Basovky jsou taky příklad sám za sebe - typický zvonivý, cinkavý zvuk, hodně odlišný od jiných baskytar. A hlavně snadno rozpoznatelný, Rick se pozná na první poslech. Mnoho lidí tyhle kytary a basy odsuzuje, právě pro jejich charakteristický zvuk, a dokonce třeba i vzhled ( který je podle mě stejně skvělý, jako zvuk). Basovky mají tu vlastnost, že díky svému zvuku občas vylézají nad kapelu a to spoustě lidí vadí. Dokonce jsem i slyšel názor, že se hodí pouze do určitých stylů hudby a to můžu sám za sebe popřít - já basuju s Rickem do různých stylů (třeba i blues) a většina mých spoluhráčů z něho byla příjemně překvapena.
Kytary Rickenbacker
Pravidla fóra
-
Paul Ramon
Re: Kytary Rickenbacker
Kytary a basy Rickenbacker mají dlouhou hudební historii, takže i z části proto jsou tak legendární. Jejich tvůrce Adolph Rickenbacker je považován za člověka který stvořil samotný koncept elektrofonické kytary tzv. "pánvičku" Fryin Pan. Nejvíce Ricky proslavili Beatles, kteří na ně hráli - ono se není čemu divit, pro jejich styl byl a je zvonivý zvuk Ricků jako stvořený. Obzvláště pak dvanácti strunky, to je lahoda slyšet. Harrison dostal darem přímo od firmy Rickenbacker 360/12 a od té doby ji hodně používal -a můj názor je, že to Beatles (a samozřejmě firmě Rickenbacker
) hodně pomohlo. Výraznými představiteli byli taky The Byrds, jejich zvuk je typicky Rickovský - je slyšet ještě víc, než u Beatles. Postupem času se oblíbenost Ricků vytrácela a v poslední době, při nástupu módy retro stylu, se opět Ricky dostávají do popředí.
Basovky jsou taky příklad sám za sebe - typický zvonivý, cinkavý zvuk, hodně odlišný od jiných baskytar. A hlavně snadno rozpoznatelný, Rick se pozná na první poslech. Mnoho lidí tyhle kytary a basy odsuzuje, právě pro jejich charakteristický zvuk, a dokonce třeba i vzhled ( který je podle mě stejně skvělý, jako zvuk). Basovky mají tu vlastnost, že díky svému zvuku občas vylézají nad kapelu a to spoustě lidí vadí. Dokonce jsem i slyšel názor, že se hodí pouze do určitých stylů hudby a to můžu sám za sebe popřít - já basuju s Rickem do různých stylů (třeba i blues) a většina mých spoluhráčů z něho byla příjemně překvapena.
Jai Guru Dev A Om
Rickenbacker 4003 (1997) Fireglo, Warwick Corvette Rockbass, 5 str.
Laney R4B 300W, Hartke hydrive 112 c 250W
kabely Planet Waves
Rickenbacker 4003 (1997) Fireglo, Warwick Corvette Rockbass, 5 str.
Laney R4B 300W, Hartke hydrive 112 c 250W
kabely Planet Waves
Typickym příkladem '90 let byli Roxette, jejich zvuk byl celou dobu dost postavenej na těhlech kytarách, Per Gessle prakticky celý Roxette odehrál na ně...
- 2008 Gibson Les Paul Standard
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
- 2009 ESP Horizon FR II
- 1999 Fender Stratocaster USA Custom Vintage
- 1986 Gibson Explorer
---------------------------------------
- 1997 Ephiphone AJ18SCE
- 2021 Gibson Hummingbird Custom Adirondack
Chris Squire .. to mě vždycky bralo, ten drtivej zvukPaul Ramon píše:Basovky jsou taky příklad sám za sebe - typický zvonivý, cinkavý zvuk, hodně odlišný od jiných baskytar. A hlavně snadno rozpoznatelný, Rick se pozná na první poslech.
I´m wheels... movin´wheels
Na Rickenbackery hraje i Anton Newcombe z The Brian Jonestown Massacre (naprosto ultimátní kapela, pokud neznáte
)
http://www.youtube.com/watch?v=bnfXi1yHcuM
pár jich měl i Jimi a nejlíp jsou poznat fakt na těch The Byrds a Beatles pochopitelně taky. Taky bych chtěl mít takovej sound, je to můj tajnej neuskutečnitelnej sen
http://www.youtube.com/watch?v=bnfXi1yHcuM
pár jich měl i Jimi a nejlíp jsou poznat fakt na těch The Byrds a Beatles pochopitelně taky. Taky bych chtěl mít takovej sound, je to můj tajnej neuskutečnitelnej sen
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Hraje na ně i The Edge z U2 - 12-ti strunku např. na Mysterious Ways či Sometimes you can't make it on your own
Epiphone Les Paul Special II (vyměněný kobylkáč za SH-4.. takže to aspoň trochu hraje)
Vox Valventronix VT30
Dunlop Tortex 1.0 (modré)
Vox Satchurator
Vox Valventronix VT30
Dunlop Tortex 1.0 (modré)
Vox Satchurator
Na rickenbacker basu hrál i Cliff Burton a že měl jo zkreslenej zvuk...
