Fender USA
Pravidla fóra
- Giof
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fender USA
Jo, přesně tohle je moje dilema 
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Hoši, co kytara, to jiný nástroj... Můj Squier za 6900 hraje na čisto krásně skoro jak akustika a předčí polovinu Standard Fenderů. Jen holt nemá drahé snímače a to ladění - což je rozdíl jen v harwaru... Zrovna tak může nějaký MIM předčit Clapton signature (schvalne přehánim) Je to prostě o kuse... jako se ženskejma. Češky jsou krásný, ale taky narazíš na špatný kusy a naopak v Německu, kde sou skoro všechny ošklivý taky najdeš nějakou krásku použitelnou
třeba
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack: Prvni pulka tveho posledniho prispevku je docela pritazena za vlasy. Vytahnes Squiera do zkusebny k velke aparature a tam se ty rozdily projevuji a muzes zaplakat. Honit si ego tim, ze mas skvelou kytaru, ktera predci polovinu Standard Fenderu z USA, je stejne jako chodit po svete v ruzovych brejlickach a myslet jak je na svete mir a klid. Ale to uz se tu rozebralo tolikrat... to mas drevo, hardware, rocnik vyroby, serizeni.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Achjo, kdyby jsi cetl poradne muj prispevek, přečetl by sis, že mluvim o zpracovani a o tom jak to dřevo hraje krásně na sucho....napsal jsem také, že rozdíl je v hardwaru, že nemá tak dobré snímače! tudíž je jasné, že po zapojení do kvalitního lampáče bude rozdíl znát, ovšem ve snímačích... Navíc jsem psal že předčí polovinu Standardů = Mexiko ne Americanůwikxzen píše:pupack: Prvni pulka tveho posledniho prispevku je docela pritazena za vlasy. Vytahnes Squiera do zkusebny k velke aparature a tam se ty rozdily projevuji a muzes zaplakat. Honit si ego tim, ze mas skvelou kytaru, ktera predci polovinu Standard Fenderu z USA, je stejne jako chodit po svete v ruzovych brejlickach a myslet jak je na svete mir a klid. Ale to uz se tu rozebralo tolikrat... to mas drevo, hardware, rocnik vyroby, serizeni.
Celá pointa byla v tom, že dobře zpracovaná kytara s velmi dobrý dřevem může být jak Squier, tak MIM, tak MIA tak MIJ a rozdíl je povětšinou ve snímačích a použitém hardware...
defacto si můj příspěvěk totálně převrátil
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Jo takhle, v tematu o USA Fenderech bych skutecne necekal, ze se tu budeme rozepisovat o Standartech MIM.
Ten rozdil poznas i ve drevu, s blbymi snimaci to nepoznas, tam vice vylezou jen sumy a brumy, ktere realnou kvalitu dreva potlaci, tak to clovek neni schopen ani verohodne zkoumat. Pro me u dreva je nejzasadnejsi krk kytary. "Tam to vse zacina..." Uspokojive a vyborne na sucho hraje vetsina kytar, ktera maji dobre rezonancni vlastnosti a to cloveka mate... ja to odlisuju: rezonancni vlastnosti a pak stav a puvod dreva.
Jinak pred nejakym casem jsem mel srovnani ve zkusebne s jednim peknym cervenym US Fenderem od "Galuska" ze Zpocenyho Voka (Ostravaci jiste znaji) a jednim Mexikem od jednoho mladika a obe kytary se lisily hlavne v konkretnosti tonu a, pokud to mam napsat lapidarne, ve "strat-ish" charakteru.
To je muj pohled na vec.
Ten rozdil poznas i ve drevu, s blbymi snimaci to nepoznas, tam vice vylezou jen sumy a brumy, ktere realnou kvalitu dreva potlaci, tak to clovek neni schopen ani verohodne zkoumat. Pro me u dreva je nejzasadnejsi krk kytary. "Tam to vse zacina..." Uspokojive a vyborne na sucho hraje vetsina kytar, ktera maji dobre rezonancni vlastnosti a to cloveka mate... ja to odlisuju: rezonancni vlastnosti a pak stav a puvod dreva.
Jinak pred nejakym casem jsem mel srovnani ve zkusebne s jednim peknym cervenym US Fenderem od "Galuska" ze Zpocenyho Voka (Ostravaci jiste znaji) a jednim Mexikem od jednoho mladika a obe kytary se lisily hlavne v konkretnosti tonu a, pokud to mam napsat lapidarne, ve "strat-ish" charakteru.
