Snížení zkreslení AC4TV
Pravidla fóra
Snížení zkreslení AC4TV
Uvažuji, že bych do nového komba Vox AC4TV dal do předzesilovače elektroniku Electro-Harmonix 12AY7, podle této stránky http://thetubestore.com/gainfactor.html bych teoreticky mohl získat větší prostor pro čistý zvuk. Co myslíte? Bude potřeba nějaké nastavování v kombu nebo mohu lampy prostě vyměnit?
Re: Snížení zkreslení AC4TV
spíš doporučuju elektronku typu 5751. je svým pojetím daleko blíže typu 12AX7 a podle mě nezpůsobuje takovou změnu ve zvuku, zkreslení ale oddálí taky spolehlivě, u nás je to lampa naprosto neznámá, proto tam všichni rvou tu 12AY7
Problémem bude ale také koncová lampa, která začně kreslit taky hodně brzo - tam to lze řešit výběrem "málo kreslící" EL84... což není ta nejjednodušší situace a ty hlasitostní hranice max čistého zvuku různých lamp nebudou taky u 5w aparátu zrovna nějak šíleně patrné
lampy tam můžeš vyměňovat bez nastavování
Problémem bude ale také koncová lampa, která začně kreslit taky hodně brzo - tam to lze řešit výběrem "málo kreslící" EL84... což není ta nejjednodušší situace a ty hlasitostní hranice max čistého zvuku různých lamp nebudou taky u 5w aparátu zrovna nějak šíleně patrné
lampy tam můžeš vyměňovat bez nastavování
qwer díky za rychlou odpověď, ovšem jak se tak dívám po českém webu, 5751 moc v eshopech není
Tož posháním
- Dark Axel
- Kontaktovat uživatele:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
mám doma 3 ks 5751 od RCA - black plate z roku 1957... kdyžtak mě kontaktuj přes sz
5751 taktez doporucuju, kdybys chtel lepe sehnatelnou a dost mozna i levnejsi variantu, tak se zkus podivat po 12AT7 a 12AU7 (ta uz ale bude mit malo). Ostatne jestli jsi z Brna, mam nejaky Tcka a mozna i Ucka, ktery bych ti klidne venoval, ale na postu se mi s tim chodit asi nechce 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Zatím mám slíbenou vintage 5751 a kdyby to nebylo OK, tož budu hledat dál. Do Brna občas jezdím
V tom pripade se mi kdyztak ozvi, az zas pojedes, klidne te podaruju
Driv jsem s lampama hodne experimentoval, tak jsem pokoupil vsechno mozne, ted uz mi to jen lezi v supliku.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
5751 má pořád dost velké zesílení, tuším 70, těžko poznáš nějaký rozdíl, zkusit to ovšem můžeš. O maličko lépe bys na tom byl s ECC81, ta má zesílení snad 60. Nejlépe by bylo použít asi 12AY7 ta má jen 40, ovšem asi by to už trochu ztrácelo šťávu. 12AU7 (ECC82 ) se do předzesu se svým zesílením 17 vůbec nehodí. Chtělo by si to s tím více pohrát. Např. snížit hodnotu kondu v katodě prvního stupně, případně snížit AU a zároveň trošku přidat proudu ( posunout prac. třídu ) snížením hodnoty katodového odporu. Ber to spíš všeobecně, vždy záleží na tom kterém zapojení, schéma se mi nikde po netu hledat nechce. Každopádně Ti aparát bude hrát vždycky o něco tišeji, než s 12AX7 a sníží se Ti také dost pravděpodobně odstup signálu od bordelu. (Šum, brum).
zatím se mi do jiného experimentu než výměny lampy nechce, kombo je stále v záruce, tož uvidíme. Zkusím ještě snížit snímače na kytaře a znovu pořádně otestovat
Naposledy upravil(a) pateson dne 3.08.2009 11:43, celkem upraveno 1 x.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Nejde k těmto mrňouskům připojit externí box? Tím by se Ti pocitově zvýšila hlasitost a nemusel bys to tolik hulit a zkreslení signálu by bylo také trochu nižší.
Hlasitost je na moje použití v bytě až příliš vysoká už nyní s 10" reprákem - to byl také důvod prodeje předchozího majitelemmjuz píše:Nejde k těmto mrňouskům připojit externí box? Tím by se Ti pocitově zvýšila hlasitost a nemusel bys to tolik hulit a zkreslení signálu by bylo také trochu nižší.
Zkošel to někdo, jak to hraje ve zkušebně a popřípadě na malém koncertíku?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
To ti to řve tak hlasitě i na 0,25W? Při tomhle nastavení mi to připadalo na domácí hraní dost v pohodě použitelné, ba i na 1W. Jasně, klesá headroom, kreslí to dřív, ale tak něco za něco.pateson píše:Hlasitost je na moje použití v bytě až příliš vysoká už nyní s 10" reprákem - to byl také důvod prodeje předchozího majitelemmjuz píše:Nejde k těmto mrňouskům připojit externí box? Tím by se Ti pocitově zvýšila hlasitost a nemusel bys to tolik hulit a zkreslení signálu by bylo také trochu nižší.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Konečně jsem měl možnost více si zahrát a lecos přehodnotit, tož píšu subjektivní pocity:Nero píše:To ti to řve tak hlasitě i na 0,25W? Při tomhle nastavení mi to připadalo na domácí hraní dost v pohodě použitelné, ba i na 1W. Jasně, klesá headroom, kreslí to dřív, ale tak něco za něco.
při 1/4 W singly čistý zvuk asi do 10 hodin (natočení volume) - při silném úderu do strun
1/2 W totéž
4 W singly čisté do 12 hodin - do panelákového pokoje to rozhodně není)
Humbucker pomalu kreslí již od té 9-10 hodiny
vše bez stažené hlasitosti, jinak se dá nastavit cca 12 hodin a zvuk v pohodě pročistit stažením volume
Pro mě pěkný čistý zvuk 1/2 W 12 hodin a stažená hlasitost kytary na 1/4 W se mírně ztrácí průzračnost (doufám, že to slovo znamená co myslím
Kytara Godin SD s krátkou menzurou struny 10 osazení HSS z výroby
tož zatím tak, myslím, že nebudu lampy měnit a nekoupil jsem špatně
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak vidíš, občas stačí si s tím jen trochu pohrát, a problém je vyřešen.
Jen pro přesnost, mělo by to mít možností 1/4W, 1W a 4W, ty píšeš 1/2W, což je myslím chybka
Jen pro přesnost, mělo by to mít možností 1/4W, 1W a 4W, ty píšeš 1/2W, což je myslím chybka
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
díky za upozornění, zřejmě jsem si to špatně zafixoval, je tam samo 1WNero píše:Jen pro přesnost, mělo by to mít možností 1/4W, 1W a 4W, ty píšeš 1/2W, což je myslím chybka