Problém se strunami
Pravidla fóra
Problém se strunami
Zdravím, mám kytaru Ibanez GRX-70 ( http://profile.ultimate-guitar.com/prof ... mage_0.jpg ) a mám problém s tím, že mně struny příliš řežou do prstů. Hraju hodně plesy a po 7 hodinách hraní se jakoby každá struna proměnila v ostrý nůž. Zkoušel jsem devítky, desítky i jedenáctky (většinou Dadario) a žádná změna. Nevíte, jak tuhle situaci řešit? Díky 
Re: Problém se strunami
Ty struny můžou po čase korodovat, není od věci je čas od času otřít do obyčejného kapesníku aby jsi setřel ten pot.
Jo, to jsem zkoušel a nepomohlo.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
tak netuším nakoli cvičíš a nakolik máš ztvrdlou kůži na prstech, nicméně po 7 hodinách hraní už ruce logicky musí mít docela dost a prostě budou citlivější a struny budou více řezat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Stalinova.Babicka
- Kontaktovat uživatele:
Tak tak, kůže na prstech tvrdne pomalu, ale jistě, když pravidelně a hodně cvičíš. Staří kytaristi už mají ty přední články prstů, jak kdyby si na ně nakypaly vosk.Nero píše:tak netuším nakoli cvičíš a nakolik máš ztvrdlou kůži na prstech, nicméně po 7 hodinách hraní už ruce logicky musí mít docela dost a prostě budou citlivější a struny budou více řezat.
EPIPHONE SG G400***Kombo Solton Chorus 55***krabka MARSHALL JH-1 JACKHAMMER***
Především seřídit dohmat na minimum.
Po 7 hodinach musí řezat všechno, a čím nižší dohmat tím líp.
Míval jsem ztvrdlé konečky prstů z akustiky, až se mi loupala zrohovatělá kůže. Z elektriky zůstávají prsty bez poškození.
Po 7 hodinach musí řezat všechno, a čím nižší dohmat tím líp.
Míval jsem ztvrdlé konečky prstů z akustiky, až se mi loupala zrohovatělá kůže. Z elektriky zůstávají prsty bez poškození.
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Jak máš starý struny?
Typem/starim strun to neni.mycountry píše:Jak máš starý struny?
Logicky kdyz citi bolest, problem je v prstech. Osobne jediny doporuceni, bud si koupit takovy cvicitko na slachy nebo kvalitne cvicit, bendovat, vibrato pres dve struny (takovy zw styl) atd. Proste to co posili prsty + vytvori poradne ztvrdlou kuzi na prstech. Ale pozor, ja uz tedka natahl na fendrovi 11tky na standart ladeni, protoze 10tky se mi bendovali lehce a nehrali. Kazdopadne prehanet se to nema, naopak stejny extrem je kdyz ma tenky struny a slaby prsty, pak se nedivim ze by mohli po urcite dobe rezat. Ja v zacatcich kdyz sem mel natahnuty 9tky sem po cviceni na zkousce nebyl schopny hrat jak me ty prsty bolely, tedka nemam problem cely den hrat a pak naostro jit vecer nekam hrat koncert/zkouset a pohoda.
Jak uz sem psal, jsou to bud slaby prsty, nebo neohrany/nezmozlovateny konecky. 8 hodin hrani je sice dost, ale zabavovka je zabavovka.
Pokud ale hraje jen narazovne a nevcici vubec, treba jen novy pisnicky tak je hlavni problem tohle.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Díky moc za všechny rady. Současný devítky už tam mám dlouho a navíc mám kratší a slabší prsty (dříve jsem hrál na housle). Koupím tedy nové desítky struny, seřídím dohmat a zkusím pohnout se cvičením na nástroj 
Desitky nekupuj, zacni pomalicku na devitkach (az ti nebudou stacit napriklad tonove/pri bendovani kup 10 a tam bych zustal, tloustku strun kazdy preferuje jinou, takze taky bych to nebral jako nutnost). Cvic silu, ale aby prsty neztracely lehkost, rychlost - nezameruj se jen na jednu techniku.ji-mi píše:Díky moc za všechny rady. Současný devítky už tam mám dlouho a navíc mám kratší a slabší prsty (dříve jsem hrál na housle). Koupím tedy nové desítky struny, seřídím dohmat a zkusím pohnout se cvičením na nástroj
Kratky slaby prsty jsou problem rekl bych nulovym, uplne kazda ruka potrebuje roztahnout, kazdy prsty zesilit.
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
heh hodně štěstí s těma desítkama
já jedu furt v takovejch cyklech, asi tak před rokem a půl to byly jedenáctky ve standartu, pak desítky, teď nějakou dobu devítky a jak jsem o víkendu natáh 10-52 tak si na to nemůžu zvyknout a těžko těžko tahám ty struny
no taky mám o dost výš ten dohmat takže to je taky sranda. Každopádně myslím že pokud si zvyklej na měkčí struny a přejdeš na tvrdší tak tě to může ze začátku bolet víc než si zvykneš...
Chce to pořádně potrénovat i když nehraješ "někde" ale i doma...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...
"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě že to může být stářím strun, protože jak struny časem korodují, stává se z nich jedna velká pila, prsty pálí, jenom když je na ně položíš... Zkus si zahrát na nějaký kousek, který visí dýl někde v hudebninách, to teprv pocítíš, co je to za humus... struny hlavně vyměnit!Kai píše:Typem/starim strun to neni.mycountry píše:Jak máš starý struny?
Sam pise ze zkousel cokoliv (ruzny tloustky a nektery sady). Staci lip cist. Starim to neni, protoze cvicene prsty nemuzou proste bolet.mycountry píše:Samozřejmě že to může být stářím strun, protože jak struny časem korodují, stává se z nich jedna velká pila, prsty pálí, jenom když je na ně položíš... Zkus si zahrát na nějaký kousek, který visí dýl někde v hudebninách, to teprv pocítíš, co je to za humus... struny hlavně vyměnit!Kai píše:Typem/starim strun to neni.mycountry píše:Jak máš starý struny?
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Troufám si tvrdit, že za těch pár let cvičený prsty mám, a vždycky když hraju v hudebninách na nějakej starší kousek, tak mě prsty pálí jak čert, navíc tady kolega psal, že současný devítky tam má hodně dlouho, stačí líp číst...
Já bych začal s desítkama rovnou, když na to koukám zpětně, jak sem začínal já na devítkách a pak sem desítky nemoh ani vidět...
Já bych začal s desítkama rovnou, když na to koukám zpětně, jak sem začínal já na devítkách a pak sem desítky nemoh ani vidět...
vs.mycountry píše:Troufám si tvrdit, že za těch pár let cvičený prsty mám, a vždycky když hraju v hudebninách na nějakej starší kousek, tak mě prsty pálí jak čert, navíc tady kolega psal, že současný devítky tam má hodně dlouho, stačí líp číst...
Rikam to po padesate, ve strunach problem neni (staci si precist topic od zacatku) a to, ze nekdo hraje treba i 10 roku neznamena ze ma prsty vycvicene. A jestli se to nekoho dotklo co sem napsal vys, mel by se zamyslet. Protoze veta "ze nekdo nema vycvicene prsty" neznamena, ze bych ho urazel nebo nejak zesmesnoval.ji-mi píše: Zkoušel jsem devítky, desítky i jedenáctky (většinou Dadario) a žádná změna.
Ja kdyz hraju v hudebninach na nejaky kousek, obvykle jsou na nem natahly blateny struny v hnojnim stavu, ale rozhodne me nikdy nic nepali do prstu, protoze je mam zvykly na dlouhy hrani/cviceni.
Proc chces aby zacinal 10tkama kdyz ho boli prsty uz z 9tek ? Rekl bych ze technika a sila ruky jde zaroven dopredu, pokud napriklad bendy taha prstama je to tak na problemy se slachama a cim tvrdsi struny tim rychlej si ruku odrovna.
