Cvičení doma

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Garret
Kontaktovat uživatele:

Cvičení doma

Příspěvek od Garret »

Zdravím mám doma 2. den eletrickou kytaru od firmy axl a rád bych se naučil hrát jako samouk.Chtěl bych hrát metal a rock ale nevím čím začít.
Co cvičit jako první + pokud možno i odkazy
Ted budu vypadat jako blbec ale nevím jak cvičit mám prostě měnit akordy nebo jak?

Děkuji předem
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Cvičení doma

Příspěvek od McKozias »

najdi si na netu hmaty na akordy...ty si cvic at si je zapamatujes...pak si najdi nakou jednoduchou pisnicku kde sou tri ctyry akordy a muzes zacit cvicit
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

jj určitě začni klasickejma akordama co najdeš ve zpěvníku (Já písnička třeba, tam jsou v zádu akordy vyobrazený, nebo na netu), až se ti pár základních dostane trochu do krve nebo si je aspoň zapamatuješ najdi si vždycky nějakej fakt lehkej song ve kterym jsou jen akordy a občas se třeba koukni jak se kterej hraje když nebudeš vědět. Až ti bude připadat že umíš "otevřený akordy" obstojně, můžeš se začít učit barré akordy. Otevřenej akord je vlastně jakejkoliv akord kde se hrajou i volný struny který nedržíš na hmatníku. Barré akordy se drží přes všechny struny ukazováčkem a jsou dva nejpoužívanější druhy - když se koukneš do zpěvníku tak akord F je jeden, na prvním pražci dáš přes vše ten ukazováček a pak poskládáš ty ostatní, druhej akord je B (teď nevim jak je to ve zpěvníku, každopádně je to jako když držíš áčko o pražec výš, akorát si držíš zase všechny struny ukazováčkem na prvním pražci. No a kouzlo barré spočívá v tom že ten akord vlastně můžeš narozdíl od otevřenejch akordů posunout kamkoliv na hmatníku a bude to znít tónem na kterym máš ukazováček. Tohle je ale už pokročilejší technika než otevřený akordy, takže se nejdřív nauč hrát je a až pak přejdi na barré. Určitě tu taky uslyšíš o power akordech, což jsou v podstatě zjednodušený verze barréček, kde nehraješ ty spodní tenší struny, každopádně bych doporučoval se barré naučit jako první, protože díky nim už automaticky zvládneš powery, opačně to nepůjde. :wink: Jak bylo řečeno, první vlítni na ty obyč akordy a něco jednoduchýho, na pár songů od Nirvany ani nepotřebuješ umět barré nebo powery tušim. Nebo zkus Nothing Else Matters to je taková oblíbená začátečnická. :twisted: Hodně zdaru a nenech se odradit, začátek je imho to nejtěžší, postupem času se budeš zlepšovat rychleji. 8)
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Nemam osobni zkusenost, ale hodne lidi si pochvaluje tohle:
http://www.muzikus.cz/knihy/Rockova-kytara-I-CD/

Jinak pokud umis slusne anglicky, doporucuju tuhle stranku:
http://www.justinguitar.com/
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
woro90

Příspěvek od woro90 »

Co se týče powerchordů, nejsou to zjednodušené verze barréček, ale naopak dle mého názoru složitější - pokud bereme powerchord tak, jak ho chápu já - tedy kvintakord bez tercie. Oproti barré akordu totiž musíš zatlumit tu tercku která by ti tam vznikla.

Jako první se nauč používat prsty a nauč ruce spolupracovat - tedy vezmeš do ruky trsátko a brnkáš alternate pickingem (střídavě nahoru a dolů) postupně tóny jednotlivých pražcích, třeba 0-1-2-3-4 (0 = prázdná struna) a jdeš na další strunu, kde zahraješ to samé, a časem pomalu zrychluj. Co pražec to prst, tedy za prvním pražcem máš ukazovák atd.... Pak můžeš trochu zamíchat pořadí pražců a později i strun. Je to otravné technické cvičení, ale soustřeď se na to, aby to všechno zaznělo čistě, rovnoměrně a v rovnoměrném rytmu. Nejde o rychlost ale o přesnost a o kvalitu tónu. Pak teprve mají smysl nějaké akordy. Ale můžeš setakto s kytarou seznamovat třeba jen dva dny a pak přikročit k akordům. Rozhodně ale má smysl ty ruce nejdřív naučit spolupracovat a tohle cvičení pořád opakovat. Hodně přidává na rychlosti a na kvalitě tónu, zvlášť pokud chceš časem hrát rocková sóla.

A hlavní poučka pro úplné začátky s elektrikou - nezapínej to zkreslení dokud nevíš co na to hrát! :wink: Ono ani později není zkreslení při cvičení moc vhodné, rádo totiž schovává některé chybky a pokud člověk moc často cvičí se zkreslením, může si také vypěstovat pár nepěkných zlozvyků, které na čistý kanál jsou slyšet. Samozřejmě něco je potřeba cvičit se zkreslením, některé techniky se bez něj vůbec neozvou.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Zkreslení (resp. velký gain) ale naopak některé chyby i zvýrazňuje - například špatné tlumení strun.

A rozhodně si prohlédni tohle. Čím dřív se ti prsty roztáhnou, tím lépe se ti bude později cvičit. (Je to sice nuda, ale pokud jsi fanda StarTreku, tak by ti to mohlo přijít užitečný :D)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

woro90 píše:Co se týče powerchordů, nejsou to zjednodušené verze barréček, ale naopak dle mého názoru složitější - pokud bereme powerchord tak, jak ho chápu já - tedy kvintakord bez tercie. Oproti barré akordu totiž musíš zatlumit tu tercku která by ti tam vznikla.
lol :lol: ty jsi vtipálek, takže podle tebe je jednodušší hrát šest strun a mít využitý všechny prsty než hrát tři struny, kde můžeš použít klidně jenom dva a ty ostatní struny prostě zatlumit? Jako nechci ti do toho kecat, ale když chytneš baréčko tak stačí jen nehrát pravou přes všechny struny a máš power. :arrow:
Krom toho myslim že pro něj bude mnohem přínosnější bejt schopnej už ze začátku zahrát mol a dur.

woro90

Příspěvek od woro90 »

rasomaso píše:
woro90 píše:Co se týče powerchordů, nejsou to zjednodušené verze barréček, ale naopak dle mého názoru složitější - pokud bereme powerchord tak, jak ho chápu já - tedy kvintakord bez tercie. Oproti barré akordu totiž musíš zatlumit tu tercku která by ti tam vznikla.
lol :lol: ty jsi vtipálek, takže podle tebe je jednodušší hrát šest strun a mít využitý všechny prsty než hrát tři struny, kde můžeš použít klidně jenom dva a ty ostatní struny prostě zatlumit? Jako nechci ti do toho kecat, ale když chytneš baréčko tak stačí jen nehrát pravou přes všechny struny a máš power. :arrow:
Krom toho myslim že pro něj bude mnohem přínosnější bejt schopnej už ze začátku zahrát mol a dur.
Powerchord je přes libovolný počet strun, záleží jen na tom, jak plně chceš aby zněl. Tohle je třikrát ten samý powerchord:

Kód: Vybrat vše

--------1
--------1
--------X
----3---3
3---3---3
1---1---1
Nevím jak pro tebe, ale pro mě je rozhodně jednodušší domáčknout než zatlumit. Navíc naučiít pravačku poslouchat dá celkem práci, a pokud neposlouchá, musíš powery tvaru A střílet s tlumením:

Kód: Vybrat vše

---
-X-
-3-
-3-
-1-
-X-
a ohnout ty prsty aby to tlumilo chce cvik, zatímco u normálních barré akordů ty prsty prostě poskládáš na struny a hotovo.

O tom, že by pro něj bylo výhodnější se nejdřív učit powery jsem nenapsal ani slovo! Pokud ze mě mermomocí chceš dělat vola, zkus se držet toho, co jsem skutečně napsal. Díky.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

zapojim se do debaty..jako zacatecnikovi mi prijde docela o dost jednodusi hrat ty powery jen pres tri struny ikdyz je to na A, hodne malo kdy se mi stava ze bych prejel i pres ostatni struny
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

woro, myslím, že jsi jediný, pro koho jsou lehčí baréčka, než power chordy.. a jestli vůbec... :roll:
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

woro90 píše:O tom, že by pro něj bylo výhodnější se nejdřív učit powery jsem nenapsal ani slovo! Pokud ze mě mermomocí chceš dělat vola, zkus se držet toho, co jsem skutečně napsal. Díky.
Tak promiň ale já jsem ze začátku taky nenapsal že jsou jednodušší (což mimochodem jsou, pro většinu lidí :wink: ), říkal jsem že jsou zjednodušený, což jsou, protože jsou úplně stejný jako barré ale nehraje se tolik strun. To co tam ty kreslíš možná teoreticky je složený ze stejnejch tónů jako power chord, ale prakticky je to normální akord bez tý tvojí tercie nebo jaks to říkal. Když se řekne power, tak se tím zpravidla myslí akord o dvou až třech strunách. Prosím nezabředávejme opět do debaty o tom co je power, myslim že je tu dost velký vlákno o tomhle. :arrow:

distortion00

Příspěvek od distortion00 »

Garret píše:Zdravím mám doma 2. den eletrickou kytaru od firmy axl a rád bych se naučil hrát jako samouk.Chtěl bych hrát metal a rock ale nevím čím začít.
Co cvičit jako první + pokud možno i odkazy
Ted budu vypadat jako blbec ale nevím jak cvičit mám prostě měnit akordy nebo jak?

Děkuji předem
podla mna je zbytocne ucit sa akordy ked chces hrat rock a metal.. tie v pesnickach nie su vobec iba tento

--------- uc sa master of puppets.. aj ja som z tym zacinal.. len bez palm mute.. ale
--------- nevadi to... 007006005040302
---------
3-------
3-------
1-------

aj ja ked som si kupil gitaru som sral na akordy,, ktore neviem ani dodnes moc ale mi to ani nechyba.. pri sweep pickingu sa da naucit podla mna.... sorry ak niekto mysli inak :D :D
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Akordy se náhodou hodí... Jednak na improvizaci a jednak se podívej třeba na AC/DC. Spoustu písniček mají v klasických akordech.
A začínat na Master of Puppets... :D Málem jsi mě shodil pod stůl.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

hehe proč umět akordy když můžeš sweepovat jak nadržená kobylka :lol:

distortion00

rasomaso píše:hehe proč umět akordy když můžeš sweepovat jak nadržená kobylka :lol:
ale ja to myslim fakt. s tym sweepom. nauci sa chlapec v rychlosti prehadzovat vsetky prsty.. :D
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Mohli byste doporučit nějaké písničky které bych mohl cvičit?
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

smoke on water... ne fakt.ac/dc-highway to hell treba
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Garret píše:Mohli byste doporučit nějaké písničky které bych mohl cvičit?
hrani-na-kytaru-tabulatury/rizne-lehke- ... t5665.html

Hlavně se nenech odradit, jak tu mnozí píšou. Začátek se musí protrpět :wink:
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
distortion00

na zaciatok skus jednoduche... punk je na zaciatok celkom dobry, skus sa este ucit od metallicy tie sola na zaciatku pesniciek.. nie su rychle ale aspon sa naucis pouzivat prsty... fade to black, one- je cela lahka, welcome house.. podla mna :lol:
Giof
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Giof »

One je cela lahká? :D i solo? :D
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“