Prasknutí struny

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Malcik

Prasknutí struny

Příspěvek od Malcik »

Ahoj všem, omlouvám se pokud položím stupidní dotaz, nicméně nikde se mi nepovedlo najít odpověď.

Zajímalo by mě, jaké je riziko, že mi praskne struna a následně mě trefí do oka. Nijak mě to netrápilo, ale najednou jsem si uvědomil, že praskání strun je naprosto běžná záležitost, a proto by mě zajímalo, co děláte, abyste předešli poranění oka (vše ostatní se asi v klidu zahojí, oko se zahojit bohužel nemusí...).

Je mi jasné, že při výměně strun nebo při ladění je dobré mít kytaru natočenou tak, aby se v případě prasknutí nic nestalo, případně si vzít nějaké ochranné brýle. Zajímá mě spíš jak je to při běžném hraní, kdy se na kytaru nekoukám tak zblízka, ale nějaká velká dálka to také není.

Vzhledem k tomu, že na kytaru nehraju moc dlouho, mi zatím struna nikdy nepraskla, tak nevím, jak to vypadá - v jakém místě praskne, jakým směrem vystřelí apod. a jestli to tedy nějak ohrožuje zrak při bežném hraní.

Díky za odpověď
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Re: Prasknutí struny

Příspěvek od rain »

:roll: OK, tak jsme se zasmáli.... a teď vážně - struna je napnutá mezi kobylkou a ladicí mechanikou. Když praskne napnutá struna, tak se smrští podélným směrem, tedy směrem k mechanice nebo kobylce - mě praskají struny v drtivé většině u kobylky nebo někde v místě nad snímači, takže se prdlá struna "pohybuje" směrem ke krku, ale nikdy to není pohyb že by mě to nějak zranilo (ani na baskytaře). Nevidím jediný důvod proč by mě (nebo kohokoliv) měla trefit do oka (pokud nebudu hrát očním víčkem) - jsou to jenom blbé keci z kategorie jedna paní povídala.
bucenec

Příspěvek od bucenec »

struny jsou z kovu
nenatahojou se jako guma co te stipne:D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Radši utíkej hrát, dá ti to víc, než teoretizovat nad nesmyslama. Vyšvihnutí oka je absolutně nemožné, protože struna nemá žádný důvod, aby se vymrštila při prasknutí do oblouku. To by musela popírat veškeré fyzikální zákony. To samé platí při natahování strun.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

parkrat me praskla struna svikla prez prst ale tak daleko jako je oko to urcite nedosahne...
navic to fakt neni nebezpecny - ta struna se nevymrsti ale proste jenom praskne (od kytary v extremnich pipadech odleti tak 3cm...)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

že mi praskne struna a následně mě trefí do oka
Malčik :arrow: Když to bude ruská struna, tak určitě ano. :)
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“