Křeč v levačce při hraní

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Asanoth píše:hlavne musis hrat tak, abys u toho mela absolutne uvolneny cely telo krome spicek prstu(samozrejem v ramci mezi, aby ti neupadla ruka ci tak :) ). a ono ti to drzeni nejak vylplyne.
Jinak, kytarista, jez se zove Šimůnek a uci jednoho myho kamose rika, ze prej powery se maj drzet uplne seshora a prsty maj dopadat kolmo na hmatnik, coz me osobne, ac zcela jiste nedosahuji Simunkovych kvalit, pride prinejmensim u ukazovaku jako blbost.
ted me jeste napadlo: zkus dat palec o neco vejs(opet pouze tak, aby ti to dovolilo uvolnenou ruku)

k tem peti prstum(nebo ctyrem, chces-li hrat klasicky :) ), ono neni dobry hrat malikem jen kdyz je to nutny, protoze pak s nim nic nezahrajes. znam divcinu, a ta prave hraje malikem jen kdyz je to vylozene nutny, dela priserny skoky ukazovakem(ktery tvori s prstenikem asi 75% jejiho prstokladu) a pak to podle toho taky zni. takze malikem radsi hrat co nejvic. a hodne ho cvicit. ja napriklad zjistuju(u piana), ze malik na levacce nemam skoro vubec pohyblivej, takze ho ted rozhejbavam(nepohyblivost se pozna tak, ze vam v nem lupne, kdyz s nim ohnutym chcete nejak pohnout). podle me namakanej malik dava taK 2X vic moznosti jak namakanej ukazovak.
Ještě bych tak jako doplnil, to s tim malíkem se až tolik netýká toho hraní 5 prstama. Tady se právě malík používá jen pokud je potřeba, většina práce spočívá na třech prstech + palec na basy danýho akordu, malík je jen takovej doplněk k tomu na různý změny verze akordu popřípadě jiný držení akordů. Názorná ukázka http://www.youtube.com/watch?v=jMsvPQFA-qs

/citace aby to nezapadlo :D

ku*va tohle rozbalit v kytarách.cz že si jen něco vozkoušim tak asi by na mě koukali jako na malýho mimozemšťana :lol: :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Boocha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Boocha »

Asanoth píše:hlavne musis hrat tak, abys u toho mela absolutne uvolneny cely telo krome spicek prstu(samozrejem v ramci mezi, aby ti neupadla ruka ci tak :) ). a ono ti to drzeni nejak vylplyne.
Jinak, kytarista, jez se zove Šimůnek a uci jednoho myho kamose rika, ze prej powery se maj drzet uplne seshora a prsty maj dopadat kolmo na hmatnik, coz me osobne, ac zcela jiste nedosahuji Simunkovych kvalit, pride prinejmensim u ukazovaku jako blbost.
ted me jeste napadlo: zkus dat palec o neco vejs(opet pouze tak, aby ti to dovolilo uvolnenou ruku)

k tem peti prstum(nebo ctyrem, chces-li hrat klasicky :) ), ono neni dobry hrat malikem jen kdyz je to nutny, protoze pak s nim nic nezahrajes. znam divcinu, a ta prave hraje malikem jen kdyz je to vylozene nutny, dela priserny skoky ukazovakem(ktery tvori s prstenikem asi 75% jejiho prstokladu) a pak to podle toho taky zni. takze malikem radsi hrat co nejvic. a hodne ho cvicit. ja napriklad zjistuju(u piana), ze malik na levacce nemam skoro vubec pohyblivej, takze ho ted rozhejbavam(nepohyblivost se pozna tak, ze vam v nem lupne, kdyz s nim ohnutym chcete nejak pohnout). podle me namakanej malik dava taK 2X vic moznosti jak namakanej ukazovak.
Jo mas pravdu, ono je to urcite z casti zapricineny jen tim, ze sem linej ten malicek a prstenicek cvicit :)) ....... jinak tu ruku mam tak blbe postavenou zrejme, protoze tak hraju i klasicky akordy, ponevadz kdyz ji takhle blbe nevykroutim, tak mi ty prsty nedopadaji na struny uplne kolmo a tlumim si ostatni struny, ktery by mely znit....docela blbe se mi ohybaji posledni clanky na prstech, tak to tam peru takhle... obcas se mi i zda, ze mam na to hrani strasne tlusty prsty, coz je asi ale kravina :)
besip

