Mix Eurorack UB1832FX-pro

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...
Odpovědět
Maslak

Mix Eurorack UB1832FX-pro

Příspěvek od Maslak »

Ahoj, jsem úplný amatér co se týče zvukotechniky a nerozumím vlastně vůbec ničemu...abych se dostal trochu do obrazu tak jsem začal pročítat tohle forum..no a tak se mi zdá, že až na pár nějakých pojmů všemu celkem rozumím...akorát co nevím jak pracuje jsou ty výstupy aux 1 aux2fx a pak ty stereo aux returns...mohl by mi prosím někdo zkusit vysvětlit k čemu se to vlastně používá (hlavně nechápu jak se mluví o tom jak se tam dávají ty efekty atd...a taky jak se to vlastně zhruba ovládá)? kdyby náhodou chtěl aji někdo připsat k čemu přesně je to MON out tak bych se taky nezlobil...moc děkuju předem za odpověď a snad někdy budu na takové úrovni abych tu mohl psát své zkušenosti!
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Re: Mix Eurorack UB1832FX-pro

Příspěvek od einsteincz »

AUX je další sběrnice. Pomocí faderů vlastně do hlavního výstupu mícháš různé nástroje (bicí, kytary klaves, zpěv). AUX je další výstup, do kterého můžeš poslat všechny nástroje v libovolném poměru - každý kanál mixážního pultu má vlastní potenciometr pro ten daný AUX. V praxi má třeba, každý z kapely určený svůj aux a díky tomu můžeš klavesákovy do odposlechu poslat klavesy nebo cokoli co chce.

Pro efekty se to používá podobně. Přes aux pošleš do efektu zpěv a pak ho jen zpátky přimícháš do MasterOut.

MON out - MONitor out, buďto je to další výstup, který má shodný signál s hlavním výystupem - slouží třeba k odposlechu ve studiu. Popř. může sloužit k poslechu určitého nástroje při stiknutém tlačítku SOLO. Tohle je u různých mixážních pultů řešeno různě. Můj pult má monitory dva a každý funguje jedním z těchto způsobů.

Doporučuju pořídit knížku od Vlachého - Praxe zvukové techniky (muzikus)
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Takže, obecně Auxy se používají buď jako monitorové výstupy (odposlechy) nebo na zařazení efektového procesoru do signálové cesty. V prvním případě se použije jen „Aux Send“ --> do zesilovače/aktivního boxu pro odposlech. Ve druhém případě jde signál z „Aux Send“ do efektu (echo, hall, chorus….) a zpátky z efektu se vrací přes „Aux Return“ (L/mono), pokud je efekt stereo, jde přes oba stereo returny (L/R).
Ve tvém konkrétním případě (UB1832FX ) použiješ „Mon out“ na výstup do odposlechu – poměry jednotlivých nástrojů budeš štelovat čudlíkama „Mon“ na jednotlivých šavlích, celkovou hlasitost faderem „MonSend“.
„Aux1“ lze použít stejně – jako druhá odposlechová cesta – tzn. Výstup z „AuxSends1“, celkové volume poťák „Aux1Send“. Nebo lze na výstup „AuxSends1“ zařadit externí efekt a návrat zefektovaného signálu bude do „Aux Return1“ (buď mono nebo stereo, podle efektu). Poměr (sílu) efektu pro jednotlivé nástroje zas šteluješ na šavli příslušným čudlem „Aux1“, celkový (smíchaný) signál jdoucí do efektu čudlem „Aux1Send“ a signál jdoucí z efektu čudlem „Aux1Return“
„Aux2FX“ je to samé co „1“ akorát je navíc spřažený s interním efektovým procesorem, takže je tam vlastně zařazený natvrdo. Nevím jak to funguje u tohoto modelu, ale u jiných mixů se dá tento interní efekťák „vyrušit“ stažením „FxSend“ - pak použiváš Aux2 stejně jako Aux1, nebo si namícháš příslušný efekt a intenzitu reguluješ oním „FxSend“.
Manuál: http://www.behringerdownload.de/UB-Mixe ... _Rev_E.pdf
Obrázek

Edit: než jsem to sesmolil, byl jsem předběhnut 8)

Ještě jsem zapoměl že u Aux1 je přepínač "PRE" - tím lze tento Aux zařadit buď před fader na šavli (poloha faderu nemá vliv na signál v Auxu) nebo za fader (fader ovlivňuje signál v Aux)
Maslak

Příspěvek od Maslak »

děkuju moc za parádní odpověď...ještě mám jeden (nejspíš hloupý) dotaz...jak fungují ty tlačítka solo? a ten přepínáš pod červenou kontrolkou solo (to nějaké solo a pfl nebo tak nějak)...mám to sice v návodu ale nedokážu to úplně přeložit všechno...já čekal že to bude ovlivňovat, který ten signál to pustí ven...ale jak jsem to zkoušel tak to takhle fungovalo jen u sluchátek což bych řekl že by to mělo mít vliv i na víc věcí...? a další věc na kterou bych se chtěl zeptat - když používám efekt v mixáku jak mám udělat aby ten efekt byl třeba jen pro mikrofony a neovlivňoval ostatní nástroje? zatím to řeším tak, že pustím ten efekt jen ze sub beden a zpěváci jdou z nich sami...nevím jak to jinak udělat...ještě jednou moc děkuju za předchozí odpověď a prosím i o zodpovězení těchto otázek!
einsteincz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od einsteincz »

Solo - ano tím si pustíš určitý nástroj jen do sluchátek a popř. nějakého alternativního výystupu, který ten mixážní pult má. Ale taky se ti zobrazí úroveň (hlasiost) toho nástroje na led stupnici. Používá se to k nastavení správné stupní úrovně. (P5íklad - bubeník ti kope kopák, ty si ten kanál dáš do sola a pomocí gainu nastavíš úroveň tak, aby se zlehka dotýkala úrovně 0 dB.)

EFEKT - na to se používá AUX. Efekt je připojený na třeba AUX2. Na všech kanálech budou ty potenciometry pro ten aux na nule, ale pustíš tam jen zpěv.

EDIT
PFL - Pre fader listening (poslech před faderem) (někdy označován jako SOLO)
AFL - After --II-- (poslech za faderem)
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player :)
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“