Jak na basový solo?
Pravidla fóra
Aha, díky... teď už se jenom doučim noty na hmatníku, což plánuju už dlouho a pak uvidím, co ze mě poleze... a akordy neočesávám 
Trsátka: Sharkfin by Landström | Struny: Ernie Ball Top Heavy | Kytara: Fender Stratocaster | Efekti: Fender PT 100, Fender Fuzz-Wah (& booster), BBE Green Screamer, Boss DS-1 | Hlava: Blackheart Little Giant BH5H | Repro: Blackheart BH 112 / Kombo: Crate BT-15 | Hraju od léta 2007
Re: Jak na basový solo?
zaklad je aby te krome cikanu v podchodu napadaly i naky melodie
no a pak uz to hrajes pouze ve stupnici v ktery dany usek je 
- DJmanasek
- Rádce
- Bandzone: bandzone.cz/fan/djmanasek
- Kontaktovat uživatele:
základem je vůbec mít chuť sólovat a něco na tu basu umět, pokud nemáš chuť na sólování, tak tvá sóla povětšinou budou stát za prd...
Pozn. autora: V případě, že tě sólování přepadává neustále, potom je to taky špatně...
Pozn. autora: V případě, že tě sólování přepadává neustále, potom je to taky špatně...
Basses: Mayones Be Exotic 5, Fodera Imperial Elite 5 Fretless by MV
Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

Effects: BOSS GT-10B, ELECTRO-HARMONICS Switchblade channel (na zkoušku)
Amplification: Markbass MoMark (Amp Frame 800, T1M, EQ42S, MVVL), Custom made 1x15 + Tweeter box, Behringer BX600, M-Audio Fast Track Pro
Cables & Other: Monster Bass, Monster Jazz, Planet Waves, D'Addario Nickelwounds .40

notybrďo... abys nedopad jak Brichta... (sry za OT)theriak píše:zaklad je aby te krome cikanu v podchodu napadaly i naky melodieno a pak uz to hrajes pouze ve stupnici v ktery dany usek je
*bass >>> Squier Vintage Modified Jazz Bass
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
*komb >>> Line6 LowDown Studio 110
*cable >>> Adam Hall
*case >>> kufřík (+Warwick RB20505 B)
*stand >>> Warwick RS20800 B
*strings >>> Hartke HSB440
*effects pedal >>> Zoom B2
--------------------------------------
Ptal jsem se jednoho amíka z Kalifornie co znamená Californication... prej germanizace v americkém podání...
dobrá ironie, ale aspon si máš z čeho vybírat a z trochuou štěstí tvoje hudba bude za něco stát narozdíl od většiny kapel, kde hrajou všechno co je napadne -což je majoritní znak českej kapelDJmanasek píše:základem je vůbec mít chuť sólovat a něco na tu basu umět, pokud nemáš chuť na sólování, tak tvá sóla povětšinou budou stát za prd...
k úspěchu nevede výtah musí se jít po schodech
- Nesst
- Bandzone: http://www.bandzone.cz/tau
- Kontaktovat uživatele:
Hendy: Neodsuzuj furt tolik... Existujou i dobré české kapely. A to bahno máš ve všech státech, nezáleží jestli v ČR nebo USA
Naučit se pentatoniku je jako naučit se plazit. Pokud nechceš žvýkat hlínu, nauč se teorii.
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
http://www.bandzone.cz/fan/nesst
no jo , ale ten poměr dobrejch a špatnejch kapel bude v americe daleko víc vyrovnanejší než tady.
jasně sou tu taky dobrý kapely, ale když si projíždíš bandzone, tak sou tak 2 kapely z 10 ucházející a tak jedna z 50 dobrá a ty vzjímečný napočítáš na prstě jedný ruky
jasně sou tu taky dobrý kapely, ale když si projíždíš bandzone, tak sou tak 2 kapely z 10 ucházející a tak jedna z 50 dobrá a ty vzjímečný napočítáš na prstě jedný ruky
Sorry za OTéčko, ale můžu se zeptat, kde hraješ ty? Kdyžtak pošli na SZ jen odkaz, ať se to tu moc nezasírá.hendy9 píše:no jo , ale ten poměr dobrejch a špatnejch kapel bude v americe daleko víc vyrovnanejší než tady.
Yamaha BBG5A, Jolana Galaxis Bass, Zoom B2, VOX, ORX
Neni vůbec důležitý , kde hraju já a co dělám za hudbu, abych mohl vypustit názor, že česká scéna neni moc dobrá...
