AUX a CTRL R OUT na Mixážních pultech

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Odpovědět
MarcoR

AUX a CTRL R OUT na Mixážních pultech

Příspěvek od MarcoR »

Zdravíčko..

Takže zase jeden (dementní) dotaz. Já doufám že mě moc nepomlouváte (Zvláště ty profíci :-) ) za ty moje lamerský dotazy...

Ale k věci. Na mixech je klasicky AUX.. pokud budu logicky přemýšlet tak by se mělo jednat o jakýsi externí přistup.. tzn. Řekněme že máme na mixech dva AUXy, máme tu AUX SEND a AUX RETURN. Kdybych laicky přemýšlel, tak bych řekl Že je to buďto posílání signálu na jakýsi externí zdroj (Může to být třeba počítač - pro případ nahrávání? ) to by měl být AUX SEND. Ale co by měl být tedy AUX RETURN ? Kdybych zase logicky myslel tak by to mohl být tŘeba efektor který by v reálném čase měnil signál na MAIN OUT? řekněme tŘeba nějaký hardware Vocoder? Prosímn, opravte mě... Díky (Pavlii a Wohma)

A ještě by mě zajímalo k čemu se používají vstupy s nápisem CTRL R OUT... to neumím ani logicky zdůvodnit :-)))
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: AUX a CTRL R OUT na Mixážních pultech

Příspěvek od rain »

AUX se používá jako výstup do monitorů - odposlechů (to jsou ty šikmé bedny na podiu) - v tomto případě to bude z AUX Send, Čím víc má mix AUXů, tím více můžeš mít odposlechových cest (každý na podiu si pak třeba může nechat namíchat poměry dle sebe).
AUX Send lze využít taky k připojení nějakého efektového zařízení, návrat z něj se koná přez AUX Return - tedy stejně jak u klasické efektové smyčky - a v mixu se potom zefektovaný signál smíchá s původním.
Když má pult třeba 4 AUXy, tak můžeš dva použít pro monitorové cesty a dva pro efektové procesory, nebo taky 3 monitorové cesty a jeden procesor.... Příslušným čudlíkem pak buďto reguluješ hlasitost té které šavle mixu v příslušné monitorové cestě, nebo ovládáš úroveň efektovaného signálu. Snad je to dost srozumitelné.
CTRL OUT L/R je stereo výstup určený třeba pro monitory v režii.
Jenom tak na okraj, ve zkušebně máme mix se 4 Aux, dva máme pro odposlechy, dva pro bubeníka do sluchátek, výstup Main Out jde do počítače. Jde zároveň nahrávat (úrovně jdou regulovat nezávisle na Auxech), řídit úroveň všech nástrojů v odposlechu a ve sluchátkách + ještě zároveň zpětně z počítače přehrávat klik nebo předtočené stopy, samply atd....
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Naprosto vycerpavajici odpoved. Snad jen dodam, ze pokud nevis, co danej vstup ci vystup nebo funkce u mixaku znamena, prvne bych mrknul budto na recenze a testy (music-store, muzikus, k-audio,... pripadne zahranicni), anebo do manualu. I treba takovy Behringer miva velmi pekne manualy.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Skvělá odpověď.. opravdu moc děkuji... ale nyní mám další problém.. není to o tom Že bych nevěděl co a kam a kudy.. ale mám tedy zapojený výstup na bedny na CTRL OUT L/R ... to jde bez problémů... ale kdykoliv připojím další konektor na MAIN OUT abych mohl nahrávat do počítače tŘeba mikrofon tak to vyluzuje velmi nepřijemný konstatní tóin na vysoké úrovni...a to tedy nevím c os tím...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hehh :D tak ať si taky přihřeju polívčičku :wink: malinko lepší slovosled a terminologie a budou to dotazy jak víno. Takže k věci: vyložil jsem si to jako "mám připojené bedny do CTRL room výstupů a všechno hraje jak má". Pak jsem se už ztratil, takže je třeba si to ujasnit: MAIN OUTy byly do této chvíle nezapojené. Čili pokud je propojíš se vstupem (line-in) zvukovky, je okamžitě problém (čili ten konstantní tón)? Nebo tento tón vznikne až při dalším kroku, kterým je připojení mikrofonu do nějakého vstupu mixáku?

Ten tón se line odkud? Není IMHO technicky možné, aby se tón vytvářel na MAIN OUTech a už ne na CTRL room výstupech; CTRL room výstupy pouze kopírují MAIN OUT výstupy s tím, že je zde ještě samostatný ovladač hlasitosti. Zatím to na mě dělá dojem, že máš problém se zpětnou vazbou - kdž stáhneš úroveň Input Gain vstupu s mikrofonem, změní se ten tón nějak (hlasitost)?

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

No.. našel jsem tenhle mixák na půdě :-)) Je to Omnitronic starej malej model RS-602 ... takže.. mám připojené bedny na CTRL Out... a v momentě když připojím konektor na MAIN OUT který by měl vézt do LINE in na zvukovce tak prostě vystřelí ukazatel hlasitosti do maxima a začne se "generovat" ten tón. kdykolik ho můžu utlumit či zesílit na práh bolesti... :-))) Mikrofon jsem ještě ani nepřipojoval, ale tam by problém být asi neměl.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mhm....to vypadá na HW prob v pultu; zvlášť, když byl na půdě :D kdoví, jaká myš tam zalezla a už se nedostala ven.....pokud by to mělo význam, doporučil bych kontrolu (a případně nastavení/seřízení) v nějakém servisu.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

ja bych spis doporucoval zahodit a koupit z druhe ruky nejaky Behringer nebo Tapco, mixak od Omnitronic myslim ani nema cenu opravovat.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Chtěl bych se tímto omluvit všem zúčastneným.. jsem to vůl a sypu si popel na hlavu. Problém byl v nastavení zvukové karty resp. v jejím SW mixu (HDSP mixer). Děkuji za nápady a připomínky. Momentálně mám v plánu koupit nějaký ten behringer popřípadě by se mi asi více líbil Mackie (nemám s Behringerama dobré zkušenosti) ale to vše až půjde můj noťásek kterej tu na mě kouká do světa. Ještě jednou se všem omlouvám. :( :( :( :(
Moleek

Příspěvek od Moleek »

MarcoR píše:Chtěl bych se tímto omluvit všem zúčastneným.. jsem to vůl a sypu si popel na hlavu. Problém byl v nastavení zvukové karty resp. v jejím SW mixu (HDSP mixer). Děkuji za nápady a připomínky. Momentálně mám v plánu koupit nějaký ten behringer popřípadě by se mi asi více líbil Mackie (nemám s Behringerama dobré zkušenosti) ale to vše až půjde můj noťásek kterej tu na mě kouká do světa. Ještě jednou se všem omlouvám. :( :( :( :(
Mix od Behringera má u nás na vsi paní na úřadě a používá to k pouštění znělky a hlášení rozhlasu :lol:. A Rozhlas už pár let jede.. Nicméně na větší aplikace bych to taky nebral
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“