Bezpečnost vstupu přes line input

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
D@vit
Bandzone: http://bandzone.cz/farside
Kontaktovat uživatele:

Bezpečnost vstupu přes line input

Příspěvek od D@vit »

Až do dneška jsem hrál asi měsíc přes amplitube tak, že jsem kytaru přes redukci připojil přímo do line-in vstupu (modrý). Všechno hraje perfektně, žádný problém s tím nemám, ale dneska jsem zkoumal k čemu sou ty tlačítka tam dole v amplitubu a kliknul jsem na nápovědu.

Tam mi to ukázalo takovej obrázek kde bylo výrazně napsáno i nakresleno že NIKDY nesmím použít line-in, že to nedělá dobře mojí kytaře. Že mam použít buď Hi-Z input, instrument input nebo mic-input (ten jen přes nějakou speciální krabičku prej).

Tak jsem zkoušel přímo do mic-in, ale hraje mi to hodně potichu i když dám input na plno a všechno nastavení mikrofonu taky na plno.

Tak nevim, jestli mam hrát dál na line-in nebo co. Myslíte že je to opravdu tak nebezpečné, jak na tomto obrázku píšou?

Odkaz na obrázek tady
Jsem zpěvák skupiny FARSIDE
Působím také jako 3D grafik
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Bezpečnost vstupu přes line input

Příspěvek od Wohma »

Kytare to nijak neublizi, nema se na ni co v tomhle smeru pokazit, je tam jenom jina impedance a uroven signalu, ve vysledku bude ten zvuk akorat horsi.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od simonwalker »

D@vit píše:Až do dneška jsem hrál asi měsíc přes amplitube tak, že jsem kytaru přes redukci připojil přímo do line-in vstupu (modrý). Všechno hraje perfektně, žádný problém s tím nemám, ale dneska jsem zkoumal k čemu sou ty tlačítka tam dole v amplitubu a kliknul jsem na nápovědu.

Tam mi to ukázalo takovej obrázek kde bylo výrazně napsáno i nakresleno že NIKDY nesmím použít line-in, že to nedělá dobře mojí kytaře. Že mam použít buď Hi-Z input, instrument input nebo mic-input (ten jen přes nějakou speciální krabičku prej).

Tak jsem zkoušel přímo do mic-in, ale hraje mi to hodně potichu i když dám input na plno a všechno nastavení mikrofonu taky na plno.

Tak nevim, jestli mam hrát dál na line-in nebo co. Myslíte že je to opravdu tak nebezpečné, jak na tomto obrázku píšou?

Odkaz na obrázek tady
Ono tady ten obrazek je na externi audio karty, normalni line in na pc je bezproblemu a je delany na tyto veci.

Jinak divim se ze na Mic-in ti to jde potichu, melo by to byt o HODNE hlasitejsi a melo by to mit horsi zvuk.
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Proboha, co to zase je? Uz ponekolikate ctu, ze pises naprosty bludy. Proc by to melo byt na externi karty? A proc by v tom mel byt rozdil? Linkovy vstup na externi karte je uplne stejny jako ten na interni. Jedinou vyjimkou jsou kombinovany mic/line vstupy na nekterych noteboocich.
Somnus Aeternus
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Wohma píše:Proboha, co to zase je? Uz ponekolikate ctu, ze pises naprosty bludy. Proc by to melo byt na externi karty? A proc by v tom mel byt rozdil? Linkovy vstup na externi karte je uplne stejny jako ten na interni. Jedinou vyjimkou jsou kombinovany mic/line vstupy na nekterych noteboocich.
Protoze externi karta se chova jinak nez integrovana, ty line in na integrovanejch jsou delany na tyhle veci s vyssim vykonem.

PS: Co jsem prosimte kde zmrsil?
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ne, externi karta se chova uplne stejne jako interni, linkovy vstup je standard, ktery je vsude stejny. A kytara urcite neni signal s vyssim vykonem :idea:
Somnus Aeternus
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

A line in input might require 1 volt rms.

A mic in input is at least 10 times more sensitive - 100 mv.
Proto mi pripada divny ze je jeho mic in tizsi. A to ze malej magnet na pc mikrofonech bude mit mensi voltage nez kytary je docela velka sance.

Ale uz na to **** o tom jak fungujou integrovany karty oproti externim urcenym na hudebni nastroje se tady uz nebudu hadat, protoze jsou to prej bludy, i kdyz ja jsem travil s pc v podstate svuj celej zivot.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jeho mikrofon muze byt tissi z milionu dalsich duvodu (napr. spatne nastaveni mixaku, nedodrzeni specifikaci vyrobce, ....), coz vubec nic nemeni na tom, ze line-in je line-in na kterekoli zvukovce a kytare to nic neudela, kdyz se to na nej pripoji.
Somnus Aeternus
eugeene
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od eugeene »

simonwalker píše:
A line in input might require 1 volt rms.