Jinak , co se týče mě , já myslim, že zmýho hlediska tenhle názor neni až zas , tak úplně mimo. Hraju 4 roky a před 2 lety, když sem střídal jednu kapelu za druhoum, protože v žádný mě hudba nebavila, sem se rozhod, začít skládat, abych si aspon nemoh stěžovat ,že hraju sra-*ky. Když se koukneš na začátek tohodle fora, tak uvidíš , že sem se za rok skoro nikam nedostal. Ted už mam nahranech deset písniček a chzbí mi je odtextovat a šoupnout nákýmu zpěvákovi...ale pořád vim, že to neni ono a snažim pořád zlepšovat a učit se. Takže i kdzž mě bavilo hrát v náký kapele , chodit z lidma na pivo a občas i nákej koncert uvědomil sem si , že mě tohle nenaplnuje a , tak se doma začínám už třetí rok zasírat , ale sem za to strašně rád, protože vim, že jinak bych skončil jako 90% bandzonáckejch kapel a to nechci. Sem přesvědčenej , že když člověk něco dálá , tak by to měl dělat naplno -pokud to samozřejmě nebere jako odreagování nebo zábavu. Ale zahrát tři akordy, na to natáhnout zpěv mi nepříde jako řešení.
Jinak k tomuhle tématu - jak zahrát jednu linku a do ní další dvě je "základ" dobrý hudby a pokud tohle někdo nebude umět , tak těžko hudbou něčeho dosáhne. A jak sem psal DJ manásovi , když už někdo něco vymyslí , by měl bejt schopnej ti zahodit, úpokud to v sobě něco nemá.
PS: nechci aby můj příspěvek vypadal nák ješitně. Ničeho pořádnýho sem v hudbě nedosáh a asi nejspíš nikdy nedosáhnu, ale píšu to,jak to vnímám já, a to že mi nepřídou Chinaski, Kabát, SL, UDG... jako nákej zázrak, neni nic špatnýho
Jinak , co se týče mě , já myslim, že zmýho hlediska tenhle názor neni až zas , tak úplně mimo. Hraju 4 roky a před 2 lety, když sem střídal jednu kapelu za druhoum, protože v žádný mě hudba nebavila, sem se rozhod, začít skládat, abych si aspon nemoh stěžovat ,že hraju sra-*ky. Když se koukneš na začátek tohodle fora, tak uvidíš , že sem se za rok skoro nikam nedostal. Ted už mam nahranech deset písniček a chzbí mi je odtextovat a šoupnout nákýmu zpěvákovi...ale pořád vim, že to neni ono a snažim pořád zlepšovat a učit se. Takže i kdzž mě bavilo hrát v náký kapele , chodit z lidma na pivo a občas i nákej koncert uvědomil sem si , že mě tohle nenaplnuje a , tak se doma začínám už třetí rok zasírat , ale sem za to strašně rád, protože vim, že jinak bych skončil jako 90% bandzonáckejch kapel a to nechci. Sem přesvědčenej , že když člověk něco dálá , tak by to měl dělat naplno -pokud to samozřejmě nebere jako odreagování nebo zábavu. Ale zahrát tři akordy, na to natáhnout zpěv mi nepříde jako řešení.
Jinak k tomuhle tématu - jak zahrát jednu linku a do ní další dvě je "základ" dobrý hudby a pokud tohle někdo nebude umět , tak těžko hudbou něčeho dosáhne. A jak sem psal DJ manásovi , když už někdo něco vymyslí , by měl bejt schopnej ti zahodit, úpokud to v sobě něco nemá.
PS: nechci aby můj příspěvek vypadal nák ješitně. Ničeho pořádnýho sem v hudbě nedosáh a asi nejspíš nikdy nedosáhnu, ale píšu to,jak to vnímám já, a to že mi nepřídou Chinaski, Kabát, SL, UDG... jako nákej zázrak, neni nic špatnýho
- Stanley
- Kontaktovat uživatele:
Česká scéna je předevšim dost malá, proto z ní statisticky nemůže vzejít nějak hodně dobrejch kapel
Jak říkal Nesst, v jinejch státech je mnohem víc špatnejch kapel, protože je tam celkově víc kapel, ale z toho základu, kterej je podstatně širší, může vzejít víc dobrejch kapel. A ty maj větší šanci se prosadit, protože je daleko víc lidí, který se k nim dostanou.
EDIT: a navíc to všechno posuzuješ dost subjektivně, takže je to celkově takový všechno irelevantní
Jak říkal Nesst, v jinejch státech je mnohem víc špatnejch kapel, protože je tam celkově víc kapel, ale z toho základu, kterej je podstatně širší, může vzejít víc dobrejch kapel. A ty maj větší šanci se prosadit, protože je daleko víc lidí, který se k nim dostanou.
