struny problém
Pravidla fóra
struny problém
ladil som si gitaru a keď som viac zatiahol, tak mi na konci vyskočili také strunky. To je zle? Preladené by asi nemali byť, pretože som to porovnával s inými gitarami a tie struny na mojej boli predtým úplne voľné.

FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Re: struny problém
Jestli ti to nevadí vzhledově
tak je to OK 
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Mám ešte jeden problém. Nie som spokojný s ladením gitary. Dostal som ju s dosť uvoľnenými strunami. Nakoniec som ju podľa ladičky naladil, ale na internete som videl návody, kde hovorili, že napr. E, a B na 5. pražci by mali mať rovnaký zvuk. Lenže oni rovnaký nemajú a nedá sa mi to tak naladiť.
A druhý problém je, že sa mi rýchlo rozladí. Dá sa s tým niečo spraviť? Ako často je to treba ladiť?
A druhý problém je, že sa mi rýchlo rozladí. Dá sa s tým niečo spraviť? Ako často je to treba ladiť?
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
1) doladit oktávy, je tady na fóru návod.
2) Je potřeba mít dobře natažené struny. Jestli tam máš ty z obchodu tak si kup nové a teprv potom ty oktávy dolaď.
2) Je potřeba mít dobře natažené struny. Jestli tam máš ty z obchodu tak si kup nové a teprv potom ty oktávy dolaď.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Naladit oktávy, seřídit dohmat, případně prvně vyměnit struny a pořádně je natáhnout.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Jaguar master
- Kontaktovat uživatele:
A nové struny "vytahat". Dělám to tak a dělá to hodně lidí, nechcu říkat že všichni. Prostě aby si to nemusel ladit do půl minuty když máš nové struny. Tak je trochu protaháš a je to 
Final Frontier
Ja to delam i pred kazdym ladenim (treba kdyz prijdu na zkousku), i kdyz samozrejme ne tak vehementneJaguar master píše:A nové struny "vytahat". Dělám to tak a dělá to hodně lidí, nechcu říkat že všichni. Prostě aby si to nemusel ladit do půl minuty když máš nové struny. Tak je trochu protaháš a je to
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
To se ti budou pak nadlaďovat, to bych nedělal. Ale po natažení nových strun je to dobrá věc, rychleji se usadí, protože to usazování je právě dáno napínáním namotané části struny na stejný tah jako nenamotané.Wohma píše:Ja to delam i pred kazdym ladenim (treba kdyz prijdu na zkousku), i kdyz samozrejme ne tak vehementneJaguar master píše:A nové struny "vytahat". Dělám to tak a dělá to hodně lidí, nechcu říkat že všichni. Prostě aby si to nemusel ladit do půl minuty když máš nové struny. Tak je trochu protaháš a je to
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Ako to myslíte vyťahať? Napadá ma zopár reálnych vecí, ale aj dosť bláznivých, tak by som rád vedel presne
.
A inak nemôže to povolovať aj ladiaca mechanika? Žeby sa nejak pritiahla alebo neviem.
A inak nemôže to povolovať aj ladiaca mechanika? Žeby sa nejak pritiahla alebo neviem.
- Jaguar master
- Kontaktovat uživatele:
Můžeš zkusit přitáhnou všecky matičky a šroubky opatřně ať nepodřeš lak na ladících mechanikách.
Vytahat tak že si vemu kytaru na klín, normálně jako kdž hraješ. Potom si dej na jeden z prvních pražců prst, normálně chytni strunu. A pak vem a pravou rukou tahej každou strunu jednotlivě od těla pryč, tak 2 cm stačí...záleží na tloušťce strun. Ty struny se ti podladí, prostě se natáhnou a pak už se nebudou tak moc natahovat. Snad to pochopíš
Vytahat tak že si vemu kytaru na klín, normálně jako kdž hraješ. Potom si dej na jeden z prvních pražců prst, normálně chytni strunu. A pak vem a pravou rukou tahej každou strunu jednotlivě od těla pryč, tak 2 cm stačí...záleží na tloušťce strun. Ty struny se ti podladí, prostě se natáhnou a pak už se nebudou tak moc natahovat. Snad to pochopíš
Final Frontier
ďakujem, už chápem : )
- Nero
- Rádce
Já na to mám trochu jiný recept - když struny natáhnu, nadladím je do druhého dne přes noc o půltón nebo i tón výš. Struny se pak pěkně usadí a drží.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Presne tak, struny nechat "pretahnout" a pak naladit do mensiho ladeni/tahu. Bez problemu uz sou sedle (pak se daj krasne nastavit tahy pruzin + serizeni) a ladeni nemusis resit ani s floyd rosem.Nero píše:Já na to mám trochu jiný recept - když struny natáhnu, nadladím je do druhého dne přes noc o půltón nebo i tón výš. Struny se pak pěkně usadí a drží.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
- Jaguar master
- Kontaktovat uživatele:
Tak není už jedno jestli to na noc přeladím nebo to vytahám? Když mám čas tak to klidně přeladím, ale většinou ty struny už chcu zahrát...takže to vytahám a jsem na tom rychleji.