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
http://www.youtube.com/watch?v=yji00e9Z ... re=related
takto se hrá HC Emo-punk na rickenbacker
takto se hrá HC Emo-punk na rickenbacker
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Na jednu hraje taky Ota Váňa z Kabátů...
http://www.youtube.com/watch?v=oIqY4-Y8H2w
http://www.youtube.com/watch?v=oIqY4-Y8H2w
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
Péťa Muk má taky jednu http://www.youtube.com/watch?v=iNAAoUx8UKE 
BaCH sg ----> Digitech Rp250 ------> Stagg 20GA R
-
dlouhovlasac
A Lemmy Killmister z Motörhead taky paří přes Rickenbacker...
- Mjkl
- last.fm: Mjkl666
- Bandzone: Mjkl666
- Kontaktovat uživatele:
Re:
něměl podobnou bassu ten bassák z KISS?Demilich píše:Ale ano !!caroline22 píše:ani né, dost slavné sou jejich elektrické dvanáctistrunky, a i samozřejmě klasické elektriky, mě se teda zezačátku taky nelíbily až hnusily, ale teď...nádhera, to je asi jak s teletem, musíš k tomu dospět. možná se ti zdá jejich basovky slavnější proto, že kopii dělala jolana ( a teď je děla bach, jenže bez pickguardu, takže sou dost ošklivé)Demilich píše:Já myslím, že slavé jsou spíše Rickenbacker basovky, než tyhle ukrutně nevzhledné kytary......![]()
Mám kámoše, který je fakt basový hobbista a má přehled a rickenbacker basa je jeho snem, prý se už nevyrábějí a originály se shánějí těžko a jsou mastné. Taky jsem už i u pár hodně známých umělců nějaké viděl, zatímco o nějakých jiných kytarách od nich tady slyším poprvé a to se o kytary zajímám.
Jedná se o tuhle legendární basu, prý má unikátní zvuk, pro což je tak vyhledávána, prostě prý legenda:
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Dvanáctka od Rickenbackera je můj velký sen, 80 procent nahrávek elf. dvanáctistrunek z 60s a 70s je právě na tento nástroj. Srovnával jsem jí s dvanáctkou od Fendera, Rick to vyhrál ve všech ohledech. Jediná nevýhoda - Rick má oproti Fenderu o něco "tlustší" krk, takže trochu nepohodlí při hře ale zvuk je nepřekonaný - rozhodně bych jej chtěl ale kdo ho má, za levno jej neprodá. 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
jsou to geniální kytary. Jinak dalším věrným hráčem je Guy Picciotto. Od tý doby co pořídil první už na nic jiného nehrál. Je to kytarista/zpěvák kapel Rites of Spring, One last Wish, Happy Go Licky a kultovních FUGAZI.
http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Picciotto
http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Picciotto
Re:
Demilich píše:Ale ano !!caroline22 píše:ani né, dost slavné sou jejich elektrické dvanáctistrunky, a i samozřejmě klasické elektriky, mě se teda zezačátku taky nelíbily až hnusily, ale teď...nádhera, to je asi jak s teletem, musíš k tomu dospět. možná se ti zdá jejich basovky slavnější proto, že kopii dělala jolana ( a teď je děla bach, jenže bez pickguardu, takže sou dost ošklivé)Demilich píše:Já myslím, že slavé jsou spíše Rickenbacker basovky, než tyhle ukrutně nevzhledné kytary......![]()
Mám kámoše, který je fakt basový hobbista a má přehled a rickenbacker basa je jeho snem, prý se už nevyrábějí a originály se shánějí těžko a jsou mastné. Taky jsem už i u pár hodně známých umělců nějaké viděl, zatímco o nějakých jiných kytarách od nich tady slyším poprvé a to se o kytary zajímám.
Jedná se o tuhle legendární basu, prý má unikátní zvuk, pro což je tak vyhledávána, prostě prý legenda:
Jo, takovýhohle Ricka hrával Jožo Ráž z Elánu, viděl jsem ji u Mc Cartneyho a do dneška ji drtí Lemmy z Motorhead
Gibson SG-SFWCH
kombo: Roland Cube
Boss LS2, Boss AC3,Blackstar HT Dual,
Digitech Multi Chorus, EHX - Freeze Retainer,Morpheus Capo
Vysílačka: Line 6 Relay g30
Až na malej detail, že Jožo hrál právě na Jolanu D-Bass 
Fender Jazz Bass Mexico Standard
Laney B2, EHX White Finger
...na to moje brnkání...
