Problém se zkreslením - vyměnit lampy?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
lukyfon

Problém se zkreslením - vyměnit lampy?

Příspěvek od lukyfon »

Zdravím všechny!

Mám takový problém se svým lampovým aparátem:
Mám v něm rok a půl staré lampy (dvě 6L6GC a tři 12AX7A). Kombo má čistý a zkreslený kanál. Problém se projevuje při hře na zkresleném kanálu. Ten je sám o sobě jen takový lehký drive - nakřápnuté bluesové lampové zkreslení. Na čistém kanálu není problém, ale na tom zresleném kanálu ubylo drajvu a přibylo na hlasitosti. Tzn.: Při otočení master volume už na 2 se rapidně zvedne hlasitost a další věc je ta, že to nekreslí tak jako dříve. Zkrátka to víc řve, ale míň kreslí (i při vyšším nastavení drajvu).

Aparát je stále ještě v záruce, ale napadlo mě, jestli to nebude jen "opotřebovanými" lampami. Jestli by nepomohla výměna elektronek...

Díky za rady!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém se zkreslením - vyměnit lampy?

Příspěvek od Wohma »

Zkusil bych vymenit postupne kazdou preampovku, logicky pokud je problem jen na zkreslenem kanalu, tak by to melo byt elektronkou starajici se o zkresleni (coz by mela byt v tomhle setupu prostredni), takze tou bych zacal, pak bych rozhodne zkusil posledni preampovku (ktera je de facto soucasti koncovyho zesilovace, slouzi jako fazovy invertor).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Wohma píše:Zkusil bych vymenit postupne kazdou preampovku, logicky pokud je problem jen na zkreslenem kanalu, tak by to melo byt elektronkou starajici se o zkresleni (coz by mela byt v tomhle setupu prostredni), takze tou bych zacal, pak bych rozhodne zkusil posledni preampovku (ktera je de facto soucasti koncovyho zesilovace, slouzi jako fazovy invertor).
to sice slouží, ale problém bude spíš na první nebo druhé, ne na invertoru, ten se na zkreslení nepodílí prakticky
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jenze chybnym fazovym invertorem by se dala vysvetlit zmena hlasitosti, i kdyz bych spis cekal pokles. Pokud cisty kanal hraje stejne, pak by chyba nemela byt ve vstupni elektronce (ale clovek nikdy nevi :))
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

6triod +2na invertoru
čistej se liší od zkreslenýho tím, že nepude všema triodama.... bude to první nebo druhá elka dle mě...
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Aha, to me nenapadlo :) No vsak uvidime, snad se autor ozve.
Somnus Aeternus
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Pánové, zas až tak hluboký technický znalosti nemám, takže ten aparát radši zavezu k někomu, kdo s tím dělá. :)
Ale je to tak, že čistý kanál je beze změny zvuku a zkreslený o poznání hlasitější a chybí mu zkreslení. :(
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Je to jednoduchy, kup alespon jednu elektronku 12AX7 / ECC83 a zkus ji postupne prohodit za prvni a druhou elektronku v apecu.
Somnus Aeternus
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Wohma píše:Je to jednoduchy, kup alespon jednu elektronku 12AX7 / ECC83 a zkus ji postupne prohodit za prvni a druhou elektronku v apecu.
taky si myslím, ale zkus zrovna i tu třetí:-D
Jedinej zesilovací činitel v tom aparátu sou lampy. 3xpředzes a pak konec. O zkreslení se konnec primárně nestará a navíc je společnej pro oba kanály pochopitelně. TAm chyba nebude. Nemyslím si,ž e by yblo reálně možné, aby byla závada jinde než na elektronkách. Možné to je, ale prostě tomu nevěřím. Pokud to povezeš servisovat, vyhodíš zbytečně a prachy a navíc to tam bude stát nějakou dobu.
Jak radí vohma.... třeba si i jednu elku jenom puč a proházej si to tam, až najdeš tu chybnou, nahraď novou a hráš dál. Mimoto i když je to v záruce, na elektronky se záruka nevztahuje, takže budeš platit i tak.
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Jasně, to vím, že mi nový lampy nezaplatěj. :)
Jinak díky za rady. Koupím teda jednu 12Ax7A a zkusím to postupně vyměnit. Je možný, že jich bude špatnejch víc?
Ještě jsem lampy neměnil, ale na tom snad nic nepokazím. :)
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

lukyfon píše:Jasně, to vím, že mi nový lampy nezaplatěj. :)
Jinak díky za rady. Koupím teda jednu 12Ax7A a zkusím to postupně vyměnit. Je možný, že jich bude špatnejch víc?
Ještě jsem lampy neměnil, ale na tom snad nic nepokazím. :)
u premapu chybu uděláš jen těžko... vyndáš a narveš novou..
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Ještě jeden dotaz:
Koukal jsem pozorně na lampy v preampu - jak žhaví, svítí. Jsou tam tři 12AX7A.
První svítí středně, druhá nejvíc a třetí nejmíň. Zkrátka nesvítí všechny tři stejně. Indikuje to problém s v elektronkách, Je potřeba je vyměnit?

Jde mi zkrátka o to, že mi v srpnu končí záruka, tak pokud by šlo o závažnější problém, rád bych stihl reklamaci, pokud jde jen o lampy, koupil bych nové a nechal to přelampovat.

Díky za rady!

Obrázek
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

ta poslední bude mít sériový žhavení, takže tím bude svítit nejmíň... Problém bude asi an tý první
lukyfon

Příspěvek od lukyfon »

Nakonec to dopadlo tak, že jsem aparát poslal na reklamaci do Bratisavy, kde má Fender zastoupení. Kombo je v záruce, tak jsem si říkal, že když to budou lampy, tak je samozřejmě zaplatím a kdyby to bylo něco jiného, tak se na to vztahuje záruka.

Po měsíci mi kombo přišlo zpět s vyjádřením, že mnou uváděná závada byla odstraněna, proběhla kompletní výměna lamp a reklamaci mi tedy neuznávají. Doma jsem kombo zkoušel - hraje úplně stejně jako před reklamací. Zkreslený kanál stále zlobí, tak jak jsem psal na začátku. Z toho plyne, že v lampách to není, je to v něčem jiném. :( V čem?

Psal jsem jim mail, že budu chtít reklamovat neuznanou reklamaci a výměnu lamp, která nevedla k odstranění problému. Zatím se mi nikdo neozval.

Nemáte někdo podobnou zkušenost nebo nějaké rady?
Předem díky!
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“