Stratocaster vs Les Paul

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
loos

Re: Stratocaster vs Les Paul

Příspěvek od loos »

wikxzen píše:
Jinak ja nejsem odpurce stratu a LP, ale rad sahnu po alternativnich tvarech.
Já mám sice LP a miluju ho ale je to Goldtop s P90(není to origo Gibson!) což dneska taky není tak obvyklý! Taky bych rád sáhnul po alternativních tvarech (jednou-až budu mít přebytek peněz-si chci koupit firebirda :twisted: ) a třeba právě Reverendy se mi hodně líbí ale finanční ,a u některých značek a tvarů, i zvuková stránka věci mě přesvědčila si koupit LP Goldtop s P90 a musím říct že toho nelituju :D
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

Skořepný Šokátor píše: Ehm, jo??? :shock: A jaký základ bys hledal u kytar mý oblíbený, "avatarský" značky???
Možná nějaký středověký zbraně... :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

rasomaso píše:
Skořepný Šokátor píše: Ehm, jo??? :shock: A jaký základ bys hledal u kytar mý oblíbený, "avatarský" značky???
Ze nekdo vzal flak dreva a triskal s nim o zem dokud z toho nebylo telo kytar Bí Sí Ritš.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

wikxzen píše:Jejda, to bysme ale mohli skoncit az u stredovekych strunnych nastroju. Hosi, nehrotte tu diskusi. Venku je hezky, berte to vse s nadhledem jako pan Nero! :mrgreen:

Jinak ja nejsem odpurce stratu a LP, ale rad sahnu po alternativnich tvarech.
Smekám svůj (imaginární) cylindr :mrgreen:

maples: explorer, flying-v, firebird, warlock, dorchester (richmond), teardrop (vox), airline (eastwood)... mám pokračovat? :D
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

a už je to tady... hoši hoši... zase zapalujete ohníček ve stodole... držte se tématu :twisted:
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

Mjkl píše:tak s těma singlama na LP sem nevěděl, že jich je tolik, ale to budou spíš nějaké takové nestandartní typy nebo custom ne, protože klasika je 2x HB
to toho ještě nevíš hodně. jako například to, že LP je daleko starší než humbrucker...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

jo hold člověk se učí celý život... ikdyž jsem toho už o kytarách přečet celkem dost, očividně je toho furt málo...
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

At Nero klidně pokračuje a na ty kytary se pořádně podívá. Především se totiž jedná o dřevo, kombinaci snímačů, menzuru, spojení krku s tělem, úhel hlavy/krku, atd. A Strat a LP zde vytváří takové dva pomyslné konce a mezi nimi můžeme pak zařazovat ostatní kytary, každou blíž tomu modelu, ze kterýho si vzala víc těch prvků.) Je to k pochopení?
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
bandac

Příspěvek od bandac »

Připojuji se k názoru že každému sedí to svoje, mám LP Standard a jsem s ním nadmíru spokojen i když ta váha je znát. Nedávno jsem si pořídil Strat od Focuse, vše v pohodě krom konstrukčního problému s potenciometrem hlasitosti, který si při agresivnější hře vypínám :D :D :D
Ele.kytary : Gibson LP Standard, Ibanez GRG270DX,
Akustiky : Mistr Alfred Pardc, Stagg A1012
Head : Marshall JCM 2OOO, TSL 100
Box : Mashall 1960 BX
Efects : Digitech GNX 4,Dunlop CryBaby
Kombo : Marshall Valvestate 8040
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Já nemam ani jedno a líbí se mi obojí. Fajn ne? 8)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

zase není pravda, že konce sou LP a strat a ostatní věci se sestavujou z dílů těchto dvou kytar. Ale rozhodně je nesrovnatelný rozdíl jak zvukový, tak konstrukční...
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Maples píše:At Nero klidně pokračuje a na ty kytary se pořádně podívá. Především se totiž jedná o dřevo, kombinaci snímačů, menzuru, spojení krku s tělem, úhel hlavy/krku, atd. A Strat a LP zde vytváří takové dva pomyslné konce a mezi nimi můžeme pak zařazovat ostatní kytary, každou blíž tomu modelu, ze kterýho si vzala víc těch prvků.) Je to k pochopení?
OK, tak je jaksi problém, že snímače máš (prakticky) jen SC a HB, spojení krku šroub / lepidlo / průchozí (hle, to nemá ani jedno :-P), menzura není jen 648 nebo 628 (635 u PRS, Godiny mají myslím taky jinak - teď si nejsem jist). Kombinací je mnoho. Říkat že strat nebo LP je všechno a ostatní je jejich derivát, to je podle mě blbost.

Navíc mi přijde, že když řeknu "vychází z LP, strata, tele", tak tím myslím design. To už rovnou můžeme říct, že většina elektrických kytar je vlastně esquire, protože ten byl jako první fakt masivní nelubovou fošnou dřeva. A to je prostě blbost tvrdit.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Maples
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Maples »

Myslím si to dál, z Tvého příspěvku totiž vyplývá, že jsem nebyl pořádně pochopen.) Chtěl jsem tam napsat i příklad, ale říkal jsem si, že to bude v klidu - jak vidím - není. Právě s tím Paul Reedem - to jsou kytary, který jsou úžasně skombinovaný ze strata a LP. Menzura je něco mezi nimi, hlava nemá takovej sklon, jako LP, většinou je z mahagonu, ale zase má dva výřezy, často tremolo, modely s lepenym i šroubovanym krkem - čili modely PRS se pohybujou, podle různých prvků právě u středu tý škály. Pochopitelně to není prostě ohrazení, že nic mimo prvky ze strata a s LP neexistuje, ale já se řídím už dlouho podle toho a mám zažitý svůj systém klasifikace elektrik, kterej mi prostě sedí.)
Fender AM Professional II Roasted Pine (2023), Fender American Stratocaster (2006), Fender Troy Van Leeuwen Jazzmaster (2021), Gibson LP Studio (1992), Gibson 60's Tribute Goldtop P90 (2011) -> Orange Rocker 15, Vox AC10
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

S tím PRS souhlasím. Nicméně tvůj systém je zcela subjektivní, čistě tvůj a bylo by nefér mi ho vnucovat... :wink:

A evidentně jsem nebyl pochopen ani já - opakuju, že mluvím o designu, o vzhledu. Ne o konstrukčních prvcích.

PetrPeter 1975 - 2008
woro90

Příspěvek od woro90 »

On je totiž hlavní problém v tom, že donedávna přežívaly dvě hlavní konstrukční školy - "fenderovská" a "gibsonovská". Singly versus humbuckery. Šrouby vs. lepidlo (průchozí krk bych považoval za lepený). Vrtání zepředu (snímače v pickguardu) vs. vrtání zezadu (šachty v dřevě nebo natvrdo přišroubované snímače). Hlava navržená čistě pro funkčnost vs. krásná, čistá, ale ne tak bezproblémová hlava. Světlé dřevo vs. mahagon všude. A "ideální" řešení je většinou někde mezi nimi.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

toto téa se pomalua jistě stává kupou hnoja, tak už ho prosím nekydejte, nedá se to číst....
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

strat nebo les paul? blondyny nebo brunety? hamburger nebo hotdog? :)

hraju na prs ktery povazuju za tezce lespauloidni kytaru (hraje hodne tim smerem, byt ma vlastni charakter ktery mi sedi vic nez LP) a strata, kazda ta kytara ma neco co zas ta druha nema. to plati i o ostatnich pro me zvukovych milnicich (SG, tele, ESko...) v ramci elektricky kytary. nejlepsi je mit oboje, ale malokdo si to muze dovolit. a stridani na koncertech je opruz, kdyz clovek nema za zadama technika :)
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

woro90 píše:Světlé dřevo vs. mahagon všude.
Hmm, teď jsi mi nasadil brouka do hlavy - můj mahagon je hodně světle hnědý :D
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Bummer píše:
woro90 píše:Světlé dřevo vs. mahagon všude.
Hmm, teď jsi mi nasadil brouka do hlavy - můj mahagon je hodně světle hnědý :D
No dobře, tak "olše, lípa, javor, jasan a buhvíco ještě vs. mahagon" :roll: - ale nalakovaný je mahagon viditelně tmavší než např. javor
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Skořepný Šokátor

Příspěvek od Skořepný Šokátor »

...EDGE... píše:
rasomaso píše:
Ze nekdo vzal flak dreva a triskal s nim o zem dokud z toho nebylo telo kytar Bí Sí Ritš.
Hm...tak ale to jsou borci že do toho třísknou tak, že se jim povede "vytřískat" stále stejný tvar :lol:
fekál.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“