A mic in input is at least 10 times more sensitive - 100 mv.
Proto mi pripada divny ze je jeho mic in tizsi. A to ze malej magnet na pc mikrofonech bude mit mensi voltage nez kytary je docela velka sance.

Ale uz na to **** o tom jak fungujou integrovany karty oproti externim urcenym na hudebni nastroje se tady uz nebudu hadat, protoze jsou to prej bludy, i kdyz ja jsem travil s pc v podstate svuj celej zivot.

a rozumíš tomu porovnání vůbec?

Píše se tam, že pro dosažení nominálního vybuzení linkovýho vstupu je třeba 1V a pro mikrofonní vstup 10x menší napětí TZN vstup je 10x citlivější. Pro jeho plný vybuzení stačí jen 100mV - 10x méně než na line-inu
Stagg HybridCaster + RMpickups bridge
Gibson SG (GFS Dream180B, SH2N, sperzel) ->
Eugeene's magic one-knob germanium clean booster ->
Digitech Bad Monkey ->
kopyje Zvex Fuzz Factory ->
Hocke VMH234RD překopaný na plexinu.
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Wohma píše:Jeho mikrofon muze byt tissi z milionu dalsich duvodu (napr. spatne nastaveni mixaku, nedodrzeni specifikaci vyrobce, ....), coz vubec nic nemeni na tom, ze line-in je line-in na kterekoli zvukovce a kytare to nic neudela, kdyz se to na nej pripoji.
Tak jo no hadal jsem se o uplny blbosti klidne moje posty vymazte, ja se jdu nekam zahrabat. Asi to bude nejak blbe nastavena karta protoze ten mic in by mel byt hlasitejsi, ale uz chapu co si myslel wohmo.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja tady nechci delat nejakyho diktatora, ale fakt jsi byl docela mimo a obcas se tu objevuji takovy posty, ktery bych opravdu nejradsi mazal (vetsinou ale od jinych), beru to jako povinnost uvest veci na pravou miru. Kdovi, co by se tu za mesic tradovalo, kdyby z teto diskuze vzeslo, ze line-in vstup na integrovanych zvukovkach muze poskodit kytaru :-)
Somnus Aeternus
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Wohma píše:Ja tady nechci delat nejakyho diktatora, ale fakt jsi byl docela mimo a obcas se tu objevuji takovy posty, ktery bych opravdu nejradsi mazal (vetsinou ale od jinych), beru to jako povinnost uvest veci na pravou miru. Kdovi, co by se tu za mesic tradovalo, kdyby z teto diskuze vzeslo, ze line-in vstup na integrovanych zvukovkach muze poskodit kytaru :-)
No to jsem ale nikdy nerikal :)
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Uz jenom tim, ze jsi zacal delit line-in vstupy na externich a internich kartach jsi k tomu svou trochou prispel :)) TO je jedno, konec OT.
Somnus Aeternus
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Line-in má impedanci 10kOhm, na kytaru je potřeba 500k, lépe 1MOhm. Jinak to tlumí výšky, zahuhlává. Obecně se doporučuje dát mezi kytaru a PC line-in nějakou efektovou krabičku bez TrueBypass (Boss, Ibanez), která ve vypnutém (bypass) stavu funguje jako buffer. Kytaře by nemělo uškodit ani případné fantomové napájení z mikrofonního vstupu.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Problém je v tom, že ani jeden z výše jmenovaných vstupů integrované zvukovky, není pro kytaru optimální viz. výše zmiňované hodnoty. Pravdou je, že zapojením kytary do mic-in (ta růžová dírka :lol: ) můžete poměrně bezpečně odprásknout vstupní obvod zvukovky - u notebooku dooost blbý :) Pravdou také je, že externí zvukovky mívají tzv. kytarový port, tedy optimálně nastavený vstup pro kytary s pasivním elektromagnetickým snímáním.
Také proto mnoho kytaristů používá předzesilovač. A ano, libovolná "pastička", vstup do line-in řeší.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Atkins píše: Pravdou je, že zapojením kytary do mic-in (ta růžová dírka :lol: ) můžete poměrně bezpečně odprásknout vstupní obvod zvukovky
Muzes citovat zdroj? Mikrofonni vstup neodpali ani linkovej signal, kterej je vyrazne silnejsi nez vystup z kytary.
Somnus Aeternus
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Vlastní zkušenost - integrovaná zvukovka na chipsetu VIA.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Atkins píše:Vlastní zkušenost - integrovaná zvukovka na chipsetu VIA.
Takze ty jsi primo propojil kytaru se zvukovkou a ono ti to odpalilo vstup?
Somnus Aeternus
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Přesně tak - každý nějak začínal, že? Linkový vstup "hrál slabě" :lol:
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Zajimavy.A kdyz mam tam DI-Box tak je lepsi to strcit do Line-In a nebo do Mic?Ja zatim pouzivam Line-In a az na roztreseny a nekonkretni zvuk (asi zvukovka) je to docela v pohode (zatim nic neshorelo).
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“