Příspěvek od besip »

no ja tet mam problem s pravackou a oto vic mne to mrzi ze sem si zrovna koupil novou kytaru..takze ji nemuzu zacit vyuzivat naplno

ja mam zase jakoby krece- brneni v pravacce..ne nak strasne zato treba celej den...spis je to jako mravenceni a taky pocit jak se nekdy probudite a mate zalehlou ruku pres noc tak se vam pak spatne hybe prstama

dal jsem si tyden pokoj od hrani...pak jsem koupil novou kejtu zahral si tzk 1-2h a mravenceni je spatky :cry: ..asi si budu muset dat opravdu vetsi prestavku

no nic aspon ze leva je ok asi budu trenovat legato :twisted:
Neni dulezite kolik let hrajes ale kolik hodin denne hrajes

Gear
Esp Ltd vipe 50
Jackson SL2
Digitech DF-7
Vox AD30VT-XL
gorax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gorax »

já měl křeče, když sem hrál power chordy ukazovák, prsteníček a malíček ve stoje. Koukl sem na pár videí, uviděl jak Kirk Hammett to hraje styl ukazovák a malíček a palec čuměl nad krkem, tak sem se to přeučil a sem v klidu. Křeče se občas objeví v pravé ruce po pár metallica songech to zas jo:-D.
Ibanez RG 270DX
Laney TF700

-"kid: I've heard that alcohol makes people stupid."-
-"Fry: No I...doesn't."-
Venca

Příspěvek od Venca »

No, sice jsem píšu když už se tu 3 měsíce nic neřeší, ale možná by pomohlo sehnat si učitele. Když jsem začínal chodit do ZUŠ na akustickou kytaru, na správný držení ruky tam kladly velkej důraz (ale stejně mě to nenaučili, protože jsem zjistil že se mi stylem Hetfield hraje líp)
gish

Re: Křeč v levačce při hraní

Příspěvek od gish »

Zdravim, mam mensi problem. Jsme zacatecnik, snazim se hrat asi neco pres 1/2 roku, ale v tech uplynulych mesicich nebyl hlavne kvuli skole moc cas, takze jsem hral opravdu minimalne. Az ted o prazdninach, kdyz je volno, tak jsem se rozhodl se do toho trochu vic oprit. No a bohuzel se u me taky vyskytly problemy s bolesti v leve ruce... procital jsem tu nektere thready na toto tema a resi se tam hlavne spravna poloha ruky. Me osobne neprijde, ze bych v tomto smeru delal neco vylozene spatne a vicemene muj postup odpovida vsem moznym navodum, ktere jsem mel moznost najit na netu, tzn. nemam ruku nejak extremne vykroucenou apod. Proto se chci zeptat, zda nemohou byt me problemy zpusobeny treba pouze tim nahlym zvysenim zateze.

Jak uz jsem zminil, v uplynulych mesicich jsem cvicil opravdu minimalne, vetsinou ani ne denne, spis tak cca 3-4 dny v tejdnu a to tak max. hodinku denne (spis min, tak kolem 45 min.). No a asi pred 5 dny jsem se tomu zacal intenzivneji venovat a hraju tak 3 hodiny denne (3x po hodine - rano, odpol. a vecer). Je mozny, ze by tohle zvyseni mohlo zapricinit ty potize??? Me to teda moc pravdepodobny neprijde, vzhledem k tomu, ze necvicim v kuse, ale delam tam ty pauzy, ale na druhou stranu mi opravdu neprijde nic spatnyho na poloze me leve ruky...

Pokud jde jeste o tu bolest, tak jde hlavne o predlokti... jo a cvicim teda ve stoje...
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

A je to vyloženě bolest jako že je něco v nepořádku nebo spíš jako bolest z únavy? Jak máš vysoko kytaru?
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Buď to máš jen unavený, nebo tam bude větší problém, teoreticky až zánět šlach. Opatrně s tím cvičením. Jak a kdy tě to bolí?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
gish

Příspěvek od gish »

...no pokud si dobre vzpominam, tak ze zacatku (cca 1-2 dny) to bylo relativne bez problemu, nevybavuju si vyraznejsi problemy, mozna maximalne vecer me trochu bolelo v zapesti... dalsi dva dny uz me to zapesti bolelo vic, vetsinou to zaclo pobolivat tak zhruba po 10 minutach cviceni... proto jsem zacal resit, jestli nemam tu ruku ve spatny poloze (moc vykloubenou a tak..) no dneska odpoledne me krome samotnyho zapesti zacalo bolet jeste to predlokti, prakticky z niceho nic, bez hrani... neni to teda nejaka silena nesnesitelna bolest, ale cejtim ze asi neco neni v poradku.... tahne se to zhruba od pulky predlokti k loktu... ten me zacal bolet pred chvili, kdyz jsem zkusil si chvilku brnknout... radsi jsem toho teda nechal...

