Názor na zpracované členění Fender Stratocastrů

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Michal.K

Názor na zpracované členění Fender Stratocastrů

Příspěvek od Michal.K »

Předem bych asi uvedl, o co se mi jedná. Vzhledem k tomu, že jsem začal listoval mezi Fender Starocaster kytarami na Fender. com a i netových v obchodech a vůbec jsem neměl přehled, co ty názvy těch kytar znamenají a o jakou kvalitu se jedna, tak jsem to začal trochu zkoumat a snažil jsem se si udělat co nejjednodušší členění, které by bylo přehledné a aby pomohlo mi se alespoň přibližně v katalogu zorientovat.

Vycházel jsem z ceny, kvality => za kolik korun, koupím jakou třídu Stratocaster-u, o ohledem na to, kde byl vyrobený a z toho plynoucí kvalitu, rsp. "jméno". Vycházel jsem z předpokladu, že všude na fórech se k tématu Stratocasteru řeší věčný souboj USA vs. Mexiko, ale na stránce Fenderu není přesně rozčleněno která kytar je odkud a v jaké cenové relaci je => to byl cíl toho čleňení.

Mně osobně to pomohlo, tak jsem potom to členění napsal na jedno slovenské kytarové fórum, s tím, že by mohlo pomoct se trochu zorientovat absolutním nováčkům. Ale tam to vzbudilo dost rozpačité rsp. negativní reakce, tak by mě zajímal i váš názor.

FENDER Stratocaster

Členenia, ktoré majú pomôcť nováčikom trochu sa zorientovať a pomôcť pri výbere gitary (aktuálne pre rok 2009):

Členenie podľa ceny a kvality:
1. Squier - aj keď sa nejedná o Fender v úplnom zmysle, jedná sa o firmu licencovanú firmou Fender (ktorú fender zastrešuje), ktorá vyrába klasické stratocastery a nie sú to teda len nejaké napodobeniny. Ich kvalitou a cenou sú orientované nenaročným užívateľom alebo začínajúcim gitaristom. Cena začína od 100€.

2. Standard - je základným predstaviteľom nižššej triedy fenderových gitár vyrobených mimo USA => v Mexico, ktoré sa vyrábajú v podstate rovnako (max. v trošku nižšej výbave, či použitých materiáloch), ale hlavne z dôvodu, že sú vyrobené mimo USA a že tam sú náklady na výrobu nižšie, tak sú aj lacnejšie. Cena týchto modelov začína od nejakých 503 €.

3. Highway One - je síce gitara vyrábaná v USA, aj kvalita spracovania by mala byť na úrovni USA, ale cena je nižšia - okolo 825 €

4. American Standard - je základným predstaviteľom vyššej triedy fenderových gitár vyrobených priamo v USA a mali by byť z tejto štvorice najkvalitnejšie a sú aj najdrahšie z tejto štvorice. Cena týchto modelov začína od 1170 €.

Rozsiahlešie členenie:
- toto je síce len také pracovné a neoficiálne členenie, ale dali by sa členiť podľa miesta výroby a ceny na 2 kategórie Nižššia trieda a Vyššia trieda, ktoré sa potom členia na podkategórie:

Nižššia trieda (Mexiko)

Standart - sú fendery vyrobené v Mexiku, ako už bolo písané. Cena od 503 €.

Deluxe - by mali byť najlepšie gitary, ktoré boli vyrobené v Mexiku. Cena okolo 830 €.

Classic - retro kópie gitár 50., 60., a 70. rokov. => zvuk, design, výbava, farebné kombinácie – všetko v snahe o dobovú kópiu (napríklad plastové časti majú nádych patiny). Cena okolo 500 €.

Vyššia trieda (USA)

American Standart - sú fendery vyrobené priamo v USA. Cena od 1170 €.

American Deluxe - by mali byť najlepšie gitary, ktoré boli sériovo vyrobené v USA. Cena okolo 2000 €.

Artist - ide o signature gitary známych muzikantov, napr. Erica Claptona, Ritchie Blackmora, Steve Ray Vaughan, Marka Knopflera, Jeffa Becka, Erica Johnsona, Dave Murrayho, Yngwie Malmsteena. Cena 730-1860 €.

