Jak využít plně lampové zkreslení a neohluchnout?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
lukyfon

Jak využít plně lampové zkreslení a neohluchnout?

Příspěvek od lukyfon »

Zdravím!

Řeším následující problém:

Hraju přes aparát Fender Blues DeVille - 60W, 4x10". Je to dost hlasité a výkonné kombo. Ze dvanácti stupňové škály hraju většinu koncertů na trojku, max. na čtyřku. Rád bych využil celý potenciál aparátu a dostal z něho pěkné lampové zkreslení, jenže kvůli vysoké hlasitosti je to nemožné.

1.
Přemýšlel jsem o tom, že bych si nechal aparát předělat u nějakého profíka na přepínatelný z 60 na 30 a 15 wattů.

2.
Další možnost je Power Brake - ale jaký? Znám jen ten Marshall a ten je na mě moc drahý. Mohli byste mi, prosím, pradit kde se dá sehnat něco podobného, ale za lepší cenu?

Kterou z těchto dvou možností byste upřednostnili?

Předem mockrát díky!

Lukyfon
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak využít plně lampové zkreslení a neohluchnout?

Příspěvek od Wohma »

P. Horky (HOT amps) dela brzdu asi za 1500 vc. postovneho, dle nekterych to trochu mrvi signal, ale spousta lidi to bez problemu pouziva.
Mne nejsympatictejsi jsou brzdy Weber (Mass), u nas se tezko shaneji, nicmene neni problem si to nechat z Ameriky k nam poslat. Cena jsou od 75 do 300 dolaru zhruba, podle vykonu a funkci, stranky zde:
https://taweber.powweb.com/weber/minimass.htm
Tyhle brzdy udajne signal mrvi uplne minimalne, rozhodne min nez klasicky brzdy, jako dela treba p. Horky. Ja sam mam brzdu v planu, jenze se mi to zkomplikovalo tim, ze pouzivam 2 bedny :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Díky. Co si mám konkrétně představit pod "mrvením signálu"? Něco ubírá/přidává?
pigdestroyer
last.fm: tlumok
Bandzone: pigdestroyer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pigdestroyer »

pokud tam mas mater volume a gain, tak zkus prehodit nastaveni - gain dej na 1ku a master treba na 9, budes tak zesilovat gainem a konec bude vytavenej
EDIT: - napadla me jeste nejaka krabka - vytav aparat a na krabce nastav celkovou hlasitost. ale pak si na koncerte nevykopni kabl z krabky :) jinak zavrazdis lidi na place a pul kapely k tomu :)
Naposledy upravil(a) pigdestroyer dne 17.05.2009 10:34, celkem upraveno 1 x.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Vetsinou to trochu sereze vysky (tak trochu tonova clona), muze to trochu poupravit charakteristiku zvuku kytary a napr. p. Smrcka na svych strankach pise, ze to snizuje dynamiku.
Somnus Aeternus
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

předpokládám, že využít například Tubescreamer jsi už zavrhl, což?

popřípadě můžeš zkusit čistý boost ve stylu ZVex Super Hard On http://www.proguitarshop.com/product.ph ... ategoryID=
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Doporučil bych spíš to přepínání, než brzdu...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

pigdestroyer píše:pokud tam mas mater volume a gain, tak zkus prehodit nastaveni - gain dej na 1ku a master treba na 9, budes tak zesilovat gainem a konec bude vytavenej
EDIT: - napadla me jeste nejaka krabka - vytav aparat a na krabce nastav celkovou hlasitost. ale pak si na koncerte nevykopni kabl z krabky :) jinak zavrazdis lidi na place a pul kapely k tomu :)
:lol: :lol: :lol:
vůbec nevíš, která bije
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Jako nakopávadlo používám BOSS Super OverDrive. Zvukově se mi to moc líbí a jsem s tím s pokojenej, ale chtěl bych zkrátka dostat ze samotnýho aparátu co nejvíc.
Líbí se mi, jak to dělá Andršt - Twin Reverb vyhulenej, brzda, kabel a kytara. Čistej zvuk udělá tak, že si stáhne volume na kytaře. Něco podobnýho myslim - vyhulit aparát, aniž by kluci na pódiu ohluchli. :) Případně to pak ještě dokrmit tou SD-1.

turbo_MaCk, proč zrovna to přepínání a ne brzdu? Je to zásah do aparátu...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

v tý brzdě se ztrácí dost signálu. Každá dělá něco jiného, ale bez změny se to neobejde. Když trochu zahledáš na fóru, tak tu najdeš pár zkušeností na jechž základě byla i nově koupená brzda do týdne na prodej. Zdaleka nejšťastnější řešení je asi výměna repráku za méně citlivý.
Cesar

Příspěvek od Cesar »

