Z jakého důvodu? To mi na první pohled příjde spíš kontraproduktivní...duri píše: A ještě, na akustikách povoluju struny...
Kytaru do kufru, nebo na věšák?
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Kytaru do kufru, nebo na věšák?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Proč "kontraproduktivní"? Naladit slušnou kytaru zabere minutu. Akustické kytary mají nalepenou kobylu na vrchní ozvučné desce. Dlouhodobý tah strun může způsobit prohnutí této ozvučné desky. Viděl jsem pěkné "vlny" na ozvučnici... ejvíc trpí 12ti strunné kytary a taky 6ky, které jsou laděny bez ladičky. dostala se mi do ruky kytara, kde "e" bylo přetaženo až na "g", dovedete si pak představit tah těch strun?
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
dobra ale dyz je to dobre naladene tak neni duvod ty struny povolovat ne?
Visí pověšené za hlavu na věšácích.duri píše: Btw, jak skladují kytary v obchodech???
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
- Nero
- Rádce
Dobře postavená kytara vydrží tah strun. A to i tah strun nadladěných (s mírou). Mám zkušenosti s poměrně velkým množstvím 6 i 12 strunných kytar a umím si představit, co zvládnou a co ne.
Ohledně těch "6tek bez ladičky" a přetažení e na g - to není tím že ladí bez ladičky, ale že je dotyčný hluchý. Hodit to o tercku nahoru už je vcelku obdivuhodné. Pokud budu ladit bez ladičky, tak naladím v rámci intervalů přesně a mám snad nějaký odhad na to, kde zhruba ta kytara má být naladěna.
A proč kontraproduktivní? Protože dřevo nemá rádo změny - ať už ozvučnice za kobylkou, tak i krk jako takový. Radši nechám napnuto na konstantní zátěž, než tomu dřevu pořád ulevovat a přitěžovat.
Ohledně těch "6tek bez ladičky" a přetažení e na g - to není tím že ladí bez ladičky, ale že je dotyčný hluchý. Hodit to o tercku nahoru už je vcelku obdivuhodné. Pokud budu ladit bez ladičky, tak naladím v rámci intervalů přesně a mám snad nějaký odhad na to, kde zhruba ta kytara má být naladěna.
A proč kontraproduktivní? Protože dřevo nemá rádo změny - ať už ozvučnice za kobylkou, tak i krk jako takový. Radši nechám napnuto na konstantní zátěž, než tomu dřevu pořád ulevovat a přitěžovat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jestli to dřevu svědčí či ne by ti mohl říct nejlépe kytarář (odtud pramení i moje informace). A mimochodem, ne každý kdo hraje na kytaru má absolutní sluch. Samozřejmě to co jsem popisoval výše jsem zažil jen jednou, ale i půltón hezky zvedne tah strun.
PRS Hollowbody II SE Piezo, EB Music Man JP6 Piezo, Fractal FM3.
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
nemusi mit absolutni sluch aby jakz takz naladil kytaru..a ten pulton by o rozhodne melo vydrzet
Dle mých zkušeností - kytaru do kufru, ten nechat otevřený a kytaru přikrýt látkou; struny nepovolovat - zbytečně namáhat dřevo častými extrémnějšími změny tlaku je nesmysl.
- Nero
- Rádce
Mě bylo řečeno, že naopak nechávat a že právě změny v tahy dělají problémy - též od kytaráře...
A nejde o absolutní sluch, pokud ladím bez ladičky, tak já osobně dolaďuju podle tlustého E a to se mi při jakkoli agresivním hraní a za jakýchkoli podmínek nehne víc než +/- půltón. Pak nehrozí žádná extrémní zátěž při doladění. A stejnak - kvalitní nástroj by měl vydržet mnohem víc než tah třeba o půltón/tón vyšších strun...
A nejde o absolutní sluch, pokud ladím bez ladičky, tak já osobně dolaďuju podle tlustého E a to se mi při jakkoli agresivním hraní a za jakýchkoli podmínek nehne víc než +/- půltón. Pak nehrozí žádná extrémní zátěž při doladění. A stejnak - kvalitní nástroj by měl vydržet mnohem víc než tah třeba o půltón/tón vyšších strun...
PetrPeter 1975 - 2008
stěna, stojan, kufr...myslím že je to o přístupu k nástroji
Když si půjčím akustiku za třicítku protože potřebuju něco nahrát určitě bude s pevným kufrem a do toho ji taky budu odkládat. Raději..kdyby něco..je to dost prachů
Svoji šunku za pětku fláknu do stojanu, před hraním z ní možná utřu prach. Vím že doma netrpí horkem a vlhkem, na převoz si vezmu futrál.
Na stěnu bych nic nepověsil protože stěny dýchají vlhko tam a zpět podle teploty a nástroje na ní trpí.
Povolovat struny - tohle nikdo koho znám nedělá ale proti gustu..
Když si půjčím akustiku za třicítku protože potřebuju něco nahrát určitě bude s pevným kufrem a do toho ji taky budu odkládat. Raději..kdyby něco..je to dost prachů
Svoji šunku za pětku fláknu do stojanu, před hraním z ní možná utřu prach. Vím že doma netrpí horkem a vlhkem, na převoz si vezmu futrál.
Na stěnu bych nic nepověsil protože stěny dýchají vlhko tam a zpět podle teploty a nástroje na ní trpí.
Povolovat struny - tohle nikdo koho znám nedělá ale proti gustu..
já mám svýho jacksona uloženýho v kufru na zemi a vůbec s tím není problem 
Už nehraju, pouze poslouchám ...