Cvičení doma

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Velda
Kontaktovat uživatele:

Re: Cvičení doma

Příspěvek od Velda »

Osobně si myslim, že by bylo opravdu vhodnější začít normálně od základů - klasický akordy, až jich budeš pár znát, tak nějakou jednoduchou písníčku (na to mrkni do toho tématu co už tady někdo zmiňoval, já osobně začínal na Knockin' on heaven's door, ale s klasickými akordy, nepokoušej se hned o GnR) + můžeš trénovat prsty - co pražec to prst, jak už taky někdo psal. A až to trochu sesynchronizuješ, můžeš zkusit stupnice, určitě se ti budou hodit. Co nebudeš vědět, najdeš na netu. Nebo pokud to chceš na papíře, je dobrá ta Rocková kytara a za sebe můžu doporučit Kytary od R. Chapmana.

To co jsem napsal je podle mě ideální postup pro začátečníka. Jednou jsem byl v hudebninách a přišel si vybírat kytaru týpek co říkal že hraje s nějakou kapelou metal a chce záložní nástroj. Dokud nepích kytaru do komba a neohulil zkreslení, akorát blbě čuměl, protože neuměl pomalu nic jinýho než powerakordy. Pro takový by fakt stačilo dělat dvou až třístrunný nástroje, ušetřilo by to dřevo a klukům by zbyly prachy na holiče :mrgreen:
PRS SE Mark Tremonti Signature (+ DiMarzio Air Norton, Tone Zone), Fender Telecaster Am. Std., Fender Supersonic 22, Smrčka OD Station III TB, Dunlop Cry Baby, Zoom G3, TC Polytune Mini, Line6 Relay G30
pehve

Příspěvek od pehve »

distortion00 píše:podla mna je zbytocne ucit sa akordy ked chces hrat rock a metal.. tie v pesnickach nie su vobec iba tento......aj ja ked som si kupil gitaru som sral na akordy,, ktore neviem ani dodnes moc ale mi to ani nechyba.. pri sweep pickingu sa da naucit podla mna.... sorry ak niekto mysli inak :D :D
podla mna je zbytocne ucit sa něco vůbec, natož na kytaru :roll:
akordy jsou základ :!:
Velda :mrgreen:
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od simonwalker »

pehve píše:
distortion00 píše:podla mna je zbytocne ucit sa akordy ked chces hrat rock a metal.. tie v pesnickach nie su vobec iba tento......aj ja ked som si kupil gitaru som sral na akordy,, ktore neviem ani dodnes moc ale mi to ani nechyba.. pri sweep pickingu sa da naucit podla mna.... sorry ak niekto mysli inak :D :D
podla mna je zbytocne ucit sa něco vůbec, natož na kytaru :roll:
akordy jsou základ :!:
Velda :mrgreen:
Na co akordy kdyz mas BR00T4L D1ST0RT10n.
/sarcasm

Doporucuju naucit se akordy, pomaha to v improvizaci, ale i kdyz ses v kapele, protoze kdyz ti ti nekdo rekne "zahrej E", tka na nej nebudes civet jak *^$@. Dobry zacatky jsou punk, protoze jsou to vpodstate prevazne power chordy. Ale na cviceni akordu se hodi nejakej ten zpevnik, i kdyz se ti tam treba nebudou libit ty pisnicky , tak se alespon zvyknes na akordy.

A hlavne cvicit cvicit cvicit, na akordy to jinak nejde. Navic nektere ty akordy te donutej rychle prendavat prsty.