Final Frontier
Tak som sa pohral s tymi oktávami a niektoré struny držia tón aj naprázdno aj na 12-tom úplne presne. Len hlavne s A-čkom mám trochu problémy. (gitara má len týždeň, takže nové struny sú zbytočné zatiaľ)
Dosť pomohlo ťahanie strún, len mám ťahať smerom ku kobilke, alebo smerom ku krku? Alebo kedy a kam.
Ťahal som aj aj a niekedy som to tým ťahaním doladil. Pretože sa mi zdalo, že na ten kameň lepšie sadla tá struna ako keď som len potočil skrutkou na ladiacich kameňoch.
Dosť pomohlo ťahanie strún, len mám ťahať smerom ku kobilke, alebo smerom ku krku? Alebo kedy a kam.
Ťahal som aj aj a niekedy som to tým ťahaním doladil. Pretože sa mi zdalo, že na ten kameň lepšie sadla tá struna ako keď som len potočil skrutkou na ladiacich kameňoch.
- Jaguar master
- Kontaktovat uživatele:
- Nero
- Rádce
Nadladění je určitě lepší řešení, než vytahávání. Tím že to vytáhneš docílíš spíše krátkodobého efektu, pochybuju, že to vůbec k něčemu je (ano, těžko tomu věřit). Nadladěním si ty struny pomalu sednou a drží ladění trvale (de facto pak vůbec neladím, leda při přenosu do jiného prostředí), jen doupravuju pár centů kvůli výkyvům teplot a vlhkosti v bytě.
PetrPeter 1975 - 2008
Nikde jsem nenašel topic, kde by se to řešilo, tak to hodím třeba sem. Je tu někdo, kdo by mi dokázal vysvětlit, jak vázat struny na kytaru. Konkrétně takovou tu smyčku na kobylce. Obvykle jsem to tam prostě vždycky nějak užmoulal, případně použil nějaké korálky, nicméně už mě štve se s tím vždycky tak babrat a jsem si jistej, že to bude nějaká jednoduchá smyčka. Snažil jsem se googlit a i zde hledat nějaký topic, kde se to řešilo, ale bezvýsledně.(Kytara: Klasická španělka, Struny: Nylonové)
Souhlasím s Nerem. Natahování strun podle mě memůže mít vliv. Si ven kus pružnýho plechu, zohni ho a vrátí se ti zpátky a pak ho chytni do svěráku nech ho přes noc ohnuté a uvidíš... To stejné se strunama. Já sice natahuju struny ale ne v tom případě kdy vy. Když natahuju nový struny tak je přetáhnu, klidně o tón do druhýho dne to stejně spadne, a pak už trošku poladit a struny krásně sedí. Pak den dva doladovat a nádhera, nadení mi vydrží třeba týden... 
Gereth: Vůbec sem nepochopil na co se ptáš
zkus to jinak formulovat 
Gereth: Vůbec sem nepochopil na co se ptáš
92% teenagerů poslouchá hip-hop, jestli patříš mezi zbylých 8% hoď si tohle do podpisu.
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
R.I.P. PetrPeter + 1.8.2008
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Tak jestlis' tedy fakt hledal, tak teda hodně špatně, namátkou:Gereth píše:Nikde jsem nenašel topic, kde by se to řešilo, tak to hodím třeba sem. Je tu někdo, kdo by mi dokázal vysvětlit, jak vázat struny na kytaru. Konkrétně takovou tu smyčku na kobylce. Obvykle jsem to tam prostě vždycky nějak užmoulal, případně použil nějaké korálky, nicméně už mě štve se s tím vždycky tak babrat a jsem si jistej, že to bude nějaká jednoduchá smyčka. Snažil jsem se googlit a i zde hledat nějaký topic, kde se to řešilo, ale bezvýsledně.(Kytara: Klasická španělka, Struny: Nylonové)
http://www.youtube.com/watch?v=WkzV5xw2 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=0pq1YvC1GE8&feature=fvw
Fakt nechápu na co ten NET někteří vlastně máte...