EDIT: a navíc to všechno posuzuješ dost subjektivně, takže je to celkově takový všechno irelevantní
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Panove nevim jak vy ale ja osobne mam pocit ze je tahle debata na tema jak na basovy solo a proto si myslim ze by bylo dobre mluvit k veci.Mimochodem to je taky dobry cesky zvyk ze napisu hledam kytaru a na konci tematu se dozvim kdo vyhral prvni misto v tenisu 
-
chroustjazz
rád bych oživil toto téma
basová sóla - základem je teorie, která je stejná pro většinu ostatních nástrojů
moje metoda je improvizovat dlouhé hodiny na jeden akord ..a to týdny, měsíce a roky - začít pentatonikou - ono ta nudnost této dlouhodobé metody donutí člověka, aby si začal vymýšlet..přidávat tóny..kombinovat..časem zkoušet vibráta, skluzy - po nějaké době zkusit něco "jednoduše složitějšího" - třeba blues - nebo se učit v rámci jednoho akordu pochopit různé stupnice a umět rozklady akordů
používám i jinou metodu (nevím, jestli je vhodná pro začátečníky, ale proč ne?) - hrát v rámci jednoho akordu zcela nesmyslně, zapomenout na všechny stupnice a pravidla (hraji i freejazz, kde se tato metoda hojně využívá), snažit se hrát co nejvíce mimo, naprosto disharmonicky - ne každý to vydrží, záleží na určité vnitřní svobodě kontra uniformitě, kterou máme každý jinak nastavenou - možná bych to připodobnil ke konverzaci dvou lidí, kteří mluví naprostou hatmatilkou..ovšem po nějaké době se jejich konverzace začne stávat "srozumitelnější" - třeba jen po rytmické stránce
basová sóla - základem je teorie, která je stejná pro většinu ostatních nástrojů
moje metoda je improvizovat dlouhé hodiny na jeden akord ..a to týdny, měsíce a roky - začít pentatonikou - ono ta nudnost této dlouhodobé metody donutí člověka, aby si začal vymýšlet..přidávat tóny..kombinovat..časem zkoušet vibráta, skluzy - po nějaké době zkusit něco "jednoduše složitějšího" - třeba blues - nebo se učit v rámci jednoho akordu pochopit různé stupnice a umět rozklady akordů
používám i jinou metodu (nevím, jestli je vhodná pro začátečníky, ale proč ne?) - hrát v rámci jednoho akordu zcela nesmyslně, zapomenout na všechny stupnice a pravidla (hraji i freejazz, kde se tato metoda hojně využívá), snažit se hrát co nejvíce mimo, naprosto disharmonicky - ne každý to vydrží, záleží na určité vnitřní svobodě kontra uniformitě, kterou máme každý jinak nastavenou - možná bych to připodobnil ke konverzaci dvou lidí, kteří mluví naprostou hatmatilkou..ovšem po nějaké době se jejich konverzace začne stávat "srozumitelnější" - třeba jen po rytmické stránce
free jazz, volná improvizace, soudobá hudba
Můžeš to trochu víc rozvést? Tahle myšlenka mě celkem zaujala, ale nějak jsem v ní nenašel poentu. Co je cílem?chroustjazz píše: používám i jinou metodu (nevím, jestli je vhodná pro začátečníky, ale proč ne?) - hrát v rámci jednoho akordu zcela nesmyslně, zapomenout na všechny stupnice a pravidla (hraji i freejazz, kde se tato metoda hojně využívá), snažit se hrát co nejvíce mimo, naprosto disharmonicky - ne každý to vydrží, záleží na určité vnitřní svobodě kontra uniformitě, kterou máme každý jinak nastavenou - možná bych to připodobnil ke konverzaci dvou lidí, kteří mluví naprostou hatmatilkou..ovšem po nějaké době se jejich konverzace začne stávat "srozumitelnější" - třeba jen po rytmické stránce
-
chroustjazz
naučit se improvizovatDurin píše:Můžeš to trochu víc rozvést? Tahle myšlenka mě celkem zaujala, ale nějak jsem v ní nenašel poentu. Co je cílem?chroustjazz píše: používám i jinou metodu (nevím, jestli je vhodná pro začátečníky, ale proč ne?) - hrát v rámci jednoho akordu zcela nesmyslně, zapomenout na všechny stupnice a pravidla (hraji i freejazz, kde se tato metoda hojně využívá), snažit se hrát co nejvíce mimo, naprosto disharmonicky - ne každý to vydrží, záleží na určité vnitřní svobodě kontra uniformitě, kterou máme každý jinak nastavenou - možná bych to připodobnil ke konverzaci dvou lidí, kteří mluví naprostou hatmatilkou..ovšem po nějaké době se jejich konverzace začne stávat "srozumitelnější" - třeba jen po rytmické stránce
Ano, ale jak to souvisí s hraním úplně mimo a klidně i disharmonicky?
-
chroustjazz
Durin píše:Ano, ale jak to souvisí s hraním úplně mimo a klidně i disharmonicky?
nevím, jestli dobře chápu tvůj dotaz - naučíš se hrát jinak, třeba to začne tím, že začneš improvizovat rytmicky, bez ohledu na tony, které hraješ - a třebas ti to k něčemu časem bude..nebo si obohatíš možnosti improvizace i o tóny, které nejsou pro danou tóninu běžné..začneš hudbu vnímat i jinak, v tom vidím já to pozitivum (jak říkám, je to má metoda a nebude pro mnohé stravitelná)
v podstatě je to stejné, jako kdybych se zeptal, jak souvisí stupnice s improvizací - tak má odpověď je stejná, jako když se ptáš, jak souvisí tato metoda s improvizací (snad to dává smysl..co tu říkám 8¨-)
a posléze začnu obě metody kombinovat - vertikální a horizontální improvizaci s freejazzovou (ovšem záleží na skladbě)