OHM
Pravidla fóra
Re: OHM
Tak záleží do kolika ohmů dává ta hlava výkon, pokud dává 500W do 4ohmů tak musíš koupit minimálně 500W box do 4- ohmů. Prostě to co dává hlava musí být i na boxu. Můžeš koupit i box s vyšší ohmáží. Tzn. že koupíš třeba 500W/8ohm. Potom bude muset zesilovač překonat místo 4ohm 8-mi ohmovou zátěž a bude dávat zhruba poloviční výkon. Cca 250W (spíš trochu víc).
Nikdy opakuju nikdy
nesmíš zapojit k zesilovači, který dává max výkon třeba do 8-mi ohmů 4ohmovej reprák. Tím by se díky 2x nemnšímu odporu snažil zesilovač hrát 2x hlasitěji a shořel by ti.
Z toho všeho plyne ve zkratce:
Zesilovač: Box: výsledný výkon:
400W/8ohm => 400w/8ohm=> 400w=OK
400W/8ohm=> 400W/4ohm=> snaha o dosažení 800W=Amp is Dead
400W/8ohm=> 400W/16ohm =>cca 200W/
Jinak další zásadou je kupovat box s větším výkonem než má zesilovač. Tzn. Když mám 100W zesilovač koupím třeba 150W repro. Když mám 400W zesilovač, koupím třeba 500W repro. A to kvůli výkonové rezervě. Aby při plném výkonu zesilovače nebyl reprák na hranici svých možností. Pak by to mohlo začít nestíhat a kazit zvuk. Stějně tak by ti ten reprák rychle odešel. Máš to jak s autem když ho budeš porád točit na 8000ot/min tak ti taky pojede, ale jak dlouho???
Nikdy opakuju nikdy
Z toho všeho plyne ve zkratce:
Zesilovač: Box: výsledný výkon:
400W/8ohm => 400w/8ohm=> 400w=OK
400W/8ohm=> 400W/4ohm=> snaha o dosažení 800W=Amp is Dead
400W/8ohm=> 400W/16ohm =>cca 200W/
Jinak další zásadou je kupovat box s větším výkonem než má zesilovač. Tzn. Když mám 100W zesilovač koupím třeba 150W repro. Když mám 400W zesilovač, koupím třeba 500W repro. A to kvůli výkonové rezervě. Aby při plném výkonu zesilovače nebyl reprák na hranici svých možností. Pak by to mohlo začít nestíhat a kazit zvuk. Stějně tak by ti ten reprák rychle odešel. Máš to jak s autem když ho budeš porád točit na 8000ot/min tak ti taky pojede, ale jak dlouho???
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
To máš jak já, taky mám zesák 480W+50W a box 800W (esli nechceš kupovat to stejný). Zaleží ale do kolika ohmů ten zesilovač ten výkon dodá. Když do 4 ohmů a ty si koupíš 4 ohm bednu, už nebudeš moct koupit další bednu k tomu. Pokud koupíš 8 ohm bednu, můžeš poté přidat ještě další 8 ohm bednu. (Pokud budeš mít napřed jenom jednu 8 ohm bednu, zesilovač bdue dávat výkon o něco menší, u mě je to asi 320W)Štěpán píše:Jo takze kdyz sem si vyhlidl zesik o vykonu 480w + 50w horna a k tomu box 800w, tak bude lepsi kdyz ho koupim ve 4ohm provedeni?
Toto je to řečeno dost polopatististicky, zkus si to tu někde najít na foru už jsme to řešili mnohokrát.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
z matiky jsem maturoval ale tohle jsme teda nebraliBUDAJ-31 píše:ale najlepse mas podla vzorca:
16+16 je 8
8+8 je 4
4+4 je 2
...snad som to dobre napisal:D
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
*cable >>> Adam Hall
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
1/R = 1/R1 + 1/R2.annY:. píše:z matiky jsem maturoval ale tohle jsme teda nebraliBUDAJ-31 píše:ale najlepse mas podla vzorca:
16+16 je 8
8+8 je 4
4+4 je 2
Jednoduchá fyzika....
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
tak to potom jo...Nero píše:1/R = 1/R1 + 1/R2.annY:. píše:z matiky jsem maturoval ale tohle jsme teda nebraliBUDAJ-31 píše:ale najlepse mas podla vzorca:
16+16 je 8
8+8 je 4
4+4 je 2
Jednoduchá fyzika....
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*cable >>> Adam Hall
*cable >>> Adam Hall
Prostě nám Štěpáne řekni do kolika ohmů ten zesilovač dává ten výkon. Nebo nejlíp nám pošli odkaz na ten zesilovač a my si to tu nějak přebereme a pak ti to vysvětlíme. 
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
....nie, nech radšej prezradí, aký zosík má, alebo chce kúpiť....aivn86 píše:Prostě nám Štěpáne řekni do kolika ohmů ten zesilovač dává ten výkon. Nebo nejlíp nám pošli odkaz na ten zesilovač a my si to tu nějak přebereme a pak ti to vysvětlíme.
garde četl jsi co jsem napsal??? "...nejlíp nám pošli odkaz na ten zesilovač..."garde píše:....nie, nech radšej prezradí, aký zosík má, alebo chce kúpiť....aivn86 píše:Prostě nám Štěpáne řekni do kolika ohmů ten zesilovač dává ten výkon. Nebo nejlíp nám pošli odkaz na ten zesilovač a my si to tu nějak přebereme a pak ti to vysvětlíme.
....jo četl....len som mu to chcel zopakovať a nechcem otvorene napísať, že prečo....aivn86 píše:garde četl jsi co jsem napsal??? "...nejlíp nám pošli odkaz na ten zesilovač..."garde píše:....nie, nech radšej prezradí, aký zosík má, alebo chce kúpiť....aivn86 píše:Prostě nám Štěpáne řekni do kolika ohmů ten zesilovač dává ten výkon. Nebo nejlíp nám pošli odkaz na ten zesilovač a my si to tu nějak přebereme a pak ti to vysvětlíme.Ale dost už OT