Chceš tím říct že hifi bedny (tedy to, co já za hifi bedny považuju a to nejsou bedny k PC) hrají lépe než studiové monitory? Bavíme se o nearfield monitorech? Ty jsou přece dobré právě jen na malou vzdálenost, tuším do 1 m, kde se příliš neuplatní odrazy, ale na větší vzdálenost jsou asi lepší klasické hifi sloupy. Tím nemyslím sloupy za 10k Kč.pavlii píše:Mhm - IMHO typický příkladaneb proč hi-fi bedny hrají "líp" než studiové monitory.
Hifi vs. Studiove monitory
Pravidla fóra
Hifi vs. Studiove monitory
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: 5.1 na poslech hudby...
Ano - měl jsem na mysli, že se lidem obecne bude víc líbit zvukový projev hi-fi beden než studiových monitorů (nezáleží na tom, zdali se jedná o near- nebo midfield, to je úplně jedno). Hi-fi bedny přikrášlují obecně zvuk, studiové monitory nikoli. Čili v tomto smyslu jsem to myslel
a nejde tady o akustiku místnosti!!
P.
P.
Tohle neni diskuze o bednach za 10K+, takze poznamky o hi-fi bednach za statisice jsou tezce mimo. A i mezi studiovyma monitorama je rozdil v libivosti, napr. velka cast sortimentu beden Genelec je znama tim, ze hraje "pekne", zato jine bedny (namatkou treba vyssi Adamy) hraji na bezny poslech dost nezajimave, skoro se da rict neprijemne. Takovy hi-fi bedny by si asi nikdo nekoupil.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Jjj, tak tak
ale myslím, že jsme už stejně skončili, protože autor tématu pořídil 5.1, které se mu zvukovým projevem líbí - no a tak to má být
P.
P.
Sice jsem to ve svém příspěvku napsal úplně blbě, ale vysvětlil jsi mi přesně to, co jsem chtěl.pavlii píše:Ano - měl jsem na mysli, že se lidem obecne bude víc líbit zvukový projev hi-fi beden než studiových monitorů
Sorry za offtopic, mě jenom zajímal názor Pavlii(ho) na srovnání studiových monitorů s hifi bednama, anžto si myslím, že tomu rozumí. Což mi vysvětlil a ty jsi k tomu přidal taky další poznatky. Mám zkušenost jenom s hifi komunitou, kde jsou st. monitory na poslech akceptovány právě jenom na poslech v blízkém poli.Wohma píše:Tohle neni diskuze o bednach za 10K+, takze poznamky o hi-fi bednach za statisice jsou tezce mimo.
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No když už je základní téma vyřešeno, můžeme pokračovat dál v diskusi, takže kdyžtak to nějaký mod už oddělí
2Jester: do určité míry by se to dalo klasifikovat jako ne-úplně-dokonalá znalost problematiky právě mimo hi-fi sféru
(myslím tím samozřejmě hi-fi komunitu, hahahaha). Studiové monitory nejsou jen near-field, čili pro "blízké pole", ale taktéž i mid-field třebas, což už je o něčem jiném, než blízkém poslechu
No já taky nelezu hi-fi maníkům do zelí a pokud bych si troufnul, sakra bych se snažil předtím nastudovat maximum informací k tématu. Ale fakt je ten, že jako první referenční poslech po úspěšně dokončené práci ve studiu používám Dynavoice sloupovky hrající už od 25Hz tuším (a žádný vymyšlený nesmysle!!) se zesilovačem Vincent a jako fakt mazec poslech. Je to ovšem strana posluchače, ale kdyby se mi to na nich nelíbilo, tak jsem zřejmě práci na monitorech odfláknul
P.
2Jester: do určité míry by se to dalo klasifikovat jako ne-úplně-dokonalá znalost problematiky právě mimo hi-fi sféru
No já taky nelezu hi-fi maníkům do zelí a pokud bych si troufnul, sakra bych se snažil předtím nastudovat maximum informací k tématu. Ale fakt je ten, že jako první referenční poslech po úspěšně dokončené práci ve studiu používám Dynavoice sloupovky hrající už od 25Hz tuším (a žádný vymyšlený nesmysle!!) se zesilovačem Vincent a jako fakt mazec poslech. Je to ovšem strana posluchače, ale kdyby se mi to na nich nelíbilo, tak jsem zřejmě práci na monitorech odfláknul
P.
Dokonce existuji i far-field monitory, staci se podivat do pracovny Hanse Zimmerapavlii píše:2Jester: do určité míry by se to dalo klasifikovat jako ne-úplně-dokonalá znalost problematiky právě mimo hi-fi sféru(myslím tím samozřejmě hi-fi komunitu, hahahaha). Studiové monitory nejsou jen near-field, čili pro "blízké pole", ale taktéž i mid-field třebas, což už je o něčem jiném, než blízkém poslechu
![]()
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Ale s jakým poklesem? To by musela být fakt velká bedna s hóodně velkým basákem.pavlii píše:Ale fakt je ten, že jako první referenční poslech po úspěšně dokončené práci ve studiu používám Dynavoice sloupovky hrající už od 25Hz tuším (a žádný vymyšlený nesmysle!!)
BTW, myslíš že to, že se někomu nelíbí projev studiových monitorů je hlavně způsobeno vyrovnanou frekvenční charakteristikou, kterou mají levnější hifi bedny většinou ne až tak úplně rovnou?
To jsem nevěděl. Ale třeba i v Hifi se upravují místnosti, případně Lyngdorf má zařízení nazvané RoomPerfect, který upravuje/koriguje/ekvalizuje zesilovač dle měření v místnosti.Wohma píše: Dokonce existuji i far-field monitory, staci se podivat do pracovny Hanse ZimmeraTo uz ale nejsou bezny bedny, musi se podle nich udelat i samotna mistnost a u tech lepsich firem bych se nedivil, kdyby podle moznosti upravovali i samotny bedny.
Re: Hifi vs. Studiove monitory
Já jsem tedy u HiFi nikdy v podstatě nezjistil, o co tam ve skutečnosti jde...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Re: Hifi vs. Studiove monitory
2Jester: jakožto "profík", tak se zásadně pohybuju v +/- 3 dB pásmu
a upřímně řečeno - kdyby sis udělal schválně namátkový průzkum, tak bych řekl, že se lidem bude víc líbit zvukový projev hi-fi sloupovek třebas než studiových monitorů... To je stejné jako s mikrofony: už i já jsem zažil, že se po mě chtělo použít stopu nahranou mikrofonem s projevem, který nebyl zcela autentický (ve srovnání s druhým mikrofonem, který snímal úplně stejně). To je analogický příklad...
P.
P.
V podstate ano, jak uz jsem myslim nekde psal, pro lidske ucho je nejprijemnejsi zvuk s vytazenymi basy a vyskami, na tomhle principu funguji i ruzne vylepsovace zvuku, napr. i BBE Sonic Maximizer, i kdyz ten samozrejme nedela jen ekvalizaci. Navic jsou i rozdily, ktery se projevi i presto, ze bedny hrajou v ramci te bezne tolerance +/- 3dB - dve ruzne bedny v ramci tehle tolerance mohou hrat nektery frekvence (nebo cely pasma) o 6dB jinak, to se zakonite projevit musi.Jester píše:BTW, myslíš že to, že se někomu nelíbí projev studiových monitorů je hlavně způsobeno vyrovnanou frekvenční charakteristikou, kterou mají levnější hifi bedny většinou ne až tak úplně rovnou?
Nemusis ani chodit tak vysoko, KRK ma ted svoje ERGO fungujici na stejne bazi. Ja ale mluvil o tom, ze se prostor stavebne prizpusobi - v praxi to znamena zkoseni mistnosti (casto mivaji treba 8 sten) ruzne basove pasti, absorbery, tvarovany strop a tak dale. Samozrejme hifisti tohle muzou delat tak, ale maloktery nadsenec si necha prestavit obyvak kvuli akustice, maximalni pokoupi nejaky absorbcni a difuzni prvky, od Auralexu se to da sehnat za relativne levno.Jester píše:To jsem nevěděl. Ale třeba i v Hifi se upravují místnosti, případně Lyngdorf má zařízení nazvané RoomPerfect, který upravuje/koriguje/ekvalizuje zesilovač dle měření v místnosti.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus