!! Dohmat !!

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
woro90

Re: !! Dohmat !!

Příspěvek od woro90 »

mycountry píše:Pleteš si pojmy, když praskneš tanký E na sedmistrunce, tak ty struny budou o jedna tlustší... A fungovat to nebude do nekonečna, barytonky jsou proto, že zvuk je lepší když je struna napnutější, proto mají delší menzuru, a používají se pro ně úplně normální struny... barytonové struny jsou hovadina, ale asi takhle, hraješ standard D, na LP použiješ 11ky, na superstratu desítky a na barytonce si můžeš v pohodě dovolit devítky, a taky to podle toho zní a podle toho se na to hraje (je divný hoblovat tlustý lano...)

Nekupuješ barytonové struny, ale barytonovou kytaru a na to dáváš normální struny...

EDIT: ostatně: nenajde nic...
Pojmy si pleteš ty.
Šestistrunka, tenké struny, DAddario EXL110: E .010, H .013, G .017, D .026, A .036, E .046
Sedmistrunka, tenké struny, DAddario EXL110-7: E .010, H .013, G .017, D .026, A .036, E .046, H .059
Barytonka, tenké struny, DAddario XL Baritone Light: H .013, F# .017, C# .026, G# .036, D# .046, F# .062
Ono se to totiž nejmenuje barytonové struny ale struny na barytonovou kytaru, a jsou to třináctky, čtrnáctky a patnáctky.
Naposledy upravil(a) woro90 dne 13.07.2009 18:48, celkem upraveno 1 x.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

hele já podladil i ukulele do drop C a hrálo to "uplně normálně". Celikost menzury má nezanedbatelný vliv na tah strun, to je holý fakt. JE an tobě, jakou menzuru a tloušťku strun zvolíš, neexistuje univerzální recept.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
MAN5ON

Příspěvek od MAN5ON »

nojak to taj čtu 3-4mm nad 12.p. , to ste docela blázni ne jak se vám na to hraje diť to musí bejt humus :mrgreen: já mám na 12. na tlustým E tak 1 mm a v pohodě
tak vysoko bych ani nevyšrouboval kameny na kobylce to bych tam musel narvat ňáký delší červiky
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

a myslíš si, že si tím získal? ne nezískal. Můžeš hrát sliderem? ne! Máš šanci si pohrávat s tónem? ne! Hraje ti to přez ruku? ne! ne! ne! ne! Jsou různé způsoby hraní na kytaru a některé vyžadují vysoký dohmat. VYsokej dohmat omezuje trochu rychlost, to je pravda. Dost kytaristů ale preferuje i dohmat nad centimetr. Já můžu se svíma 5mm tahat bezproblémů o dva tóny. sem schopnej dokonale kontralovat dynamiku a tremolování prstem. To potřebuju
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

turbo_MaCk píše:a myslíš si, že si tím získal? ne nezískal. Můžeš hrát sliderem? ne! Máš šanci si pohrávat s tónem? ne! Hraje ti to přez ruku? ne! ne! ne! ne! Jsou různé způsoby hraní na kytaru a některé vyžadují vysoký dohmat. VYsokej dohmat omezuje trochu rychlost, to je pravda. Dost kytaristů ale preferuje i dohmat nad centimetr. Já můžu se svíma 5mm tahat bezproblémů o dva tóny. sem schopnej dokonale kontralovat dynamiku a tremolování prstem. To potřebuju
Turbo má pravdu - poslední dobou postupně zvyšuju dohmat a čím výš je, tím víc kytara zpívá a zároveň lepší pocit z hraní mám.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MAN5ON

Příspěvek od MAN5ON »

zpíva to je synonymum pro co? :)

jo a turbo_MaCku tys mě teda setřel :D doufám že už ti je líp
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hraje tak, jak má - přes celé frekvenční spektrum, barevně, vyrovnaně, zdůrazňuje co má, dynamicky, se sustainem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

nechtěl sem tě sestřelit. Když někdo řekne opačnej názor jak ty, není to automaticky útok na tebe. :wink: Já respektuju tvůj názor, že nižší dohmat můe být pohodlnější při hře. Jen sem uvedl, že je to něco za něco.
zakk_wylde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zakk_wylde »

