Předpokládám, že pražec tvoří kuličkové ložisko, které je cca v polovině pražce.
Nicméně nemám originální letáček a zatím jsem našel pouze neoficiální informaci, že pro usazení je nutné logicky odpilovat drážku směrem k prvnímu pražci o 7/32".
Jestli dobře počítám, tak 7/32" je 5,5 mm, což je víc než celá šířka Roller Nutu. To neodpovídá ani obrázku, kde to uprostřed je.
EDIT: Problém vyřešen, chyba překladu znamená to zvětšit drázku NA 7/32" (viz. eugeene níže)
palec je cca 25,4mm / 32 * 7 = 3,96mm. Jinak bych se držel menzury. Když má stratocaster menzuru tuším 648mm tak od 12.pražce bych si odměřil 324mm a tam by měl být střed toho ložiska.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Aha, to dává smysl, jsem holt nepozorný idiot. Díky.
Asi se to týká pochopitelně jen Fendrů, které mají drážku všechny stejnou. Mě se jedná o Godin Freeway Classic. Tam to prý předchozí vlastník měl, ale podle mého měření to vypadá, že rozšíření drážky bylo provedeno na opačnou stranu.
Normálně by se měla rozšířit cca o 2mm směrem k prvníku pražci. Ale hmatník má plnou délku, dle menzury 648mm je tedy hrana drážky netknutá. S takto usazenou kobylkou přeci nemohlo ladit, alespoň na prázdných strunách.
Tak v guitarparts jsem to nenašel. Našel jsem jen tohle http://www.bachmusik.com/kovovy-nulty-p ... lnami_p589 a to s těma šroubama a tak bude asi strašnej děs. Když to objednám přes musichell tak za to že to je na dlouhý lokte zaplatim 2x tolik než kdyby to bylo na skladě. TO fakt vyjde možná levněji když použiju někoho s ebayem. To je děs kolik je nedostatkovýho zboží v ČR oproti ostatnim státum EU.
Gibson Les Paul Standard 2005 Gibson Les Paul studio Zakázková celomasivní elektroakustika
ona to zas takova extra vyhra neni, myslim ze kdybych tehdy pouzil nulak od graphteku tak to vyjde nastejno a nemusel by se na kytare srazet hmatnik. stabilite ladeni to pomuze, ale uplne vyhra to taky neni. s pakou se to porad dost rozladuje