Hraju asi 10 měsíců na akustickou kytaru, zvládám i některé táborákové písničky, ale pořád mám problém s chytáním akordu F-Dur (1 3 3 2 1 1 - chytám to barré).
Hlavní problém je v tom, že se mi často neozve struna h a ještě to nechytnu v rychlosti jako jiné akordu.
Není třeba možné, že mám moc tvrdé struny a barré se pak špatně drží?
Akord F-Dur na akustiku
Pravidla fóra
-
dobes.pavel
- Kontaktovat uživatele:
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Akord F-Dur na akustiku
Pokud se s tím nemůžeš poprat dostatečným cvičením a hraním, tak si holt kup tenčí struny. A ohledně rychlosti - to je čistě o cviku...
Nebo si můžeš ten akord zjednodušit a chytat to jen jako
e - 1
h - 1
g - 2
D - 3
A -
E -
Nebo si můžeš ten akord zjednodušit a chytat to jen jako
e - 1
h - 1
g - 2
D - 3
A -
E -
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Nasaď si kapodastr třeba na 5.pražec a uč se barré tam. Budeš mít měkčí dohmat a pražce blíž k sobě . Časem si to posuň níž, nakonec bez.
...(vždycky jsem si myslel že Pavel Dobeš neumí barré
)
...(vždycky jsem si myslel že Pavel Dobeš neumí barré
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
Obecně je na to rada "pořád to zkoušej, hraj a hraj" ale abych pomohl konkrétněji, u mě byla nejvíc chyba že jsem dával prst který drží barre (= ukazováček) bříšekem k sobě, je třeba se ho naučit dávat / pokládat spíše na levý bok, tím víc přimáčkneš struny a i struna H pak dobře zní. Ale celé je to jen o počtu odehraných barre... prostě to pořád zkoušej a jednou to přijde z ničeho nicdobes.pavel píše:Hraju asi 10 měsíců na akustickou kytaru, zvládám i některé táborákové písničky, ale pořád mám problém s chytáním akordu F-Dur (1 3 3 2 1 1 - chytám to barré).
Hlavní problém je v tom, že se mi často neozve struna h a ještě to nechytnu v rychlosti jako jiné akordu.
Není třeba možné, že mám moc tvrdé struny a barré se pak špatně drží?
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
presne tak jak pisou vyse..me barecka tez nesly ale furt sme je zkousel dokola a najednou buch a ono se to podalo..chce to uz trosku silnejsi stisk mezi ukazovackem a palcem a taky pokladat ten ukazovak nabok a co nejbliz prazci, myslim ze tim se usetri hodne energie
Mimochodem kolikátky struny máš?
Co se týče toho kapodastru, nevím, o kolik je to měkčí. Přijde mi že o moc ne. Ale doporučuje se (a mně se to také osvědčilo) hrát barré nejdřív tak okolo 7. pražce a pak, když se to začne ozýva pokaždé, posouvat níž. Pokud máš příliš tvrdé struny, pomáhá kapodastr na 2. pražci a podladění o tón. Vlastně tím prostě dočasně zkrátíš menzuru.
Nebo zkus časem jednoduché cvičení - pokus o jamajské rytmy s krátkými tóny, tedy např. A (barré 5., tvar F), D (barré 5., tvar A) E( barré 7., tvar A), hraješ čtvrtky a osminy (rytmus libovolný, ale aby zněl zajímavě) a čtvrtky hraješ staccato - tak, že po úderu přizvedneš prsty a tím to zatlumíš. Můžeš třeba i mydclit pořád nahoru a dolů a jen to ve správnou dobu přimáčknout. Tím se naučíš barréčka naprosto perfektně, ale dá to spoustu práce a je to ze začátku celkem záhul. Zní to ovšem zajímavě, a když jsme se trochu opili, přimotal se k nám odjinud kamarád, který po mě chtěl písničku na téma "jdi se vys***" - a čuměl jak puk, když jsem mu ji zfleku vysmahnul tak, jak je to na obrázku
...ono to docela překvapí když někdo plácne úplnou blbost a někdo další ji naprosto suverénně realizuje i s rapovou vložkou - pak jsme se shodli na tom, že radši přestaneme pít a trochu vystřízlivíme...
edit: na tom obrázku je na konci zdvih před závěrečným A (jeden netlumený úder a skluz dolů), jinak normálně je poslední takt E---E-X-D---D-X-
Co se týče toho kapodastru, nevím, o kolik je to měkčí. Přijde mi že o moc ne. Ale doporučuje se (a mně se to také osvědčilo) hrát barré nejdřív tak okolo 7. pražce a pak, když se to začne ozýva pokaždé, posouvat níž. Pokud máš příliš tvrdé struny, pomáhá kapodastr na 2. pražci a podladění o tón. Vlastně tím prostě dočasně zkrátíš menzuru.
Nebo zkus časem jednoduché cvičení - pokus o jamajské rytmy s krátkými tóny, tedy např. A (barré 5., tvar F), D (barré 5., tvar A) E( barré 7., tvar A), hraješ čtvrtky a osminy (rytmus libovolný, ale aby zněl zajímavě) a čtvrtky hraješ staccato - tak, že po úderu přizvedneš prsty a tím to zatlumíš. Můžeš třeba i mydclit pořád nahoru a dolů a jen to ve správnou dobu přimáčknout. Tím se naučíš barréčka naprosto perfektně, ale dá to spoustu práce a je to ze začátku celkem záhul. Zní to ovšem zajímavě, a když jsme se trochu opili, přimotal se k nám odjinud kamarád, který po mě chtěl písničku na téma "jdi se vys***" - a čuměl jak puk, když jsem mu ji zfleku vysmahnul tak, jak je to na obrázku
edit: na tom obrázku je na konci zdvih před závěrečným A (jeden netlumený úder a skluz dolů), jinak normálně je poslední takt E---E-X-D---D-X-
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...