To je muj pohled na vec.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
wikxzen:
noo ja reagoval na prispevky predemnou kde se prave diskuse o MIM , Higway etc rozjela (ve srovnani s MIA), tak hlavne ze sme si to vyjasnili
Jinak ja mel prave v ruce par kytar o tridu výše a některé z nich zcela neočekávaně "na sucho" hráli fakt dost tragicky..
Ale u mě je to dané tím že sem spíš akusticky a akordový hráč a na elektriku hraju čisté zvuky bez zkreslení (nebo s minimem). Čili pro mě je síla a sustain suchého tonu to podstatné. Ke krku, souhlas.
omlouvam se za offtopic pokračujte k Fender USA
noo ja reagoval na prispevky predemnou kde se prave diskuse o MIM , Higway etc rozjela (ve srovnani s MIA), tak hlavne ze sme si to vyjasnili
Jinak ja mel prave v ruce par kytar o tridu výše a některé z nich zcela neočekávaně "na sucho" hráli fakt dost tragicky..
Ale u mě je to dané tím že sem spíš akusticky a akordový hráč a na elektriku hraju čisté zvuky bez zkreslení (nebo s minimem). Čili pro mě je síla a sustain suchého tonu to podstatné. Ke krku, souhlas.
omlouvam se za offtopic pokračujte k Fender USA
- Regular John
No zkoušet kytary nasucho a srovnávat je sice zábava, ale pokud na všech kytarách nejsou struny ve zhruba stejném stavu (nebo aspoň stejná značka), tak to ani nemá smysl
Taky jsem zkoušel různé výroční a vintage reissue telata a hrály prdlajs, protože na nich byly sto let staré rezavé struny a hrát na to bylo spíš utrpení 
srovnavat kytary na sucho je sice zajimavy konicek ale kytaru bych si podle toho nevybral
Naposledy upravil(a) Kinx dne 21.03.2010 0:03, celkem upraveno 2 x.
Kinx píše:srovnavat kytary na sucho je sice zajimavy konicek ale kytaru bych si podle toho nevybralpo zapojeni prece nebude nekolikakilometrovej rozdil pokud budu mit keramicke mexiko singly, suhry nebo fender noiseless - charakter tam bude a snimace ho az tak zmenit nemuzou. kdyz si do strata naladuju misto am. std. singlu ke kobyle emg 81 tak to bude hrat jinak ale porad to bude mit charakter jako kobylkova poloha u strata.
kdo z vas navic hraje s kapelou na nezpojenou kytaru?
Elektrická kytara, která nehraje dobře akusticky, bude hrát blbě i zapojená.
Ale jistě jsou kapely, kde se to ztratí
I´m wheels... movin´wheels
mno zajimavy nazor. osobne mam dve kytary - jedna se mi na sucho libi vic nez druha, ale po zapojeni je to presne opacneTonda píše:Kinx píše:srovnavat kytary na sucho je sice zajimavy konicek ale kytaru bych si podle toho nevybralpo zapojeni prece nebude nekolikakilometrovej rozdil pokud budu mit keramicke mexiko singly, suhry nebo fender noiseless - charakter tam bude a snimace ho az tak zmenit nemuzou. kdyz si do strata naladuju misto am. std. singlu ke kobyle emg 81 tak to bude hrat jinak ale porad to bude mit charakter jako kobylkova poloha u strata.
kdo z vas navic hraje s kapelou na nezpojenou kytaru?
Elektrická kytara, která nehraje dobře akusticky, bude hrát blbě i zapojená.
Ale jistě jsou kapely, kde se to ztratí
Kinxi, to neni nic vyjimecneho. Me se jedna kytara taky vice libi na sucho nez druha a po zapojeni je to presne naopak (celomahagonovy Eastwood na sucho a korino-javorovy Reverend po zapojeni do aparatu). To je proste o drevu a taky o tom, jak muze cloveka oklamat zkouseni na sucho bez aparatu, pokud si tedy vybira kytaru. Navic po urcite dobe se s kytarou clovek szije a rozvine k ni nejaky vztah/vazbu, ktery vice subjektivne zformuje a posleze nadale ovlivnuje nazor na tu kytaru/-y (a tim padem jeji hajeni na foru).
Kazdy at si hraje na co chce, hlavne ze ma dobrej pocit z hrani.
