Potenciometr Tone na LEFTHANDED kytarách

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
StoneG
Kontaktovat uživatele:

Potenciometr Tone na LEFTHANDED kytarách

Příspěvek od StoneG »

Zravím..
Už dlouho mě vrtá mnou doposud neobjasněný malý "problém"...

Mám kytaru pro leváky (LP Epi) no ale už dříve u svých starších kytar jsem řešil problém s TONE potenciometrem..jde mi tak, že se charakter zvuku až tak nemění plynule jak bych chtěl.
Pořád točím a furt nic a až ke konci najednou velký skok a je to.. takže vlastně 90procent dráhy poťáku je defacto "zbytečná"...několikrát jsem je měnil za různé druhy a nic nepomohlo, až když jsme měl kytaru u kytaráře ten mi řekl, že hold leváci si moc tone na kyatře neužijíí..prý jak je to naopak tak je to nějaké přepólované nebo já nevím co..nerozumím tomu..

Dokáže mi to někdo objasnit..nebo je to blbost co tady píšu?
Má někdy z leváků tady zkušenost tady s tím...??

Díky za rady a názory..
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: Potenciometr Tone na LEFTHANDED kytarách

Příspěvek od aivn86 »

To že potenciometry reagují až na konci dráhy je docela častý problém. Pokud jsi kupoval potenciometry s logaritmickou charakteristikou tak zkus koupit potenciometr s lineární charakteristikou. Mohlo by to pomoct.

k tomu přepolování:

Pot je zapojený na třech nožičkách na jednu přivedeš signál ze snímače a z další jde signál ven(ovlivněný=např. zeslabený potenciometrem). Jedna z nich je zem. Pokud teď se ti to chová tak, že ti to zesiluje na konci tak v případě, že přehodíš dráty na packách se signálem tak ti to naopak bude hodně zesilovat na začátku. Takže si vlastně asi taky moc nepomůžeš. Jediné řešení vidím v použití jiného typu potenciometru. prostě jestli tam máš logaritmickej tak použít lineární nebo naopak.
Prostě se podívej na nějaké schéma od výrobce a ty drátky prohoď.

Edit// na upozornění jsem upravil svoje vlastní nesrovnalosti :-)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
StoneG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od StoneG »

Díky. Vypadá to jako dobré a jednoduché řešení..

Tak nastává otázka jaký ten potenciometr? Jaká je u nás dobrá dostupná značka a jak poznám když bych chtěl ten lineární? a 250k nebo 500k???
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Potenciomtery jsou označený písmeny tuším A, B a jedno z nich je lin a druhý log, ale nevím jak to je přesně. Zkus to někde pohledat nebo to tu možná někdo bude vědět. Kvalitní potenciometry bych zkusil koupit např od Fenderu. Jinak nevím jak moc velký rozdíly v tom budou. I těch kvalitních firem je určitě víc, ale nezajímal jsem se o to nikdy tak moc. Takže přesně ti neporadím. Jinak hodnotu pot zjistíš v zapojení od výrobce snímačů. Každý výrobce doporučuje něco jiného.

Přečti si ještě toto:

snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/r ... 11997.html

těch témat tu pár je tak pohledej
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Když přehodíš krajní drátky logaritmického potenciometru, který už máš, tak to bude plynulé, ale bude se točit naopak, než jsi zvyklý. Je to moc blbé? Jako že doprava je clona naplno (basy).
boga
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od boga »

aivn86 píše:
Pot je zapojený na třech nožičkách na jednu krajní přivedeš signál ze snímače a druhou krajní jde signál ven(ovlivněný=např. zeslabený potenciometrem). Ta prostřední je zemění.
Nedokazu si predstavit, ze by to fungovalo se zemi na prostredku, pokud jsou zapojeny vsechny tri piny.

Nevim jak je zapojenej LP epi, je mozny ze tonova clona dolni propust je v podstate kondik pres potak na zem. V prvni rade bych zjistil co tam je za potak ted. Jinak ruzny schemata zapojeni pro ruzny kombinace snimacu jsou nekde na strankach RM pickup.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

jo koukám do schémátek a kecám. Prostřední není zem.... Nějak jsem si to spletl. Ale myslel jsem to tak, že když přehodíš ty dva dráty co nimi jde signál tak se potenciometr bude chovat jinak... Což je doufám pravda :) a jestli ne tak mě zase opravte....
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“