Flažolety ???

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
CR_ZDECHLINA

Flažolety ???

Příspěvek od CR_ZDECHLINA »

Hoj hele chtěl bych se zeptat jak se hrajou flažolety po celým krku? Je to o technice,nástroji, nebo o aparatuře? Mě se ozývají flažolety jen klasicky na 5,7,9 a 12 pražci??? - pro představu jde mi třeba o amazing grace od wootena
rianonn

Příspěvek od rianonn »

Hehe, já si myslím, že to je tak všechno dohromady. 5,7,9,12 tam zní nejvíc a potom už to myslím zas až tolik není slyšet..
CR_ZDECHLINA

.

Mě ale příjde, že tam dost zněj i flažolety na jiných pražcích tak nevim no ... Chtělo by to ozkoušet na pořádným nástroji a aparátu :) ... ani jedno nemám takže flažolety nebudou :P
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Rozhodně je to o snímačích a aparátu,ale flažolety ti nebudou znít úplně všude. Je v tom zase trochu fyziky. Flažolety zní v polovině struny,1/4, a tak nějak. Prostě dobrej flažolet neuděláš všude.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
CR_ZDECHLINA

.

ok díky za rady :) tak flažolety asi fakt nebudou no :)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: .

Příspěvek od aivn86 »

CR_ZDECHLINA píše:ok díky za rady :) tak flažolety asi fakt nebudou no :)
A proč by nebyly. Oni budou vždycka na jakékoliv aparatuře a nástroji, ale nebudou třeba znít tak pěkně a dobře. To ale nic nemění na tom, že se to můžeš naučit...
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
SneG

Příspěvek od SneG »

Ono doma pekne v klidku kdyz si jentak neco brnkam, se o ne taky nekdy pokousim, ale ze bych se je snazil nekam vmestnat.. to ne .. zda se mi, ze oproti beznymu tonu mi flazolety zni o dost tiseji (snad jenom na 12. prazci to ujde)
Squier by Fender modern bass 4str.
Domaci brucenicko: Warwick blue cab 15,
Hartke VX3500
Multak: Line6 Bass POD XT PRO
rianonn

Příspěvek od rianonn »

No, tak to nevím, ale mně flažolety zní celkem hlasitě... spíš podle mně záleží na tom, jak se do toho opřeš. A u mně rozhodně nejde o to, že bych měl dobrý nástroj, protože zatím ještě řežu do Adonisky za 3800,- a hraju to přes 20W Stagga...
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

No, tak jsem to tu našel a tento thread je poněkud starší, než jsem já na fóru...

Ale, Mám rád Wootena, a jeho flažoletové skladby, taky jsem se je učil, tak vám můžu dát pár cenných rad do života :)

Zaprvé, na tom, že to je hodně o nástroji,a o aparátu, na tom něco pravdy je, ikdyž asi ne všechno :). Zkoušel jsem hrát flažolety na mojí 5strunce Mayones, a zněly nejlíp při poměru Krk 1:2 Kobyla (2x J/J Snímač). Naopak na tom precižnu, a není to chyba snímačů, protože zkoušel jsem to i na Americkém Fendru PB, to až tolik nezní. Proto z toho logicky usuzuju, je dobré mít kobylkový snímač :) A asi nejlépe to zní asi na 2x Single Coil J/J Pickup Konfiguraci (ale to je můj názor).

Takhle, přišel jsem na to, že Flažolety zní na 2.,3.,4.,5.,7.,8.,12.,16.,17.,19.,24., u ostatních tónů si nejsem jist, nemám u sebe svou basu momentálně :) ALE POZOR! Je to taky hodně o technice, flažolet není obyčejný tón, a struna se neopírá o pražec, v praxi to znamená, že si musíte najít přesné místo, kde ty flažolety zní, zkrátka o milimetr vedle, a už vám to jenom praská...

Nejsnažší je asi rozeznít strunu na 12. pražci, trošku obtížnější,ikdyž stále jednoduché je to na 5., 7., 17., 19., a 24. pražci.
Dále jsou mírně obtížnější, ikdyž stále snadno zvládnutelné pozice 4., 8., a 16.,
No a nakonec se dostáváme k pozicím 3., a 2., tady tyto flažolety opravdu vyžadují grif a nejdou naučit za 5 minut. Cvičte, to přijde samo :)

Dále za zmínku stojí pozice třeba 2,5., nebo 3,25., Tam to zní úplně nějak divně, do toho jsem až tak nepronikl, takže jenom tak okrajově, opravdu takového pazvuky se z basy dají vyloudit.

Jinak co se týče intervalů u flažoletů,tak pátá poloha je prakticky čistá prima, sedmá poloha je čistá kvarta dolů, čtvrtá poloha je velká tercie nahoru, třetí poloha je čistá kvinta nahoru, a u druhé polohy si přesně nejsem jistý. Abych nezapoměl, přičtěte k těmto intervalům vždycky dvě oktávy nahoru :)

Toť asi prozatím vše, někdy se zkusím podívat a napsat dále, a když budete hodní, napíšu vám tab na amazing grace :)
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

DJmanasek píše: Jinak co se týče intervalů u flažoletů,tak pátá poloha je prakticky čistá prima, sedmá poloha je čistá kvarta dolů, čtvrtá poloha je velká tercie nahoru, třetí poloha je čistá kvinta nahoru, a u druhé polohy si přesně nejsem jistý. Abych nezapoměl, přičtěte k těmto intervalům vždycky dvě oktávy nahoru :)
Konečně se ozval někdo to ví o čem mluví...to jsem chtěl vědět, nevěděl jsem co to je za ton, třeba čvtrtým.