...chtel bych teda zjistit, cim to muze byt... jak rikam, snazim se tu ruku mit v nejaky prijatelny poloze, abych to nejak neprirozene nekroutil... na druhou stranu je mozny, ze ze zacatku jsem to drzel spatne a z toho jsou ty problemy... asi nezbyde nez dat si par dni pauzu nez to odezni a pak se uvidi... ach jo :(
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bohatě stačí, že jsi to prostě přehnal se zátěží. Nemusíš dělat chyby, i bez nich se to může stát. Ted si určitě dej pauzu a dokud problémy zcela nezmizí, tak nehraj - jinak si koleduješ o mnohem závažnější problémy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
gish

Příspěvek od gish »

Nero píše:Bohatě stačí, že jsi to prostě přehnal se zátěží. Nemusíš dělat chyby, i bez nich se to může stát.
...diky... to jsem prave potreboval vedet, jestli tu ta moznost vubec je... abych hned neresil spatnou techniku a nesnazil se treba menit neco, co je dobre... takze trochu zvolnim a uvidim, jak se to vyvine...

...je to stejne boj pro samouka prijit na to, jak s tou levackou spravne fungovat a v jaky poloze ji drzet :( ...ja to teda zpocatku nejak moc neresil, hral jsem tak, jak mi to vyhovovalo... az po vyskytu tech potizi jsem to zacal trochu vic resit... chci se k tomuhle tematu jeste pozeptat na jednu vec - jaka je dulezita je role palce levy ruky??? ...ja ho totiz moc nevyuzivam... v tom smyslu, ze ho mam spis jen tak volne polozenej na zadni strane krku kytary, nevyvijim s nim zadnej tlak vuci krku... je to ok???
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Je to OK. Ohledně polohy ruky globálně - existují nějaký poučky, ale nedá se jima moc řídit, protože každý máme jiný fyziognomický predispozice. Hraj tak, aby tě to neomezovalo, aby to bylo pohodlné a aby z toho nevznikaly problémy. A podstatné je hrát jen tak, na co máš - nemyslet si, že z tebe najednou bude Hettfield a budeš drtit Master of Puppets nebo Creeping Death jenom downstrokama v 220 BPM...

PetrPeter 1975 - 2008
Kai

Příspěvek od Kai »

gish píše:
Nero píše:Bohatě stačí, že jsi to prostě přehnal se zátěží. Nemusíš dělat chyby, i bez nich se to může stát.
...diky... to jsem prave potreboval vedet, jestli tu ta moznost vubec je... abych hned neresil spatnou techniku a nesnazil se treba menit neco, co je dobre... takze trochu zvolnim a uvidim, jak se to vyvine...

...je to stejne boj pro samouka prijit na to, jak s tou levackou spravne fungovat a v jaky poloze ji drzet :( ...ja to teda zpocatku nejak moc neresil, hral jsem tak, jak mi to vyhovovalo... az po vyskytu tech potizi jsem to zacal trochu vic resit... chci se k tomuhle tematu jeste pozeptat na jednu vec - jaka je dulezita je role palce levy ruky??? ...ja ho totiz moc nevyuzivam... v tom smyslu, ze ho mam spis jen tak volne polozenej na zadni strane krku kytary, nevyvijim s nim zadnej tlak vuci krku... je to ok???
U akordu (krome "hendrix stylu" kdy jimi mel palec pri jeho specifickych akordech pres hmatnik kvuli tomu, aby mohl rychle a pohodlne hrat vyhravky) a powerchordu by mel palec zustat na zadni strane krku a pusobit opacnou silou (doproti) na krk jako prsty - sverak. Takze prsty tolik nezatezujes -> ruka se ti brzo neunavi a nedostanes krece.

U sol/vyhravek je dobre, abys mel "koren" ukazovacku polozeny na spodni strane hmatniku -> prsty lehce vytocene a palec polozeny nahore krku. Zaprve te to nauci pouzivat koren toho ukazovacku jakoby stred kruznice takze pohybem po obvodu kruznice bendujes a delas kvalitni a dlouhe vibrato aniz by sis kazil tahem strun klouby a slachy na ruce atd. (prsty nekrcis, nechas zpevnene ale nekrecovite, tahani strun delas vyhradne pohybem zapesti)

Ohledne malicku, zalezi jak chces, zezacatku sem ho "sruloval" protoze sem jeste nebyl zvykly ovladat prstenicek a malicek aby si neprekazeli (musis prvni "rozvazat ruku" .. slachy jsou prekazka no), tedka ho mam volne v "pohotovostnim rezimu" vedle prstenicku. (okoukni styl Paula Gilberta).