Custom Shop - absolútna špička medzi nástrojmi, ktoré Fender vyrába od r. 1987.
Sú vyrábané z vyberaných materiálov tou nejpreciznejšou ručnou prácou a za až puntičkárskeho dohľadu a sú určené pre fainšmerkov a zberateľov gitár, ktorý chcú mať gitaru, ktorá bola vyrobená presne ako gitara Davida Gilmoura, Erica Claptona a pod. Sú aj najdrahšie s celkovej produkcie fendru s cenou okolo 2000-3000 €.

Vintage - retro kópie gitár 50., 60., a 70. rokov. => zvuk, design, výbava, farebné kombinácie – všetko v snahe o dobovú kópiu (napríklad plastové časti majú nádych patiny)
=> to isté čo Classic, len vyrobené v USA. Cena okolo 1100 €

Road Worn - sú odozvou na volanie gitaristov, ktorý by radi nástroj v „relic“ prevedení, ale nechce sa im investovať ohromné sumy do gitár z Custom Shopu.
=> v podstate ide o umelo obúchané a ošúchané gitary, ktoré majú navodiť dojem, že sú staré a boli používané
( P.S. vhodné jedine na liečenie amerického komplexu z krátkej histórie, inak nechápem význam). Cena okolo 800 €.
rasomaso

Re: Názor na zpracované členění Fender Stratocastrů

Příspěvek od rasomaso »

No ani se jim nedivim, máš to šíleně jednoznačný a navíc nepřesný. Některý Artist jsou vyráběný v mexiku, Road Worn tušim všechny. Chyběj ti tam některý série a nevim jak si přišel na to že Deluxe jsou automaticky nejlepší. Protože to maj v popisku? Jsou prostě jiný, já bych to teda tak jistě netvrdil. Krom toho American Vintage to samý jako Classic ale z USA? lol
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od simonwalker »

rasomaso píše:Krom toho American Vintage to samý jako Classic ale z USA? lol
To me taky dostalo. Taky Highway One neni stejnej jako US Standard.... neni to jen cena....
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
panedge

Příspěvek od panedge »

simonwalker píše:
rasomaso píše:Krom toho American Vintage to samý jako Classic ale z USA? lol
To me taky dostalo. Taky Highway One neni stejnej jako US Standard.... neni to jen cena....
Pánové je to nováček a neumí se v tom zorientovat,proč hnedka ty povýšený kecy? :roll:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
pudel

Příspěvek od pudel »

Je tam pár chybiček, ale jinak si myslím, že nápad dobrej. Za nápad thumbs up, a zdejší znalce prosím, aby to poopravili a určitě tu nechali, dovedu si představit, že to někomu může pomoct :wink:
Fender Jazz Bass Mexico Standard
Laney B2, EHX White Finger
...na to moje brnkání... ;)
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

No hele taky nejsem 100% odbornik na straty, ale takovejhle prehled bych se psat teda neodvazil, rozhodne ne jen z popisku... To ze se v tom poradne nevyzna ho neomlouva kdyz chce psat neco takovyho. Nekde na netu poletuje neco podobnyho v anglictine, tak to muzu prelouskat a hodit sem v cestine. Uz si to presne nepamatuju ale myslim ze to bylo docela dobre napsany...
Hele urcite + za napad, ale nesmis se divit jestli ti to zkritizovali, straty jsou veda. ;)
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Adamz Asah
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamz Asah »

Prý akorát z USA. :D

Kytary: Cort L450C NS (akustika) | Fender American Standard Strat (2009, sunburst, rosewood, S-S-S)
Aparát: Blackheart Little Giant (BH5-112)
Mikrofón: Apogee MiC
Efekty: Smrčka Compressor, Boss DS-1 (Bill Kasper mod), Boss DS-2 (Japan), EHX Big Muff (w/ Tone Wicker), MXR Micro Amp, Ibanez WH10 (black), MXR Analog Chorus, MXR Phase 100, Boss DD-7, EHX Holy Grail Plus
YouTube kanál: Adamz Asah's covers
Michal.K

Příspěvek od Michal.K »

nekde na netu poletuje neco podobnyho v anglictine, tak to muzu prelouskat a hodit sem v cestine.
Ok, pokuď to bude srozumitelný, jednoduchý, případně i graficky dobře čitelný, to by mohlo být fajn.

