struny na bezpražec - rada?

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...
Odpovědět
tubamusic
Kontaktovat uživatele:

struny na bezpražec - rada?

Příspěvek od tubamusic »

Nedávno jsem si udělal radost a koupil bezpražec Rockbass by Warwick Streamer Standard - 1HB http://kytary.cz/rockbass-by-warwick-st ... 54:0:0:1:0 Něco jsem nahrál na původní struny( tuším že tam byly červený Warwicky) a jelikož to dávalo hmatníku docela zabrat tak jsem koupil hlazenky Gallistrings jazz flat.

Má-li někdo z vás zkušenosti ať již s podobným nástrojem či strunami, tak bych rád znal jeho názor jak se tam ty struny mají vůbec nandat? Je možné, že by tyhle struny byli moc dlouhé? Protože na mechaniku se ve většině případů navinulo i to silnější bavlněné opředení, které by podle mě mělo zůstat před kolíkem. To jsem ještě půlku toho co by se mělo navijet musel ustřihnout aby se to vešlo vůbec na kolík. U Nejsilnější struny H se dokonce motala i plná tloušťka struny bez opředení a ta ten ohyb nevydržela a dokonce praskla v ohybu na kolíku. Struny nebyli levné, proto mě to dost zamrzelo. Má někdo zkušenost s reklamací strun? Má to cenu? A jak tedy na to a popřípadě jaké hlazenky zvolit když tyhle jsou moc dlouhé?Nebo nekvalitní? za 980Kč to ale zamrzí.
cenda

Příspěvek od cenda »

hlazený jistě jsou šetrnější k hmatníku... ale jde zase o zvuk chce to experimentovat...s tim navíjením struny jsou vždycky dlouhý... když je nandaváš tak nech tak 5-10 cm přečuhovat zbytek odštípni... zasuň namotej tak na dva až tři závity... to že struna se namotá i tím nejsilnějším s tim si hlavu nedělej je to běžná věc ale dej si pozor aby v tom ohybu nebyla moc zlomená aby se nekryla s jinou prostě aby se to namotávalo plynule...
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

u svojí basy tak na H struně taky namotávám až po tu plonou tloušťku. Já mám na bezpražci nějaké GHS hlazenky. Ale nejsem s nima moc spokojenej. Stály tuším přes 600,-. Teď si zkusím koupit hlazený Fendery a uvidím jaký budou. Snad lepší jak ty GHS. Ty mě totiž přišly takový neslaný nemastný. Prostě mě nezaujaly. Ale ono to taky může být nástrojem. Mám bezpražec JB od Fokusu. A předpkládám, že ten Warwick bude trochu o dost někde jinde. :-)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
DJmanasek
Rádce
Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DJmanasek »

Já mám hlazené struny od Fendru, a teda, na tom bezpražci to nezní zle, a to mám fakt šmejd za 3000 a ještě k tomu PB. Takže fendry nejsou špatné
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40
Obrázek
tubamusic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tubamusic »

je právě dost problém, že se u struny H navijí i plná síla bez opředení. Nehledě na to, že se tím už v místě kolíku dotýká sousedního E co jde kolem. Struna se navijela v pohodě, ale ten ohyb prostě nevydržela. Jinak jsem je byl dnes reklamovat a se vší ochotou mi vrátili peníze. Pídil jsem se po tom, jestli výrobci strun třeba neuvádějí délku struny a nebo výrobci nástrojů třeba doporučené struny a nic takového jsem nenašel. U mě byl problém, že prostě ta struna byla moc dlouhá. Obyčejný Warwicky ale vyjdou úplně přesně, jenže nedělají se hlazenky. Změřil jsem potřebnou délku struny H od kolečka těsně před kolík a je to 95cm + to co se namotává. Víte někdo o hlazených strunách který by byli takhle dlouhý? Pokud někdo změří a dá reportík, budu vděčen. Jinak zvuk těch Gallistrings byl takový decentnější s míň basy, než jsem byl zvyklý u Warwick, ale za to pohodlnější pro levou ruku. Je to kompromis. Jelikož zítra hraju, tak tam přijdou na chvíli žlutý Warwikynež mi hudebniny seženou nejaký hlazenky. Sehnat takový struny po Plzni docela problém, když je to na pětku. Tak uvidíme. Zatím díky všem.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

S těma délkama je to problém. Dělají se i kratší struny. Např:

http://www.musiccenter.cz/Fender-Short- ... s/:3:29907

Ovšem sehnat je v hlazený verzi asi bude dost problém.

