Hlava 50W nebo 100W - rozdíl
Pravidla fóra
Hlava 50W nebo 100W - rozdíl
Zdravím, jak je velký rozdíl v 50Wattové a 100Wattové lampové hlavě konkrétně u hlavy Marshall? Jde mi o to, jak je která moc hlasitá. Chtěl bych to použít jak na domácí zkoušení tak do zkušebny a někam ven na koncert. Co by bylo lepší?
Díky
Díky
Re: Hlava 50W nebo 100W - rozdíl
50W ti bude stacit kdekoli, 100W bude mit ale trochu jiny zvuk (pravdepodobne lepsi). Na druhou stranu 100W hlava je tezsi, sezere vic penez pri prelampovani a je az zbytecne hlasita.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- framikoin
- Kontaktovat uživatele:
taky zalezi jaky je to Marshall. jestli nejaky vintage apec, tak bych spis bral 50 Watt,at se to muze poradne ohulit.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Co rozhoduje o tom že 100W hraje líp než 50W? A nebude 100W na doma až moc resp. půjde těch 100W doma stišit (zeslabit), aby mě sousedi neukamenovali?
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
myslim ze na doma je moc i 50W...budes stim moct hrat potichu, ale vubec se to vytavi, bude to jak trandak
- framikoin
- Kontaktovat uživatele:
tak jako trandak to nebude, ale v kazdym pripade je na doma 50 W hodne zbytecny, opravdu hodne potichu to bude hrat nepekne. dost dulezity je, jestli to ma Master Volume.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Proč je důkežitej ten Master volume? Neříkám že tu hlavu budu používat jen doma - to je jedno z míst kde bych ho chtěl použít ale spíš je pro mě důležitější to použítí ve zkuebně a venku na koncertě? Řikám si jestli zase venku není těch 50W málo?
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
mastrem muzes vytavit lampy ale zaroven si na volume kombo zeslabis(chapu to dobre?)..jinac ja si myslim ze 50 a 100W nebude rozdil takovy, ze 100W je dvakrat vetsi kraval, tech 50W by melo stacit na secko si myslim
- Red Bull
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Naopak volume si vytavíš lampy a mastrem si upravíš hlasitost, jinak 50W stačí i venku.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny. Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
http://www.7daysgallery.com
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
master volume ovládá hlasitost signálu, který vstupuje do koncového zesilovače. Takže si můžete "vytavit" předzesilovač do zkreslení a signál potom potom master volume stáhnout. Neurve vám to potom hlavu.
Kdybyste tam master volume neměli, konec by zesiloval úplně stejně jako kterýkoliv jiný signál, takže by to bylo hodně halsité.
Musíte si to představit tak, že předzesilovač nebo koncový zesilovač nedělají nic jiného, než že nějak signál co jde na vstup zesílí. Vždycky stejně. Jediné co měníte je ta vstupní velikost.
Kdybyste tam master volume neměli, konec by zesiloval úplně stejně jako kterýkoliv jiný signál, takže by to bylo hodně halsité.
Musíte si to představit tak, že předzesilovač nebo koncový zesilovač nedělají nic jiného, než že nějak signál co jde na vstup zesílí. Vždycky stejně. Jediné co měníte je ta vstupní velikost.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
lampovýho marshalla na doma na cvičení... hahaha... Vzhledem k tomu, že jsem vlastnil Marshalla JMP 50W z roku 1973 a měl ho občas doma, tak ti zcela zodpovědně mohu říct, že to nejde bez zařízení jako je Power Soak, Power Attenuator a dalsi podobny s trochu jinejma nazvama (leda ze bys k tomu mel zamek jako Robert Kodym a mohl se s tim zavrit na vzdalenem a odlehlem konci). Na 1 mm od konce potaku to jeste nehraje, vsechno ostatni je randal. A Marshall hraje dobre jenom kdyz hraje nahlas. Takže doporučím takovouto hračičku na live a něco malýho s 1-5W na zkoušení doma. Mohli by to zacálovat sousedi, když to jednou zkusíš doma na Marshalla...
