Parametry na base

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
hendy9
Kontaktovat uživatele:

Parametry na base

Příspěvek od hendy9 »

Krk na base má bejt rovnej nebo hodně mírně přepadlej dopředu? Mě ted hrozně zblbnul kamarád, kterej mi tvddí , že má bejt ohlej. Já sem vždycky žil v domění, a taky sem to tak dycky šteloval, že má bejt všechno v jedný přímce, ale tak radši se ptám.

A délka strun od snímačů je asi nevyřešitelný téma. Asi je to ideální aby mi při slapu neflákali struny do snímače. Takže moc blízko je mít nemůžu. Takže něco kolem těch 7mm?
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
du-lo

Příspěvek od du-lo »

Toereticky by mel byt krk trosicku prohlej. Ale zalezi asi fakt na vkusu. Ja ho mam skoro jak prkno a naprosto vyhovuje.

S tema snimaci je prumer kolem 5-8mm. Ale kazda basa je jina. Proste at to o ne nedrnci :)
MTD Beast 5, Marshall MB 4210, Warwick RockKejbl 6m, Warwick YellowLejbl
Audix OM2s
Klarinet, Melodica, fletny, nejake klapky, jambo, spanela, ...
--------------------------
Jolana Superstar misto luku =)
zmena: www.skazenaskarlet.wz.cz
cenda

Příspěvek od cenda »

když to zmáčkneš na posledním pražci tak aby tam bylo aspoň těch 5mm...
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

cenda píše:když to zmáčkneš na posledním pražci tak aby tam bylo aspoň těch 5mm...
:shock:
EDIT: Jak to myslíš? Který je ten poslední pražec?
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
cenda

Příspěvek od cenda »

.annY:. píše:
cenda píše:když to zmáčkneš na posledním pražci tak aby tam bylo aspoň těch 5mm...
poslední pražec bude asi ten 26. 24. nebo 22. podle toho kolik jich máš... určitě poslední nebude nultej nebo první když je na začátku... a těch 5 mm bude mezi strunou a snímačem když se o tom bavíme...
Kontaktovat uživatele:

cenda píše:
.annY:. píše:
poslední pražec bude asi ten 26. 24. nebo 22. podle toho kolik jich máš... určitě poslední nebude nultej nebo první když je na začátku... a těch 5 mm bude mezi strunou a snímačem když se o tom bavíme...
jo tohle... já jsem myslel že mluvíš o tom krku...
*cable >>> Adam Hall
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Krk může být mírně prohnutý do luku nebo klidně úplně rovný. Jde o to aby jsi měl dobrý dohmat, nedrnčely ti struny o pražce a ladily ti oktávy. Pokud je tohle všechno v pořádku tak je úplně jedno jak je krk nastavenej. To mírné prohnutí krku se právě doporučuje kvůli tomu, aby nedrnčely struny o pražce.

Co se týká vzdálenosti struny od snímačů. Tohle to je věc vkusu. Podle toho jaký zvuk chceme. Ale někteří výrobci mají i doporučené vzdálenosti. Viděl jsem to například u Fenderů....
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Kontaktovat uživatele:

když jsem byl s moji basou u kytaráře tak mi tam pod ty snímače ještě nacpal kus nějakého molitanu aby to zvýšil... teďka to mám pět mm a kousek...
*cable >>> Adam Hall
hendy9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hendy9 »

aivn86 píše:Krk může být mírně prohnutý do luku nebo klidně úplně rovný. Jde o to aby jsi měl dobrý dohmat, nedrnčely ti struny o pražce a ladily ti oktávy. Pokud je tohle všechno v pořádku tak je úplně jedno jak je krk nastavenej. To mírné prohnutí krku se právě doporučuje kvůli tomu, aby nedrnčely struny o pražce.

Co se týká vzdálenosti struny od snímačů. Tohle to je věc vkusu. Podle toho jaký zvuk chceme. Ale někteří výrobci mají i doporučené vzdálenosti. Viděl jsem to například u Fenderů....
Pro mě je problém v tom, že čim víc prohnu krk, tim mín mi to drnčí resp. nedrnčí. Ale zas čim vejš máš pak struny. Tim víc se ti k*rví zvuk(pokud musis zmačknout strunu, která je hodně od krku, tak pak ti vznikaj velký odchylky od tonu). Asi je to o tom najít si na svý base ten idealní průměr respektive správnou kombinaci, toho mírnějšího zatočení a naštelování vejšky strun na konci basy . . .a já, v těhlch věcech nezkušenej člověk, s tim má docala problém
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
heczis

Re: Parametry na base

Příspěvek od heczis »

Když jsem pořizoval novou basu (4str. bezpražec), byl jsem přímo u pána, co ji stvořil a ten mi řekl o krku a strunách asi toto:
- Když přimáčknu strunu (třeba E) současně na prvním a posledním "pražci", měla by být uprostřed mezi strunou a hmatníkem (je to bezpražec) malá mezera (desetina mm). Takže klidně jako prkno - na opačnou stranu bych to ale asi prohýbat nenechal :-)
- Potom nastavíš dohmat (pomocí kamenů), mě doporučil něco přes 2,5mm nad posledním (bez)pražcem. Tahle vzdálenost samože závisí i na tom, jestli struny drnčí a to zas závisí (v mým případě hodně) i na strunách a stylu hraní: já hraju na tenký struny, často nad hmatníkem, takže dávám dohmat malinko větší, aby to nedrnčelo příliš. Silný struny mívají při hraní menší rozkmit... blabla :-)
- Step #3 - oktávy - naladíš naprosto přesně, zahraješ flažolet a zahraješ příslušnej tón - musí ladit. Když je flažolet vyšší, posuneš kámen dál (směrem ke kobylce), když opačně, tak opačně. (snad jsem to neotočil - člověku to je jasný, když to dělá, ale popsat to...)

Píšu to celý proto, že si myslim, že na (skoro) každý base se dá nastavit žádoucí dohmat, ladění a tak, což některý lidi nechtějí přijmout a hrajou na děsivě seřízený nástroje...

Samozřejmě děkuju za připomínky a opravy příp. omylů ;-)
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
Kontaktovat uživatele:

Re: Parametry na base

heczis píše:...
Píšu to celý proto, že si myslim, že na (skoro) každý base se dá nastavit žádoucí dohmat, ladění a tak, což některý lidi nechtějí přijmout a hrajou na děsivě seřízený nástroje...
to mi připomíná jak jsem byl minulý týden v musiccentru v Brně a vzal jsem tam do ruky basu co mám já ve čtyřstrunném provedení a úplně jsem čuměl na ten dohmat... to bylo něco strašného...nemělo to daleko k centimetru takže se na to hrálo hrůzně a ladilo...no to se ani nedá říct že by to ladilo... na Druhou stranu jsem pak chytl myslím Epi embassy a ta byla zas až tak dobře seřízená že drnčela skoro všude... no prostě děs...
*cable >>> Adam Hall
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“