Kombo vs. Hlava+boX

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
frytol

Kombo vs. Hlava+boX

Příspěvek od frytol »

Zdary kluci,
chtěl bych vědět váš názor na to jestli spíš kombo nebo hlavu+box. Co je podle vás lepší, jestli 50W kombíčko, nebo 100W hlava a box. Jen názor, nebo co máte vy, ne to co je levnější. Co vám přijde "hovadštější" ( :D )
Jestli to zde už je, tak se omlouvám, ale hledal jsem a nenašel. Díky. :P
Kai

Re: Kombo vs. Hlava+boX

Příspěvek od Kai »

Kombo:

+ lip se prenasi (vaha cca 25)
+ skladnost
+ min starosti s boxy, reprakama co budou na podiu atd
+ obvykle lehci nastaveni (ale tak brat s rezervou, nekdo treba co nejvic lupatek/prepinacu vyzaduje tak je po nej tohle -)
+ zvukar te nemusi krotit, ze ti to rve z podia
+ obal stoji min

- vetsi zahul na lampy
- pri 1 repru maly tlak
- pri 2 reprech pomerne velka vaha
- obvykle musis dat vys
- nemas drsnou imidz

Hlava + box:

+ lampy se tolik nenicej otresama (ale pri prevozu je to peklo)
+ imidz (!!!)
+ vetsi akusticky tlak

- blba skladnost
- chodis 2x
- nekdo ti s boxem obvykle musi pomoct (marshalla si utahnu sam, ale tak engla bych tahat nechtel)
- neustale laborovani jak a co zapojit (ohmy na koncertu pri puceni bedny atd)
- obaly te stoji vic

Takze kdybych tu nepsal hovadiny pul stranky, je jasne ze kazdemu vyhovuje neco jinyho a na kazdy styl se hodi neco jineho.
Pokud bych hral blues/funky napr rozhodne bych tu obludu co mam nechtel tahat a radej bych openback nejaky maly pekny kombicko s pruzracnym cleanem napr.

A jak to tak vidim, asi pudu do komba, protoze sem se sam umlatil myma argumentama, fakt me napada proc ten bordel co mam v podpisu taham.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
frytol

Příspěvek od frytol »

Kai píše: A jak to tak vidim, asi pudu do komba, protoze sem se sam umlatil myma argumentama, fakt me napada proc ten bordel co mam v podpisu taham.
Já právě nevim. Hraju zatim punk-rock, ale už mám zálusk na nějaký to HC. A musim uznat, že když vidíš týpka s aparátem jako kráva, tak to vypadá mnohem líp, než když je tam ucintaná 50ka. Nevim je to těžký.. :(
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

100W je moooooc velkej hluk :D Mohu potvrdit, ted jsem presel z 50ky na 100.
Pokud ti staci jen jedno repro a ses si naprosto jistej, ze ti nebude vadit moznost menit repro (resp. budes ji mit, ale omezenou), pak si kup kombo. Problem je v tom, ze tuhle jistotu clovek nemuze mit zkratka nikdy :( Po pul roce te dost mozna bude hlodat, jakej by to melo zvuk s 2 nebo dokonce 4 repro... A mit kombo a k tomu 2x12 nebo 4x12 bednu je docela neprakticky :)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
frytol

Příspěvek od frytol »

Wohma píše:100W je moooooc velkej hluk :D Mohu potvrdit, ted jsem presel z 50ky na 100.
Z komba na aparát? Jako hlavu a box??
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ne, z hlavy na hlavu, nicmene jak se rika, ze ten rozdil mezi 50W a 100W vykonem je malej... No nemyslim si.
Somnus Aeternus
frytol

Příspěvek od frytol »

Hm, ale zase třeba kombo můžeš napojit na box, že??
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

je zvláštní, že zatím vždy, kdy jsem zkoušel nějaké aparáty, zněly mi lépe komba a to hlavně na čistý zvuk. Halfstacky jsou pro moje uši možná zvukově mohutnější, ale ten zvuk mi připadá takový... přehulený, jak jinak to říct? :-)

prostě za cenu "většího" zvuku se dostavila jakási nekonkrétnost. to jsou moj uši, buď jsem narazil na pár špatných aparátů, nebo jsem divnej :-D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
frytol

