Lama dotaz: zvuk basy... + co hrát?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
lu.kas
Kontaktovat uživatele:

Lama dotaz: zvuk basy... + co hrát?

Příspěvek od lu.kas »

Zdravím,
začínám (nebo možná "chtěl bych začít") hrát na baskytaru. Impulsem pro to bylo jednoduše to, že se mi líbil zvuk basy v hudbě kterou jsem poslouchal (obvykle reggae, ska, kde jsem jí slyšel nejvýrazněji).

Pořidil jsem si levnou basu a kombo (ňákej SX custom start pack) a nemůžu si pomoct, když hraju (prsty), zní mi to jinak... Zkoušel jsem třeba vytisklý Guitar Pro taby pro různý songy (naposled Cranberries: Zombie - extrémně lehký taby myslím) a prostě mi připadá, že ten nástroj zní jinak. Nevím jak to popsat, možná víc oddělený jednotlivý úhozy do strun, čekal bych jednolitější zvuk.

Zajímalo by mě, čím to je...
Jde prostě o mojí techniku? Uměl by případně někdo ve stručnosti říct, co dělám špatně?
Může za to aparatura - levná nekvalitní basa + slabý 15W kombo? Potřeboval bych ňákej jinej typ basy?
Nebo za ten kýžený zvuk může ňákej efekt? Jakej?
Nebo ten zvuk je takovej až po studiovejch úpravách? I naživo a bez ňáký pokročilý aparatury jsem slyšel takovou basu...
Nebo jsem prostě jenom blbej a píšu blbý dotazy? :)

Jenom pár ukázek zvuku, kterej bych rád uměl vyloudit... :)
http://stozvirat.cz/download.php?d=nikd ... y_cizi.mp3
http://www.youtube.com/watch?v=pww96wPV2EM - ten začátek

Díky za všechny odpovědí a váš čas ;-)
Naposledy upravil(a) lu.kas dne 31.05.2009 21:45, celkem upraveno 1 x.
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Re: Lama dotaz: zvuk basy...

Příspěvek od KIWI »

Ano opravdu ej to levnej basou a malým nekvalitním kombíčkem...jasně většian toho može být v rukách, ale s timhle gearem asi vytouženej zvuk nedostaneš.

Pokud jde o typ basy, dobrej by byl možná nějakej Jazz Bass.

A co se týče tvé techniky, tak ti nikdo nemůže říct co děláš špatně když tě nikdo neviděl a neslyšel hrát :)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
woro90

Příspěvek od woro90 »

Ono jde dost o nastavení basy a ekvalizéru. Pokud otevřeš tónovou clonu, dáš většinu signálu z kobylkového snímače a na EQ přidáš výšky, mělo by to tam být. Nebyl bys první ani poslední basák, co neví, k čemu ty poťáky jsou.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

možná ti moc nepomůžu ale já bych se první naučil hrát a až potom hledal ten správný zvuk... Třeba s tím jednolitějším zvukem - pokud jsem to pochopil dobře - jde o techniku... v té druhé ukázce bych řek že to hraje příklepem tak aby nebyl akcent na každém tónu a tím je to svázanější jak říkáš jednolitější...
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

.annY:. píše:možná ti moc nepomůžu ale já bych se první naučil hrát a až potom hledal ten správný zvuk... Třeba s tím jednolitějším zvukem - pokud jsem to pochopil dobře - jde o techniku... v té druhé ukázce bych řek že to hraje příklepem tak aby nebyl akcent na každém tónu a tím je to svázanější jak říkáš jednolitější...
Zvuk, přidej si basy, uber trošku výšek, vytáhni středy, (samozřejmě záleží na typu basy, toto je konfigurace pro basy J/J, zvuk se ale bude vždy trošku lišit) A prostě mezi A->H->C hoď hammer on, zkrátka tóny "h" a "c" se hrají pouze příklepem. kdybys to náhodou nepochytil, dám ti tu tab

Kód: Vybrat vše

G----------------------------------------
D--------------5-------------------------
A---0---0^2^3--------0---0^2^3-----------
E--------------------------------3-------
A jinak, jednolitost, stejná barva, všechno je to především o technice hraní, takže cvičit, cvičit cvičit
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
Kontaktovat uživatele:

DJmanasek píše:A jinak, jednolitost, stejná barva, všechno je to především o technice hraní, takže cvičit, cvičit cvičit
That's what I'm talking about...
*cable >>> Adam Hall
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
lu.kas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lu.kas »

Díky všem za odpovědi, DJmanaskovi za tab ještě víc, zase jsem o něco chytřejší a dozvěděl jsem se, co jsem chtěl...

Takže se budu snažit prostě hrát a něco se naučit a pak řešit co dál... :)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Pokud bych ti měl já poradit. Tak si najdi učitele. Je to mnohem lepší. Mluvím z dlouholeté vlastní zkušenosti. Je jedno jestli je to soukromník nebo učitel v ZUŠ. Pokud je kvalitní tak tohle nehraje roli. A kdybych nestudoval v Brně a byl doma tak tady u nás hned začnu chodit do ZUŠky na basu. Je tam hodně dobrej učitel. Vím, že sám se toho doma prostě tolik nenaučíš. Tohle je můj názor. A vím, že se tu najde hodně lidí, kteří ti budou tvrdit opak. Ale podle mě je prostě kvalitní učitel lepší než tisíc tabů a videí z youtube.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
lu.kas
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od lu.kas »

Jo, s tím už počítám, od září plánuju zkusit hudebku, blbý je, že nemám moc času... Ono ani mojí ambicí není se stát kdo ví jakým hráčem, ale spíš si bejt občas schopnej zahrát něco, co se bude mejm uším líbit...

Přes prázdniny mi kámoš pujčí elektrickou kytaru, tak budu zkoušet s ní, jestli mě náhodou nechytne víc... Přece jenom, možná že zahrání pár akordů oblíbenejch jednodušších songů by mi vyhovovalo víc... A zase s učitelem.

Ale dostávám se k otázce: Co na basu hrát?
On to je docela problém asi, protože těžký věci prostě nezahraju a lehký mě hrát nebaví, protože to prostě nijak dobře mýmu uchu nezní. Chápu, že v kapele má i basa na dvou strunách a pěti tónech a stále stejné svoje opodstatnění a správně doplňuje ostatní, ale hrát takhle samotnej pro mě nuda...
Nemáte teda někdo nápad, jestli existuje něco takovýho, co aspoň nějak zni a desetkrát se opakující dva tóny jako v některejch tabech který jsem našel, ale zvládne se to naučit hrát totální začátečník?

Dík.
Kontaktovat uživatele:

lu.kas píše: Ale dostávám se k otázce: Co na basu hrát?
On to je docela problém asi, protože těžký věci prostě nezahraju a lehký mě hrát nebaví, protože to prostě nijak dobře mýmu uchu nezní. Chápu, že v kapele má i basa na dvou strunách a pěti tónech a stále stejné svoje opodstatnění a správně doplňuje ostatní, ale hrát takhle samotnej pro mě nuda...
Nemáte teda někdo nápad, jestli existuje něco takovýho, co aspoň nějak zni a desetkrát se opakující dva tóny jako v některejch tabech který jsem našel, ale zvládne se to naučit hrát totální začátečník?

Dík.
Je mi to jasný... ty hledáš drahý, levný auto...
tak já jsem se dneska naučil Nothing Else Matters a zní to pěkně... třeba s nahrávkou... Jinka nevím co ti na to říct...něco jednoduchého aby to znělo... možná ta basa nebude pro tebe to pravé páč ona většinou doplňuje zbytek kapely a normální lidi (ne basáci) ani nepoznají co to je za písničku... pokud to zrovna není Californication nebo Norwegian Wood :wink:
*cable >>> Adam Hall
Nesst
Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
Kontaktovat uživatele:

Re: Lama dotaz: zvuk basy... + co hrát?

Příspěvek od Nesst »

Tak existuje pár linek, které jsou pěkné a zároveň ne úplně těžké. Teď mě třeba z hlavy na padá Pink Floyd - Money. Moje oblíbené cvičení na roztahování prstů 8)
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
hallio

Příspěvek od hallio »

Možno aj nejaký ten klasický rock´n´roll by nebol odveci. A pokiaľ ide o toho učiteľa, tak si myslím, že je to úplne super...niekto kto ťa usmerní v začiatkoch a ukáže ti správnu techniku ti ušetrí kopec času a námahy...a potom ťa to niekedy prinúti aj viac cvičiť, nechceš sa predsa hanbiť že si za tyždeň neurobil žiaden pokrok (vlastná skúsenosť :D )
weselow

Příspěvek od weselow »

Tak většina těch kvalitních basovejch partů neni tolik výrazná. Spousta písniček má zajímavou basu i samotnou, napiš, co máš rád za hudbu a já ti třeba dám nějaký tipy... nebo ještě lepší je... improvizovat :)
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Odpovědět

Zpět na „Hraní na baskytaru, tabulatury“