Hraní podle sluchu
Pravidla fóra
-
Cheaterboy
Hraní podle sluchu
ahoj, zajímalo by mě jak bych se mohl naučit hrát písně podle sluchu. Jelikož třeba na české písně moc tabulatury nejsou tak bych si je chtěl odposlouchat a zahrát. Myslím si že hudební sluch docela mám. Ale tak nemůžu si tím bejt jistej... 
Re: Hraní podle sluchu
tak na české bych zkusil www.supermusic.sk / www.supermusic.cz
jinka na basu podlke sluchu... z vlastní zkušenosti: dokážu si odposlouchat nějaký hlavní basový motiv ->sloka refrén... ale zase záleží... jak moc je basa dominantní (v rámci možností), jak je složitá/rychlá a taky třeba jestli je nějak nabůstěná... třeba Nightwish se mi co jsem zkoušel odposlouchávali trochu hůř páč se mi to slívá s kytarou...
jinka na basu podlke sluchu... z vlastní zkušenosti: dokážu si odposlouchat nějaký hlavní basový motiv ->sloka refrén... ale zase záleží... jak moc je basa dominantní (v rámci možností), jak je složitá/rychlá a taky třeba jestli je nějak nabůstěná... třeba Nightwish se mi co jsem zkoušel odposlouchávali trochu hůř páč se mi to slívá s kytarou...
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
jesli sluch máš, tak by ti už od začátku nemělo dělat problém si najít, to, co slyšíš. Hledat basu v písničkách neni někdy úplně, tak jednoduchý, ale začni s, tim, že si třeba pust nákou písničku a zkus hrát melodii zpěvu. Pokud ti nebude dělat problém se chztnout toho zpěvu, tak se pust na basu. Jestli ti to ale dělat problém bude, tak to musíš nacvičit a nebo hudební sluch nemáš. Zkus si třeba věci Sweet dreams(MM) nebo třeba Afterlife od A7x...to sou suprový věci na tohle jak dělaný.
P.s jestli se dostaneš k odposlouchávání basy, tak pak záleží co máš za repra, sluchátka a na nastavení...třeba já mam studiový sluchátka a s těma je to paráda, ale třeba s tim co sem měl těd na mp3 sem pomalu ani nevěděl, že tam ta basa hraje
P.s jestli se dostaneš k odposlouchávání basy, tak pak záleží co máš za repra, sluchátka a na nastavení...třeba já mam studiový sluchátka a s těma je to paráda, ale třeba s tim co sem měl těd na mp3 sem pomalu ani nevěděl, že tam ta basa hraje
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
-
Cheaterboy
hendy9: jo zahrát melodii zpěvu na basu mi nedělá problém
... v té Sweet Dreams jde nadherně slyšet basa to jo:) jinak mám doma 5.1 repráčky a když si pustím subwoofer tak krásně slyším dunět tu basu. Někdy něco odposlechnu třeba takovej tón H je hodně dunivej tak ten dokážu... No a nějaká knížka ohledně tohoto tématu(odposlouchávání) asi není že?
Vsadil bych se o hodně , že nic takovýho neni. Každopádně, když si ohulíš subwoofer, tak že ti duní celej barák, tak s toho odposloucháš kulový. Musíš se soustředit na tu basu ...neni to jednoduchý, ale de to. I když třeba odposlouchat písničku wish i had an angel z CD je nemožný, i když hraje jenom 16tky nebo 8miny jako podklad
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
K tématu existuje mnoho knih/cvičebnic. Mám na externím disku jednu od Gary Willise (Tribal Tech, děsnej borecCheaterboy píše:No a nějaká knížka ohledně tohoto tématu(odposlouchávání) asi není že?
Jinak vytahování partů z nahrávek je asi nejlepší cesta, jak se naučit poslouchat - gratuluju
fretless a 6tka od Petra Minaříka, jazzbass od Jardy Ubla, hlavy Peavey MAX160 a Eden WTX260, 2x box Hocke 1x12", mulťák Zoom B2.1u, trombon King 3B
http://bandzone.cz/sunday4
http://bandzone.cz/sunday4
Pro Windows by mohla být srovnatelná alternativa Ear Master Profesional 5.0heczis píše: Vřele ale doporučuju program GNU Solfege - přehrává zvuky jako MIDI, umí intervaly, akordy, stupnice, rytmy, ladění a určitě ještě spoustu dalších věcí... Jen nevím, jak běhá ve Windows (verze existuje, ale kamarád ji nějak nemohl rozchodit).
http://www.disk.cz/disk/product?781