a přidám si efekt napr. delay, abych se troch líp slyšel co zpívám?
Zvukové karty M-Audio
Pravidla fóra
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Zvukové karty M-Audio
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Nevím přesně, ale dejay je přece zpoždění => ozvěnový efekt, ne?
A ano, líp se tak slyším, budeš se divit. A taky i když si dáš sluchátka, napojíš kytaru i mikrofon (s jemnou ozvěnou) na sluchátka, tak můžeš hrát a zpívat v paneláku a i ve večerních hodinách.
=> ta ozvěna způsobí, že se líp slyšíš, takže budeš mít pocit, že zpíváš normálně, ale když si dáš sluchátka počas zpěvu, tak zjistíš, že vlastně skoro pomalu jen šeptáš.
To samé platí o kytaře. Když budeš hrát (při cvičení) jen na kytaře bez efektů, a pak si pustíš Guitar Rig (na sluchátka), tak zjistíš, že do toho pak třískáš o mnoho slaběji. Třeba to zkusit.
A vzhledem k tomu, že nemám kde jinde cvičit a že se ke kytaře většinou dostanu až večer, tak mi právě takhle vyhovuje...
P.S. Ale i tak toto konkrétně není myslím tak podstatné, téma je o zvukovkách M-Audio a možnosti jejich zapojení a využití s pC.
A ano, líp se tak slyším, budeš se divit. A taky i když si dáš sluchátka, napojíš kytaru i mikrofon (s jemnou ozvěnou) na sluchátka, tak můžeš hrát a zpívat v paneláku a i ve večerních hodinách.
=> ta ozvěna způsobí, že se líp slyšíš, takže budeš mít pocit, že zpíváš normálně, ale když si dáš sluchátka počas zpěvu, tak zjistíš, že vlastně skoro pomalu jen šeptáš.
To samé platí o kytaře. Když budeš hrát (při cvičení) jen na kytaře bez efektů, a pak si pustíš Guitar Rig (na sluchátka), tak zjistíš, že do toho pak třískáš o mnoho slaběji. Třeba to zkusit.
A vzhledem k tomu, že nemám kde jinde cvičit a že se ke kytaře většinou dostanu až večer, tak mi právě takhle vyhovuje...
P.S. Ale i tak toto konkrétně není myslím tak podstatné, téma je o zvukovkách M-Audio a možnosti jejich zapojení a využití s pC.
Delay dela v realu dve veci:
1) Zkrasluje
2) Maskuje chyby
Samozrejme jen za predpokladu, ze ho clovek nastavi rozumne. To, ze se lip slysis, je spis nezadouci vedlejsi efekt, pokud totiz neprimichavas nejake uchylne mnozstvi signalu (>50%), tj. pokud ty ozveny nejsou skoro stejne hlasite, jako tvuj zpev, tak se ten signal nijak zvlast nezesili a tim padem se nemuzes slyset lip. Leda ze by ten delay zvysoval celkovou vystupni hlasitost, ale to by delat z principu nemel. Jedina vec, ktera muze zlepsit tvuj pocit ze zpivani, je ta, ze kdyz mas na zpevu zavesene nejake dozvuky, tak ti to pro ucho zni realneji, zpev se totiz nahrava zblizka, takze dozvuky jsou minimalni a ve sluchatkach pochopitelne zadne nevznikaji.
1) Zkrasluje
2) Maskuje chyby
Samozrejme jen za predpokladu, ze ho clovek nastavi rozumne. To, ze se lip slysis, je spis nezadouci vedlejsi efekt, pokud totiz neprimichavas nejake uchylne mnozstvi signalu (>50%), tj. pokud ty ozveny nejsou skoro stejne hlasite, jako tvuj zpev, tak se ten signal nijak zvlast nezesili a tim padem se nemuzes slyset lip. Leda ze by ten delay zvysoval celkovou vystupni hlasitost, ale to by delat z principu nemel. Jedina vec, ktera muze zlepsit tvuj pocit ze zpivani, je ta, ze kdyz mas na zpevu zavesene nejake dozvuky, tak ti to pro ucho zni realneji, zpev se totiz nahrava zblizka, takze dozvuky jsou minimalni a ve sluchatkach pochopitelne zadne nevznikaji.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To je nějaká podivnost, já do toho přeci "třískám", tak, jak to vyžaduje dynamika dané skladby a můj styl hry, né aby mne ovlivňovalo jakési nahrávací zařízení - to by bylo hodně špatné.tak zjistíš, že do toho pak třískáš o mnoho slaběji.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Ale stačí si to zkusit. Zapni PC, nějaký lepší sluchátka na Skype s mikrofónem nahoď do multimedialní zvukovky PC, naběhni na nastavení zvukovky, nahoď tam nějaký efekt (Hall, Concerthall a pod.) a uvidíš sám.Wohma píše:To, ze se lip slysis, je spis nezadouci vedlejsi efekt, pokud totiz neprimichavas nejake uchylne mnozstvi signalu (>50%), tj. pokud ty ozveny nejsou skoro stejne hlasite, jako tvuj zpev, tak se ten signal nijak zvlast nezesili a tim padem se nemuzes slyset lip.
