Zapojení reproduktorů a boxů

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Milamber86

Příspěvek od Milamber86 »

Ahoj, konečně jsem našel místo, kde se rozebírá to co potřebuju :D
Mám stereo AV reciever 100W, 8ohm. Z předešlých dotazů už jsem pochopil, že na něj můžu sériově zapojit na jeden výstup 2 reproduktory o impedanci 4ohmy a nebude problém.

Já mám ale sestavu
2x přední sloupy 120W, 4ohm
2x zadní regálové 65W, 4ohm

můžu takhle na každej výstup zesilovače zapojit jeden sloup a jeden regál do série?

Nevím, jestli se ta watáž v tomhle případě sčítá, takže na výsledných 120+65 = 185W by to nehrálo extra hlasitě, ale řev já nepotřebuju.
Chtěl bych jenom běděl, jestli se takhle dají zapojit do série 2 jiné reproduktory.
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

daj

a zalezi na vykonu zesilovace, kdyz ma 100w tak pojede na 100w nezavisle na vykonu repraku.
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Existuje vůbec nějaká hlava, do který by nešel 8 ohm reprobox? protože jinak je to asi nejjednodušší
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

k***a uz sem se na to ptal. poradi mi nekdo????? mam bugeru 120w, na jeden vystup mam pripojeny8 ohm 4x12 box 200w, na dalsi vystup bych mohl dat jeste starou bednu, kterou bych prepajel na na 8 ohm, ale problem je ze jsou v ni 2 /2 neponiceny/repraky tesla aro 835 u kterych se udava 10 nebo 15 wattu, lidi obecne pisou ze to je hooodne poddimenzovany, ale i tak by to bylo proste asi treba jako 30 wattu.
a na to se ptam, jestli se tim neco neposere. na zesaku prepnu na 4 ohmy, a budu mit prpojeny dva 8ohm boxy jeden 200w a druhej 30w je to mozny?
dik za rady.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayslypper »

No tady ti asi těžko někdo odborně poradí. Zeptal bych se na nějakém elektrotechnickém fóru, mě vždy poradili na http://www.elektroworld.info

OT:
Pokud ti nikdo neodpovídá, tak obecně platí, že zvýšíš pravděpodobnost na odpověď, když potencionálním rádcům usnadníš co nejvíc práci. A to tak, že přiložíš dostatečné množství podkladů, které jsi zatím při řešení problému využil: link na manuál k zesilovači, popř. i prožuru k bedně. A nejlépe nějaké podrobnější info o těch Tesla reprácích.

Při mých malých elektrotechnických zkušenostech a představě, kolik času bych musel strávit dohledáváním všech potřebných informací, abych mohl udělat zodpovědné rozhodnutí a nespálil ti hlavu, tak na tvů případ jsem prostě krátký. Promiň.
pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

no.. ja myslim ze vsechny potrebny informace sem tady dodal...
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

pigdestroyer píše:a na to se ptam, jestli se tim neco neposere. na zesaku prepnu na 4 ohmy, a budu mit prpojeny dva 8ohm boxy jeden 200w a druhej 30w je to mozny?
Jestli ti to ten slabsi box vydrzi, to ti zcela urcite nikdo nezaruci. Jista vec je, ze pokud budou mit oba boxy stejnou impedanci (coz budou), tak se vykon na nich rozdeli presne pul na pul. Kdyz k tomu pripojis lampovou 120W hlavu a trochu to osolis, bude ten "slabsi" box dostavat zcela jiste naprdel.
Hraju výhradně na šrot.
pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

no konecne nejaka rada, diky! no ony sou v te "30w" bedne repraky 4, ale dva z nich jsou vyzrany od mysi, tim padem kdybych je zapojil vsechny tak to hodi tech cca 60w, akorat ted nevim jestli ze 4x4ohm repro udelam nejak vyslednych 8
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