Některý Artist jsou vyráběný v mexiku, Road Worn tušim všechny. Chyběj ti tam některý série a nevim jak si přišel na to že Deluxe jsou automaticky nejlepší. Protože to maj v popisku? Jsou prostě jiný, já bych to teda tak jistě netvrdil.
Aby všichni chápali, snažil jsem se o základní průřez jednotlivých řad produktů a jenom pro aktuální cenník 2009. (ne celou historii stratů). A můj hlavní cíl byl, aby se to vešlo na 1 stránku A4 (protože to má sloužit jako pomocná tabulka pro product list a ne pro to, aby jsem musel listovat a hledat v samostatné tabulce). => aby to pochopil i někdo, kto o tom doteď ani neslyšel....
=> Takže samozrejmě že tam není všechno a že některé informace jsou vytržené z kontextu.
(například se může najít kytara, která není vyrobena v Mexiku a pod.) Ale tyhle výnimky neřeším...
Taky Highway One neni stejnej jako US Standard.... neni to jen cena....
-tak to taky ani netvrdím. Jen že spíš, je to takový mezi krok mezi Mexikem (nízké ceně) a USA (kvalitě zpracování => rsp. spíš jméně) => pro ty, co nemají na USA ale zas nechtěj, aby vadí jim že někdo na nad Mexikem ohrnoval nosem, tak je to pro ně kompromis...
Krom toho American Vintage to samý jako Classic ale z USA
Tak nemyslel jsem to úplně doslovně... Spíš tak, že je to řada kytar, kterých účelem jsou retro kopie kytar 50., 60., a 70. let. => ten samej cíl... (nikdo tu netvrdí o kvalitě)
Chyběj ti tam některý série a nevim jak si přišel na to že Deluxe jsou automaticky nejlepší
Třeba to chápat tak, že je to myšleno, že "nejlepší" ze sériový výroby. Prostě že by kvalita + cena měla být na vyšší úrovni jako u Standardu...

Jako smyslem tu vůbec nebylo hodnotit kvalitu jako takovou a subjektivní hodnocení jednotlivých kytar (to by se tu mohlo psát na 10 stránkách názorů a nedošli by jsem ke nějakému konsenzu), ale spíš nějaké papírové hodnoty o které by sa dalo opřít. Ale zdůrazňuji, že ty hranice nejsou pevné, ale jen orientační....

A taky netvrdím, že tam nejsou nějaké chyby... Ale ani to, že pokud mi je někdo napíše, že co je tam konkrétně špatně, tak, že je tam nezapracuji. (a pokud by byla vůle, aby tu něco takového na fóru bylo, celé to upravím a přehodím na češtiny).
Mým původním záměrem bylo vbylo udělat téma o Fender Stratocastru, kde by bylo pokud možno napsáno to základní a komplexně zpracované téma a základní informace na 1 místě, s tím, že to bude přehledné a snadno pochopitelné i pro nováčky.
=> něco z historie, z čeho se vlastně strat zkládá (pojmenování jednotlivých částí), charakteristické vlastnosti, členění (singe/hmubuck) a pod.
Ale zas zdůrazňuji, že co nejprehledněji, s tím, že potom u jednotlivých statí se když tak odvolávat na jiné témy, nebo stránky, kde jsou informace už kopmlexnější a rozebírány dopodrobna...
A tadyto členění mělo být jen jednou částí...
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Nechapu proc nekdo kdo se v tom ocividne zas tak moc nevyzna, ma vytvaret nejaky "navod" pro zacatecniky. Zacatecnikovi ten tvuj navod nic nemuze rikat. Nepopisujes vubec cim se muzou lisit. jen ze maji byt "lepsi". Treba Vintage rada ma jine snimace atd. nez standard, neni to jenom o vzhledu.
Stejne vlastne s ostatnima radama.

Road Worn nema s Custom Shopem ani s nejakym komplexem co spolecneho. Je to pro lidi kterym se libi pouzite straty a nemaji bud cas nebo penize na to aby meli strata ktery tak opravdu vypada.

A to ze je to subjektivni nazor ti necham az si zjistis o tech kytarach vic nebo si je opravdu odzkousis aby si zjistil kde jsou ty rozdily.
Squier Classic Vibe 50's Stratocaster/Gibson Firebird Studio => G Lab Wah => Electro Harmonix LPB-1 => T.C. Electronics G Major => Fender Super Champ XD
Michal.K

Příspěvek od Michal.K »

simonwalker píše:Nechapu proc nekdo kdo se v tom ocividne zas tak moc nevyzna, ma vytvaret nejaky "navod" pro zacatecniky.
No já osobně bych byl radši, kdyby to byl udělal někdo jiný. Jenže nic takového jsem tu nenašel...
A jelikož jsem se nechtěl na všechno úplně vyptávat (asi by ste mě poslali někam) tak jsem si to snažil udělat sám pro sebe, a potom ho dal na fórum, s tím, že za 1. se ujistím jestli je to dobře a případně, kde mám chybu (takže se něco dozvím) a po 2. to potom, když se vychytají chyby, může někomu pomoct.
Treba Vintage rada ma jine snimace atd. nez standard, neni to jenom o vzhledu.
No vidíš, například to jsou věci, které by se tam mohli doplňovat. Jak jsem již nepsal, že je to konečný dokument, ale spíš, naopak.
Road Worn nema s Custom Shopem ani s nejakym komplexem co spolecneho. Je to pro lidi kterym se libi pouzite straty a nemaji bud cas nebo penize na to aby meli strata ktery tak opravdu vypada.
No pro mně to je samo o sobě nějaká úchylka a móda právě z USA, snažit se dělat věci, které vypadají staře a opotřebeně. Mám tam tetu a tam to fičí (stačí se podívat na americké kanály o bydlení a s hobby tématikou). Já osobně to nechápu, ale každého věc vkusu. A to že je to komplex USA je normální pojem.
A to ze je to subjektivni nazor ti necham az si zjistis o tech kytarach vic nebo si je opravdu odzkousis aby si zjistil kde jsou ty rozdily.
Ale to jsem já vůbec nepopíral... Já jsem jen tento subjektivní názor nechtěl řešit, jen se opírat o papírový data, protože každý nemá tu možnost si vyzkoušet všechny straty...
(ale uvítal bych taky nějaký článek, kde by to někdo pokud možno objektivně to zpracoval (aby to hodnotila ta samá osoba), s tím, že by to potom pěkně prehledně rozepsal.
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

No pro mně to je samo o sobě nějaká úchylka a móda právě z USA, snažit se dělat věci, které vypadají staře a opotřebeně. Mám tam tetu a tam to fičí (stačí se podívat na americké kanály o bydlení a s hobby tématikou). Já osobně to nechápu, ale každého věc vkusu. A to že je to komplex USA je normální pojem.
[/quote]

Ahoj, komplexni reci o komplexech si prosimte nech, mohlo by to lidem vadit, jen tak..do budoucna te o tom varuju, dekuji ;)
necross
Bandzone: saphet

Příspěvek od necross »

no nevím moc bych nesrovnával Highway one a mexika co se týče kvality. nevím jestli sem to tak měl já ale pár HO sem měl v ruce a to byli takový sra..y že to bylo až napováženou
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Proboha to jste všichni takový nevychvástanci? Michal je jedinej, kdo se tady pustil do něčeho takovýho. Co vy? uplný prd, jen umíte kritizovat a bořit ten základní žebříček, kterej sestavil. Čekal, že se ozvou lidi s tím, aby mu to pomohli dostavit a udělat v tom jasno - a já si myslel, že je tu dost dobrejch kytaristů, který by rádi poradili - ale tohle jsem fakt nečekal. JO, není to dokonalý, ale je to super nápad. Já nic konkrétního na doupravení nemám, tak jsem chtěl mlčet, ale tenhle sucharskej přístup mi nedal tohle napsat... :roll:
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
simonwalker
Kontaktovat uživatele:

Jako dobrej napad to je, ale nelibi se mi zpracovani. Omlouvam se byl jsem trochu nastvanej kdyz jsem psal moji odpoved. Postupne napisu co se ma dodelat. :)

A jeste jednou se omlouvam.
Michal.K

Příspěvek od Michal.K »

...EDGE... píše:Ahoj, komplexni reci o komplexech si prosimte nech, mohlo by to lidem vadit, jen tak..do budoucna te o tom varuju, dekuji ;)
Ale já jsem to nemyslel nějak ve zlém. Spíš, jako fakt. U nás to zatím co vím nějak extra kořeny nemá. Někomu se to líbí, někomu ne, každého osobní věc.
=> ale v jednom máš pravdu, že v tom členění by to být nemuselo... (odstraním to)
Jako dobrej napad to je, ale nelibi se mi zpracovani. Omlouvam se byl jsem trochu nastvanej kdyz jsem psal moji odpoved. Postupne napisu co se ma dodelat. :)

A jeste jednou se omlouvam.
To je v pohodě.
=> Jako to je hodně slabý odvar reakcí slovenských kolegů... (http://forum.gitaristi.sk/index.php/topic,77239.0.html).

