Kytara - Levák - rada - Ibanez?

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Odpovědět
Petr.Kryze
Kontaktovat uživatele:

Kytara - Levák - rada - Ibanez?

Příspěvek od Petr.Kryze »

Zdravím,
sem levák, a mám zájem o el. kytaru. Vyhlédl jsem si zprvu na kytary.cz tuto : http://kytary.cz/squier-by-fender-stand ... 75:0:0:1:0
a nejaky cas pote jsem se zacal zajimat o tuhle Ibanezku : http://kytary.cz/ibanez-grg-170dx/82596/?SE4823:0:0:1:0
Vybiram takrikajic mezi temito dvemi, jina z nabidky na kytary.cz v levorukych mi nepripadala vhodna, procetl jsem tu hodne clanku ohledke koupi novych kytar starsich, a ze znacek ktere tu vesmes lide doporucovali tyto dve vysli dobre. Samozrejme jsou tam i fendery za 14.000 ale ty jsou jaksi mimo moji relaci cenovou.
Uprimne receno, z prvotniho nadseni pro el. kytary sem ted dost zklamany a zmateny a znechuceny (?) po tom co jsem tu toho docela dost precetl. Suma sumarum sem z toho vseho vydedukoval ze at chci nebo ne tak z levnych kytar pod 15 tisic dobrou nenajdu. Deset lidi rekne ze jedna kytara je dobra a dalsi tri po nich reknou ze ma tyhle a tyhle chyby.
Abych, jak mnohde doporucovali, sel do bazaru a nasel nejaky pouzity kousek, si netroufam, nemam zkusenosti a nikdo v mem okoli neni odbornik...a navic, levorukou a v bazaru? Tezke...podle me...
Zameril jsem se na tu Ibanezku GRG 170DX...cetl jsem ze hlavni problem je v tom tremolu a rozlazovani, tak to bych si popripade koupil jeste dalsi 3 pruziny zde http://kytary.cz/ibanez-pruzina-do-trem ... 05:0:0:1:0 a to by melo byt v poradku, potom sem cetl ze ma spatne snimace, spatne telo a tak dal, coz ale dalsi lide potom vykontrovali...tak bych chtel znat strizlivy a rozhodny nazor, ano nebo ne? a kdyz ne, tak co misto ni?
Jak jsem si projizdel ty diskuze tak sem se opravdu zacal bat abych neprisel o investovane penize, nepotrebuju vubec zandou koncertni hru, jsem v podstate zacatecnik, a nehonim se za nejlepsim zvukem. Byl jsem si ji (v pravoruke verzi) vyzkouset v kamenne prodejne a zdala se mi dobra, ale to vite, nemam absolutne s cim srovnat, takze netusim jestli je dobra nebo ne. Zpracovanim mi prisla slusna, lehka s prijemnym krkem...
A zaroven bych se zeptal rovnou na takovou zapeklitejsi vec...jsem pripraveny celit velkemu vysmechu, ale kdyz sem zacinal hrat na akustiku tak jsem nemel moznosti a pujcoval jsem si od mamy z prace akustickou kytaru (pravorukou), a naucil jsem se na ni hrat bez problemu jako levak (leva ruka rytmus prava hmatnik) ale nemohl jsem (protoze byl pujcena - a ja to neumel tehdy) si prehodit struny, tak jsem se naucil (ale bez problemu) hrat na prave struny (nejhlubsi dole a nejvyssi nahore). A ted mam problem, protoze jsem s tim nemel problem, ale bojim se ze to neni dobre, vzhledem k tomu poradi hranych strun, a chtel bych se zeptat jestli je nutne preucit se na "normalni" levoruke struny a hrat tak, a nebo jestli muzu bezproblemu hrat tak jak to doted umim, jako levak na prave struny...hlavne me kdyztak zajima proc bych mel hrat na leve struny, konkretni vyhody, takove to "protoze je to tak spravne" me moc nepresvedci...takze dekuji za poradu v obou vecech :)
Petr Krýže
Drobák

Příspěvek od Drobák »