Kazdy at si hraje na co chce, hlavne ze ma dobrej pocit z hrani.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Kinx : tady je třeba si taky uvědomit také co se hraje... my se tady bavíme o FENDER Stratocasteru.. kde se bavíme o hraní takovém kdy to jak kytara HRAJE NA SUCHO JE PODSTATNÉ (povětšinou čistější zvuk) - chápu že u u věcí jako metal, hardrock a kytar ala Cort, BC Rich a podobných je to u zadního otvoru, protože se tam hraje s dost velikým zkreslením...a zvuk kytary jako takové je zabit. (ano sem zaujatý, nesnasim metal a pod)
jinak pořád platí - JAK HRAJE KYTARA NA SUCHO, TAK HRAJE I ZAPOJENÁ... nikdo mi nevymluví že to jestli kytara na sucho má DLOUHEJ SUSTAIN a krásně zní, má určitou barvu zvuku a prostě cítíš že tam "něco je" tak že to není podstatné... Sorry
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... opad~2007/
jinak pořád platí - JAK HRAJE KYTARA NA SUCHO, TAK HRAJE I ZAPOJENÁ... nikdo mi nevymluví že to jestli kytara na sucho má DLOUHEJ SUSTAIN a krásně zní, má určitou barvu zvuku a prostě cítíš že tam "něco je" tak že to není podstatné... Sorry
pupack píše:Kinx : .....chápu že u u věcí jako metal, hardrock a kytar ala Cort, BC Rich a podobných je to u zadního otvoru, protože se tam hraje s dost velikým zkreslením...a zvuk kytary jako takové je zabit. (ano sem zaujatý, nesnasim metal a pod)
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... opad~2007/
2x ano
Některý kytary se víc hodí na high gain a tam je čistý zvuk ne tak podstatný..
A k tomu druhému - přesně, nejen sustain, ale právě i ta barva zvuku: nástup tónu, atak a způsob doznívání, decay (-někdy to drží dlouhej tón jako rampa a pak to padá), poměr základního tónu a vyšších harmonických, jejich nástup -jak tón "kvete", atd atd
Kytary na velký zkreslení vystačí s jednoduchým tónem (silným základním).
No tak pozor, mahagonový kytary hrají všeobecně nasucho mnohem tišeji, než olšový Fendery, který mají k tomu vzadu pružiny od tremola (ty dělají opravdu hodně), ale po zapojení pochopitelně nehrajou pružiny a straty mají naopak výstup slabší. Moje PRS také nehraje nasucho tak nahlas a plnně, jako Strat, ale s aparátem je to přesně naopak. Jistě, rezonance dobrého dřeva je nezbytná a je to to první, čeho si všímám v kontaktu s cizí kytarou, ale podle toho bych si ji určitě nevybral, kdyby po zapojení předčila zvukem ty ostatní, mezi kterými bych vybíral.)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Co takhle jeste brat v potaz silu/funkcnost snimacu ?
Cim slabsi vystup, tim vic drevo/rezonance ovlivnuje vysledny zvuk nastroje. Takhle to mam vypozorovany a podle toho se ke kytaram "chovam". Pokud zjistuju ze nastroj je proste "slabsi" hodim tam bud aktivky/silny pasivy takze charakter nastroje docela schovam a hraje spis charakteristikou snimac nez celek. Prave u slabych snimacu se ukaze, jak je nastroj vlastne vyrobeny a jak hraje. Vsechny chyby v intonanci, bordely ve dreve nebo hustota se pak projevi na sustainu, hlasitosti atd. Plcnout tam aktivky a dat snimac hned ke strunam, problem vyresen a jaks taks to hraje. Samozrejme ze to neni idealni reseni protoze ta "nekvalita" tam porad bude ikdyz v mnohem mensi mire nez u slabych pasivu. (Tim ale nechci nikoho urazit, aby se tu nezvedl flame ze metalaci maj spatny nastroje a vintyčisti kvalitni u kterych hraje jen drevoo...)
...
Jinak pokud se chcete bavit timto zpusobem, je to v podstate fyzika..
Uz jen to ze u kytar, ktery maji pevnou kobylku a struny uchyceny Gibson_stylem vcetne zakloneny hlavice, nebudou mit struny ostry cinkavy zvuk, ale budou spis zvukove kulate - typicky zvuk pro gibson a hlavne nebudou hrat tak hlasite (U fendera jak uz bylo psano delaj hodne pruziny).
Drevo se na tom logicky taky podili, ale klidne muzete mit mahagonovyho strata a ten zvuk tam proste nebude, i diky menzure atd.
Takze myslim, ze je hodne zbytecny tyhle dve kytary srovnavat v hrani nasucho (PRS x strat).
Kazdej clovek preferuje neco jinyho. Ja kdybych si vybiral dalsi kytaru (nedejboze) zkousel bych, jestli vsechny polohy krku spravne intonujou a nejsou tam suky, struny hrajou stejne hlasite, jestli kytara hraje i ve vysokych polohach a jaky ma sustain (ani dlouhy ani kratky).
