Tvrdý dohmat u Corta AD870
Pravidla fóra
Tvrdý dohmat u Corta AD870
Ahoj, jsem spíše začátečník a v září jsem si pořídil akustiku Cort870, před tím jsem měl klasickou španělu. Od toho září jsem si ale ještě nezvykl a nevyrovnal se se strašně tvrdým dohmatem. Mám co dělat, abych to udržel...
Co myslíte, jak dohmat vylepšit? Když přidržím strunu na prvním a posledním pražci, tak vzdálenost nad protředním pražcem je OK, cca těch 0,4mm.
Zajímá mě, zda vyměnit struny. Mám tam stejné, co tam byly od výrobce a u nich nevím tloušťku. Takže by to chtělo asi nějaké slabší..? Nebo snížit na kobylce struny? Jakou vzdálenost byste doporučily mezi strunami a 12. pražcem při nezmáčknutých strunách?
Díky moc
Co myslíte, jak dohmat vylepšit? Když přidržím strunu na prvním a posledním pražci, tak vzdálenost nad protředním pražcem je OK, cca těch 0,4mm.
Zajímá mě, zda vyměnit struny. Mám tam stejné, co tam byly od výrobce a u nich nevím tloušťku. Takže by to chtělo asi nějaké slabší..? Nebo snížit na kobylce struny? Jakou vzdálenost byste doporučily mezi strunami a 12. pražcem při nezmáčknutých strunách?
Díky moc
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Protože někteří profíci používají 13 i víc, je z toho krásný, pevný tón. Mluvím teď o folku apod. kde se nepoužívá bending. 12ky jsou na mě taky moc, budu si muset zvyknout, zvlášť když mám na stratovi 11ky a nízký dohmat, a na metalovce s vyšším dohmatem 10ky s tlustými basovkami. Ten zvuk ale stojí za to, zvyknout si na 11ky není takový problém (samozřejmě, ze začátku to bude bolet a pak se ti chvíli budou ty mozoly loupat, ale jde to vydržet), a už to stačí na to, aby to znělo. Dreadnaught s jedenáctkami hraje jako ďas, na superjumbo ale ty dvanáctky potřebuješ, aby to mělo tu správnou mohutnost, která se od toho čeká.Smrťokvítek píše:No ono jde taky o dohmat ale to se u akustiky až tak moc dobře nenastavuje.
Být tebou zkusím 11 a případně potom 10. Já mám na kytaře 11 ky a je to docela dost na mě ale ještě to jde.
Docela zajímavé je značení výrobců, 11 už jsou myslím light.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Struny na elektrice mi vždycky přišli měkčí... jinak některý struny na elektriku jsou omotaný kolem zvláštního kovu pro lepší zvuk...lukky píše:jeste by me zajimalo, jakej je rozdil mezi strunama na elektriku a akustiku? Vetsinou je totiz ve slabsich strunach na elektriku vetsi vyber... Takze bych mohl koupit struny na elektriku... ?
Rozdíl je v materiálu. Všechny mají ocelové jádro, ale elektrické jsou omotané niklem nebo poniklovanou ocelí (kvůli lepším magnetickým vlastnostem) a mívají hladké G (prostě drát, stejně jako E a H), zatímco akustické jsou motané bronzem, a to buď 85% mědi a 15% cínu (American bronze), 80% mědi a 20% cínu (koncertní, velni ostrý zvuk, krátká životnost), nebo fosforový bronz (téměř bez twangu, výrazně prodloužená životnost). Géčko je na nich vždy motané. A seženeš i devítky, dělá je třeba D'Addario. Já dávám přednost bronzu 85/15, ale fosforky ti vydrží výrazně déle a na dreadnaughtu tolik neřvou, jsou spíše středovější, zatímco 85/15 mají výrazný, zvonivý zvuk, i když ne tak jasný jako 80/20. Ty nepoužívám, jsou až moc twangové, a navíc bych je hned musel měnit. Za sebe doporučuji na začátek desítky 85/15 a pak, až ztratí zvuk, koupit jedenáctky, klidně fosforky, které ti ještě nezničí ruce, ale budeš se do nich moci trochu opřít. A časem, až se ti vyhraje pravá ruka, přejdeš na 85/15 jedenáctky nebo dvanáctky, záleží na tom, kolik bolesti v prstech levačky sneseš při dlouhém cvičení. Devítky ne, ty na akustice nemají místo, používají se jen na prasošpanělky, tedy překližkové španělky k ohni. Při poměrně vysokém dohmatu na akustice jsou nepohodlné, před prsty vyloženě uhýbají. A desítky zvládneš v pohodě.lukky píše:jeste by me zajimalo, jakej je rozdil mezi strunama na elektriku a akustiku? Vetsinou je totiz ve slabsich strunach na elektriku vetsi vyber... Takze bych mohl koupit struny na elektriku... ?
Měkčí ti přišly asi proto, že na elektrice máš nižší dohmat a někdy i kratší menzuru (třeba u LP). Jádro se používá většinou stejné z "pružinové" oceli, speciální tvary jádra se vyskytují spíše vzácně, a umožňují větší soudržnost omotávky a jádra.Pikus píše:Struny na elektrice mi vždycky přišli měkčí... jinak některý struny na elektriku jsou omotaný kolem zvláštního kovu pro lepší zvuk...
- miraslozil
Souhlas s woro-em,jen každá kytara je seřízena na určitou tloušťku strun,většinou 011,nebo 012,takže pokud budeš střídat např.011 s 010,tak to chce seřídit vždy průhyb krku(imbus buď pod ozvučným otvorem,nebo na hlavě pod krytem),protože každé struny mají jiný tah..Jinak podle mě optimální výška strun nad 12 pražcem je u Dčka 5mm,je to ideální pro hraní ve všech polohách.Výšku strun nad oktávou šteluj pokud možno broušením toho plastu pod strunama.
Nebo radši nešteluj a zvykej si, že to není elektrika. Pošteluj krk a nech to být, hrab se v tom jenom pokud nesedí oktávy i přesto, že je krk seřízený správně. K těm 5 mm nad 12. pražcem se přidávám, také mi to vyhovuje. A to jsem si na to ze srandy zahrál i úvodní sólo ze Shine on you crazy diamond od Pink Floyd (bending na 20. pražci, pod 15. to nesleze, skoro každý tón je tahaný), i když bídně.miraslozil píše:Souhlas s woro-em,jen každá kytara je seřízena na určitou tloušťku strun,většinou 011,nebo 012,takže pokud budeš střídat např.011 s 010,tak to chce seřídit vždy průhyb krku(imbus buď pod ozvučným otvorem,nebo na hlavě pod krytem),protože každé struny mají jiný tah..Jinak podle mě optimální výška strun nad 12 pražcem je u Dčka 5mm,je to ideální pro hraní ve všech polohách.Výšku strun nad oktávou šteluj pokud možno broušením toho plastu pod strunama.
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Přeměřím, upřesnímSmrťokvítek píše:To myslíte vážně 5mm u D nad 12. pražcem ?![]()
Já mám tak 3mm a zdá se mi to dost.
Re: Tvrdý dohmat u Corta AD870
Cort má na webu tech. specifikace akustik. - http://www.cortguitars.com/english/supp ... hnical.asp
Konkrétně výška strun nad 14 pražcem má být tato: String Action: At 14th Fret, 2.3mm(3/32") to 2.8mm(7/64")
tedy 2,8 mm u E a 2,3 mm u e. měří se výška nad pražcem (ne nad hmatníkem).
Já jsem Cortku koupil seřízenou přesně na tyto hodnoty - trochu jsem spekuloval, jestli by to nemohlo být ještě níže, než jsem našel, že to mám správně.
Dobré informace jsou na http://www.fretnotguitarrepair.com/
Jen pro zajímavost kytary Maton mají specifikaci 2 a 1,6 mm (ale u 10. pražce), ale to jsou kytary od 20 000 za nejnižší model. Záleží jak je tak kytara udělaná a co snese, resp. co uvádí výrobce, že ještě snese.
Konkrétně výška strun nad 14 pražcem má být tato: String Action: At 14th Fret, 2.3mm(3/32") to 2.8mm(7/64")
tedy 2,8 mm u E a 2,3 mm u e. měří se výška nad pražcem (ne nad hmatníkem).
Já jsem Cortku koupil seřízenou přesně na tyto hodnoty - trochu jsem spekuloval, jestli by to nemohlo být ještě níže, než jsem našel, že to mám správně.
Dobré informace jsou na http://www.fretnotguitarrepair.com/
Jen pro zajímavost kytary Maton mají specifikaci 2 a 1,6 mm (ale u 10. pražce), ale to jsou kytary od 20 000 za nejnižší model. Záleží jak je tak kytara udělaná a co snese, resp. co uvádí výrobce, že ještě snese.
Já tohohle CORTA 870 koupil pro kámoše a jak jsem zvyklý s dohmatem si vždycky pohraju, protože měkčí je vždycky příjemnější.
Tak jsem trochu prohloubil zářezy v nultým pražci no a od spodu tak o 1-2mm ubrousil můstek v kobylce a kytara je jak víno.
Skoro mám nutkání si jí nechat.
Ono při tom broušení je třeba dát bacha a dělat to třeba " na víckrát", ale i když se to přepískne, tak v kobylce se to dá vždycky vypodložit třeba proužkama PVC nastříhanýma z krabičky od Ramy.
U nultýho pražce je to blbější, tam většinou strunu podložím přehnutým alobalem. Nevypadá to nic moc, ale účel je splněn.
Samozřejmě že tenčí struny mají větší rozkmit a při hodně měkkém dohmatu drnčí o pražce "dřív"
než struny silnější.
Takže pokud si nekoupil vyloženě blbej kus( což si nemyslím) tak by to doštelování dohmatu neměl být vůbec problé.
Tak jsem trochu prohloubil zářezy v nultým pražci no a od spodu tak o 1-2mm ubrousil můstek v kobylce a kytara je jak víno.
Skoro mám nutkání si jí nechat.
Ono při tom broušení je třeba dát bacha a dělat to třeba " na víckrát", ale i když se to přepískne, tak v kobylce se to dá vždycky vypodložit třeba proužkama PVC nastříhanýma z krabičky od Ramy.
U nultýho pražce je to blbější, tam většinou strunu podložím přehnutým alobalem. Nevypadá to nic moc, ale účel je splněn.
Samozřejmě že tenčí struny mají větší rozkmit a při hodně měkkém dohmatu drnčí o pražce "dřív"
než struny silnější.
Takže pokud si nekoupil vyloženě blbej kus( což si nemyslím) tak by to doštelování dohmatu neměl být vůbec problé.
Ale pozor - nepřehnat to, aby ladily oktávy... Jen připomínám 
já mám cortku už 8 let a měl jsem spočátku ten samý problém.Na nové kytaře jsem měl z výroby 11 Dadarka ajelikož jsem na tuto kytaru přecházel taky ze španěly taky jsem měl problém.Tak jsem pořídil 9 a postupně jsem skoušel tvrdší struny a dnes hraju na 12 Martiny a pohoda.Z dohmatem bych nic nedělal,chce to jenom zpočátku měkčí struny a pravidelně hrát.lukky píše:Ahoj, jsem spíše začátečník a v září jsem si pořídil akustiku Cort870, před tím jsem měl klasickou španělu. Od toho září jsem si ale ještě nezvykl a nevyrovnal se se strašně tvrdým dohmatem. Mám co dělat, abych to udržel...
Díky moc
Pokud máš struny od výrobce tak se nediv, že jsou tvrdé. Dost často to osazují velice levnými strunami. Což vlastně nesou ani tak struny jako spíš dráty. Takže nepohodlné a tvrdé. Poku můžu doporučit kvalitní a pohodlné struny (ovšem i poměrně drahé, záleží kolik do nich chceš investovat), které vydrží opravdu dlouho tak za mě říkám struny ELIXIR. Krásnej zvuk a opravdu příjemné na hraní.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- ...EDGE...
Asi tak, z vyroby tam sedi nejake porezle D'Addaria devitky, pak se divme ze kytary nezni a spatne se na ne hraje. Elixiry se pres svou cenu opravdu vyplati..