...na to moje brnkání...
pudel píše:Až na malej detail, že Jožo hrál právě na Jolanu D-Bass
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
jako nevím, ale bezhlavý kytary dělá hohner
turbo_MaCk píše:jako nevím, ale bezhlavý kytary dělá hohner
máš reht to je vono
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Možná by stačilo si zvětšit obal z LP Kamikadze Lover a taky mrknout na nástrojový obsazení. J.Baláž a J.Farkaš asi taky nehráli na Fender, ale na Jolanu Iris, a ne na Gibson Les Paul, ale na Jolanu Diamant,že? Taky asi nehráli přes Mashally , ale přes Teslu... Asi pendrek pamatuješ, takže než začneš blábolit nesmysly, ověř si to...! Elán byla po nástrojový stránce jedna z mála dost dobře vybavených kapel v Československu.pudel píše:Až na malej detail, že Jožo hrál právě na Jolanu D-Bass
Gibson SG-SFWCH
Ok, omlouvám se... uznávám, že nejsem žádnej znalec Elánu ani Ricků a asi jsem to řek docela blbě
Nicméně úplná kravina to zase nebyla. Jožo podle mě na Jolanu D-Bass opravdu hrával. Před napsáním příspěvku jsem se schválně podíval na videoklip Neviem byt sám...(http://www.youtube.com/watch?v=druo1EYgSxY) a cca v 0:38, jak tam mává tou rickobasou, tak na krytce krkové výztuhy je nápis. Sice nejde přečíst, ale troufnu si říct, že Rickenbacker to není skoro určitě. Naopak, krytka Jolany D-Bass vypadá stejně. Dále, je to typické barevné provedení týhle Jolany. Ricky v tomhle burstu mají většinou bílej pickguard (aspoň, co sem teda viděl) A další věc ... nikdy jsem neviděl Ricka s čtvercovým vykládáním hmatníku (teda, na živo jsem neviděl žádnýho Ricka, ale víte, jak to myslím
), všechny tam měly ty svoje trojúhelníčky. Naopak, Jolana D-Bass se s block inlays dělala běžně (snad ani jinak ne...) Poslední pochybný důkaz - Jolana se dělala s krkovým děleným precision snímačem. V cca 2:07 se mi zdá, že ho tam vidím...ale možná si jenom vymýšlím, abych unikl zahanbení
Znovu opakuji, že nejsem žádnej znalec Ricků, takže dost těchto mých indicií je možná docela dobře vyvratitelných...ale nějak se mi nechce věřit, že by tu v '87 nebo kdy to běhali s origo Rickem a ještě tak atypickým...
No nic, omlouvám se, že sem ten příspěvek předtím napsal trochu nešťastně, mohlo mi dojít, že v dnešní době už Jožo určitě Ricka vlastní...nicméně za tou Jolanou si stojím.
uach, a teď si du dáchnout...přeju dobrou noc
Nicméně úplná kravina to zase nebyla. Jožo podle mě na Jolanu D-Bass opravdu hrával. Před napsáním příspěvku jsem se schválně podíval na videoklip Neviem byt sám...(http://www.youtube.com/watch?v=druo1EYgSxY) a cca v 0:38, jak tam mává tou rickobasou, tak na krytce krkové výztuhy je nápis. Sice nejde přečíst, ale troufnu si říct, že Rickenbacker to není skoro určitě. Naopak, krytka Jolany D-Bass vypadá stejně. Dále, je to typické barevné provedení týhle Jolany. Ricky v tomhle burstu mají většinou bílej pickguard (aspoň, co sem teda viděl) A další věc ... nikdy jsem neviděl Ricka s čtvercovým vykládáním hmatníku (teda, na živo jsem neviděl žádnýho Ricka, ale víte, jak to myslím
Znovu opakuji, že nejsem žádnej znalec Ricků, takže dost těchto mých indicií je možná docela dobře vyvratitelných...ale nějak se mi nechce věřit, že by tu v '87 nebo kdy to běhali s origo Rickem a ještě tak atypickým...
No nic, omlouvám se, že sem ten příspěvek předtím napsal trochu nešťastně, mohlo mi dojít, že v dnešní době už Jožo určitě Ricka vlastní...nicméně za tou Jolanou si stojím.
uach, a teď si du dáchnout...přeju dobrou noc
Fender Jazz Bass Mexico Standard
...na to moje brnkání...
...na to moje brnkání...