To jak kytara hraje hlasite nasucho moc neresim, protoze kupuju elektrickou kytaru a ne akustiku.
Cim slabsi vystup, tim vic drevo/rezonance ovlivnuje vysledny zvuk nastroje. Takhle to mam vypozorovany a podle toho se ke kytaram "chovam". Pokud zjistuju ze nastroj je proste "slabsi" hodim tam bud aktivky/silny pasivy takze charakter nastroje docela schovam a hraje spis charakteristikou snimac nez celek. Prave u slabych snimacu se ukaze, jak je nastroj vlastne vyrobeny a jak hraje. Vsechny chyby v intonanci, bordely ve dreve nebo hustota se pak projevi na sustainu, hlasitosti atd. Plcnout tam aktivky a dat snimac hned ke strunam, problem vyresen a jaks taks to hraje. Samozrejme ze to neni idealni reseni protoze ta "nekvalita" tam porad bude ikdyz v mnohem mensi mire nez u slabych pasivu. (Tim ale nechci nikoho urazit, aby se tu nezvedl flame ze metalaci maj spatny nastroje a vintyčisti kvalitni u kterych hraje jen drevoo...)
...
Jinak pokud se chcete bavit timto zpusobem, je to v podstate fyzika..
Uz jen to ze u kytar, ktery maji pevnou kobylku a struny uchyceny Gibson_stylem vcetne zakloneny hlavice, nebudou mit struny ostry cinkavy zvuk, ale budou spis zvukove kulate - typicky zvuk pro gibson a hlavne nebudou hrat tak hlasite (U fendera jak uz bylo psano delaj hodne pruziny).
Drevo se na tom logicky taky podili, ale klidne muzete mit mahagonovyho strata a ten zvuk tam proste nebude, i diky menzure atd.
Takze myslim, ze je hodne zbytecny tyhle dve kytary srovnavat v hrani nasucho (PRS x strat).
Kazdej clovek preferuje neco jinyho. Ja kdybych si vybiral dalsi kytaru (nedejboze) zkousel bych, jestli vsechny polohy krku spravne intonujou a nejsou tam suky, struny hrajou stejne hlasite, jestli kytara hraje i ve vysokych polohach a jaky ma sustain (ani dlouhy ani kratky).
To jak kytara hraje hlasite nasucho moc neresim, protoze kupuju elektrickou kytaru a ne akustiku.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
no to je až moc všeobecně, spíš bych řek že než na dřevu záleží na celkový konstrukci kytary, typ kobylky atd, mě třeba hraje nasucho mahag.Junior silnějc než olšový tele, a to zase víc než jasanový (ale to nemá průchozí struny)..Maples píše: mahagonový kytary hrají všeobecně nasucho mnohem tišeji, než olšový Fendery
Ale určitě je potřeba kombinovat oboje:
Zrovna včera jsem vybíral z asi 10-12ti kytar (vše LP od Gibsona), první síto bylo "nasucho", s velkými rozdíly (přitom všechno ze stejné kategorie - Historic, holt to sekaj jak Baťa cvičky, takže některý taky až tak skvěle nehrajou);
nakonec finální rozhodnutí mezi 2ma stejnejma (to už se nedalo rozhodnout) bylo po zapnutí - a tam už to bylo jasný. Jedna měla (a byly stejný snímače,stejně vysoko, stejný struny) zřetelně barevnější zvuk, víc "overtones" - ta vyhrála
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
tady už se to pěkně zvrhlo
nevim jak Vy, ale já se celou dobu bavil o "suchém hraní" kytar STRATOCASTER, OSTATNĚ TOPIC JE FENDER USA
Gibsony, mahagon, sílu snímačů, aktivy pasivy, fyziku matiku bych řešil jinde
))
P.S. Neplést si to, že když řeknu "hraje dobře nasucho" že se to rovná = hraje nahlas, to absolutně ne... hlasitost je relativně podružná, jde o barvu, čitelnost tonu, sustain, pocit...
