jak nahrávat?
Pravidla fóra
-
dirtakTomek
- Kontaktovat uživatele:
jak nahrávat?
Ahoj, už máme s kapelkou nějaký písničky sehraný a ted bysme to chtěli nějak nahrát ale je tu velkej problém, nemáme ani šajnu jak na to. Proto bych chtěl požádat o radu nebo odkaz na nejakou publikaci na toto téma. Nebo jestli by někdo měl ty nervy a byl mě schopnej co nejjednodušeji říct aspoň za 1. co vše je potřeba. Mimochodem máme bicí,1basa, 1kytara,1 zpev. Jo a rady typu nahrajte to na telefon si nechte vtipálci;-)dikec 
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
Re: jak nahrávat?
1. je tu spousta témat o nahrávání a rady začátečníkům.
2. naliješ do toho dobrejch 10 000 jen jako start a pak možná zjistíš, že to je taká drbačka, že se to nevyplatí, takže si rozmysli, jestli si to opravdu chcete dělat sami.
2. naliješ do toho dobrejch 10 000 jen jako start a pak možná zjistíš, že to je taká drbačka, že se to nevyplatí, takže si rozmysli, jestli si to opravdu chcete dělat sami.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Souhlasim.turbo_MaCk píše:1. je tu spousta témat o nahrávání a rady začátečníkům.
Pokud o tom nevite nic a nechcete rok stravit dost drahyma experimentama, tak nemate sanci udelat nic slusnyho. To je osobni zkusenost
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Otázkou je, na co tu nahrávku chcete? Jestli jenom pro poslech, aby jste věděli, jak to zní, nebo vydat demo?
Hraju na kytary a mašinky
-
dirtakTomek
- Kontaktovat uživatele:
no tak asi zatím jen tak pro poslech. a nevíte v jakých řádech se tak pohybuje cena za takový nahrátí alba?nemám vůbec představu..
- rotten77
- Moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Tak jenom pro poslech stačí trochu experimentovat - já jsem třeba dřív nahrával tak, že jsem na PC dal do mikrofonu sluchátka a nahrával přes ně. Teď jsem koupil za pár korun stereo mikrofon. Za pár korun je zvuk celkem dobrej, na nahrátí zkoušek to bohatě stačí.dirtakTomek píše:no tak asi zatím jen tak pro poslech. a nevíte v jakých řádech se tak pohybuje cena za takový nahrátí alba?nemám vůbec představu..
Ohledně ceny za nahrátí alba - každé studio má vlastní ceník, tak se podívej na stránky studií, ať si uděláš představu.
Hraju na kytary a mašinky
Jestli to je jenom pro vas, tak staci libovolnej pocitac s line-in zvukovkou, Behringer MIC100 (jetej se sezene pod litr) a nejakej mikrofon, asi nejlepe kondenzatorovej velkomembranovej, obcas se da narazit na bazaru na naky kousky pod litr, Behringer mozna dela i naky novy kolem litru. Kvalita bude dobra - tedy pro vlastni potreby, tj. kazdej nastroj bude slyset, pokud dobre nastavite polohu mikrofonu a nebudete mit HODNE spatnou akustiku (ale to by to musel byt fakt pruser)
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
Můžete to zkusit nějak zpatlat, to jo, nějak to dopadne a možná to i k něčemu bude, ale až se naučíte opravdu hrát a budete chtít opravdu opravdovou nahrávku, tak než začnete bezhlavě utrácet za všemožné vybavení, doporučuju přečíst si tohle, já se klidně pod to podepíšu vlastní krví (zdroj: http://www.unart.cz/studio/):
Otázka: Proč chodit do studia, když mám doma počítač s Cakewalkem/Cubasem/čímkoli jiným a dobrou zvukovku?
Odpověď:
# Pokud chcete pořídit dobrou nahrávku a nechcete do ní investovat peníze, které jsme nakonec investovali my, poslechněte si, jak začal příběh našeho studia: V roce 1999 jsme v naší kapele HUP řešili stejný problém. Chtěli jsme nahrávat, peněz bylo málo, ale nějaký počítač se zvukovkou doma byl. A tak jsme se rozhodli, že naše první CD "HUP" budem nahrávat doma na PC se SB Live, a vše ostatní si vypůjčíme. Vypůjčit se nám nakonec podařilo jenom stařičké, ale funkční kondenzátorové mikrofony Neumann CMV563 (a to jsme měli velké štěstí, protože vypůjčit si kondenzátorový mikrofon s reálnou cenou cca 25000 není jen tak) a na další pohrůznu sehnané/koupené vybavení, které by se dalo souhrnně charakterizovat jako "kopa šrotu". Výsledek si můžete poslechnout na našich stránkách. Na první poslech to zní celkem přijatelně, ale taky chemicky a nepřirozeně, protože při míchání jsme museli používat ekvalizéry, odšumovače a různá jiná šméčka víc, než je zdrávo, abychom z té nahrávky dostali aspoň to, co tam nakonec je.
Když se na tu akci díváme s odstupem času, ta první nahrávka nás vyšla na cca 10000, které jsme investovali do různých (levných) mikrofonů, stojanů atd. Za ty peníze jsme to ale mohli v mnohem lepší kvalitě natočit v kterémkoli levnějším studiu, a bylo by to rychlejší, bez starostí a bez neustálého řešení různých technických problémů, díky kterým jsme vlastně pořád vymýšleli "jak to tam nahrát" místo toho, abychom se víc soustředili na to "co tam nahrát".
Zkráceně řečeno:
* nákupní cena vybavení, které je v současné době (únor 2002) v našem studiu, se už dávno přehoupla přes půl milionu korun - a to ještě pořád není nic ve srovnání se špičkovými studii jako SONO nebo třeba Studio V ve Zlíně, kde mají mašinky za několik milionů až desítek milionů korun (samozřejmě tomu odpovídají i ceny za nahrávací hodinu).
* Průměrná cena, za kterou si většina kapel u nás natočí a smíchá CD s cca 8mi písničkami, zpravidla nepřekročí 10.000 Kč.
* Za cenu menší než 10.000 Kč přitom mají plně k dispozici techniku za několik set tisíc Kč, ale s ní také člověka, který má s touto technikou a obecně s nahraváním několikaleté zkušenosti, což zaručuje dobrý výsledek, a také citelně šetří Váš čas.
* Citelná úspora času znamená, že nebudete vaše CD natáčet a míchat 6 měsíců jako my v roce 1999 naše CD "HUP", ale budete ho schopni dokončit např. za 14 dní práce. Kvalita bude přitom nesrovnatelně vyšší, a ušetřený čas můžete následně věnovat například své práci, v které za půl roku jistě vyděláte na natáčení několika dalších CD.
Já k tomu dodám že se píše rok 2009, ceny jsou kapánek jinde, vybavení se ovšem taky posunulo k lepšímu (znám to studio dobře), nicméně za plusmínus 200kč za hodinu tam s radostí nahraju minimálně bicí v kvalitě, jakou doma/ve zkušebně nikdy nedosáhnu. A co je nejdůležitější, že je tam ten ČLOVĚK který má obrovské zkušenosti, nemusí s ničím laborovat a učit se, právě naopak ochotně poradí a pomůže. Někdo to nechápe a jde si svou cestou, někdo to pochopí a jde si (třeba) tam nahrát zkoušku za pár stokorun, každý svého štěstí strůjce
Otázka: Proč chodit do studia, když mám doma počítač s Cakewalkem/Cubasem/čímkoli jiným a dobrou zvukovku?
Odpověď:
# Pokud chcete pořídit dobrou nahrávku a nechcete do ní investovat peníze, které jsme nakonec investovali my, poslechněte si, jak začal příběh našeho studia: V roce 1999 jsme v naší kapele HUP řešili stejný problém. Chtěli jsme nahrávat, peněz bylo málo, ale nějaký počítač se zvukovkou doma byl. A tak jsme se rozhodli, že naše první CD "HUP" budem nahrávat doma na PC se SB Live, a vše ostatní si vypůjčíme. Vypůjčit se nám nakonec podařilo jenom stařičké, ale funkční kondenzátorové mikrofony Neumann CMV563 (a to jsme měli velké štěstí, protože vypůjčit si kondenzátorový mikrofon s reálnou cenou cca 25000 není jen tak) a na další pohrůznu sehnané/koupené vybavení, které by se dalo souhrnně charakterizovat jako "kopa šrotu". Výsledek si můžete poslechnout na našich stránkách. Na první poslech to zní celkem přijatelně, ale taky chemicky a nepřirozeně, protože při míchání jsme museli používat ekvalizéry, odšumovače a různá jiná šméčka víc, než je zdrávo, abychom z té nahrávky dostali aspoň to, co tam nakonec je.