Samotna Master volume to stejne nezachrani, konec potrebuje dostat trochu signalu, aby to za neco stalo.
Jako nouzovy levny utlumovy clanek mezi bednu a zesik muzes v pripade rozhodnuti o cviceni na velkyho marshalla doma pouzit stavebnici z tubetownu, 5 vykonovych odporu a prepinac...
Ja sice mam vic aparatu, ale neco ve zkusebne, neco uskladneno ve sklepe (kdo se s tim ma tahat), ale cvicim na rack lampovy preamp pusteny do simulace zesilovace, repraku a mikrofonu, protoze na comba je to porad nahlas (ve 3 rano).
Rozdil v 50 a 100 wattove hlave je trochu ve zvuku, padesatka ma vetsinou trosicku jiny zvuk, treba takovej Dodo Dolezal kdysi taky rikal, ze ma radsi 100 kvuli hutnejsimu zvuku. Ale ja byl se svoji JMP padesatkou maximalne spokojenej, sla fantasticky za rukou, byla takova cipernejsi, nez 100fky. Od tretiny drahy hlasitosti to slo do zkresleni, takze to bylo na tvrdsi styly nebo sola to pravy. Rozdil pro posluchace je relativne maly, rozdil pro cviceni zcela nepodstatny, porad to dela rambajz.
Samotna Master volume to stejne nezachrani, konec potrebuje dostat trochu signalu, aby to za neco stalo.
Jako nouzovy levny utlumovy clanek mezi bednu a zesik muzes v pripade rozhodnuti o cviceni na velkyho marshalla doma pouzit stavebnici z tubetownu, 5 vykonovych odporu a prepinac...
Ja sice mam vic aparatu, ale neco ve zkusebne, neco uskladneno ve sklepe (kdo se s tim ma tahat), ale cvicim na rack lampovy preamp pusteny do simulace zesilovace, repraku a mikrofonu, protoze na comba je to porad nahlas (ve 3 rano).
Rozdil v 50 a 100 wattove hlave je trochu ve zvuku, padesatka ma vetsinou trosicku jiny zvuk, treba takovej Dodo Dolezal kdysi taky rikal, ze ma radsi 100 kvuli hutnejsimu zvuku. Ale ja byl se svoji JMP padesatkou maximalne spokojenej, sla fantasticky za rukou, byla takova cipernejsi, nez 100fky. Od tretiny drahy hlasitosti to slo do zkresleni, takze to bylo na tvrdsi styly nebo sola to pravy. Rozdil pro posluchace je relativne maly, rozdil pro cviceni zcela nepodstatny, porad to dela rambajz.
Coz mi vlastne jeste pripomelo domaci cvicebni aparat Pavla Weinera (mozna nekteri budou znat). Kdyz cvicil v byte u Vaclavskeho namesti v Krakovsky - byl tak 200 m daleko - tak to bylo slyset az na namesti za plnyho provozu. Hral na staryho Hiwatta 50W, volume doprava. Mel tam sice Toma Scholze Power Soak attenuator, ale ze prej se mu to s tim moc nelibi, tak ho mel vetsinou vypnutej a hral v normalnim cinzaku na plnej kotel. Totalni masakr v tom pokoji i v blizkem okoli. Ze je Pavel doma jsem obvykle poznal jen co jsem do ty ulice odbocil.
Kdyby autor uvedl přímo o jakého Marshalla se jedná, bylo by to taky o něco snazší
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Jde o řadu JVM jaký na ni máte názor?
myslim, ze 50w je se spravnym boxem naprosto dostatecna vec... rozdily ve zvuku ale asi budou, sam jsem treba rozdil mezi 15w a 30w zesilovacem, ktery mel krom toho vykonu (traf a par soucastek s tim souvisejicich) vse stejne, trochu pozoroval, ale nebylo to nic zavratneho...