Jenom taková perlička.
Měl jsem tu možnost navštívit koncert Paula Gilberta.
Hrál na Marshal Vinage Modern (kombo 50W) a na tom měl poleženou brzdu od THD Hot Plate.
Ten zvuk co z toho lezl a ještě k tomu měl kytaru se singlama, no prostě bomba.
Co jsem koukal na recenze, tak je to asi nejlépe hodnocená brzda, i když není zrovna nejlevnější cca 330$, ale za kvalitu se musí zaplatit.
Je to stejně jedno, jestli použiješ brzdu nebo přepínaní výkonu, protože se charakter zvuku vždy trošičku změní. Pak už zaleží jak si s tím pohraješ (co se korekcí týče a pod.).
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

ano změní... tak jako tak... ale lepší je udělat přepínání, který vyjde stejně jak levná brzda, která ten zvuk kazí daleko víc.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Prepinani zmeni zvuk stejne jako kvalitni brzda, i kdyz je fakt, ze je lepsi to mit primo v apecu, nez se prcat s nejakou dalsi krabici, navic ne zrovna lehkou :) Ten THD Hot Plate je spicka, ale ta cena :roll: Kdyz si jeste pripoctete postovny, clo a DPH...
Somnus Aeternus
qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

no brzd je spoustu - nejznamejsi je treba ten weber, ktery jako jediny funguje na principu jakehosi "hlucheho" repraku, ktery je v te brzde a ten zere cast vykonu (ja jsem to alespon takto pochopil), ostatni jako treba ten THD hot plate jsou brzdy s odporama.. zrovna ten THD se mi zda dost nah.... protoze je jen na jednu impedanci... v testech taky nevychazi vzdy nejlip - nekdo je daleko vice spokojeny s weberem, ktery toho umi 5x tolik a stoji polovic. pak tady je jeste prachstara brzda od Marshallu a jedna docela nova od Bad Catu.

Ja mam zkusenost s Weber Mini Mass, ktery jsem chvilku mel... vykon se da zredukovat tak o nejakych max 6 db aby to porad trochu hrálo... nekomu to staci, nekomu ne.

maximalne ti doporucuju prodat aparat a poridit jeho 40w verzi s jednou dvanactkou... ten Deville je silny az moc, kamos to mel pujcene a neda se s tim u nas nikde hrat - to bys musel hrat nekde na stadionu a nebo open air. do mensiho klubu je to naprosto nepouzitelny apec...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

tu brzdu od HOTa znam a zvuk nijak nekazi ani nemeni. za ty penize to nema konkurenci :)
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Tak nevím, jsem na rozpacích. :?
Blues DeVille jsem kupoval proto, abych z toho dostal i úplně čistej zvuk. U toho Deluxe (40W) to už pak kreslilo.
Teď ale hraju stylově o něco tvrdší hudbu než před dvěma lety, kdy jsem kombo kupoval a hodilo by se mi právě ten aparát vohulit a dostat z toho to lampový zkreslení.

Mně osobně by se víc líbo přepínání aparátu z 60 na 30 a 15 wattů, nemusel bych s sebou tahat další krabici. Podle toho, co jsem se zatím ptal, by to vyšlo i levněji než kupovat brzdu.
Jinak s tím kombem už jsem se sžil natolik, že bych ho za tu čtyřicítku neměnil. :)

Známý mi doporučil na tuhle přestavbu pana Flejberka (snad se to tak píše) z Liberce - opravuje a seřizuje aparáty, mění lampy atd. A hlavně bych to k němu měl z Turnova kousek. Nemáte nějaká další doporučení na podobné mistry? 8)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

on to tak velkej zásah nebude. vpodstatě na tom neí moc co zkazit, takže ber to, co máš nejvíc po ruce, s kým je nejlepší domluva, kdo to udělá co nejrychlej a nebude za to chtít přemrštěné částky;)
termyx

Příspěvek od termyx »

ježiš prostě se to nedá číst!!! sry za irelevatní příspěvek..:D (jen jsem rozbouřen novým vzhledem..)

btw..od doby, co jsem zkusil brzdu jsem proti brzdám..to snad mluví za vše..je tu k tomu celkem obsáhlý topic, řekl bych..

zastávám nyní názor, že jakkoliv brzdit lampu jakkoliv jinak než poťákama volume a gain popř. master volume je škoda..pokud to hraje moc nahlas, koupim slabší zesík a jedu.. :twisted: :mrgreen:
to a to a za chvíli zas tohle
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

termyx píše:ježiš prostě se to nedá číst!!! sry za irelevatní příspěvek..:D (jen jsem rozbouřen novým vzhledem..)

btw..od doby, co jsem zkusil brzdu jsem proti brzdám..to snad mluví za vše..je tu k tomu celkem obsáhlý topic, řekl bych..

zastávám nyní názor, že jakkoliv brzdit lampu jakkoliv jinak než poťákama volume a gain popř. master volume je škoda..pokud to hraje moc nahlas, koupim slabší zesík a jedu.. :twisted: :mrgreen:
To se ti rekne, ale hi-gainovy apecy se pod 50W delaji zridka... :?
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

A/B class celkově :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“