřál starýho jensena... ale do toho musím ještě dorůst... (každý máme nějaký smsl života, ne?)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Pan Husák bydlí na předměstí Litovle. Jmenuje se to přímo Litovel Červenka a je to směrem z města na Uničov. Nevím, jestli tu mohu zveřejnit jeho telefonní číslo, aniž bych porušil nějaké pravidla fóra. Přeci jen je to normální firma.

Staré Jenseny a podobné špeky, třeba Goodmans, které se dávaly do původních Voxů se dají celekm lacino pořídit na USA Ebay, ale sám jsem to ještě nezkoušel. V Anglii mám kamaráda, ale tam jsem zatím vždy pohořel. Je tam toho méně a za výrazně vyšší ceny.
Sajmon

Re: Vliv citlivosti repra na kvalitu a plnost zvuku.

Příspěvek od Sajmon »

Mám dotaz ohledně citlivosti repra a hlasitosti, ale přišlo mi zbytečné kvůli tomu zakládat nové téma, tak se zeptám tady. Omlouvám se za dost možná debilní dotaz, ale fyzika nikdy nebyla mou silnou stránkou.

Budu do komba montovat Greenback, který má o 2 db nižší citlivost než Vintage, který je v kombu v tuto chvíli. Našel jsem, že cca 3 db citlivosti repra se v rozdílu rovnají zhruba polovině výkonu komba. Doma mám brzdu od Widary, jejíž jeden díl útlumu je podle výrobce cca 3 db. Můj stupidní dotaz je, zda li tyto db jsou stejné, to je zda-li 3 db útlumu na brzdě je stejný rozdíl v hlasitosti jako 3 db v citlivosti repra (byť vím, že mám jen 2 db). A jestli nejsou stejné, tak jak a o kolik se případně liší.

Jestli je to hrozně debilní a primitivní dotaz, tak se fakt omlouvám, ale prostě mě to zajímá. Hledal jsem tady i na internetu, ale odpověď jsem nenašel. Díky za případné pochopení mé hlouposti a odpověď. :)
„Always remember that the crowd that applauds your coronation is the same crowd that will applaud your beheading. People like a show.“
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“