master volume toho moc nevyresi - pokud kresli jen preamp, tak je to strasne zdechle a nehraje to. osobne uz ted uprednostnuju non-master volume zesilovace... zda se mi, ze zvuk je lepsi. samozrejme to ale nejde vzdy takhle hrotit, da se rict, ze vzdychny soucasne zesiky jsou s master volume
ty waty bych nejak neresil, ne vzdy znamena na doma min = tim lip. podle me je zbytecne porizovat na doma nejakou 5w lampu za kazdou cenu. treba muj rocker 30 se mi velmi libi i pri male hlasitosti. porad z toho leze pekny, pouzitelny zvuk. da se rict, ze tohle se mi nepovedlo ani s 10w trandakem, ani s 5w lampou... ten rocker je 30w pseudotrida A s 2x EL34 a jednou G12H heritage a kdyz se da nahlas, tak opravdu vali... hraje ale pekne i potichu, nevim cim to je, ale je to tak
to same s moji AC30 - sice to hraje jako sracka pri male hlasitosti, ale porad se mi to zda lepsi nez 5w kombicko...
prodal jsem vsechny ty nesmysly na domaci cviceny, valim to pres ac30 a rockera 30 a jsem spokojenejsi. vim, ze to nehraje uplne tak jak ma, ale nehraje to hur, nez nejaka 5w lampa (kterou clovek stejne nevybudi, pokud chce, aby jej sousedi neukamenovali)... samozrejme, ze nejaky marshall s 412 boxem bude hrat trochu jinak nez muj rocker s jednou dvanactkou, ale pokud si nadoma poridis k 50w hlave nejaky 110 nebo 112 boxik, tak tim nikoho nezabijes a zahrajes si uplne v pohode
master volume toho moc nevyresi - pokud kresli jen preamp, tak je to strasne zdechle a nehraje to. osobne uz ted uprednostnuju non-master volume zesilovace... zda se mi, ze zvuk je lepsi. samozrejme to ale nejde vzdy takhle hrotit, da se rict, ze vzdychny soucasne zesiky jsou s master volume
ty waty bych nejak neresil, ne vzdy znamena na doma min = tim lip. podle me je zbytecne porizovat na doma nejakou 5w lampu za kazdou cenu. treba muj rocker 30 se mi velmi libi i pri male hlasitosti. porad z toho leze pekny, pouzitelny zvuk. da se rict, ze tohle se mi nepovedlo ani s 10w trandakem, ani s 5w lampou... ten rocker je 30w pseudotrida A s 2x EL34 a jednou G12H heritage a kdyz se da nahlas, tak opravdu vali... hraje ale pekne i potichu, nevim cim to je, ale je to tak
prodal jsem vsechny ty nesmysly na domaci cviceny, valim to pres ac30 a rockera 30 a jsem spokojenejsi. vim, ze to nehraje uplne tak jak ma, ale nehraje to hur, nez nejaka 5w lampa (kterou clovek stejne nevybudi, pokud chce, aby jej sousedi neukamenovali)... samozrejme, ze nejaky marshall s 412 boxem bude hrat trochu jinak nez muj rocker s jednou dvanactkou, ale pokud si nadoma poridis k 50w hlave nejaky 110 nebo 112 boxik, tak tim nikoho nezabijes a zahrajes si uplne v pohode
Když by to sousedum třeba hodně vadilo jde třeba teoreticky udělat, že bych do toho nějakym způsobem zapojil studiový sluchátka a ve zkušebně používal normálně box? Případně jak se to dělá?
je jen velmi malo lampovych zesiku, ke kterym jdou pripojit sluchatka... a se sluchatkama to stejne zni nahovno...
jinak nevim, jeslti jsi vubec nejakou 50w/100w trosicku ohulenou hlavu s 412 boxem slysel... pokud to clovek slysi poprve, tak ma tendenci odchazet s hnedym kalhotama primo na ORL
jinak nevim, jeslti jsi vubec nejakou 50w/100w trosicku ohulenou hlavu s 412 boxem slysel... pokud to clovek slysi poprve, tak ma tendenci odchazet s hnedym kalhotama primo na ORL
Udelat se to da i neda. Pokud chces zachovat vytaveni koncaku, musel bys:
a) koupit brzdu - ta ti dokaze odbocit linkovy signal, ktery uz pak prevest na sluchatkovy je celkem snadne a levne. Problem je, ze je docela draha a navic reproduktor je taky dulezitou soucasti zvukoveho retezce.