Já se tak slyším líp a vyzpívám tak víc a tedy troufnu si zpívat i to, na co bych jinak ani nezkoušel...
=> ale nechci se tu nedohadovat a ani nikoho o tom nebudu přesvědčovat ani mu to vnucovat, ale u mně to takhle funguje. Tak to prosím berte to jako fakt.
Ocividne jsi expert, tak te v tom necham. Jen te odkazu na druhy bod toho, co jsem psal v minulem postu. A jestli nejake prapodivne nastaveni zvukovky (ta zvukovka ma DSP, nebo co?) pridava dozvuk a jeste to cele zesiluje, tak jenom zneuziva Fletcher-Munsonuv efekt a dela z tebe blba.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Je to obyčejná integrovaná zvukovka...
Nevím to zdůvodnit v principu, ale je to tak.
A já vůbec jsem to nemyslel tak, že bych byl expert. Jen pochop prosím, že toto jsem tu rozebírat nechtěl.
Jako já se nebráním, klidně to můžeme řešit cez SZ, nebo založit nové téma na tohle, ale tady jsem se chtěl bavit o těch zvukovkách a ne o tomhle a aby ta původní téma by zapadla prachem...
(a to jsou informace, které mi moc pomůžou a děkuji za ně všem, hlavně pavlii)
Nevím to zdůvodnit v principu, ale je to tak.
A já vůbec jsem to nemyslel tak, že bych byl expert. Jen pochop prosím, že toto jsem tu rozebírat nechtěl.
Jako já se nebráním, klidně to můžeme řešit cez SZ, nebo založit nové téma na tohle, ale tady jsem se chtěl bavit o těch zvukovkách a ne o tomhle a aby ta původní téma by zapadla prachem...
(a to jsou informace, které mi moc pomůžou a děkuji za ně všem, hlavně pavlii)
V tom pripade to ale s velkou pravdepodobnosti vubec nesouvisi s delayem (v tomto pripade bych spis rekl s reverbem), ale s nejakyma dalsima upravama, ktery ta vec dela.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Tak já nemyslel, že je to určitě delay, prostě ozvěna. Nemám úplně jasný všechny ty pojmy a který efekt je přímo který, tak když jsem napsal nějakou blbost, tak se omlouvám... 
V pohode, jen priste naznac, ze v tom litas, ja myslel, ze to rikas "na plnou hubu" a ze si za tim stojis 
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2Michal.K: no manuál ke zvukovce podrobněji studovat nehodlám, takže si tipnu - bez záruky na pravdivost!!! Vstup pro stereo mikrofon dle mého je prostě další "díra", která v sobě sdružuje oba dva kanály (1 a 2), takže pokud budeš mít stereo mikrofon nebo normáloní mikrofon s nestandardně zapojeným kabelem (čili umožňující nahrávat do obou kanálů), budeš moci nahrávat buď stareo nebo dual-MONO.
A k druhému dotazu: stereo výstup mají obě zvukovky; maximálně je v každém případě použito jiné technické provedení (2x MONO konektor respektive 1x STEREO konektor)
2Atkins: zpětná poslechová vazba tě ovlivňuje vždy. Proto zpěvák zazpívá věc lépe, bude-li se slyšet v odposlechu alespoň s přibližně nastaveným reverbem (třebas) než kdyby se poslouchal neefektovaně s tím, že "se to později doreverbuje". Ten feeling tam prostě nebude. Totéž platí o všech ostatních typěch efektů.
P.
A k druhému dotazu: stereo výstup mají obě zvukovky; maximálně je v každém případě použito jiné technické provedení (2x MONO konektor respektive 1x STEREO konektor)
2Atkins: zpětná poslechová vazba tě ovlivňuje vždy. Proto zpěvák zazpívá věc lépe, bude-li se slyšet v odposlechu alespoň s přibližně nastaveným reverbem (třebas) než kdyby se poslouchal neefektovaně s tím, že "se to později doreverbuje". Ten feeling tam prostě nebude. Totéž platí o všech ostatních typěch efektů.
P.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
To je sice moc pěkné ale amatéra to svádí k chybám, neintonacím apod. neb např. reverb mnohé zkryje, že? Ve studiu Ti taky nepřidávají do zpěvu efekty. Resp. když je (hloupě) požaduješ, upozorní Tě, že je to peechowina.
P.S. A to i ve studiu, kde používají. "Zvukové karty M-Audio".
P.S. A to i ve studiu, kde používají. "Zvukové karty M-Audio".
