Základy nahrávání

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Re: Základy nahrávání

Příspěvek od Johnnnnnnnnnny »

ad Dynamika: Myslim to tak, že pokud neslyšíš ostatní nástroje při hraní nevíš kde přesně se hodí jemnější a kde tvrdší hraní i když riff/beglait hraješ správně. Pro mě je třeba dynamika hodně důležitá a když neslyšim ostatní nástroje, tak to nahraju pouze jako stroj do kliku a i výsledek pak tak vypadá.

S tim gainem: Jasně že hodně záleží na pozici mikrofonu a dalších věcech, ale i když je to nastavený dobře, tak se mi zdá, že prostě ve zkreslenejch částech zaniká melodie. (U mě určitě neni chyba ve zvuku, co de z komba, ani v mikrofonu). Možná je to akustikou, možná mixákem, kdoví....
Každopádně pozor na to aby nezanikla melodie na úkor zkreslení, nebo jinejch nástrojů ;-)
ať to šlape!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Tak pokud je kapela sehrana, tak vi, kdy ma kde pridat nebo naopak zjemnit, ne? Navic i v partiture se to da zaznamenat, dokonce i v hloupym GP se s tim da velice snadno pracovat, takze i kdyby se ti lidi nikdy nevideli, tak pokud budou chtit, muzou tam mit dynamiky spousty.

S tim gainem je to pravda, u tvrdsich stylu je to casto kompromis...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo takže k té dynamice: mě nenapadlo, že to budeš chápat takto - nahráváním "postupně" se myslí, že se do sluchátek pouští "ten zbytek". Čili řekněme, že se nahrají bicí do kliku. Následuje basák (podle bicích), kytaristi (doprovod - podle bicích a basy), sólice (podle již všeho nahraného) a nakonec vokály a hlavní zpěv. Kromě bicmena tedy mají vždy možnost všichni slyšet všechno/výběr z toho, co se do té doby nahrálo, přičemž je-li nápad, lze dřívější party (basu třebas) přehrát ještě jednou, kdy je zase slyšet více z nahraného. Proto by neměl být u dobrých hráčů znalých té skladby žádný problém s dynamikou vlastních nástrojů. A nezapomeň, že je i spousta skladeb vzniklých až ve studiu, ale pak se trochu komplikuje natáčení (přehrávají se vícekrát party právě podle momentálních nápadů muzikantů).

A dokonce i bicmen by teoreticky mohl (kvůli výrazu, když se vlastně točímě jen okolo něj) mít při svém finálním nahrávání puštěno do sluchátek ke kliku hrubou demoverzi nabranou třeba jen jedním majkem při zkoušce, aby měl představu..... To je taky možnost.

P.

2Wohma: mno možná jen nevelká moje praxe mi pořád velí tvrdit, že je-li v prvopočátku dobrá aranž na vybrané zvuky nakroucené na aparátech, tak nemůže být v žádném dalším kroku velký problém - je-li vše dobře sejmuto.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

jo přesně, kromě bicmena :-D
Řek bych, že bicí se v kapele o dynamiku staraj nejvíc. a Přehrávat 7 stop bicích to je taky na dlouhý lokte. další nevýhoda je, že bicí se těžko nahrávaj "po riffech" To musí bejt prostě v kuse přesný a pokud možno dynamicky vyvážený s ostatníma nástrojema, který vlastně bubeník nahrávajíc vůbec neslyší. Vzniká z toho úkol skoro pro Chucka Norrise

Jinak nahrávání kytary mikrofonem je fakt věda jak tvrdí Wohma. Ještě se mi nikdy nepovedlo dostat tak pěknej zvuk jakej jde z komba, ale asi to je i technicky nemožný, když nahrávám Marshall DSL, tak to pak z klasickejch beden nikdy nemůže jít tak pěkně.
ať to šlape!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Johnnnnnnnnnny píše:Jinak nahrávání kytary mikrofonem je fakt věda jak tvrdí Wohma. Ještě se mi nikdy nepovedlo dostat tak pěknej zvuk jakej jde z komba, ale asi to je i technicky nemožný, když nahrávám Marshall DSL, tak to pak z klasickejch beden nikdy nemůže jít tak pěkně.
Ale muze... Charakter toho repraku v DSLku zachyti mikrofon, jde jen o to ho zachytit verne, nebo ho treba i vylepsit. Ostatne maloco se nahrava na mikrofony s rovnou frekvencni odezvou (merici/referencni), vetsina jich je nejak uzpusobena na konkretni nastroje, aby se lip prorizly mixem. U kytary je SM57 (nebo jiny pouzity mikrofon) skoro stejne dulezity jako pouzity reprobox.
Kazdopadne prave to zachyceni verne nebo i "lip nez verne" je prave ta tezka cast, 99% poloh mikrofonu je spis vyrazne horsi :-)

pavlii: To ano, ale v techto pripadech byva vetsinou problem prave s nastavenim aparatu, to si musi ten, co to nahravat, ohlidat. Casto k nevoli muzikantu :)
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Wohma: Jj, to občas jo, ale já jsem zatím vždycky vyšel s tím, že jako nakroutit zvuk je věc muzikanta, jak "vosolit" kombo vpodstatě taky (ale do toho už kecám, protože to souvisí s vybuzením majku) a výsledek (čili prvotní sejmutí) je hlavně o mém pohledu na věc, ale samozřejmě nejsem zatím natolik despotický, abych ani tohle nekonzultoval s autorem :lol: díky bohu mám zřejmě uši docela OK, protože jsem se zatím nijak nehádal (nebo spíš muzikant se mnou) a pokaždé byl v zásadě akceptován můj názor (po předvedení několika možností).

Je v tom prostě hodně faktorů, co si budem povídat. Míchačka dokáže posléze buď divy - a to na obě strany (čili buď dotáhne nebo ještě o kus "vylepší" ten náběr nebo to dokáže pěkně zmastit, takový šikulové tu taky existují :wink: ).

P.

Moleek

Příspěvek od Moleek »

pavlii píše:Já mám třeba k dispozici až 12 stop, ale vše vyhrazuji jen nástrojům, zpěvy zásadně točím až doma ve studiu. Bicí 7x MIC, basa a dvě kytary 3x MIC
P.
Jaká je asi tak nejlevnější použitá zvukovka pro postupný nahrávání (tj tak cca 6 vstupů na bicí) ?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

6 mikrofonnich predzesilovacu nebyva, kdyztak uz 8
Alesis iO26, Presonus FirePOD, M-audio FastTrackUltra8R, Focusrite Saffire Pro 10

Vsechny stoji novy okolo 10K, pokud se prodavaji, takze jety by mohly byt tak za 7-8 podle stavu. Na nemeckym eBayi i levneji.

EDIT:
no vida! http://midi.cz/Comment.aspx?id=48712
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Sakra Wohma mě předběhl, já jsem chtěl zareagovat trošku jinak :wink: ale teď už je to jedno.

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

pavlii píše:Sakra Wohma mě předběhl, já jsem chtěl zareagovat trošku jinak :wink: ale teď už je to jedno.

P.
Tak to vyklop, nedelej Bozku :D
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale nee :lol: chtěl jsem zareagovat standardně "prudičsky", čili podotknout, že prohledat nějaký e-shop třebas a vypsat si 6 IN+ zvukovky není prob a dotaz pak může být formulován konkrétněji na zkušenost s tím kterým typem.... Ale v pohodě, dal jsi pár příkladů, takže můžeme pokračovat :D Akorát bych vytřídil Saffire, protože se již nedělá (ani její sestřička PRO 26, věčná škoda) - takže leda doprodej nebo bazoš. Steinberg taky něco dělá, ne?

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Praveze co se tyce zvukovek, tak maji v kazdym ksefte neco... I tu Saffirku jeste nekde maji, ale v Teku ne. Kazdopadne on psal pouzitou :idea: :wink:
Ostatne FirePOD se myslim uz taky nedela a malokde se prodava, jestli jeste nekde. Tady celkem skoda, super entry-level zvukovka do "velkyho" nahravani. Kazdopadne na ten Alesis jsem slysel celkem dobry reakce, samozrejme v kontextu s cenovou hladinou.
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jj, já uved Audiotek jako příklad.....ale budiž - samozřejmě konkrétní návrhy jak jsi napsal jsou lepší než e-shop, kde stejnak není 100% sortimentu :wink:

Psal "nejlevnější" - MOTU sem teda tím pádem spadat nebude, ART nedělá něco? Jako fakt je toho asi docela dost, ale spodní cenová...asi jsi uvedl nejlepší z možných řešení v daném problému :)

P.

Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

O nicem od ARTu nevim, i kdyz toho delaji pozehnane.
Somnus Aeternus
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

Další možnost je Aleasis multimix 16. Stojí asi 14000.- a je to mixák, kterej umožňuje přez USB nahrát až 16 stop najednou (8 trojkolíků + 8 Jacků bez preampů). Já sem s ním vyloženě spokojen.

Ještě tu mám dotaz.
Všechno už umim nahrávat docela obstojně, kromě zkreslené kytary. Máte na to nějaký zvláštní trik aby to znělo tak jak má? Vyzkoušel jsem snad všechny pozice mikrofonu, všechny možnosti ekvalizace na kombu a vždycky mi ve výsledku docela zanikne melodie a je to spíš jenom zkreslený hučení.
Tady je ukázka
ať to šlape!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Umisti to na nejakej rozumnej server, tady z toho bazmeku mi to netaha.

Multimix nema pro beznyho cloveka zadnou vyhodu oproti iO, naopak ma horsi vystupni rozhrani a nema MIDI ani digital. Vestavene efekty pro nahravani stejne nevyuzijes, takze jedinou diskutabilni vyhodou je moznost pouziti jako klasickeho mixu, ale to neni pro kazdeho.
Somnus Aeternus
Johnnnnnnnnnny
Kontaktovat uživatele:

je to rozumný tady ?
ať to šlape!
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Rekl bych, ze moc gainu. Jinak frekvencne to neni az takova katastrofa, kytara bez basy totiz vzdycky zni jako kanal. Pokud tedy neni prebasovana, ale to nesmi byt :)

Kazdopadne hraj si s polohou mikrofonu.
Tady je treba zajimavej navod:
Obrázek
Jinak ten mikrofon by mel byt priblizne nakolmo k membrane, asi jako bys mel ten mikrofon primo v ose reproduktoru a pak ho jen pootocil do toho mista.
Dalsi moznosti je tzv. Fredmanova metoda, jeden mikrofon primo v ose a druhy vedle neho v uhlu 45 stupnu (jako by si lehal na membranu, ale predek miri na vrchlik)...
Somnus Aeternus
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Johnnny: je to fakt hodně o zkoušení a taky o mikrofonu, na to nezapomeň :wink:

P.

Dave3R
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave3R »

S tou kytarou mám taky problémy, zkoušel sem to zatím jenom přes mix a nahrát přes USB, ale přišlo mě to takový zahuhlaný...basy na aparátu sou nastavený tak na 4 ( Marshall VM 50W hlava + 1960). zajímalo by mě jeslti to mám zkusit přes ekvalizér nak v Sonaru, nebo nazvucit jinak...zkusím to dneska nahrát přes zvukovku a snad se to zlepší, kdyžtak uploadnu a snad mě pomůžete...jinak mikrofon by měl být jak daleko od repráku ? Já ho měl přibližne 4-5 cm, zepředu jakoby kolmo jakoby blíž ke kraji repráku.
Baskytara:
Epiphone Thunderbird V reverse (Hořovice),BOSS ODB-3,BOSS CEB-3, Trace Elliot A350SMX, Trace Elliot 1048h, Behringer racktunner

http://www.bandzone.cz/melodymayhem

Kytara: Cort EVL Z4, Engl Screamer

http://www.bandzone.cz/wotf

Jeslti ste blízko od Brna a chcete nahrát Demo za pár korun, tak se ozvěte...
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“