b) koupit Behringer GDI21 (ci podobnou krabici), ale ten bys musel mit pripojeny zaroven na nejaky reprobox (brzda by sla pouzit i bez repraku). Ten Behringer ma navic simulaci boxu, cimz odpada problem viz a), ale ta simulace nebude nikdy hrat opravdu jako prava bedna.
Pokud nepotrebujes koncak, pak nektery hlavy mivaji silent recording, jde nahravat i naprosto potichu a nepotrebujes zadnou brzdu. Musis na to mit ale hlavu a zvuk muze byt kompromisni - zrovna u Marshallu to nemam zmakly, kazdopadne bys potreboval nejakou tu vyssi modernejsi radu, JCM800 tohle urcite nema.
Jinak kazda sestava umi hrat i potichu, problem bude s tim, ze si tu hlasitost nebudes moci nastavit pohodlne. Slo by to posefovat volume pedalem ve smycce, to by sis pak na masteru nastavil nejakou prijatelnou hranici a doladil to pomoci pedalu, ale stale je tu jeden zasadni problem - malokterej apec hraje potichu dobre, tuplem potom lampovej. Pri pokojovych hlasitostech se u takto vykonnych stroju naprosto smazava rozdil mezi lampou a trandakem, dokonce bych mozna troufnul rict i mezi digitalni simulaci, takze potom ta lampa naprosto ztraci smysl.
a) koupit brzdu - ta ti dokaze odbocit linkovy signal, ktery uz pak prevest na sluchatkovy je celkem snadne a levne. Problem je, ze je docela draha a navic reproduktor je taky dulezitou soucasti zvukoveho retezce.
b) koupit Behringer GDI21 (ci podobnou krabici), ale ten bys musel mit pripojeny zaroven na nejaky reprobox (brzda by sla pouzit i bez repraku). Ten Behringer ma navic simulaci boxu, cimz odpada problem viz a), ale ta simulace nebude nikdy hrat opravdu jako prava bedna.
Pokud nepotrebujes koncak, pak nektery hlavy mivaji silent recording, jde nahravat i naprosto potichu a nepotrebujes zadnou brzdu. Musis na to mit ale hlavu a zvuk muze byt kompromisni - zrovna u Marshallu to nemam zmakly, kazdopadne bys potreboval nejakou tu vyssi modernejsi radu, JCM800 tohle urcite nema.
Jinak kazda sestava umi hrat i potichu, problem bude s tim, ze si tu hlasitost nebudes moci nastavit pohodlne. Slo by to posefovat volume pedalem ve smycce, to by sis pak na masteru nastavil nejakou prijatelnou hranici a doladil to pomoci pedalu, ale stale je tu jeden zasadni problem - malokterej apec hraje potichu dobre, tuplem potom lampovej. Pri pokojovych hlasitostech se u takto vykonnych stroju naprosto smazava rozdil mezi lampou a trandakem, dokonce bych mozna troufnul rict i mezi digitalni simulaci, takze potom ta lampa naprosto ztraci smysl.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Toho Marshalla jsem slyšel v jednom klubu, ale právě mám obavy aby se to dalo využít i doma (alespoň ztlumeně na cvičení by to mohlo stačit nebo ne?)
Ztlumene na cviceni ti stejne poslouzi napr. stary POD, Pandora nebo nejaky jiny multacky - samozrejme pak vyrazne levneji a prakticteji. Bavit se o dynamice a kvalite tonu, kdyz to musi byt na urovni hlasitosti lidskeho hlasu, je nesmysl.franta46 píše:Toho Marshalla jsem slyšel v jednom klubu, ale právě mám obavy aby se to dalo využít i doma (alespoň ztlumeně na cvičení by to mohlo stačit nebo ne?)
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus