Adapter

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Odpovědět
Eliot
Kontaktovat uživatele:

Adapter

Příspěvek od Eliot »

Dobry den, mal by som otazku ohladom adaptera k pedalu Boss DS1, dnes som v podstate omylom pedal napojil na adapter povodne patriaci ku nabijacke na baterie (rovnaky jack), ktorej output ma 12V, pedal ma prijmat adapter s napatim 9V. Po zapojeni zvuk neprechadzal, preto som obvod po par sekundach rozpojil, a strachujem sa ci sa nahodou nemohlo nic poskodit.
Pedal pracuje spravne, zvuk je skvely ako bol, predsa len mi to neda, nevyznam sa v tejto oblasti, som zaciatocnik, rad by som sa opytal na nazor.. :)
Kai

Re: Adapter

Příspěvek od Kai »

Eliot píše:Dobry den, mal by som otazku ohladom adaptera k pedalu Boss DS1, dnes som v podstate omylom pedal napojil na adapter povodne patriaci ku nabijacke na baterie (rovnaky jack), ktorej output ma 12V, pedal ma prijmat adapter s napatim 9V. Po zapojeni zvuk neprechadzal, preto som obvod po par sekundach rozpojil, a strachujem sa ci sa nahodou nemohlo nic poskodit.
Pedal pracuje spravne, zvuk je skvely ako bol, predsa len mi to neda, nevyznam sa v tejto oblasti, som zaciatocnik, rad by som sa opytal na nazor.. :)
V kazdym pedale je ochrana proti prepolovani a prepeti (nejsem elektrikar), kazdopadne pokud to bylo stejnosmernych 12v tak urcite to nebylo zapojeno "negativne" tak jak vetsina krabicek je a v pripade i spravnyho zapojeni, samotny pedal by to mel (podle toho co sem slysel od ruznych lidi) vydrzet.

Pripadne me znalejsi opravte.
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pokud jede i nadale, tak to neres, kor kdyz neslysis zadnej rozdil. Nekteri lidi zapojuji 9V efekty na 12V kvuli "vetsi stave", je to teda dost rizikova zalezitost, ale spousta krabicek to snese. Tim to ale nechci obhajovat ani doporucovat ;)

Kai: Neverim tomu, ze je v kazdym pedalu, ale jinak je to mozny.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Když, tak ochrana proti přepólování. Je tam jedna dioda v sérii s napájením :). Proti přepětí tam nikdo nebude nic dávat, protože se s tím nepočítá a zbytečně by to prodražilo výrobu. Navíc by jste si nešli hnedka koupit efekt nový když by byl "nezničitelný". :mrgreen:
Když tam půjde moc tak to prostě shoří. A tím moc myslím o dost víc než 12V.
A to zvyšování napájecího napětí je riskantní podle toho, jaký je v tom OZ (a traznistory) (když se bavíme o analogových obvodech). Ty mají nějaké maximální napájecí napětí. Záleží jak který a taky záleží na konkrétním zapojení. A taky elektrolyt. kondenzátory mají nějaké max. napětí. Každopádně 12V by neměl být problém.

Maxon teď třeba vyrábí efekty co fungují na 18V a nevěřím, že to nějak moc speciálně a dlouho vymýšleli. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Eliot
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Eliot »

Vdaka vsetkym za odpovede ;)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Smrťokvítek píše:Když, tak ochrana proti přepólování. Je tam jedna dioda v sérii s napájením :).
Náhodou starý Bossové mají diodu nikoliv sériově, ale paralelně. Je to vymyšlený tak, že když je zdroj slabej, poklesne v kolenou a odpálí se sám (pokud to chvíli nevydrží), pokud je zdroj silnej, vyhoří na vstupu pro napájení něco jako pojistka - kdysi to byl i kousek slabší cesty na tišťáku. Kupříkladu právě DS-1 a DS-2 to má takhle (když tak pošlu schéma, že to tak fakt je). Rovněž třeba Nobels, Dod aj.
Důvod je jednoduchej: napětí pro efekt není nikdy dost a normální křemíková dioda sebere 0.5V, takže by to bylo jako bys pořád hrál na trochu vybitou baterku. Není to dokonalý, takže opatrnost zapojování radši věnovat. Některý jiný efekty jí měly sériově (některý EH, MXR,...).

Přepěťová ochrana tam fakt typicky nebývá (teda některý Ibanezy, třeba konkrétně můj starej Metal Screamer z roku cca 84, měly místo výše zmíněné diody zenerku, takže to bylo i proti přepětí). Posílal jsem ale jeden digital delay do Německa jako vadný po cca 1 měsíci provozu a když mi přišel nový kus zpátky (neřešili a uznali to bez testování), tak jsem zjistil, že zdroj dával stabilizovaných 12V... Neodešlo všechno, jenom něco, analogové části to bylo jedno, že tam je o několik voltů víc, ale jako delay to fakt pak nefungovalo.
Edit: ještě k Zenerce viz výše a proč se dnes nedává: ta podle mne nebyla tak dobrá, jako normální dioda, protože nevydržela tolik proudu a mohlo se stát, že vyhoří sama dřív při přepólování a efekt zůstane nechráněněj. Proto se i Ibanez posléze vrátil k normálním diodám typu 1N4007.

Jo a ještě k tomu dodám, že J.Smrčka dělá svoje adaptéry pro efekty s výstupy 10 V místo 9V, protože nová baterka má přes 9V, tak aby to hrálo jak s novou baterkou. Puritáni si můžou ozkoušet, že u některých efektů hraje fakt 9V obyčejná baterka líp, než stabilizovaný 9V zdroj - má větší napětí (bohužel jen chvíli).
Obrázek
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

No ale kolik má ta baterka zapojená v provozu? Určitě ne tolik co na prázdno, protože je to hodně měkký zdroj. Jestli je to přes 9V tak to určitě nebude trvat dlouho.

A těch 10V podle mě dělá Smrčka kvůli těm diodám na vstupu. Seberou is cca těch 0,7V a zbyde něco málo přes 9V a ta efektová část je napájená teoreticky "správně" a ne cca 8,3V. Myslím, že někde psal, že je to kvůli tomu.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“