pigdestroyer píše: akorat ted nevim jestli ze 4x4ohm repro udelam nejak vyslednych 8
Neudelas :(
Hraju výhradně na šrot.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Zapoj jen ty dva funkční seriově a klidně hraj, těch max. 60W oni nějak přežijí. Já měl kdysi před patnácti lety dva boxy osazené 2 X 13´´ ARO 835 a nějakými výškáčky, krmil jsem to tranďákem 2 X 100W ( byly to odposlechy ) a docela to zvládaly. U jednoho se časem nějak utrhl závěs, ale kdo ví, čím to bylo. Nebo vezmi ty zničené, pošli je p.Husákovi, ať Ti z nich udělá kytarová repra. Dá tam celý nový kmitací systém s lehoučkou membránou a zatižitelnost se zvýší zhruba na 50W a díky té lehké membráně Ti i vzroste o trošičku citlivost. Tak jeden, max. dva decibely. Není to drahé, vyjde to myslím na 500,- Kč, už jsou to dva roky, co jsem naposledy tam měl ARO 835, nebo 814 na repasu, tak si nejsem jist. Budeš mít klid a ještě Ti zbydou dva zachovalé originály, které si můžeš vystavit na skříni, nebo výhodně prodat.
shitleader

Re: ZAPOJENÍ REPRÁKŮ a BOXŮ (polarita - Ohm - sér./paralel.)

Příspěvek od shitleader »

od eugeene » 10.09.2008 22:31
Enty™ píše:
(blbej) dotaz: dá se nějak zvýšit Ohmáž u reproboxu (např. odporem)? třeba ze 4 na 8 Ohmů

jen výměnu repráku, můžeš zkusit vytvořít výkonovej odpor z různých odporů, ale bude to odpor, ne impedance.

zkrátka: ne.

co by se nedalo....kdyz ma reprak 4 ohm a chce ho pripojit na 8 ohm zesilovac tak staci kdyz do serie zapoji doma namotany drat z impedancii 4 ohm...a klidne ho pak muze pripojit na 8 ohm zesik bez poskozeni
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tak to by mě taky zajímalo.

Abys nepoškodil zesilovač, tak z mého laického hlediska si myslím, že by to šlo. Každopádně to musí být odpor výkonový, jak už jsi zmínil. A ne nějaký SMD. :lol:

Ale co to udělá se zvukem, to fakt nevím.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Zvuk to ovlivni, ona impedance je v podstate zavisla na frekvenci, pochybuju, ze se to da namotat tak, aby to odpovidalo repraku.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tak jedině šoupnout tam cívku z rozbitého repráku.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ale hoši, ve výhybkách se běžně používají výkonnové odpory pro snížení citlivosti výškáče a nijak slyšitelně to zvuk neovlivňuje. Ale u kytarové bedny jsou podobné úvahy úplně scestné. Prostě k 50W hlavě dám plus mínus 50W box a hraju. Nemá smysl řešit takovéto teorie, nezlobte se na mě.
dayslypper
Kontaktovat uživatele:

Tvůj příspěvek působí dost zmateně. Na jednu stranu píšeš, že se zařazuje odpor ke snížení citlivosti výškáče a na druhou stranu, že to nemá vliv na zvuk. Když už něco takového trvdíš, tak to, prosím, víc rozveď.

Navíc si teď může nějaký nováček přečíst tvou radu vytrženou z kontextu a při nejbližší příležitosti zapojí 8Ohmový reprák do 4Ohmové díry. Ale hlavně aby mu seděly Watty.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Nevím, čemu na tom nerozumíš. Ten odpor "sežere" část výkonu a do toho výškaáče jde prostě méně signálu, takže hraje potišeji, ale frekvenčně to zvuk nijak neovlivní.
DaveX

Příspěvek od DaveX »

Nevim jestli muj dotaz davam do spravneho tematu, ale zajimalo by me zda muzu kdyz mam na kombu 2x8ohm a 2x16ohm vystup, z toho jeden 8ohm zabrany reprakem uvnitr tak jestli muzu mit teda osazenou tu 8ohm reprem komba a na jednu 16ohm bednu... asi to je blbost co?
-:- Gibson Les Paul Studio Ebony [Schaller Lock Tuning keys, bone nut, diamond plate pickguard] -:-
-:- ENGL Blackmore -:- HARDBOX 212XL -:-
-:- Planet Waves cables -:- Rotosound strings -:- Dunlop Gator picks -:-
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ano, je to blbost. Bud 2x 8 nebo 2x 16, žádné jiné kombinace 2 repráků/boxů.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Davex, klidně tu 16 ohmovou bednu připoj k té 8 ohmové. Nic tím nepokazíš, jen Ti bude hrát potišeji. Předpokládám, že když máš dva výstupy pro 8ohmů, jedná se o paralelní zapojení na 4 ohmové vinutí výstupáku. Impedančně to tak nějak vyjde.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“