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Říkej si to třeba padesátkrát, nevím proč bych měl tvůj názor považovat za božský, když jdu do obchodu s kytaristou, kterej na to hraje 10 let a cvičí prostě furt a hodně, má prsty jak špalky a stejně na to odmítá hrát, tak asi něco bude špatně, a nebude to tvrdostí strun. Bendy tahat prstama je technická chyba, ALE když bude cvičit pomalu a v klidu, tak se i to naučí bez jakejchkoliv potíží, i na desítkách - na čem se to bude učit zezačátku, na tom mu to v budoucnu půjde nejlíp, a rozhodně podle mě plus jsou desítky...Kai píše:Rikam to po padesate, ve strunach problem neni (staci si precist topic od zacatku) a to, ze nekdo hraje treba i 10 roku neznamena ze ma prsty vycvicene. A jestli se to nekoho dotklo co sem napsal vys, mel by se zamyslet. Protoze veta "ze nekdo nema vycvicene prsty" neznamena, ze bych ho urazel nebo nejak zesmesnoval.
Ja kdyz hraju v hudebninach na nejaky kousek, obvykle jsou na nem natahly blateny struny v hnojnim stavu, ale rozhodne me nikdy nic nepali do prstu, protoze je mam zvykly na dlouhy hrani/cviceni.
Proc chces aby zacinal 10tkama kdyz ho boli prsty uz z 9tek ? Rekl bych ze technika a sila ruky jde zaroven dopredu, pokud napriklad bendy taha prstama je to tak na problemy se slachama a cim tvrdsi struny tim rychlej si ruku odrovna.
Ok, uz me to prestava bavit. Dole ti vypisu co napsal SAM autor topicu co ten problem ma. A jinak je mi uplne u perdele nejaky tvuj znamy kytarista (predtim si argumentoval sam sebou, ted uz nejaky dalsi clovek, wau co bude priste?) co hraje 10 let, cvici denne a nechce z NEZNAMEHO duvodu hrat na nastroje (pokud odmita vyzkouset/hrat nastroj kvuli strunam, je to veru pekny **). Tvoje argumenty jsou na urovni 6 letyho ditete, ktere spojeni "muj kamarad", "znamy sem_dosadte_profesi" atd pouziva v kazdy vete, protoze keca.mycountry píše: Říkej si to třeba padesátkrát, nevím proč bych měl tvůj názor považovat za božský, když jdu do obchodu s kytaristou, kterej na to hraje 10 let a cvičí prostě furt a hodně, má prsty jak špalky a stejně na to odmítá hrát, tak asi něco bude špatně, a nebude to tvrdostí strun.
ji-mi píše:... a po 7 hodinách hraní se jakoby každá struna proměnila v ostrý nůž. Zkoušel jsem devítky, desítky i jedenáctky (většinou Dadario) a žádná změna
-----ji-mi píše:*ohledne setreni potu* ...Jo, to jsem zkoušel a nepomohlo.
Tak to teda laskave vysvetli technicky, protoze to NEDAVA zadny smysl. Jedina moznost je alergie na nikl (kterou by mel spravne clovek pocitit u novych strun, nikl se pouziva v maly vrstve jako antikorozni ochrana, druha vec jestli nepouziva celoniklove struny), kterou trpi v lehke forme dost lidi, kolem 8 procent pry, samozrejme cim silnejsi alergie tim se procenta lidi zmensujou. V tomhle se ale nevyznam.mycountry píše:Samozřejmě že to může být stářím strun, protože jak struny časem korodují, stává se z nich jedna velká pila, prsty pálí, jenom když je na ně položíš
Aha takze kdyz bude cvicit sice SPATNE ale pomalu a v klidu, tak se nauci tahat prstama i na 10 a nebude zadnej problem vid ? Tak to gratuluju slacham. Desitky nejsou + ani - je to osobni preference kazdeho hrace.mycountry píše:Bendy tahat prstama je technická chyba, ALE když bude cvičit pomalu a v klidu, tak se i to naučí bez jakejchkoliv potíží, i na desítkách - na čem se to bude učit zezačátku, na tom mu to v budoucnu půjde nejlíp, a rozhodně podle mě plus jsou desítky...
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
- mycountry
- Kontaktovat uživatele:
Samozřejmě že ti to vysvětlím technicky. Pokud struny zkorodují, tak zvláště u strun neovinutých, se oxid hraním dostává pryč, a žádná struna nekoroduje rovnoměrně, a ta struna je pak jak pila, řeže, a když je tam ještě oxid, tak pálí, a je to humus na to hrát. Kytaristou, který na to hraje 10 let jsem argumentoval proto, že nejsem sám, kdo si to myslí, a samozřejmě že to pravda je, tedy, pokud jsi z diskuzí zvyklý, že někdo nemluví pravdu, tak se rozmysli, s kým diskutuješ (a říct, že je to ** pokud na to nechce hrýát kvůli strunám může jen chudák, on si snad může vybrat na co bude hrát a na co ne...). Pokud kolega zkoušel devítky, desítky i jedenáctky a žádná změna, tak asi nebude problém v tom. A po sedmi hodinách hraní už mu struny můžou korodovat, pokud má agresivní pot - a pokud utře pot z už zkorodovaných strun, tak mu to asi moc nepomůže.
A ano, pokud bude cvičit špatně či dobře, ale pomalu a v klidu, tak se to naučí tak jak to cvičí, a je úplně jedno co to je.
A to, že moje argumenty sou na úrovni šestiletýho dítěte si nech pro sebe, my se bavíme o strunách ne? Řekl bys někomu do očí, že jeho argumenty sou na úrovni šestiletýho dítěte?
A ano, pokud bude cvičit špatně či dobře, ale pomalu a v klidu, tak se to naučí tak jak to cvičí, a je úplně jedno co to je.
A to, že moje argumenty sou na úrovni šestiletýho dítěte si nech pro sebe, my se bavíme o strunách ne? Řekl bys někomu do očí, že jeho argumenty sou na úrovni šestiletýho dítěte?
Takze chces mi rict ze ty na prstech citis nerovnost/ostrou hranu, kdyz se "odloupne" kus zkorodovaneho materialu o velikosti nulanic ? Na presne tech ztvrdlych koneccich, ktere ja si muzu palit zapalovacem treba 4 sekundy a nemam v nich samotnych cit diky ztvrdly kuzi ? Tohle mi hlava docela nebere.mycountry píše:Samozřejmě že ti to vysvětlím technicky. Pokud struny zkorodují, tak zvláště u strun neovinutých, se oxid hraním dostává pryč, a žádná struna nekoroduje rovnoměrně, a ta struna je pak jak pila, řeže, a když je tam ještě oxid, tak pálí, a je to humus na to hrát.
Jinak ktery oxid by mel palit ? Tohle technicke vysvetleni neni. Jsou to tvoje dojmy.
Po 7 hodinach jsou prsty unavene.mycountry píše: A po sedmi hodinách hraní už mu struny můžou korodovat, pokud má agresivní pot - a pokud utře pot z už zkorodovaných strun, tak mu to asi moc nepomůže.
Uplne jedno to neni, protoze spatne cviceni stupnic ti nemuze poskodit zdravi. Spatne cviceni bendu a nedej boze jeste po koupi silnejsich strun ano.mycountry píše: A ano, pokud bude cvičit špatně či dobře, ale pomalu a v klidu, tak se to naučí tak jak to cvičí, a je úplně jedno co to je.
Uz sem rekl horsi veci.mycountry píše: A to, že moje argumenty sou na úrovni šestiletýho dítěte si nech pro sebe, my se bavíme o strunách ne? Řekl bys někomu do očí, že jeho argumenty sou na úrovni šestiletýho dítěte?
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
musim říct že taky moc nechápu proč by měly ty struny pálit. Když jsem měl první elektriku tak tam ty struny byly asi rok a půl a byly úplně na šrot a nic mě nepálilo. Krom toho jak říká tady kolega, pokud má někdo už ztvrdlý prsty tak pochybuju že to bude cítit. Já když jsem hrál ještě na jedenáctky tak jsem vážně vůbec nepoznal materiál na kterej těma konečkama šahám, kov nebo dřevo, všechno stejný. Teď už mám tak půl roku devítky a jako trochu tam cit mám, ale určitě bych nepoznal že je struna zkorodovaná. Maximálně tak podle toho že se mi po ní bude hůř "klouzat"...
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...