Atkins: A na tom jsi byl kde? V kolika studiich jsi nahraval zpev? Reverb se primichava v podstate VZDYCKY, protoze kdyz ma clovek nasazeny sluchatka, tak je to do velke miry anechoicke prostredi a tudiz vse zni neprirozene. A zpevak potrebuje predevsim duveru ve vlastni hlas a pohodu, aby podal kvalitni vykon.
P.S.: Reverb nic neskryje - ne v tech nastavenich, ktery se pouzivaji. To, ze si spousta kytaristu otoci reverb na 50%, a pak neni slyset, co hraji, je neco uplne jinyho.
P.S.: Reverb nic neskryje - ne v tech nastavenich, ktery se pouzivaji. To, ze si spousta kytaristu otoci reverb na 50%, a pak neni slyset, co hraji, je neco uplne jinyho.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Nesouhlas, rozhodně ne vždycky
A povšimni si, že o "kytarách" jsem zde nehovořil...
To ne, ale mytus "reverb schova chyby" se jinde netraduje 
Jinak jen dve citace z clanku ze Sound on Sound:
Jinak jen dve citace z clanku ze Sound on Sound:
Firstly, set up a headphone monitor mix which is comfortable for the singer, with a little reverb on the monitored vocals to aid natural performance and pitching.
Takze jasne, je mozny, ze v nakym malym studiu u nas se to tak nedela, ale je to spis na skodu veci.Most singers perform better with a bit of vocal reverb in the foldback
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2Atkins: Souhlas s Wohmou a nesouhlas s tebou
při vší úctě by mě osobně zajímalo konkrétní studio (studia), která splňují tvůj popis (nepřidávání reverbu do odposlechu při natáčení a případné informování o peechovině při jeho požadování).
Feeling potřebuješ - tohle NIKDO nemůže vyvrátit; a feeling máš POUZE v prostředí, což je v tomto konkrétním případě (když se už bavíme) reverb. Ale jak jsem psal, platí to o všem - opět můžeme použít hezký příklad, kdy chce někdo točit třeba zkreslenou kytaru, ale zpoždění v PC v nějaké simulační plug-ině (třeba GR, Amplitube apod.) je tak velké, že se s tím nedá hrát. Tak si řekne "natočím to `suché` a doefektuju potom". Dost si troufám zaručit, že výsledek bude dost odlišný od postupu, kdyby si do odposlechu dal aspoň přibližně podobný zkreslený zvuk, hrál podle něj (přičemž natáčet se bude pořád jen `čistý` signál) a opět efektoval až nahranou stopu.
Je to prostě železná logika
S použitým typem zvukovek to rozhodně nesouvisí
P.
Feeling potřebuješ - tohle NIKDO nemůže vyvrátit; a feeling máš POUZE v prostředí, což je v tomto konkrétním případě (když se už bavíme) reverb. Ale jak jsem psal, platí to o všem - opět můžeme použít hezký příklad, kdy chce někdo točit třeba zkreslenou kytaru, ale zpoždění v PC v nějaké simulační plug-ině (třeba GR, Amplitube apod.) je tak velké, že se s tím nedá hrát. Tak si řekne "natočím to `suché` a doefektuju potom". Dost si troufám zaručit, že výsledek bude dost odlišný od postupu, kdyby si do odposlechu dal aspoň přibližně podobný zkreslený zvuk, hrál podle něj (přičemž natáčet se bude pořád jen `čistý` signál) a opět efektoval až nahranou stopu.
Je to prostě železná logika
P.
To je v pohodě, myslím, že k těm zvukovkám se asi už nemám co extra ptát a i tyhle informace jsou fajn.S použitým typem zvukovek to rozhodně nesouvisí
No je tak určitě a platí to. Jako nemá význam o tom polemizovat, stačí vyzkoušet... Osobně si se sluchátky a ozvěnou troufnu na víc, než bez nich. např. => s nimi není problém se pustit i do Celine Dion a My heart will go on, zatím co bez nich by ses styděl i sám před sebou a ani to nezkoušel. (ale samozřejmě že stejně narazíš, jako Titanic, ale dostaneš se dál...)zpětná poslechová vazba tě ovlivňuje vždy. Proto zpěvák zazpívá věc lépe, bude-li se slyšet v odposlechu alespoň s přibližně nastaveným reverbem
Jako já neříkám, že je to vhodná metoda na naučení se zpívat, ale mně to tak vyhovuje.
A hlavní výhodou je, že fakt, že s tou ozvěnou a sluchátky se dá zpívat i doma a večer, protože tím, že se líp slyšíš, tak zpíváš tišeji. (zas, třeba vyzkoušet)
=> proto moje původní vize byla taková, že jsi koupím jen nějakou kvalitnější zvukovku, nahodím kytaru a skype sluchátka, naefektuji zvlášť mikrofon, zvlášť kytaru cez Guitar Rig a budu moct hrát.
(jenže jak jsem zjistil, tak to tak asi nepůjde)