Jaké je nejlepší nastavení EQ při mixu pro basu?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
stajpik

Jaké je nejlepší nastavení EQ při mixu pro basu?

Příspěvek od stajpik »

Zdravím,

potřeboval bych poradit s jedním menším problémem. Začínám pracovat na mixu dema naší kapely (standarntní inštrumenty bicí, basa, kytary + sax a klávesy). Začínám odspoda, tudíž mixuji bicí, basu a kytary a především teď basu + kytary. V mixu jako takovém jsem začátečník, v terminologii také, tudíž popíšu věci tak nějak neodborně.

Při mixu se mi hodně často stává, že se basa ztrácí. Zkoušel jsem defaultní nastavení (nehýbat vůbec s EQ), ale celek byl hrozně přebasovaný, bylo to až moc "hutné". Nyní jsem se trochu v tom pohrabal, přidal trochu středy a malinko přidané výšky pro "mlaskání" a basa je úplně zastřená. Posunout šavli výš nepomohlo. Na basu je použitý jen jeden efekt a to compressor, neboť je basový part nahrán s velkým dynamickým rozsahem.

Jako odborníci byste mi mohli poradit, jak nejlépe nastavit frekvence pro basu - kde co oříznout a tak. Prostě takovou "šablonu", která nejvíce zabírá, a která se může třeba poté dle situace měnit. Nejlepší by byl screenshot vašeho EQ z Cubase :)

Díky moc za trpělivost a za případné rady.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Jaké je nejlepší nastavení EQ při mixu pro basu?

Příspěvek od Wohma »

Screenshot ekvalizeru nepomuze, nekdy nemusi byt ekvalizace vubec potreba... Zvuk ovlivnuje to drevo basy, snimace, nastaveni aparatu a zpusob snimani. To je prilis mnoho faktoru na to, aby se daly delat nejaky obecny zavery. Spis zkus poslat ty screenshot z nejakeho spektralniho analyzeru a nejlepe prihod i kousek nahravky - jak samotnou basu, tak pripadne kousek mixu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

ještě tu jsou další faktory
- co to je za basu???
- jak tam byly starý struny???
- přes jakej preamp se to hnalo???
- jak byly případně na tom preampu nastavený korekce???
- jakej používáš poslech....

a opravdu bude lepší (a jediný schůdný řešení) poslat ukázku...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono mi to přijde celé trošku "hodně zkrácené" v podání, protože z "EQ v nule", kdy byla nahrávka přebasovaná je celkem velký skok na "basa je úplně zastřená" na to, že "jsem jen trochu přidal středy a výšky". No ale budiž :wink:

Já bych ke všemu předešlému měl jen jeden dotaz principielní: basa nahraná z velkým dynamickým rozsahem byl záměr, nedokonalá hra basisty, nedokonalý způsob snímání, jiný důvod?

Jo a předpokládám, že v kompresoru jsi příslušně nastavil i Makeup Gain (nebo Output Gain), jinak ti tu basu kompresor jen zeslabil :wink:

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“