Vážně je - jak už tu někdo psal - srandovní poslouchat hádku o tom esli je ta nebo jiná kapela doom nebo už death či heavy :)
Ale k věci: každej styl definuje muzika těch pár kapel, který byly takříkajíc u toho, když se ten danej styl vyhranil, kdy zažil dny největší slávy a byl pojmenován. Ti co přijdou po nich:
a) muziku buď posunou někam jinam ať už dalším vývojem nebo křížením, čímž se z původní škatulky vymaňují a nebo se
b) stávají epigony svých vzorů (patrně většina z nás zde), víceméně udržující čistotu stylu, často bezděčně sklouzávající k plagiátorství.
Proto si myslím, že třeba konkrétně u doom metalu je nesmysl blbnout hlavu tomu kdo o tom stylu nic neví názvama nějakejch současnejch kapel. Za přínosný považuju doporučit mu k poslechu vlivný kapely z doby největší slávy doom metalu, tedy první poloviny devadesátejch let. Kdo o doomu něco ví, jistě mi dá za pravdu že takovejma jednoznačně jsou britský Paradise Lost, My Dying Bride a Anathema (upozorňuju, že řeč o jejich starších albech).
V další vlně pak např Tiamat, Theatre of Tragedy (velmi vlivní na dneska už tradiční pojetí doomu holka-čistej zpěv, kluk-zvracák) a další.
Tenhle příspěvek v žádném případě nechce snižovat zásluhy Black Sabbath, to je tak vlivná kapela v oblasti tvrdý muziky, že má snad prsty ve všem :) Taktéž kapely jako Candlemass a nebo Cathedral, obecně považovaný za doomový pionýry nelze nezmínit, i když to je pořád ještě dost heavík jak se na osmdesátý léta patří. Doom metal ve svojí ryzí podobě přece jen povstal až s vlnou dethmetalu.
Doom metal
Asi ne tak vlivny, ale urcite bych doporucil kapely Novembers Doom (ktera zacala hrat ne tak dlouho po PL a MDB) a Skepticism (coz uz je hodne extremni doom metal, ale zas jeden z prukopniku funeral doomu, kterej si podle me ziskal [alespon relativne] hodne fanousku)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Crowley
- Kontaktovat uživatele:
jj Swallow the sun poslední dobou taky hodně poslouchám:)
a SFU a doom?
SFU mě teda nikdy nedostali do melancholické nálady ve, které se s radostí občas utápím...
a SFU a doom?
SFU mě teda nikdy nedostali do melancholické nálady ve, které se s radostí občas utápím...
Terror Incognita
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674
HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker

Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
http://www.facebook.com/pages/Terror-In ... 3073007674
HAIK Custom Baritone 27" SD Distortion/Jackson DK6 Pro C.O.W sign+Seymour duncan Blackout pick up/acoustic Jumbo Parker

Peavey 6505+,Fractal AXE FX, ENGL 4x12 V30 PRO, QSC RMX1450 , Ibanez LU 20 SL, BOSS DD7,Maxon OD808, AKG WMS 40 PRO, ISP Decimator,Korg Pitchjack Black, Gotham, Spectraflex,MONO80 a hromadu dalsiho harampadi,..
- mnemicmunky
- Kontaktovat uživatele:
Re: Doom metal
Baví mě hrát Dooma, baví mě poslouchat metal, ale Doom metal mě prostě nebaví...
A pises to sem proc?mnemicmunky píše:Baví mě hrát Dooma, baví mě poslouchat metal, ale Doom metal mě prostě nebaví...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- mnemicmunky
- Kontaktovat uživatele:
tak ten příspěvek měl bejt spíš taková recese... už sem se na tohle téma nikdy nehodlal podívat - teda jen na reakce... ber to s nadhledem...