Jinak dobra pisnicka na trenink rytmu a akordu je Importance of Being Idle od Oasis.
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
distortion00

Příspěvek od distortion00 »

dobre moze byt ze akordy na su zaklad hrania na gitaru ale ja som z tym nezacinal.. spociatku asi prve 2 tyzdne ma ani nebavilo moc hrat na gitare lebo som rovno skusal metallicu atd.. a vobec saa nepodobalo k nicomu.. ale postupne mi to slo a ide dodnes.. takze ak nie si taky ako niektori -- gitaristi-- ze zaciatky su tazke tak kasli na to...ale ak ta bavi ze pri kazdom druhom dotyku gytary spravis chybu tak hraj.. postupne to prejde na menej a menej chyb... :D :D :D peace haa
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

distortion00 píše:postupne to prejde na menej a menej chyb... :D :D :D
Jo, tohle si poslední dobou říkám často... Doteď jsem hrál hlavně v sedě a rozhodl jsem se s tím něco udělat, takže začínám cvičit víc ve stoje. No... a muka pánové. :D

Takže další rada pro Garreta - kup si pořádnej řemen a vykašli se na hraní v sedě, i když ti to asi půjde ze začátku líp než ve stoje...
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Garret
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Garret »

Další dotaz jak nastavit kombo?Jak toniny na kytare?a jak poznat na kterem snímači hrát kterou písničku?
Jaký je rozdíl mezi snímači?je single coin a humbucker ale co když je takový signle coin na konci a šikmě?
kytara:AXL Marquee
Kombo:Crate Flex Wave Series FW15R
Efekt:zatím kabel ibanez
pár trsátek ale hlavně dunlop 2mm
distortion00

Garret píše:Další dotaz jak nastavit kombo?Jak toniny na kytare?a jak poznat na kterem snímači hrát kterou písničku?
Jaký je rozdíl mezi snímači?je single coin a humbucker ale co když je takový signle coin na konci a šikmě?

no ja sa do vsetkeho nevyznam.. ale combo si nastav ako chces aby hralo.. ja davam vzdy na max gain na mojom shite.. aby sa prirazy a odtrhy lepsie robili v solach a treble tak na polovicku.. bassy nie moc..
dalej ze na ktorych snimacoch hrat ktoru pesnicku.. do toho prides casom ze kde to znie lepsie ale na pesnicky ako na hrubsich strunach je lepsie mat snimace na dolnom nastavene .. a sola na hornom .. len sa potom robi tazko flazolet tak treba rychlo prepnut na dolne... sorry ak nechapes vsetkemu.. :D
a ja mam humbucker a to znamena za mam 2x po 2 rady snimacov. single je po jednom rade.. a ked je single na konci sikmo to neviem ale len aby asi lepsie vyzeralo.. sorry nevyznam sa moc..
a jedna rada na zaver. ak chces mat kus hlasnejsiu gitaru daj si snimace kus blizsie ku strunam :D :D
pehve

Příspěvek od pehve »

Garret píše:Další dotaz jak nastavit kombo?Jak toniny na kytare?a jak poznat na kterem snímači hrát kterou písničku?
trochu si to tu projdi, na tyhle otázky jsou tady už dávno odpovědi :!:
distortion00

pehve píše:
trochu si to tu projdi, na tyhle otázky jsou tady už dávno odpovědi :!:
to je pravda.. a aj tak ked zacinas s gitarou tak sa vys.r a tieto blbosti.. najprv sa nauc lepsie hrat. to potom neskor sa ti zide.. ver tomu teraz nie moc radsej hraj hraj hraj
Janny

Příspěvek od Janny »

distortion00 píše:na zaciatok skus jednoduche... punk je na zaciatok celkom dobry, skus sa este ucit od metallicy tie sola na zaciatku pesniciek.. nie su rychle ale aspon sa naucis pouzivat prsty... fade to black, one- je cela lahka, welcome house.. podla mna :lol:
Oni maj i welcome house ? :lol: hh a ja se ucim jen welcome home :cry: :D Ne v pohode preklep chapu :D

Ještě tu někdo doporučoval jako lehkou nothing else matters ... To jako fakt ?? No ja nevim nevim teda, ale kamoš to hral na absolvaku 8) Mě to teda taky zrovna nejlehči nepřišlo, aspoň teda do začatku ne. No a jinak asi to co rikaj ostat, zacit obyc. akordama + trenovat rytmy, drzeni trsatky, zrychlovani obo ruk a trenovani presnosti 8) good luck :wink:
distortion00