A z každému podnětu na opravu či dopracování, budu rád.
micafica

Příspěvek od micafica »

Bouřlivá diskuze ..... , no já si myslím, že ten "návod" není kromě několika nepřesností napsán špatně. Ono se v tomto vcelku moc radit nedá - každý si musí projít určitou cestu hledání a spousta "erudovaných rad" bývá často zavádějící. Ona cena většinou o kvalitě vypovídá a vzhledem k faktu, že nováček většinou nemá nebo nechce investovat do prvé elektriky nehorázné sumy bude stejně dělat kompromisy, které odvisí od vyzkoušení několika kytar .... Člověk může vlastnit legendární kytary a obšas vezme do ruky kus, kterým by spousta kytaristů z proncipu opovrhovala a ejhle - ono to hraje jako svině ....!!!!!
Tyto návody jsou rozhodně přínosné, aby si člověk udělal jakýsi obrázek a pak nezbývá než hledat a zkoušet a hlavně hrát.
Fender Strat USA Deluxe SSH, Schecter Hellraiser C7, Gibson LP Studio, Fender tele Mex. Std, Epi SG 400, ENGL - E650 R.B., ENGL BOX 4x12 V60, Pedalboard - download/file.php?id=876&mode=view, ruce ....
Jazzman
Rádce

co chybí..

Příspěvek od Jazzman »

Nějak jsem tam nenašel Masterbuild sérii, což není Custom Shop, Japonské modely, Korejské série Fender, protože Squiery se již vyrábějí v Číně. Pak jsou velké kvalitativní rozdíly mezi sériemi Squier. Série HW se vyrábí v USA, ale lakuje v Mexiku. Některé krky na Mexika se vyrábějí v USA a největší sranda je, že i v USA pracují převážně Mexičani a Fender, podle odbytu, převáží dělníky mezi fabrikami. Fender je nepřehledný, často prolhaný ( v 80.letech vyráběli část amerických nástrojů v Japonsku a přiznali to až nedavno, nedodržují svoje vlastní standardy v materiálech.... ), změny ve výrobních číslech často neměly logiku.........fakt se v tom má někdo vyznat??

Jenže.......

Před časem jsem si zahrál na Masterbuild Strata se snímači od Abigail Ybarra, tuším. Kytara vypadá jako by ji táhli za náklaďákem ( což mě vyloženě vytáčí ) a když jsem to zapnul do aparátu, tak doopravdy hrála jako 40 let starý nástroj. Měl jsem v ruce za život možná 400 Stratů různého stáří a kvalit,ale tohle mě dostalo. V detailech je poznat, že ji omlátili ve fabrice, ale z bedny leze nástroj z roku 62, což je fyzikálně naprosto nemožné. A o tom je Fender :wink: Fender je příběh, Fender je archetyp, Fender je mýtus
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

jazzman, vypadá to, že se vyznáš - dovedl bys mi prosím vysvětlit rozdíl mezi Masterbuilt a Custom shopem? díky :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

me by to taky zajimalo, AFAIK jsou masterbuild kytary "to nej" ze standartni produkce customshopu.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Byl jsem poučen majitelem 2 takových kytar, že Custom Shopy koupíš v obchodě, dnes kolem 100 000,-, třeba v Guitaparku, ale ještě je možnost si na míru objednat u vybraných master...kytarářů fy. Fender nástroj, dle vlastní specifikace, včetně ručně navíjených snímačů. Myslím, že za ty 2 kytary dal přes 300 000,- a přišlo mi to úchylné, když si vezmu, že Leo Fender vyvinul své nástroje právě tak a proto, že jdou vyrábět na pásu a přitom dobře hrají.
Dark Axel píše:jazzman, vypadá to, že se vyznáš - dovedl bys mi prosím vysvětlit rozdíl mezi Masterbuilt a Custom shopem? díky :-)
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“