Příspěvek od frytol »

Já jsem u náš v Plzni zkoušel nějaký Crate-y a pak Peavey-e kombo 50ku a hrála mi prostě líp.. :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

frytol píše:Hm, ale zase třeba kombo můžeš napojit na box, že??
Jasne a budes tahat kombo a k tomu velkej box, to budes mit rychle strhany zada :) Uz tak kdyz ma clovek tahat hlavu a nakej vetsi box, tak je to kolikrat dost narocny.
Somnus Aeternus
frytol

Příspěvek od frytol »

Wohma píše:
frytol píše:Hm, ale zase třeba kombo můžeš napojit na box, že??
Jasne a budes tahat kombo a k tomu velkej box, to budes mit rychle strhany zada :) Uz tak kdyz ma clovek tahat hlavu a nakej vetsi box, tak je to kolikrat dost narocny.

Věřim, ale tak do zkušebny dobrý. :)
Latam
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Latam »

Tak já mám 2*12 kombo + 2*12 box, oboje osazené celestion G12T-75 takže trochu vpodstatě jako marshall 1960, kombo je otevřené a box uzavřený. Jedno bez druhého prostě nehraje dobře:) kombo dává čistému zvuku větší prostor, box který je uzavřený a hoodně hluboký (380mm) - ten dodá zase hutnost zkreslení... Nicméně pořád to není konečně řešení, hodně přemýšlím nad nějakým systémem zaklonění komba. Zaprvé by unikal horký vzduch od lamp mezerou mezi přední deskou a zesilovačem v kombu(zatím mám pocit že se celkem přehřívá, na předním panelu bys usmažil vajíčko:) ) a taky proto, že se neslyším tak jako přímo v urovni repráků. Hrál jsem na jedné akci bez nazvučení, přímo do lidí a měl jsem pocit že mi to hraje pořád zahuhlaně.. Když jsem na popud kamarádů slezl pod podium stím, že mi to prý hraje strašně, zjistil jsem že mám nastavený šíleně ubzučený, řezavý zvuk. Musel jsem ho nastavit pro lidi a nahoře na podiu jsem se slyšel zase neskutečně zahuhlaně. Kdybych volil znovu, šel bych asi do hlavy s "Ačkovým" boxem už jenom kvuli tomuhle jevu. Velikostně by to vyšlo skoro nastejno jako moje 2*12 (750 x 600 x 380 mm vs. 760x830x360mm které má 1960).

Nadruhou stranu, kolega z kapely má fender blues deluxe 1*12 kombo a aspoň já ho slyším parádně, občas to moji pseudo 4*12 přehlučí, čistý zvuk tohohle kombíčka je prostě parádní, má neskutečný prostor.

No a pak si vybírej:)

Edit. co se týče přenosnosti, můj box má boční madla i kolečkka;)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jo, jenze treba se schodama ti kolecka nepomuzou :)
Jinak ten jev se ti bude stavat i s Ackovym boxem, jen bude posunuta bliz ta vzdalenost, kde to zacinas slyset jakz takz normalne. I kdyz si k Acku stoupnes blizko, tak to je zahuhlany. Typicky v male zkusebne :)
Somnus Aeternus
Kai

Příspěvek od Kai »

Wohma píše:Jo, jenze treba se schodama ti kolecka nepomuzou :)
Jinak ten jev se ti bude stavat i s Ackovym boxem, jen bude posunuta bliz ta vzdalenost, kde to zacinas slyset jakz takz normalne. I kdyz si k Acku stoupnes blizko, tak to je zahuhlany. Typicky v male zkusebne :)
Jojo ideal zvukove a hlasitostne je tak 2 metry, coz je docela problem, kdyz to mas tesne za zadkem. Je to nechutne zahuhlany a potichu. Takze pekne si nakracim do zkusebny, zvuk poladim (teda ne ze by ty korecke na marshallovi delali neco prevratnyho) pekne zdalky a pak az hraju, tak brecim a sem vecne nespokojenej se zvukem, protoze se proste neslysim tak jak z tech 2 metru, kde je ale uz ten sound dobry a spravne nastaveny.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Gembír

Příspěvek od Gembír »

Kai píše:Kombo:

+ lip se prenasi (vaha cca 25)
+ skladnost
+ min starosti s boxy, reprakama co budou na podiu atd
+ obvykle lehci nastaveni (ale tak brat s rezervou, nekdo treba co nejvic lupatek/prepinacu vyzaduje tak je po nej tohle -)
+ zvukar te nemusi krotit, ze ti to rve z podia
+ obal stoji min

- vetsi zahul na lampy
- pri 1 repru maly tlak
- pri 2 reprech pomerne velka vaha
- obvykle musis dat vys
- nemas drsnou imidz

Hlava + box:

+ lampy se tolik nenicej otresama (ale pri prevozu je to peklo)
+ imidz (!!!)
+ vetsi akusticky tlak

- blba skladnost
- chodis 2x
- nekdo ti s boxem obvykle musi pomoct (marshalla si utahnu sam, ale tak engla bych tahat nechtel)
- neustale laborovani jak a co zapojit (ohmy na koncertu pri puceni bedny atd)
- obaly te stoji vic

Takze kdybych tu nepsal hovadiny pul stranky, je jasne ze kazdemu vyhovuje neco jinyho a na kazdy styl se hodi neco jineho.
Pokud bych hral blues/funky napr rozhodne bych tu obludu co mam nechtel tahat a radej bych openback nejaky maly pekny kombicko s pruzracnym cleanem napr.

A jak to tak vidim, asi pudu do komba, protoze sem se sam umlatil myma argumentama, fakt me napada proc ten bordel co mam v podpisu taham.
vystihl si to dobře,pravda pokud kombo má dvě repra tak ty lampy dostávají větší záhul ! .. :arrow:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

je to vsechno o konstrukci, obecne ani 2x12 openback komba nedelaji takove peklo jako 2x12 zavrena bedna. closed back lampu jsem snad jeste nevidel :) to plati i o tech lampach, treba mesa mela u starych aparatu zesilovac odpruzeny takze lampy jsou v pohode (prenasim casto a nemam problem).

na transport jsou i 1x12 komba peklo, tahat dve 30ti kilovy 1x12 neni uplne super :) ale 50kg 2x12 marshall bluesbreaker je jeste horsi.

osobne mi prijde praktictejsi mit 2x12 box ktery vezmou dva lidi a k tomu hlavu (ktera se da vzit v jednom). taky jde o to co chces za zvuk, pokud budes chtit spis cisty zvuky nebo nakraply tak je lepsi openback, na zkresleny veci zas mam radeji (stejne jako vetsina populace) zavrene bedny.

vykon je jina kapitola, rozdil mezi 50w a 100w je defakto jen zvukovy - oboje rve prakticky stejne, jenom 100w hraje vic do sirky a 50w jakoby vic do stredu a "ujeceneji".

na akcich se vetsinou da zaridit ze bude nejaky box k dispozici podle pozadavku, ale ze zkusenosti se nespoleham na nic a vsechno si vozime sami.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Lampovy kombo moc closed-back byt nemuze, spatne (resp. spis vubec) by neodvetravalo.
Somnus Aeternus
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Wohma píše:Lampovy kombo moc closed-back byt nemuze, spatne (resp. spis vubec) by neodvetravalo.
umim si predstavit reseni ale u zadneho vyrobce jsem to jeste nevidel.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Kinx píše:
Wohma píše:Lampovy kombo moc closed-back byt nemuze, spatne (resp. spis vubec) by neodvetravalo.
umim si predstavit reseni ale u zadneho vyrobce jsem to jeste nevidel.
Když by lampy byly umístěný jako u rackových konců a nahoře větračka..... (tak by to asi taky bylo málo no...)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Myslis treba ze by vrchni stranu sasi tvoril velkej hlinikovej blok nebo neco podobnyho? On je taky problem, ze pokud se to teplo prenasi z elektronky na vzduch a pak ho ma "vysavat" nejakej pasivni chladic, tak je to hrozne neefektivni, nejlepsi vetrani je stale proudem vzduchu :) Pokud teda nepocitam dusik a podobny veci.

Jinak jestli o tom hodlame dale debatovat, muzu to splitnout do samostatnyho threadu

Moleek: Muzes mi vysvetlit, jak bys do uzavrenyho boxu daval vetrak? :roll:
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“