Oni maj i welcome house ? :lol: hh a ja se ucim jen welcome home :cry: :D Ne v pohode preklep chapu :D

Ještě tu někdo doporučoval jako lehkou nothing else matters ... To jako fakt ?? No ja nevim nevim teda, ale kamoš to hral na absolvaku 8) Mě to teda taky zrovna nejlehči nepřišlo, aspoň teda do začatku ne. No a jinak asi to co rikaj ostat, zacit obyc. akordama + trenovat rytmy, drzeni trsatky, zrychlovani obo ruk a trenovani presnosti 8) good luck :wink:[/quote]

welcome house je od metallicy.. a nothing else maters to kto pisal??: ved to zaciatocnik nikdy nezahra.. iba na akordy
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

hele zrovna nothing else matters jsem se naučil jako první song :arrow: 8)
myslel jsem to tak že je dobrý se trochu procvičit i ve vybrnkávání :wink: a není to vůbec tak těžký, samozřejmě myslim to vybrnkávání akordů
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
distortion00

rasomaso píše:hele zrovna nothing else matters jsem se naučil jako první song :arrow: 8)
myslel jsem to tak že je dobrý se trochu procvičit i ve vybrnkávání :wink: a není to vůbec tak těžký, samozřejmě myslim to vybrnkávání akordů

nechcem ta vziat za akordove srdce ale akordami to hraju len zaciatocnici.. normalna original verzia je stokrat krajsia a lepsia.. podla mna :D :D
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no sak psal vybrnkavani akordu...myslel ty rozklady ne?
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

Asi bych doporučil to koordinování levé a pravé a alternate picking trénovat na bluesové pentatonice. Zabiješ tím několik much jednou ranou. Naučíš se koordinaci, budeš umět používat všechny prsty a ještě budeš vědět v čem se dělají asi nejčastějí sóla. Taky bych asi doporučil trénovat vibrato a vytahování strun (bendy). ( to mě trvalo hodně času a jsem rád, že jsem s tím začal už brzo, protože to mám teď k dispozici)

Jinak mimo těch normálních se nauč i ty powery (ty jsou opravdu skoro všude).

O všech těch věcech co sem ti napsal je tu na fóru spousta a nejen tu. Takže hledej :).

Jo a ještě něco, připojuju se k worovi90: Powery mi dělaly mnohem větší problém než normální akordy. Než jsem se naučil tlumit každou strunu víckrát než jsem vyladil tlumení éčkové struny abych nedělal flažolety, než jsem se naučil mačkat jen jednu strunu a přitom mít prst položenej na tlumení ostatních. Taky mám velký pazoury a malej krk takže sem způsob držení power akordů hledal hodně dlouho : )).
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

McKozias píše:no sak psal vybrnkavani akordu...myslel ty rozklady ne?
jo myslel jsem přesně tohle, mimochodem radit začátečníkovi ať cvičí bendy :roll:

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Toto často nedělám, ale jakožto správce fóra musím.

Značně doporučuju brát příspěvky od distortion00 s rezervou, protože opravdu "nevyzna sa moc".
  • Akordy jsou na kytaře základem - jak klasické, tak barré a powerchordy.
    Říkat, že na rock a metal akordy nepotřebuješ, je absolutní blbost - časem snad bude pochopeno proč.
    Začínat songem typu MoP je hrozná chyba - naučíš se to leda tak hrát špatně, s chybama, technicky zle, s kopou zlozvyků. Člověk na to na začátku nemá a ani nemůže mít ani rychlost, ani techniku.
    Sweepem se akordy nenaučíš, spíš naopak pro tvorbu sweep-pickingových běhů budeš potřebovat znalost akordů.
    Pokud se někdo hned bude snažit sweepovat, nic se nenaučí, viz výše v části o MoP
    Gain na max nikomu nikdy ke kvalitnímu zvuku nepomohl, přesně naopak. Doufám, že i toto bude jednou všeobecně pochopeno. Tvrdost, hutnost ani cokoli jiného v gainu netkví.
    Kvalita přírazů a odtahů (hammer-on a pull-off) nikterak nesouvisí s nastavení EQ, jde o techniku ruky
    NELZE všeobecně poradit nastavení komba, protože každý máme kombo jiné, každý model má jiný preamp a EQ, každý máme jinou kytaru, jiné snímače, trsátko, ruce.
    To samé platí u přepínání snímačů - rozhodně neplatí že věci hrané na basových strunách mají být hrány na "dolním" (a to je vlastně který?) snímači, sola na "horním". Zálěží na tom, co za zvuk chceš, jaké máš snímače.
    Přepínat snímače kvůli zahrání flažoletu je taky pěkný nesmysl. Viděl někdo někdy nějakého kytaristu, který během sola kvůli jedinému tónu přepínal snímače? Je opravdu lepší se to naučit hrát pořádně.
    Šikmý snímač není na parádu, ale aby lépe sbíral basové frekvence - protože je umístěn dost blízko kobylce, tak musí být jeho část sbírající basy o něco dále.
    Snížení dohmatu (to je to přiblížení strun ke snímačům) má daleko víc vlivů než zvýšení hlasitosti a musí se s tím opatrně.
    Pokud někdo začíná s kytarou, je naopak dost dobře, že se o vše zajímá, pomůže mu to.
    V NEM se opravdu akordy objevují, jen se vybrnkávají do rozkladu.
Takže zhruba tak.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Finnegan

Příspěvek od Finnegan »

rasomaso píše: mimochodem radit začátečníkovi ať cvičí bendy :roll:

Proč by ne? Vytahování je jedna z nejdůležitějších technik, nejde o žádnou machrovinu typu sweep. ALe tak kdy s tím začít je možná věc názoru, já začal po pár tejdnech a nelituju, ba naopak, jsem rád že už to celkem umím a můžu to používat (přecejen naučit se vytahovat není záležitost pár tejdnů). I když samozřejmě ze začátku je to zkorigování levé a pravé, alternate picking a tak důležitější, takže asi bych doporučil ty bendy až pozděj.
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Jako asi to není tak zásadní, každopádně bendy bych v důležitosti posunul až za takový ty základnější věci, přece jenom když začíná tak bude lepší když se naučí nejdřív to nejjednodušší jako ty akordy a pohybovat/orientovat se trochu na hmatníku. Přece jen taky nelze bendovat všude že... :wink: Myslim že by bylo lepší kdyby se dejme tomu nějakou linku naučil zahrát dřív normálně a až to bude zvládat v tempu a tak podobně tak příp. ty bendy. Není to nějaká extra machrovinka, ale přece jen je to "něco navíc" obzvlášť pro začátečníka...

Kai

Příspěvek od Kai »

Pro zacatecnika zadny bendy, musi si prvni zvyknout na odpor strun a zakladni rytmus. Potom urcite doporucuju zakladni rozeznani hmatniku, kde a jaky akord se nachazi. Bendy resit, az clovek pochopi zakladni pentatoniku a nauci se veci jako alternate picking atd. Bendy sou jedna z nejpresnejsich veci na kytare a potreba je jak technika, tak sluch - aby bylo vytazeni presne. Proto hodne lidi benduje zezacatku, jak kdyz se kocky na strese mrouskaji a taha je nekdo za ocas. Hlavne chce to cas a dobre vedeni (nespechat, najit si lekce na youtube atd)... vsechno je v zapesti, ne jak 90 procent dnesnich metalovych/rockovych kytaristu to taha zbesile prstama co tak sleduju na koncertech (ach ty slachy a klouby), technika nulova hlavne ze sou to uz mistri sveta a vibrato schizofreni, urychlene a priserne znervoznujici, to same bendy... preznevy, nedotazene.. proste hruza.

Osobne teda doporucuju zacit bluesem. Tim by si mel imho projit kazdej, jak hrat zaklady a vyuzivat pentatoniku atd. Naucis se rychlosti/presnosti. Samotny bendy v bluesu sou nejdulezitejsi a nauci te vsechno co clovek potrebuje, aby mohl rozvijet dal svoji solovou hru.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“