Zase, ale kdyz hrajem s kapelou DT a nejake petruciho vyhravky (napr. silene vyjezdy v pull me under), tak palec musim proste schovat za hmatnik abych si neprekazel a mel maximalni volnost v prstech. Kdyz hraju blues, palec celou dobu mam na vrchu krku. Moc sem ti koukam neporadil :p
Fender Classic 70's Strat
Ibanez TS-9
Marshall JCM 800
Marshall 1960A
gish

Příspěvek od gish »

Nero píše:Je to OK. Ohledně polohy ruky globálně - existují nějaký poučky, ale nedá se jima moc řídit, protože každý máme jiný fyziognomický predispozice.
...jasny... no me prave potom napadlo, jestli ty bolesti nemuzu bejt taky kvuli tomu... jestli nemam ten palec vic vyuzit prave jako protitlak, aby se ty ostatni prsty tolik nenamahali (jak pise kolega v dalsim prispevku)... ale jak teda koukam, tak to nutny neni a zas takovou roli to teda nehraje...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Možný je všechno, z popisu nikdo nezjistíme, jak tu ruku vlastně přesně máš, a nikdo tu nejsme (asi) ortoped, abychom mohli jistojistě poradit... Proto je nejjednodušší řešit příčiny postupně.

1) máš to jen z přetížení - dej si klid, zmizí to
2) pokud to máš ze špatné techniky, tak až pak začneš hrát (a to pomalu a postupně), tak se to vrátí a pak začni řešit, co děláš špatně

PetrPeter 1975 - 2008
gish

Příspěvek od gish »

Tak ta bolest v predlokti prakticky odeznela do druheho dne, co jsem tu psal ten svuj prispevek... a zatim je to ok... hraju teda ted pro jistotu trochu min... ale co me porad trapi je bolest zapesti, ktera se u me objevuje vzdy po nekolika minutach hrani... neni to teda nic silenyho, ze bych kricel bolesti, v podstate mi to nejak zvlast nevadi, ale asi to neni dobry hrat pres to, co?

...protoze tady porad ctu, ze leva ruka pri hrani ma bejt uvolnena a v pohode, tak se mi zda, ze mam asi spatnou techniku... na druhou stranu podle meho nazoru se prece vzdycky musi urcita bolest v zapesti projevit, kdyz clovek ma v nem tu ruku ohnutou, ne? ...nebo se mylim???

...jinak ja drzim ruku asi takhle
http://www.cyberfret.com/first-fret/lef ... /index.php
...akorat palec mam mozna spis tak na urovni prostrednicku...
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jestli tě cokoli bolí, a to sebemíň, je to ŠPATNĚ a dokud nezjistíš, proč to tak je, nebo bolest zcela nezmizí, tak by sis měl dávat bacha. Rozhdoně NEHRAJ PŘES BOLEST!

Držení na tom obrázku je v pohodě. Ruka ale musí být v pohodě, musí být uvolněná, rozhodně při hraní nesmíš cítit žádný komplikace.

PetrPeter 1975 - 2008
gish

Příspěvek od gish »

...tak uz nevim... snazim se hledat ruzny polohy, ale at se snazim sebevic, vzdycky me to zapesti po nekolika minutach bolet stejne vzdycky zacne... procetl jsem hromadu clanku na netu, shlidnul radu videi o spravne technice leve ruky a i kdyz se snazim postupovat podle tech rad a navodu, tak me ta ruka proste stejne boli...

...tady jsem natocil tu svoji levacku na video... obraz sice neni nic moc, ale treba tam hned uvidite nejakou nesrovnalost, ktera muze byt pricinou tech potizi...

pohled zepredu
http://www.youtube.com/watch?v=cbeiq1cs1ig

pohled ze strany I.
http://www.youtube.com/watch?v=TaNybdVGv6E

pohled ze strany II. (detailnejsi)
http://www.youtube.com/watch?v=ZozUvXgxMFA

...jak rikam, opravdu se snazim postupovat podle vsech tech doporuceni a fakt netusim, co delam spatne... jsem z toho uz zoufalej :(
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Pokud sis ale předtím (třeba z té přílišné zátěže) tu ruku namohl, tak se nediv, že tě bolí, když pořád hraješ a nenechal si tu ruku zcela zregenerovat.

PetrPeter 1975 - 2008
gish

Příspěvek od gish »

Nero píše:Pokud sis ale předtím (třeba z té přílišné zátěže) tu ruku namohl, tak se nediv, že tě bolí, když pořád hraješ a nenechal si tu ruku zcela zregenerovat.
...aha... no jak jsem psal, ta bolest prakticky odeznela druhej den, co jsem tu psal ten svuj prvni prispevek, tak jsem si myslel ze je to v pohode a zadnou velkou pauzu jsem si teda nedal... :oops: ...coz teda asi nebyl dobrej napad, jak tak koukam :) ...ok, no asi s tim teda fakt na par dni prestanu, odpocinu si a potom uvidim...

...a btw. na to video jsi koukal... nevidis tam neco vylozene spatnyho????
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“