Scream (řvaní)

Technika zpěvu, zpěvová aparatura, efekty, ...
Odpovědět
Reed.036
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Reed.036 »

indy66 píše:jenom abych si v tom udělal jasno : proč? proč si takhle neuvěřitelně ku**it hlas?ten člověk co tam zpívá v tom klipu (underoath) má celkem pěknej hlas ale tim řvaním to uplně kazí (aspon pro mně), já tohle fakt nechápu (stejně jako to s tim chraplákem) prostě to si uplně voderveš hlasivky a v 50 budeš sípat jak 80 letej dědula...a k čemu to?jen kvůli tomu že se to víc hodí do nějaký písničky???já vim že to ty lidi baví a proto to dělaj ale tohle mě osobně přijde naprosto zbytečný :idea: :!: :!: :!:
ok...tak asi takhle. Growling je technika zpěvu, která, když je dobře zvládnutá, tak hlas nekurví vůbec. jde o to nechat tón rezonovat v jíznu nebo hlouběji(nejhlubší je rezonován v žaludku). Když je tato technika zvládnuta fakt dobře, vyzní to zhruba jako Mikael Akerfeldt z Opeth, který umí dobře growlovat, přitom nekouří a jak můžeš slyšet tak jeho normální hlas je naprosto čistý :)
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Re: Scream (řvaní)

Příspěvek od Dariel »

Mně by zajímalo, jak se říká tomu co tady zpěvák dělá v 1:50..... a ten ''zpěv'' co je v 3:10 ....děkuji pěkně za každou radu, jak zazpívat hlavně ten (podle mně) scream v 1:50 :)
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re:

Příspěvek od Red Bull »

Reed.036 píše:
indy66 píše:jenom abych si v tom udělal jasno : proč? proč si takhle neuvěřitelně ku**it hlas?ten člověk co tam zpívá v tom klipu (underoath) má celkem pěknej hlas ale tim řvaním to uplně kazí (aspon pro mně), já tohle fakt nechápu (stejně jako to s tim chraplákem) prostě to si uplně voderveš hlasivky a v 50 budeš sípat jak 80 letej dědula...a k čemu to?jen kvůli tomu že se to víc hodí do nějaký písničky???já vim že to ty lidi baví a proto to dělaj ale tohle mě osobně přijde naprosto zbytečný :idea: :!: :!: :!:
ok...tak asi takhle. Growling je technika zpěvu, která, když je dobře zvládnutá, tak hlas nekurví vůbec. jde o to nechat tón rezonovat v jíznu nebo hlouběji(nejhlubší je rezonován v žaludku). Když je tato technika zvládnuta fakt dobře, vyzní to zhruba jako Mikael Akerfeldt z Opeth, který umí dobře growlovat, přitom nekouří a jak můžeš slyšet tak jeho normální hlas je naprosto čistý :)
Správně - jakýkoliv zpěv je pro hlas nebezpečný, pokud se neprovádí správně. Technika je důležitá na zachování hlasu, ale stejně tam dochází ke změně, zpěvem se hlasivky unavují a poškozují, stejně tak nadměrným mluvením. Prostě stejně jako se Vám opotřebovávají klouby, tak se Vám i opotřebovává hlas. Je důležitá hlasová hygiena a trénink techniky a hlavně první krok je naučit se správně dýchat - ne do ramen ale do hrudi a břicha. Při nádechu do ramen dochází k uzavření hlasu a dech Vám vydrží cca 1/2, proti nádechu hrudí a břichem. Takže, když zpívat, tak trénovat a studovat. Hlas je taky jen nástroj.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