Já mám nad 12. pražcem 1,7mm u tenkého e a 1,9 u tlustého E
Gibson Les Paul Studio wine red/gold HW => Dunlop CryBaby 535 => MXR EVH Phase 90 => MXR stereo chorus => Marshall TSL602, kabely Monster ROCK
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Tak to máš potom někajý nestandardní rádius nebo zkroucený krk :lol:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

mycountry píše:Tak to máš potom někajý nestandardní rádius nebo zkroucený krk :lol:
A to jako proč?

Vždyt si může u každé struny nastavit jinou výšku kamene (respektive pokud má vintage kobylku nebo fenderovské tremolo, u tune-o-matic se dá nastavit výška kobylky jen ve dvou bodech, ale i tak může mít podobné hodnoty dohmatu).

PetrPeter 1975 - 2008
zakk_wylde
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zakk_wylde »

mycountry píše:Tak to máš potom někajý nestandardní rádius nebo zkroucený krk :lol:
To byla reakce na mě? Pokud ano, nevím co je na těch hodnotách divného, podívej se na tovární specifikace pro Gibson LP (trochu ti pomůžu 5/64" u tlustého = 1,98 mm, 3/64" u tenkého E = 1,19mm). Asi mají Gibsony zkroucené krky už z výroby :roll:
Gibson Les Paul Studio wine red/gold HW => Dunlop CryBaby 535 => MXR EVH Phase 90 => MXR stereo chorus => Marshall TSL602, kabely Monster ROCK
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

To bylo spíš cynické/sarkastické poznamenání, nemělo to nic znamenat a samozřejmě to bylo proti pravidlům, a už vlbec to nebylo vtipné...
MAN5ON

Příspěvek od MAN5ON »

tak sem vyzkoušel ty vaše vysoký dohmaty, zvednul sem to o cca 1mm na 12tým ,sice se mi teď na to blbě hraje ale zvukově se mi to fakt zdá lepší
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

MAN5ON píše:tak sem vyzkoušel ty vaše vysoký dohmaty, zvednul sem to o cca 1mm na 12tým ,sice se mi teď na to blbě hraje ale zvukově se mi to fakt zdá lepší
vau.. teď si mě fakt setřele. Nečekal sem, že bys vůbec něco podobnýho připustil. No každopádně je asi nejlepší najít nějaký rozumný kompromis ohledně dohmatu.
.:DannY:.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od .:DannY:. »

že se vám do toho seru... nemáte pak problém s laděním oktáv? Myslím s těmi vysokými dohmaty...?
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

oktavy se tim rozhazi minimalne, spis vubec
Kontaktovat uživatele:

McKozias píše:oktavy se tim rozhazi minimalne, spis vubec
myslel jsem seřizování...jako celkově...no nic... prostě podle mě teda čím vyšší dohmat tím neschůdnější kompromis mezi oktávami na 12tém a 24tém pražci... jestli mě chápete...
*cable >>> Adam Hall
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

seřídíš vejšku kobylky, prohnutí krku. V oktávách není pau už problém (když člověk nemá staré struny).
Kontaktovat uživatele:

turbo_MaCk píše:seřídíš vejšku kobylky, prohnutí krku. V oktávách není pau už problém (když člověk nemá staré struny).
no dobře... na base to je možná víc patrné... myslím tím že když máš vyšší dohmat tak tu strunu na dvanáctém pražci musíš víc zmáčknout (z větší výšky) tzn že rozdíl mezi volnou strunou a zmáčknutou na 12tém pražci je při vyšším dohmatu větší -> napneš ji víc než když máš nižší dohmat a pak když děláš to samé na 24tém tak to musíš zmáčknout ještě víc... tzn že aby to ladilo na 12tém i na 24tém je bych řek nemožné...
*cable >>> Adam Hall
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“