Když se na tu akci díváme s odstupem času, ta první nahrávka nás vyšla na cca 10000, které jsme investovali do různých (levných) mikrofonů, stojanů atd. Za ty peníze jsme to ale mohli v mnohem lepší kvalitě natočit v kterémkoli levnějším studiu, a bylo by to rychlejší, bez starostí a bez neustálého řešení různých technických problémů, díky kterým jsme vlastně pořád vymýšleli "jak to tam nahrát" místo toho, abychom se víc soustředili na to "co tam nahrát".
Zkráceně řečeno:
* nákupní cena vybavení, které je v současné době (únor 2002) v našem studiu, se už dávno přehoupla přes půl milionu korun - a to ještě pořád není nic ve srovnání se špičkovými studii jako SONO nebo třeba Studio V ve Zlíně, kde mají mašinky za několik milionů až desítek milionů korun (samozřejmě tomu odpovídají i ceny za nahrávací hodinu).
* Průměrná cena, za kterou si většina kapel u nás natočí a smíchá CD s cca 8mi písničkami, zpravidla nepřekročí 10.000 Kč.
* Za cenu menší než 10.000 Kč přitom mají plně k dispozici techniku za několik set tisíc Kč, ale s ní také člověka, který má s touto technikou a obecně s nahraváním několikaleté zkušenosti, což zaručuje dobrý výsledek, a také citelně šetří Váš čas.
* Citelná úspora času znamená, že nebudete vaše CD natáčet a míchat 6 měsíců jako my v roce 1999 naše CD "HUP", ale budete ho schopni dokončit např. za 14 dní práce. Kvalita bude přitom nesrovnatelně vyšší, a ušetřený čas můžete následně věnovat například své práci, v které za půl roku jistě vyděláte na natáčení několika dalších CD.
Já k tomu dodám že se píše rok 2009, ceny jsou kapánek jinde, vybavení se ovšem taky posunulo k lepšímu (znám to studio dobře), nicméně za plusmínus 200kč za hodinu tam s radostí nahraju minimálně bicí v kvalitě, jakou doma/ve zkušebně nikdy nedosáhnu. A co je nejdůležitější, že je tam ten ČLOVĚK který má obrovské zkušenosti, nemusí s ničím laborovat a učit se, právě naopak ochotně poradí a pomůže. Někdo to nechápe a jde si svou cestou, někdo to pochopí a jde si (třeba) tam nahrát zkoušku za pár stokorun, každý svého štěstí strůjce
A ja k tomu dodam, ze nekoho to treba bavi, udela si to sam, pak treba kamosum, nabira zkusenosti, kupuje vybaveni a casem se muze dost vypracovat.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
- rain
- Odborník
- Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
- Kontaktovat uživatele:
V pohodě, já proti tomu nic nemám (taky dělám demáče pro sebe i sem tam něco pro kámoše za flašku...), ale je to cesta dlouhá, trnitá, plná omylů a drahá. Já jen dávám návod k jedné z možných cest jak relativně levně, kvalitně a rychle získat dobrou nahrávku.Moleek píše:A ja k tomu dodam, ze nekoho to treba bavi, udela si to sam, pak treba kamosum, nabira zkusenosti, kupuje vybaveni a casem se muze dost vypracovat.
V mojí kapele tyto technické věci zajímají jenom mě, ostatní neumí pomalu ani zapojit mikrofon. Chápu že to někoho baví a někoho ne, můžou se ale sejít lidé kteří fakt nemají o věci páru a pro ty je laciné studio (nebo třeba i kamarád) skvělé řešení.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
2Moleek: jako reakce dobrý, ale malinko ses přestřelil, protože rain sem toto postnul ze zcela pragmatického důvodu: že to někoho asi bude bavit bylo jasné od začátku, ale ty důvody PROČ by se do toho neměli pouštět jsou více než zřejmé - a já s rainem plně souhlasím.
Ono trochu jiná situace by byla, kdyby měli dotyční aspoň trochu šajn "o co jde", ale za daných podmínek by se to s největší pravděpodobností rovnalo zabití vlastního talentu (pořád ale platí, že "slepé kuře najde zrno" - ale na to bych se moc nespoléhal...). Kapela se má soustředit na hru a maximální výkon; aby mohlo platit tvé vyjádření, že "...časem se muze dost vypracovat...", tak by zřejmě jako kapela museli na celý ten čas přestat hrát (protože bez praktických zkušeností, kterých nemůže být málo, se ještě nikdo nikdy nikam nevypracoval), ale pak by zase byli už natolik rozpadlí, že by jim "vypracování" jednoho jejich člena bylo asi celkem na nic
Otázku existence studií v principu necháme stranou
P.