A řekni mi která kytara do cca 7000 má perfektní tremolo a osazená bomba snímačema?
170dx je v cajku...
Jestli si zvyklej hrat jako hendrix,čili obráceně tak tak klidně raj a pak neřeš levorukou kejtru ale kup si normálně pravorukou, jen ti třeba kabel bude čumět ze zhora a budou tam i knoby potenciometrů...
Jestli se chceš přeučit tak ber tu 170dx na začátek nebo kup pravorukou a jen si obrať struny (nultej pražec)
leváci to maj co se výběru týče těžší, ale zas ne tak aby tě to odradilo hrát, zvláště když už seš zvyklej hrát obráceně....
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Hendrix tuším měl otočený i struny, takže jen tělo bylo obráceně.
Petra jsem pochopil, že by měl levou kytaru, ale sruny obráceně... Tak je to experiment, ale zkusit to můžeš... Ale hůř dosáhneš na sóla ve vyšších polohách..
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Petr.Kryze
Kontaktovat uživatele:

Drobák píše:A řekni mi která kytara do cca 7000 má perfektní tremolo a osazená bomba snímačema?
Nemyslel sem to nijak snobsky, je mi to po tom vsem co sem precet jasny ze to proste jinak neni, to byl jenom takovy obecny povzdech :? :)
Mno, me jde hlavne o to...ja teda fakt nevim, a zase nechci aby to znelo jako ze sem rozmazlenej, (zvlast protoze si moc vybirat nemuzu), ale kdyz si koupim pravorukou kytaru a budu hrat jako levak nebude tam ten kabel, potaky a prepinac vadit pri hre? A celkove, nebude to vypadat silene? Ja bych se v tom jinak vubec nevrtal, ale trosku me desi ta predstava ze to bude vypada divne...budu uprimny, i pres to vsechno bych si rad udrzel nejakou image...nevypadal bych jako blbec co nevi jak to drzet? :lol: Ach jo :lol:
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Kup levorukou (Třeba tu ibinu - pro začátek ti bude stačit), zapružinuj tremolo když bude zlobit, struny dej tak jak patřej a přeuč se ;) S trochou snahy to zvládneš.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Drobák

Příspěvek od Drobák »

na image se vykašli, dělej hudbu...
ještě nemáš ani na co hrát a už řešíš image...
naopak bych řekl že si tě lidi o to víc všimnou,když budeš hrát s obrácenou kytarou...
vem si morella,taky vypadá směšně že má kejtru až pod bradou,ale jak zabíjí...taky si ho jinak nepředstavim,stejně tak hendrixe s levorukou...mylsim že co se image týče tak by ti to hrálo do karet...
kabel by ti u kytary(pokuď to nebude SG) vadit snad neměl...
jenom pujde o zvyk s tim volume a tonem...
jinak 170dx neni špatná kejtra, stejnak bys ani lepší v začátcích neocenil...
za pár let až budeš líp hrát a budeš vědět že s tim nesekneš si můžeš koupit lepší levorukou kytaru...
většina dnešních českých slavných kytaristů za komančů začínala s jolanou (když se poštěstilo) a na tranzistor rádiu....
a kam to dotáhli...když chceš hrát tak prostě budeš rád i za to co máš a ibanez je cajk..
akorát fixneš tremolo no...stejnak bys ho hned nevyužil,člověk se bez něj v začátcích obejde při jakymkoliv stylu hry.
Jde o ruce, na kytaru se nemá cenu vymlouvat...
hlavně abys na něco hrál a ne roky polemizovat nad tim jak sehnat BEST nástroj a pak ho mrdnout do kouta...
navíc ibanez má dobrý zpracování(poměrně)
takže se dá hardware kdykoliv vyměnit,tělo(dřevo) ne...
Petr.Kryze
Kontaktovat uživatele:

Drobák píše:na image se vykašli, dělej hudbu...
ještě nemáš ani na co hrát a už řešíš image...
Ano resim ho jako posledni vec pri vyberu, ale resim, protoze me samotnemu (znam se) by to vadilo ze vsechn nejvic kdybych nemel dobry pocit z toho jak hraju, a vzhled je pro me soucast toho.
Dobre, takze kytara je fajn...pridam pruziny a casem kdyztak vylepsim vnitrnosti.
Je tedy mozne koupit si tu levorukou Ibanezku, a dat si ty struny obracene jako na pravaka? Je to mozne z funkcniho hlediska? Protoze to by byla moje volba...zkousel sem si ty obracene hmaty na akustice, a mam z toho hodne hodne hodne spatny pocit, je to proste uz proti srsti...ostatne kdyz tak jak to budu hrat to zahraju dobre, tak je jedno ze to hraju svym vlastnim zpusobem? Ve smyslu ucel sveti prostredky. Protoze jestli v tom neni neni nic vic tak bych rad hral tak jak doted, ovsem kdyby tu byl nejaky zasadni duvod proc se preucit (takovy bez ktereho bych mel velke problemy ve hre do budoucna) tak bych se asi pokusil... :roll:
Diky za predchozi rady :D
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Funkcni problem bude ten, ze diry v nultym prazci jsou na kazdou strunu jiny, na tlustou tlusty, na tenkou tenky..
Petr.Kryze
Kontaktovat uživatele:

mycountry píše:Funkcni problem bude ten, ze diry v nultym prazci jsou na kazdou strunu jiny, na tlustou tlusty, na tenkou tenky..
Da se s tim neco delat?
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Da se koupit nulty prazec pro pravorukou kytaru, ten se bude ale muset slozite predelavat. Mam doba GRG, a ten prazec je nalepenej, tim hur. Byt tebou bych se preucil na "levy" struny...
Petr.Kryze
Kontaktovat uživatele:

mycountry píše:Da se koupit nulty prazec pro pravorukou kytaru, ten se bude ale muset slozite predelavat. Mam doba GRG, a ten prazec je nalepenej, tim hur. Byt tebou bych se preucil na "levy" struny...
Tak to me mrzi no...zrejme si asi musim vybrat mezi tim ze si koupim pravorukou a budu hrat jako levak svym stylem a nebo ze si koupim levorukou a preucim se...to je fajn :cry:
Myslim ze se na to vykaslu a svym stylem si budu dal hrat na pucenou kytaru, protoze vybirat si mezi temahle dvema moznostma pro me nema cenu :?
Diky za vsechny rady, aspon vim co a jak :idea:

P.S.: Jeste me napadlo...protoze proste ja sam za sebe (ano, jsem hrozne tvrdohlavy) nevidim pro sebe jinou moznost nez proste levoruka a obraceny struny...neslo by proste ty skviry na nultym prazci na ty hluboky struny vysmirglovat/jinak rozsirit? Vim ze vam to asi prijde jako hruba demence, ale nejsem znaly moznosti v tomhle, a chtle bych to minimalne teoreticky prozkoumat...protoze o nic jineho nejde, ne? (asi pujde o neco vic) Nez ze proste aby se tam ty tlusty hlouboky struny nacpaly do ty skviry na tenky. Nebijte me :)
dwesrnky

Příspěvek od dwesrnky »

ja by som to nevzdaval na tvojom mieste...sice bude potrebna uprava nulteho prazca ale nemyslim si ze je to uprava ktoru by kytarar nezvladol.ak skutocne citis ze hrat na lavacke struny by si sa uz nenaucil tak to neries - nehra tak sice vela gitaristov ale najdu sa aj taki - ci uz hendrix (ale ten by podla mna zahral na cokolvek na com su struny nech uz su akokolvek :) a nehraval tak vzdy) alebo Doyle Brahmall II. (viem ze menej posobive meno ako hendrix ale robi druheho gitaristu napr pre Claptona alebo Rogera Watersa - staci pozriet watersov koncert In the Flash ako tam hra gilmourove sola s uplnou lahkostou) alebo este Albert King z tych znamejsich...v kazdom pripade sa priprav na to ze budes musiet hrat trosku inak napr. bendy tahat nadol a tak...
trosku ma len prekvapuje ze vyberas z dvoch pomerne odlisnych gitar...
tak prajem hodne zdaru
The events and characters depicted in this message are fictitious. Any similarity to actual persons, living or dead, is purely coincidental.
Practice cures most tone issues - John Suhr
Petr.Kryze
Kontaktovat uživatele:

dwesrnky píše:...
Diky moc, potreboval jsem trochu takovyhle motivacni prispevek :)
Myslim si ze kazda prekazka kterou by mi moje volba pripravila je mensi strast nez ucit se to cely znovu...
Kazdopadne
Snazil sem se vygooglit neco jako "upravy kytar" - tzv. toho kytarare, ale nenasel sem, spis nevim co hledat, poradil by mi nekdo?

A ty kytary uz nevybiram, sem celkem rozhodnuty pro tu Ibanezku...tu squier sem zminil snad jenom kdyby mi nekdo rekl primo at si vezmu ji misto te ibanezky :)

Reakce na pripevek podemnou : Sem dement :)
Naposledy upravil(a) Petr.Kryze dne 9.05.2009 22:38, celkem upraveno 1 x.
dwesrnky

Příspěvek od dwesrnky »

The events and characters depicted in this message are fictitious. Any similarity to actual persons, living or dead, is purely coincidental.
Practice cures most tone issues - John Suhr
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“