Mně se nedaří rozeznít flažolety na strunách A a E (kromě poloh) Je to určitě rukama, ale asi se na tym podílejí i dost starý struny a nepříliš vysoká kvalita nástroje....ale budu cvičit.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

No, struny dělají opravdu hodně, ale tím nástrojem bych to až tak neviděl, to až tak neovlivňuje, respektivě ovlivní ti to akorát konfigurace snímačů, a pokud nemáš papírovou basu od Staggu tak ti to znít bude, 3.,4.,5.,7.,12., určitě ano, ty ostatní sice blbě, ale budou taky znít.

Jinak, až budu mít basu s aparátem doma, tak se pokusím to trošku rozepsat a nafotit něco
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
hallio

Re: Flažolety ???

Příspěvek od hallio »

Tu je taký skromný prehľad flažoletov ktoré by mali znieť na tom ktorom pražci.....

I. II. III. IV. V. VI. VII. VIII. IX. X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII.
G: - - D H(B) G F D - H(B) F - G - - F H(B) G
D: - - A F(G) D C A - F(F) C - D - - C F(G) D
A: - - E C(D) A G E - C(D) G - A - - G C(D) A
E: - - H G(A) E D H - G(A) D - E - - D G(A) E

XVIII. XIX.
G: - D
D: - A
A: - E
E: - H

rímske číslo - číslo pražca A: - struna D,G,H... - tón :D
Tak dúfam, že je to aspoň trochu zrozumiteľné a že vám to trochu pomohlo. Aby som to uviedol na pravú mieru, toto nieje moja práca ale surovo som to orafal z jednej výukovej knihy (upozorňujem že bez kontroly, ale verím knihe).
hallio

Příspěvek od hallio »

Ehm...sorry...ta schéma bola pekne rozvrhnutá aj graficky, ale akosi mi to nenahodilo medzery všade kde som chcel. Riadky sú našťastie správne, tak si to stačí len popočítať. Pomlčka znamená, že na tom pražci sa nevyskytuje tón, a písmená ktoré sú v zátvorke patria k písmenu pred zátvorkou...btw neviem čo tie písmená v zátvorke znamenajú keďže si to nemám momentálne kde prehrať...bolo by vhodné porovnť ten tón s iným nástrojom.
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

hallio píše:Ehm...sorry...ta schéma bola pekne rozvrhnutá aj graficky, ale akosi mi to nenahodilo medzery všade kde som chcel. Riadky sú našťastie správne, tak si to stačí len popočítať. Pomlčka znamená, že na tom pražci sa nevyskytuje tón, a písmená ktoré sú v zátvorke patria k písmenu pred zátvorkou...btw neviem čo tie písmená v zátvorke znamenajú keďže si to nemám momentálne kde prehrať...bolo by vhodné porovnť ten tón s iným nástrojom.
Trochu ti pomůžu

Kód: Vybrat vše

I. II. III. IV.  V. VI. VII. VIII. IX.  X. XI. XII. XIII. XIV. XV. XVI. XVII.
G: -  -   D    H(B) G  F   D    -     H(B) F  -   G    -     -    F   H(B)  G
D: -  -   A    F(G) D  C   A    -     F(F) C  -   D    -     -    C   F(G)  D
A: -  -   E    C(D) A  G   E    -     C(D) G  -   A    -     -    G   C(D)  A
E: -  -   H    G(A) E  D   H    -     G(A) D  -   E    -     -    D   G(A)  E

XVIII. XIX.
G:  -     D
D:  -     A
A:  -     E
E:  -     H
Akorát nevím kdo to psal, ale je to trošku zmatené, moc mi to nesedí :)
Obrázek
Docctor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Docctor »

dle meho nazoru to ovlivní všechno....basa, aparát a grif :)..... S učitelem jsme porovnávali mojí a jeho basu
( pravda cenovej rozdíl rozdíl asi tak 100 000 ) ale flažolety co zahrál na jeho base na mojí nešly..
heczis

Příspěvek od heczis »

Jen drobnost: nejdřív obrázek, co má John Myung v učebnici:
Obrázek
Moje zkušenost se s tím obrázkem shoduje kolem třetího pražce: uzly (místa, kam přiložit prst) už neleží přímo nad pražci. Myslím, že by ležely, kdyby byl hmatník obráceně (nultý pražec u kobylky) (nebo ne?).
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
DJmanasek
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Máš pravdu, flažolety skutečně neleží nad pražci, třeba mezi druhým a třetím pražcem se nachází rovnou dva flažolety, o různé výšce, je to otázka cviku, není to tak, že bys položil prst na pražec a hrálo by ti to :)
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na baskytaru, tabulatury“