Gibsony, mahagon, sílu snímačů, aktivy pasivy, fyziku matiku bych řešil jinde
P.S. Neplést si to, že když řeknu "hraje dobře nasucho" že se to rovná = hraje nahlas, to absolutně ne... hlasitost je relativně podružná, jde o barvu, čitelnost tonu, sustain, pocit...
kdyz se na to koukam mel jsem se jit radsi vyspat a ten svuj posledni prispevek napsat az v klidovem stavu a srovnat konstrukcne stejny
(btw to PRS ma taky vibrato s pruzinama)
nemyslim ze kytara hraje uplne jinak zapojena nez na sucho a ze to neni uplne vyloucitelnej faktor pri vyberu, ale ze se tomu vyberu na sucho priklada prehnane velky vyznam a ve vysledku je proste dulezitejsi jak hraje zapojena. kdyz jeste srovnam tu cortku se svym hlavnim stratem tak zas nehrajou tak odlisne na sucho, cortka hraje hlasiteji (coz jsem taky nejak nepostrehl jaky to ma vlastne vyznam po zapojeni do aparatu) ale po zapojeni to je taky jinak (cortka nema charakter strata, ackoliv na sucho zni dost podobne) a rozhodne bych za to nevinil snimace
pro mne osobne je zapojeni kytary do aparatu hlavni zkouska pro tu kytaru. nehraju moc metal ani nehraju na higain (vetsinu veci s kapelou hraju na cistsi nebo nakraple zvuky), ale i to jakej ma kytara sustain a jak hraje vyrovnane poradne slysim az po zapojeni do aparatu - asi uz jsem hluchej, ale u svych veci to tak mam.
nemyslim ze kytara hraje uplne jinak zapojena nez na sucho a ze to neni uplne vyloucitelnej faktor pri vyberu, ale ze se tomu vyberu na sucho priklada prehnane velky vyznam a ve vysledku je proste dulezitejsi jak hraje zapojena. kdyz jeste srovnam tu cortku se svym hlavnim stratem tak zas nehrajou tak odlisne na sucho, cortka hraje hlasiteji (coz jsem taky nejak nepostrehl jaky to ma vlastne vyznam po zapojeni do aparatu) ale po zapojeni to je taky jinak (cortka nema charakter strata, ackoliv na sucho zni dost podobne) a rozhodne bych za to nevinil snimace
pro mne osobne je zapojeni kytary do aparatu hlavni zkouska pro tu kytaru. nehraju moc metal ani nehraju na higain (vetsinu veci s kapelou hraju na cistsi nebo nakraple zvuky), ale i to jakej ma kytara sustain a jak hraje vyrovnane poradne slysim az po zapojeni do aparatu - asi uz jsem hluchej, ale u svych veci to tak mam.
- old_wooden_shoes
tak taky přidám jeden dotaz.
vidím, že tady je pár lidi se strat. usa standard (klasika sss) různých ročníků.
já zatím čekám až se mi ozvou kvůli ceny a taky za jak dlouho budu mít kytaru doma.
chtěl jsem se zeptat jak jsou na tom poslední ročníky, 2006, 2007, 2008
jsou nějaké konkrétní věci, kterých se vyvarovat?
máte někdo ročník 2008?
dík za všechny rady a zkušenosti.
vidím, že tady je pár lidi se strat. usa standard (klasika sss) různých ročníků.
já zatím čekám až se mi ozvou kvůli ceny a taky za jak dlouho budu mít kytaru doma.
chtěl jsem se zeptat jak jsou na tom poslední ročníky, 2006, 2007, 2008
jsou nějaké konkrétní věci, kterých se vyvarovat?
máte někdo ročník 2008?
dík za všechny rady a zkušenosti.
FENDER American Standard Stratocaster
- Regular John
Tak já mám 2007 a myslím, že už jsem tady na fóru o něm napsal celkem dost
Rukama mi prošlo několik kusů z 90. let a ty nebyly tak pěkně a precizně udělané jako ta 07, zvukově jsem nezaznamenal žádné výrazné rozdíly (mimo to, že každý strat hraje tak nějak jinak
)
S modelem 2008 jsem ještě neměl tu čest, ale jsou na něm určité změny a proto taky nese název "New American Standard". Ty změny zahrňují nové tremolo a kobylku, vintage-styl kameny a nové ladící mechaniky. Docela rád bych si nějaký ten kus vyzkoušel, vůbec bych se těch nových modelů nebál...
Pokud plánuješ koupi, tak si tu kytaru určitě nejdřív vyzkoušej a uvidíš...
S modelem 2008 jsem ještě neměl tu čest, ale jsou na něm určité změny a proto taky nese název "New American Standard". Ty změny zahrňují nové tremolo a kobylku, vintage-styl kameny a nové ladící mechaniky. Docela rád bych si nějaký ten kus vyzkoušel, vůbec bych se těch nových modelů nebál...
Pokud plánuješ koupi, tak si tu kytaru určitě nejdřív vyzkoušej a uvidíš...