Ono trochu jiná situace by byla, kdyby měli dotyční aspoň trochu šajn "o co jde", ale za daných podmínek by se to s největší pravděpodobností rovnalo zabití vlastního talentu (pořád ale platí, že "slepé kuře najde zrno" - ale na to bych se moc nespoléhal...). Kapela se má soustředit na hru a maximální výkon; aby mohlo platit tvé vyjádření, že "...časem se muze dost vypracovat...", tak by zřejmě jako kapela museli na celý ten čas přestat hrát (protože bez praktických zkušeností, kterých nemůže být málo, se ještě nikdo nikdy nikam nevypracoval), ale pak by zase byli už natolik rozpadlí, že by jim "vypracování" jednoho jejich člena bylo asi celkem na nic
Otázku existence studií v principu necháme stranou
P.
-
dirtakTomek
- Kontaktovat uživatele:
jojo, jak to tak čtu tak musím přiznat že ted bych radši šel do toho studia, zas tak drahý to není. A aspoň je mnohem víc času na hraní a nemusíme s ničím experimentovat. Tak jo, děkuju moc chlapy. Mějte se a mejte se,zdarec.
- turbo_MaCk
- Kontaktovat uživatele:
nebo poptejte u kámošů... vždycky se najde muzikant, co je schopen s nějakým svým amaterským vybavením nahrát nějaký ten demáč. To ale neznamená, že to má být každej druhej, to by byla silná demence kdyby měla každá kapela vlastnit vybavení na nahrávání a měla by ho jen sama pro sebe. Pokud to má bejt pro vás, tak by uplně nejlepší byl asi nějakej malušenkej jednoduchej rekordérek, položíte si ho an stůl zapnete, nahrajete a pak si to pustíte. Pokud to de mezi lidi, tak zkusit ty kámoše, nebo i menší studijka.
ještě k tomu, proč se do toho nepouštět:
Když někdo napíše: "Strašně mě zajímá hudební produkce, rocording a rád bych se něco přiučil, sem ochoten do toho zainvestovat a studovat a experimentovat", tak se není o čem bavit. Něco mu doporučit, říct mu jak začít. Pak onen člověk ztráví nějaký čas stdudováním vybíráním a experimentováním než se pusti do samotnýho "nahrávání na ostro" (v týto fázi su též)
Když ale přijde někdo se slovy:"Mám kapelu a chce me si něco nahrát." je Jasný že onen člověk je spíš muzikant. Navíc sám vím, že většina muzikantů zápasí i s nastavením mixážního pultu ve zkušebně či dokonce se samotným zapojením. Není to holt pro každýho.
ještě k tomu, proč se do toho nepouštět:
Když někdo napíše: "Strašně mě zajímá hudební produkce, rocording a rád bych se něco přiučil, sem ochoten do toho zainvestovat a studovat a experimentovat", tak se není o čem bavit. Něco mu doporučit, říct mu jak začít. Pak onen člověk ztráví nějaký čas stdudováním vybíráním a experimentováním než se pusti do samotnýho "nahrávání na ostro" (v týto fázi su též)
Když ale přijde někdo se slovy:"Mám kapelu a chce me si něco nahrát." je Jasný že onen člověk je spíš muzikant. Navíc sám vím, že většina muzikantů zápasí i s nastavením mixážního pultu ve zkušebně či dokonce se samotným zapojením. Není to holt pro každýho.
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
- Pepe_Crack
Nemůžu jinak než souhlasit. Sám se o recording zajímám už nějakej ten pátek, peněz už v tom mám utopeno taky dost, ale je to opravdu na dlouho, než si člověk všechno vychytá... Levnějc a bez zbytečnejch nervů, že ti něco nejde nebo to nezní tak jak bys chtěl ti opravdu vyjde profi studio... na pořízení nahrávky jen tak pro sebe, aby ste si vychytali chyby a tak ti bohatě postačí nějakej magič na kazety...
kytara: Squier by Fender Telecaster 94´ (RM Pickups, novej krk z Hořovic, mechaniky Schaller) :: Marshall JCM 800 (2204) 50W MKII :: CRATE 4x12" V30 120W :: BOSS Metal Zone MT-2 :: George Dennis Volume Pedal
basa: Yamaha RBX270 MPP :: Fender Rumble 100W
basa: Yamaha RBX270 MPP :: Fender Rumble 100W
len tip na dneska večer... https://www.ceskatelevize.cz/porady/115 ... vs-umelec/