Měřil jsem teď svojeho JB a od kobylky ke kolíku to mám 94cm... namotanou mám i tu plnou tloušťku. Na těch GHS strunách co tam mám je napsaná délka 36,5palce. Takže to chce asi hledat něco kratšího.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
garde

Příspěvek od garde »

.....tá basa je v štandardnej menzúre, takže shortscale by som na to nekupoval.....otázka je skôr či v manuále nemáš napísané aké najhrubšie struny môžeš na tú basu nahodiť???.....
Lakland Skyline 55-02 DLX
GK 700RB-II + GK 810SBX
kapela: http://bandzone.cz/unknownman
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak jsem si pořídil nový struny na bezpražec. Měl jsem tam asi měsíc červený warwy. Ale jsou to ocelový struny takže mají tu nevýhodu, že strašně drhnou a nekloužou po nich prsty. Dal jsem na radu jednoho prodavače z Music data a koupil niklový struny a je to paráda. Krásně kloužou a zvukově jsou moc pěkný. Koupil jsem 45 D´Adaria za 480,- a jsem spokojenej.

tak to je jenom tak na okraj co jsem si právě natáhl na mojeho bezpražce,.... :-)
theriak
Kontaktovat uživatele:

Re: struny na bezpražec - rada?

Příspěvek od theriak »

ja osobne pouzivam niklovy.Hlazeny jsem pouzil jednou a muzu rict nikdy vice.Zalezi taky na jaky styl tu basu pouzivas.Jinak co se delky strun tyce tak si musis zjistit jakou mas menzuru a podle toho vybrat struny.Ja si napriklad vybral struny na klasickou menzuru a byly jeste kratky.Jinak pokud te to uklidni tak ani jeden z nasich nejlepsich bezprazcovych basaku Jiri Vesely nepouziva hlazenky.Je to vsechno rukama.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Hlazený struny jsem měl taky jenom jednou. Sice se na to hrálo pohodlně,ale ten zvuk byl takovej zahuhlanej. Prostě nevýraznej. Hodně se to blížilo ke kontrabasu. A to jsem nechtěl. Takže jsem se vrátil k normálním strunám. A ty niklovky jsou fakt zatím to nejlepší co jsem měl.
theriak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od theriak »

je to presne jak rikas.Zvuk je potom takovej nevyraznej a je to spis takova nahrazka za kontrabas coz je tak vhodny do jazzu nebo neceho takovyho
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Je fakt, že mě to tenkrát trochu mrzelo. Nevěděl jsem jak hlazenky hrajou, že mají takový konzervativní zvuk. Ale na druhou stranu jsou prostě strašně pohodlný. 8)
jicinskyampeg

Příspěvek od jicinskyampeg »

Zdravím basové hochy od Aše do basové kaše..Já volil a nakonec koupil bezpražec Fender ala Japan.Jsem spokojený a nejdřív jsem nahodil hlazené Galli.Příjemná hra zvuk měkký jazzový ,dlouhá životnost strun.Nyní jsem ale natáhl starší vyprané struny round wound Rotosound Swing bass RS 66LD a zvuk mne dostával do kolen.Těžko říci co bude nej ale jistě nezklamou ani Ernie Ball Super či Coated,nebo trvanlivé DR NMR 45.Mějte se kamarádi z hutných či méně hutných basových vod...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Na fretless beru jedině hlazený: hmatník s nehlazenýma moc trpí.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Jde o to taky ja hraješ. Určitě jsou hlazenky lepší pro hmatník, ale nemyslím si, že by to byl takový problém. Klasické struny používám už několik let a nevidím, žádné velké poškození hmatníku.
Moon

Příspěvek od Moon »

Zkus se podívat na www.chn.cz. Na jedné své base mám Thomastic Jazz Elekric Bass. Vyrábí se hlazené i opředené v různých délkách. To opředení je velmi jemné,struny mají velmi charakteristický zvuk, konkrétní a přitom neagresivní. Materiál nikl,strašně dlouho vydrží,mám je na base už 2 roky a stále ještě trochu hrajou!!!
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

aivn86 píše:Jde o to taky ja hraješ. Určitě jsou hlazenky lepší pro hmatník, ale nemyslím si, že by to byl takový problém. Klasické struny používám už několik let a nevidím, žádné velké poškození hmatníku.
No fakt že hraju dost agresivně a mám trochu horší motoriku prstocit tak asi proto
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Skoušel sem EBS CM4S akorád sou na FL trochu tupé
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Muj otec hraje country a neustale se snazi zvukem basy napodobovat kontrabas. Take se snazi mit co nejzahuhlanejsi, basovy zvuk. (no to uz je jina diskuze). Myslite ze by jeho touze pomohly ty hlazenky?
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Moon

Příspěvek od Moon »

Já používám k napodobení kontrabasu klasického olšového Preciziona pražcového s těmi strunami Thomastik Jazz Elektric Bass s jemným opředením. Už jsem se tady o nich zmiňoval. Prodávají se v různých délkách 32, 34 nebo 36 palců. Je tedy třeba si vybrat podle toho,jak dlouhou máte menzuru na base.
Osobně bych do hlazených strun nešel kvůli zvuku. Ty nehlazené thomastiky mají to upředení tak jemné,že by to asi hmatníku nevadilo.
GK MB 150 S, GK MB 800
- P. Bass Hand Made / SPB1 p.u. - P Bass Hand Made / Bare Knuckle PB 58 p.u.
J. Bass Hand Made / Bare Knuckle 60 PE p.u.------P. Bass Hand Made/Lollar PB p.u. -- J. bass Hand Made/ Lindy Fralin p.u.
Odpovědět

Zpět na „Baskytarový hardware, příslušenství, údržba“