No growling se dá vtahovat i řvát ven, já dávám přednost vtahování... neni těžký se to naučit, když člověk překoná dávivej reflex jednou, tak to má v pohodě, cvičit, ale nesnažit se to urvat, jít co nejmíň přes bolest. Když se naučí vtahovat, aby to dost dobře hluboko bručelo, tak začít cvičit artikulaci, ta je na celym growlingu to nejtěžší. Páč tam jen tak bezhlavě blejt do mikrofonu je brzo okoukaný. Naučit se growlovat tak, aby bylo rozumět aspoň pár slov je zatracená fuška.
Jinak já rozlišuju tři polohy vtahování, tu hlubokou death/grind, tam ale neumim skoro vůbec artikulovat, pak takovou tu střední, podobnou Arch Enemy (ano, Angela Gossow vtahuje) a pak naprosto ultra vysokou, jako Nazgul z Pána Prstenů, to se dá taky vtahovat, ale jsou tam velmi omezené možnosti artikulace i využití, spíš taková sranda...

EDIT: jinak nejideálnější pití k vtahování (dost vyschne v krku :wink: ) je buď mírně zteplalý pivo nebo nechlazenej multivitamín
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
woro90

Příspěvek od woro90 »

Já u tahaného growlu mám dost problém s hlasitostí - siceto pěkně rezonuje, ale ne dost nahlas, rozhodně ne jako u klasického řvaní... Máte někdo tušení co dělám špatně nebo jak to vyřešit?
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Dariel
last.fm: http://www.last.fm/user/darieel
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dariel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dariel »

Dariel píše:Mně by zajímalo, jak se říká tomu co tady zpěvák dělá v 1:50..... a ten ''zpěv'' co je v 3:10 ....děkuji pěkně za každou radu, jak zazpívat hlavně ten (podle mně) scream v 1:50 :)
:arrow:
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

woro90 píše:Já u tahaného growlu mám dost problém s hlasitostí - siceto pěkně rezonuje, ale ne dost nahlas, rozhodně ne jako u klasického řvaní... Máte někdo tušení co dělám špatně nebo jak to vyřešit?
Prostě víc zabrat, zkusit vtahovat víc nahlas, popřípadě víc sevřít hlasivky, aby to víc chraplalo, jinak growl asi nikdy nebudeš mít tak hlasitej jako řvaní popředu.
Pak je dobrý začít pracovat s mikrofonem, páč u tohohle je to dost důležitý, páč když ho budeš mít moc daleko od tlamy, kde se třeba normální zpěv chytá, tak growl prostě nemá šanci :wink:
cenda

Příspěvek od cenda »

woro90 píše:Já u tahaného growlu mám dost problém s hlasitostí - siceto pěkně rezonuje, ale ne dost nahlas, rozhodně ne jako u klasického řvaní... Máte někdo tušení co dělám špatně nebo jak to vyřešit?
growl vtahováním je sice tišší na sucho ale s mikrofonem přeřveš hlasitej řev do mikrofonu... řekl bych že je to kvůli tomu že growl víc rozkmitá vložku v mikráku respektive tu membránu... taky potřebuješ lepší mikrák kterej bere nižší spektra zvuku... ale o tom to tolik neni...
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

ja bych se docela rad naucil tady ten growlingoscream :D
ale zatim me to nejde, zvladnu scream ala BFMV ci slipknot ale todle ne, asi to bude tim ze nejsem zenska :D:D

Nebo tady to, se mi libi vic:
woro90

Příspěvek od woro90 »

To, co ona předvádí, je klasický growl - ženský krk na to prostě není stavěný, takže to zní podstatně výš, přesně takhle zní moje sestra :wink:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

woro90 píše:To, co ona předvádí, je klasický growl - ženský krk na to prostě není stavěný, takže to zní podstatně výš, přesně takhle zní moje sestra :wink:
Pozor, tohle je klasickej venkovní řef. Všimni si, že v i v těch obzvlášť uřvanejch pasážích to zní tak napůl čistě, to je víc zpěvů s různou dynamikou nahráváno přes sebe, ženský to umí úplně stejně, možná je tam trochu míň basů, ale fakt jako nepoznáte:

Stigma, tady je to naprosto jasný, hluboká poloha:

Arch Enemy, tady to je ta střední poloha, poměrně profláklá věc:

woro90

Příspěvek od woro90 »

Stanley píše:
woro90 píše:To, co ona předvádí, je klasický growl - ženský krk na to prostě není stavěný, takže to zní podstatně výš, přesně takhle zní moje sestra :wink:
Pozor, tohle je klasickej venkovní řef. Všimni si, že v i v těch obzvlášť uřvanejch pasážích to zní tak napůl čistě, to je víc zpěvů s různou dynamikou nahráváno přes sebe, ženský to umí úplně stejně, možná je tam trochu míň basů, ale fakt jako nepoznáte:
Venkovní jo, ale trvám na tom, že je to z fyziologického hlediska spíš growl ženským krkem. Inhale growl snad u ženských ani nejde.
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

woro: No, já mam za to, že growl je jen vtahovací... asi error, neva... exp gained...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Taky bych chtěl reagovat... Myslím, že hlasivky si tím člověk jen tak nezničí, když to umí. Jestli někdo znáte Moonspell a zpěváka Frernanda Ribiera... :) Nemá problémy s přechodem z blackového řevu do hlubokých čistých tónů a na jednotlivých albech se dá s postupem času vysledovat jednině zlepšení. Možná, že to jde s věkem... Ale každopádně i při obyčejných interview s ním není na tom hlasu ani znak vyřvanosti, vychlastanosti atd... :)
Mimochodem je mu při tom řvaní i docela rozumět a to už chce trochu umění. :lol:

Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

myslite ze se da i nak "prořvat" ktomu co predvadi wayne static nebo to tam uz proste musi byt v hrdle? http://www.youtube.com/watch?v=VY8C-YBwcuU
woro90

Příspěvek od woro90 »

McKozias píše:myslite ze se da i nak "prořvat" ktomu co predvadi wayne static nebo to tam uz proste musi byt v hrdle? http://www.youtube.com/watch?v=VY8C-YBwcuU
Wayne má přirozeně hrubý hlas a zbytek je technika - ale mám dojem že zrovna tohle hlasivkám nedělá dobře, to se pozná už z toho, že ty hlasivky používá. Rozhodně bych nedoporučoval se pokoušet nějak se k tomu prořvat, prochlastat a prokouřit. Takhle zní od přírody mírně nepravidelné hlasivky, s čistými nemůžeš dosáhnout takového zabarvení. A vůbec, pokoušet se dosáhnout nějakého projevu za pomoci byť i mírného a krátkodobého poškození hlasivek je ta největší blbost co kdo může udělat. Buď na to máš krk a techniku zjistíš metodou pokus-omyl (když to jedním způsobem bude nepříjemné, zkusíš to jinak), nebo přijdeš na techniku ale nebude to znít tak dobře - pak je lepší toho nechat nebo se naučit pracovat s tím, protože tyhle záležitosti moc cvičit nejdou. U zpěvu můžeš cvičit intonaci, u řvaní jenom rozsah zabarvení. Ale zásadně jen takovou technikou, která nebolí a nepoškozuje hlasivky.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

aha...me prave vrtalo hlavou jestli se ktomu clovek po nakem case, treninku dostane nebo to tam proste je...dyz wayna psloucham tak si rikam ze ho musi ku.evsky bolet v krku,ale zni to uzasne
serj-tankian.lucy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od serj-tankian.lucy »

Xscream píše:Ahoj, nevíte jak se naučit screamovat ? máme HC kapelu ale nějak mi to nejde :(
taky nechápu jak to někdo může umět :D
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

serj-tankian.lucy píše:
Xscream píše:Ahoj, nevíte jak se naučit screamovat ? máme HC kapelu ale nějak mi to nejde :(
taky nechápu jak to někdo může umět :D
I TY můžeš umět bručet jak George Fisher z Cannibal Corpse :twisted:
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

tojono, ten growling neni zas tak nesplnitelny